fredag, april 29, 2005

Elever utan dator behöver skolans datorer

KK-stiftelsens rapport IT i skolan 2004 visar på stora brister i kommunernas arbete med IT i skolan.

– Skolan ska se till att alla barn har samma möjligheter. Alltmer av skolarbetet för äldre elever bygger på arbete framför datorn. De som inte har dator hemma hamnar i en utsatt position om inte skolan ställer datorer till förfogande för eleverna, säger Stig Roland Rask, projektledare på KK-stiftelsen.

torsdag, april 28, 2005

Att skriva sig till läsning

IML arrangerar tillsammans med AV-media i Västerbotten en föreläsning den 10 maj med Arne Trageton, eldsjälen bakom små barns lästräning via datorn. Arne är en underbar person med ett fantastiskt budskap, som underligt nog inte fått det stora genombrottet än. Läs om föreläsningen här (pdf-fil) eller på AV-medias webb.

Arbetarbladet i Gävle berättar om en skolklass som arbetar enligt Tragetons metod. Myndigheten för skolutveckling skriver också om Trageton.

onsdag, april 27, 2005

Kärlek.nu

Lotta Löfgren-Mårtenson har studerat unga med utvecklingsstörning och deras förhållande till internet och ger nu ut boken Kärlek.nu på Studentlitteratur. Lotta fick 2003 RFSU-priset för för sitt arbete för utvecklingsstörda människors rätt till sin sexualitet.

tisdag, april 26, 2005

Testa din dator

Post- och Telestyrelsen , som jag skrivit om tidigare, har utvecklat sin webb om säkerhet på nätet ytterligare. Dels kan man genomföra ett test av säkerheten hos sin egen dator och dels har man en robot som svarar på frågor. Jag kan inte uttala mig om hur bra säkerhetstesten fungerar, även om mina resultat verkar rimliga: supertajt på jobbet, ett hål hemma. Frågeroboten däremot är helt underbar. Fast bara ur humorsynvinkel. Det är lite som psykologroboten Eliza - som jag faktiskt hade i min handdator för 7 år sedan - ett mycket enkelt känn-igen-vissa-ord-och-spotta-ut-ett-svar-program. Väldigt ofta funkar det, ju.

Och så hoppas jag att Post- och Telestyrelsen aldrig byter namn. Tänk så avundsjuka Telia är idag, för at de fick för sig att man inte kunde heta Televerket! Alla vill jobba på ett ställe som heter nåt sånt idag. En vacker dag ska jag också kunna säga: Elza Dunkels, Post- och Telestyrelsen eller nåt lika coolt.

måndag, april 25, 2005

Microsofts surfa-säkert-tips

Microsoft har naturligtvis egna tips för familjer när det gäller säker surfning. På Skydda dina barn online ger man de vanliga tipsen och utvecklar tipsen lite. Trevlig ton och ok regler, men vi vet ju också att imperiebyggande företag håller fingret i luften och vet vad som är politiskt korrekt. Janne Svärdhagen berättar om ett seminarium om barns säkerhet på nätet som just Microsoft tycks ligga bakom. Och så fick de en massa gratisreklam just här idag. 3 gånger nämner jag varumärket...

fredag, april 22, 2005

Tidskrift för lärarutbildning och forskning


Tidskriften med det långa och förklarande namnet kommer ut med årets första nummer idag och jag har skrivit en artikel. Dessutom finns de riktigt stora namnen i Sverige med: AnnBritt Enochsson, Patrik Hernwall och Ylva Hård af Segerstad. Naturligtvis finns det massor av andra intressanta författare i detta dubbelnummer som finns att ladda hem gratis eller beställa i pappersversion.

torsdag, april 21, 2005

Skoltips: Vetenskapshistoria


A Science Odyssey tar oss med på en resa i historien uppdelad på 5 teman:

  • Medicin och hälsa
  • Fysik och astronomi
  • Mänskligt beteede
  • Teknik
  • Jorden och dess ursprung

onsdag, april 20, 2005

Home Computer Security

En mycket informativ liten webb om säkerhet på hemmadatorn finns på CERT, som är en amerikansk statligt finansierad organisation, som sysslar med just datorsäkerhet. Jag har inte läst igenom alla instruktioner, men det verkar lovande efter en snabb titt på rubrikerna.
I Summary står att läsa
Growing up, you learn many of the things you need to know about how to operate and care for a car by sitting in the back seat while adults drive and care for their vehicles. Similarly, you learn many of the things you need to know about how to care for and maintain a home by watching what is done to the one where you live. It is a slow, gradual process, so slow in fact you are probably unaware that you are learning the skills you need to do these same jobs yourself.

