tisdag, november 29, 2005

Syns inte, finns inte

Det började som en rätt allvarlig grej. En läsare som verkligen har anammat att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar andra kvinnor, mailade mig och sa
... det är en stor skandal att forskare som du och Enochsson samt som Åsa Kronkvist som gör bra saker och bryter banor inom datasidan och skolforskning inte står med men Bingo Rimér, står med...
Vi mailade en stund och hon erbjöd sig att lägga in mitt namn som en post i Wikipedia om jag kunde förse henne med lämpliga fakta. Och det är ju ett bra sätt att utöva leopardkjolsfeminism, att andra för fram ens namn. Då undviker man självcensuren vi är så bra på att utöva. Så jag mailade glatt lite fakta och läste sen med stolthet posten i Wikipedia. Tyckte dessutom att det var en viktig sak så jag skulle skriva lite om det i bloggen. Och då fanns inte posten kvar:
Det syns urdåligt, men jag tror att sidan finns kvar på http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Undelete/Elza_Dunkels.

Till saken hör att när jag skulle skriva ihop lite fakta om mig själv så visste jag inte vad man ska skriva så jag letade efter några personer för att se vad man brukar ha med. Det första namn som dök upp var Helene Billgren, som inte fanns med. Hennes man Ernst Billgren fanns däremot.

Det är lång väg kvar att gå. Ofta har det blivit så här i min karriär; jag har tagit ett svindlande steg framåt i riktning mot ökad jämställdhet, och varit euforisk ett tag. Det är lite som att vara upptäcktsresande, kanske. Det är spännande och lite läskigt att anträda ny mark och ger en himla kick. Oj, jag kunde också! Sen har det ofta, ofta hänta något som har inneburit ett steg tillbaka. Någon har reagerat mot det steg jag tagit och straffat mig på nåt sätt, oftast genom utfrysning. Och just då känns det inte som att det var värt det. Ofta har jag frågat mig själv varför jag inte kan vara som alla andra verkar vara; nöjda med lite mindre lön och mindre makt. Det verkar vara mindre jobbigt.

Samtidigt vill jag inte driva detta enskilda fall längre, för det blir lite jobbigt. Jag är ju objektet. Det är inte ens något jag skrivit eller producerat som är objektet, det är jag själv som person. Och den kampen kan jag gärna föra, men i små doser. Nu är det ju så att jag har blivit raderad från Wikipedia och det krävs lite självförtroende att inte ta det personligt.

Men sen kommer jag fram till att för varje steg framåt, som sen slutar i ett steg bakåt, har vi nog ändå flyttat fram positionerna en aning. Och det får det vara värt. För er, Maya, Hannah, Michelle och alla andra döttrar, är det värt allt!

4 kommentarer:

Klockan 9:36 em , Anonymous adam sa...

En annan person med liknande problem: en falsk/ärekränkande biografi på wikipedia.

 
Klockan 1:51 fm , Anonymous Andreas Vilén (Grillo) sa...

Jag har kommenterat det hela på http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Elza_Dunkels

Det har absolut ingenting med någon könsfråga att göra. Wikipedia styrs helt av dess användare, och alla artiklar ska gå att verifiera, plus att de ska vara av visst encyklopediskt intresse. Speciellt att skapa artiklar om sig själv brukar inte ses med blida ögon, även om det inte är direkt fel. Självfallet är det ingen skillnad mellan om det handlar om kvinnor eller män.

 
Klockan 5:48 em , Blogger Dunkels sa...

Det är tyvärr inte så enkelt att det inte har med kön att göra. Du får läsa på lite, så ser du att detta fall uppvisar alla kriterier på en könsrelaterad fråga. Men nu har ju diskussionen flyttat till Wikipedia, vilket kan vara bra. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Elza_Dunkels

 
Klockan 12:44 em , Anonymous Habj sa...

Om du vill diskutera frågan på Wikipedia, gör det heller på Bybrunnen, Wikipedias allmänna diskussionsforum. Du hittar dit via deltagarportalen. Diskussionssidan till artikeln "Elza Dunkels" är nämligen inte till för att diskutera huruvida Elza dunkels är ett offer för könsdiskrimingering eller ej. Diskussionen där är off topic, och sådant väcker alltid irritation.

Vad är det grillo ska läsa på? Vilka är de kriterier för en könsrelaterd fråga som denna sak uppfyller varenda en av? Jag ser många könsrelaterade saker på Wikipedia, men just det här låter i mina öron mera som invandraren som skyller alla jobb han inte får på att han är diskriminerad. Det är säkert sant i en del av fallen - men inte i alla.

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida