tisdag, november 30, 2004

Äntligen lite diskussion om läxor

Forskaren Ingrid Westlund har låtit sexor och åttor skriva uppsatser om tiden. Skolan håller på att abdikera, säger hon.

måndag, november 29, 2004

Studio Ett om Lunarstorm

Dagens Studio Ett kl 17 handlar om Lunarstorm. En av deltagarna i IML:s kurs Digitala kulturer och strategier intervjuas och min forskning berörs lite.

Chatt med yngre kan bli olagligt (SvD)

Min första tanke är att detta är bra. Vi behöver markera och få verktyg för att lagsöka såna som inte klarar av den frihet som t ex Internet ger. Självklart är rättssäkerheten alltid viktig att väga mot såna här lagförslag. Men jag brukar vända på det för att få ordning på tankarna och ta mig ur tankelåsningar; vems rättsäkerhet hotas idag? Det är ju en högst oskyddad grupp som löper störst risk idag - barn och ungdomar. Om en ny lag utsätter oss vuxna för en större risk, ser jag det som en vinst totalt sett. Priviligerade grupper måste i en civilisation offra sig för dem som är utsatta eller marginaliserade. Det är ociviliserat att vi inte förmår skydda barn och kvinnor mot våld i hemmet idag, t ex. Lika ociviliserat är det att vi har lagar som skyddar vuxna mer än barn. Det är ju trist att behöva känna sig som en misstänkt förövare när man är ute på nätet som vuxen, men jag brukar tänka på hur det känns för barn att vara möjliga offer hela tiden, så hamnar min oro i rätt perspektiv.

fredag, november 26, 2004

Umeå universitet köper fusktjänst

Lite trist att det finns institutioner som gått på Urkunds marknadsföring. De säljer sin produkt - en teknisk lösning som ska hindra studenter att lämna in andras arbeten som sina egna - med hjälp av vår djupt mänskliga oro inför den nya tekniken kombinerat med stress och hög arbetsbelastning bland lärare. Det finns dock inga tekniska lösningar på mänskliga problem av det här slaget. Det finns pedagogiska lösningar, naturligtvis. Läs en debattartikel jag skrivit om fusk via nätet i Aktum nr 8 2003. Den finns på s 22 - Synpunkten: Fusk och genvägar.

torsdag, november 25, 2004

Forskar om Lunarstorm

Malin Sveningsson, som fått forskningsmedlen har deltagit i projektet Digital Borderlands:
http://www.jmk.su.se/digitalborderlands/digitala.htm
och medverkar i boken Virtual Research Ethics från 2003:
http://www.idea-group.com/books/details.asp?id=4210. Hennes avhandling från 2002 heter Creating a sense of community.

onsdag, november 24, 2004

Icakuriren skriver om nätkulturer

Eurocardbluff

Igår fick jag och många med mig ett mail som påstod att Eurocard hade utsatts för ett intrång och uppmanade alla att svara på mailet och uppge kortnummer och kod... Vi får hoppas att ingen gjorde det, eftersom det är ett säkert sätt att bli av med alla pengar man har på det kontot. Västerbottenskuriren skrev så här om bluffen.

tisdag, november 23, 2004

Nyhet på Nätkulturer: en egen blog

Här kommer jag att skriva så snart jag har hittat nyheter på området. När jag får reaktioner av olika slag, kan de också komma att publiceras här. Hör av er med alla typer av kommentarer till elza@kulturer.net.