You don’t have that same luxury of time to learn how to care for and operate your home computer. When you attach it to the Internet for the first time, it instantly becomes a target for intruders. You need to be ready right from the start.

tisdag, april 19, 2005

Tomas DiLeva, den sista punkaren!

Gästbloggare medan jag är bortrest: Joey P från Industri Royal:
Helt sjukt vilken uppenbarelse jag fick! Kl 05:30 igår morse, ca 45 minuter innan jag skulle gå av mitt nattpass så fick jag för mig att spela ovanligt hög och konstig musik för mina skönt morgontrötta arbetarkunder inne på den mack jag jobbar, lite för att testa hur långt man kunde gå. Problemet var dock att ingen blev irriterad. Jag spelade allt ifrån PK14s kinesiska indierock via Magnus Uggla till experimentella Mercury Rev. Allt på en så hög ljudnivå så att jag inte skulle kunna höra kundernas beställningar. Detta skulle då (som jag trodde) tillsammans med det höga ljudet, framkalla någon slags irritation hos kunderna. Men ingenting hände. Alltifrån truckers och vägarbetare till tjänstemän och akademiker bara köpte sina cigg och kaffe utan att röra en min. Jag tänkte för mig själv; vad har hänt? Rocken och punken må vara relativt död i det avseendet att den provocerar, men med tanke på tidpunkten och ljudnivån så borde jag i alla fall få en tillsägelse om att sänka lite. Men icke! ICKE! Jag kände mig som matadoren i Tjuren Ferdinand (han som bara gillar blommor) när jag uppgivet, på betydlig lägre ljudnivå slog på Tomas DiLeva och helt plötsligt får en massiv reaktion!
Utan att överdriva så kom fyra av fem fram och tittade på mig irriterat och frågade hur fan jag kunde lyssna på honom! Till och med så att en del bad mig att slå av!Hur kommer det sig?
Det enda som kunde provocera denna mängd av morgontrötta människor som varken har fått sin första cigg eller en kopp kaffe på morgonen var inte en obscen Magnus Uggla eller ylande kineser utan en person som bara sjunger om kärlek, försöker se ut som Jesus och på scenen brukar vattna sin publik med vattenkanna.Helt sjukt! Haha.
Tomas DiLeva är för övrigt ganska rolig att lyssna på. Speciellt på våren.

måndag, april 18, 2005

Unizonkonferens

Måndag och tisdag denna vecka är jag i Finland på konferensen Crossboarder Networking and Learning. Konferensen har något man kallar för en virtuell konferens, helt enkelt några filmade föreläsningar. Jag tror att mitt inlag kommer att filmas och läggas ut. En rolig detalj är att de har laddat ner en film från Nätkulturer 2003 och lagt på sin egen server. Får man inte göra utan att kolla med nån, men de är inte ensamma om att blanda ihop fritt att använda med fritt att ladda hem och publicera. Ok, du sticker jag till båten. Imorgon gästbloggar Joey P från Industri Royal.

fredag, april 15, 2005

Virtual field trips

Jag är väl inte överförtjust i den här typen av försök att översätta skolan till nätet, för jag tror att man tänker fel från början, men det är en annan diskussion. Lite förtjust blev jag ändå i Virtual Field Trips - travel without leaving home... Massor av trevligheter finns det ; 3D-modeller av berömda byggnader, musikverkstad, konstgalleri. Varje del innehåller en planering, så att man kan använda delarna som färdiga lektioner. Till varje avsnitt finns tydliga mål, t ex de som handlar om Alfred Nobel (hittas under kategorin Art):
The goals and objectives of this fieldtrip are to: (a) learn about Alfred Nobel, the man behind the prizes, (b) know the history behind the prizes, and (c) study what areas Nobel Prizes are awarded in each year.

torsdag, april 14, 2005

115 miljarder till IT-forskning

Computer Sweden berättar att EU satsar 115 miljarder på IT-forskning. Det låter ju fantastiskt, men fortfarande återstår att se i vilka länder pengarna hamnar och inom vilka områden. Enligt planerna ska samhällskunskap och humaniora, som jag väl får sägas intressera mig för, få 800 miljoner euro. Enligt Ekot är tilldelningen ett förslag ännu. Kan vi hoppas på att lärarutbildningarna inom EU får en stor del, för att i förlängningen ge barnen utdelning genom att de får gå i en bättre skola?

onsdag, april 13, 2005

Nätet hjälper till att fånga sexförbrytare

The Birmingham Post rapporterar att nätet har gjort det enklare att spåra och fälla sexualförbrytare. Ja, äntligen lite nyanserad mediarapportering kring nätet och pedofiler! Självklart är det så att nätet har blivit samlingsplats och jaktmarker för alla som inte kan hantera frihet, men det är också en resurs för att motarbeta just dessa personer.

tisdag, april 12, 2005

Blair Watch Project

The Guardian's blogg introducerar The Blair Watch Project, som går ut på att hålla koll på Blair inför valet i år. Läsarna uppmanas skicka in bilder, tagna t ex med mobilkamera, till projektet. Redaktionen menar att Blair tycks ha som strategi inför valet att exponera sig så lite som möjligt för media.

Well, limited access means we need your help to keep up with Mr Blair. So today we announce the Blair Watch Project, where we ask you to send us your photos of the PM on the campaign trail. All pictures will appear on our Flickr account - which anyone can look at - with the best appearing here on the blog.

Otroligt coolt, tycker jag, att hjälpa demokratin på vägen på detta sätt.

Hittat på Picturephoning

måndag, april 11, 2005

Virusskydd åt alla!

Datainspektionens tidning Magazin DIrekt skriver i sitt senaste nummer om en attack mot det webbhotell där DI har haft sin webb. Attacken kommenteras av DI:s informationschef Leif Stenström på sista sidan, där han bl a skriver

Enda möjliga boten är information till alla (i hela världen) kombinerat med fullgott skydd och medicin åt alla – vem betalar det? Problemet är enormt, men innan det är löst bör vi nog tänka oss för två gånger innan vi anförtror kritiska samhällsfunktioner till Internet. Vi fick vår information blockerad, det är allvarligt, men ingen katastrof. Men en mordbrännare får inte kunna blockera brandförsvaret.

Och visst är det så. Precis som att det finns folk som fortfarande använder de där äckliga handtorkarna på offentliga toaletter och på så sätt sprider smitta till oss som inte gör det, borde inte folk som saknar virusskydd på datorn vara ute på nätet och smitta ner oss andra. Gratis virusskydd till alla! Och bort med handtorkarna när ni ändå håller på...

fredag, april 08, 2005

Artikel om min forskning

UCIT, som samlar IT-forskning vid Umeå universitet, gjorde en intervju med mig i måndags. Läs artikeln här.

torsdag, april 07, 2005

Kameramobiler kräver nya tankar

Per Johansson, universitetslektor i Lund och en av personerna bakom Infontology, skriver i Sydsvenska Dagbladet artikeln En kamera i var mans hand. Artikeln listar några konsekvenser den nya tekniken kan medföra, t ex digitalt snatteri, och ger förslag till områden där vi måste tänka nya tankar. Han skriver att övervakning med kamera tidigare bara varit aktuellt för t ex större företag och att det oftast har krävts tillstånd, medan det idag förhåller sig annorlunda, med allt vad det innebär.
Med den nya tekniken blir varje kameramobilbärare en potentiell del av ett utspritt, flexibelt "övervakningsnät" överallt där människor vistas.
Hans tankar bekräftas av att Picturephoning rapporterar den chockerande nyheten att nån helt okänd kändis har fångats i kameramobil när han kysste en annan helt okänd kändis på en känd flygplats... Vi som läser skvallerbilagorna visste redan det.

onsdag, april 06, 2005

Barns behov av lek och trygghet

Svenska Dagbladet skriver i två artiklar om barn och datorer ur en lite ovanlig vinkel.

Jag måste få lägga till en sak ur ett norrlandsperspektiv: vårt land är långt och brett i många bemärkelser. Vi har områden med tät biltrafik och områden där skoterolyckor är ett reellt hot. Vi har områden där det mörknar strax efter lunch en fjärdedel av året och vi har områden där vinter och sommar inte påverkar livsbetingelserna särskilt mycket. Vi har områden där man måste sätta upp insynsskydd i fönstren för att inte grannarna ska se in och områden där man måste förflytta sig i kilometer för att komma till en granne. Det gör även att de förhållanden som artiklarna tar upp ser helt olika ut i olika delar av landet.

tisdag, april 05, 2005

Märta Tikkanens underbara utvärdering

av lärarutbildningen vid Umeå universitet är en av de mest lästa nyheterna när Skolporten sammanfattar 10 års rapportering av skolnyheter. Det föranledde en ny genomläsning av det som förmodligen är den mest poetiska utvärdering som någonsin skrivits. Bara ett geni som Daniel Kallos skulle komma på tanken att be ett geni som Märta Tikkanen skriva en utvärdering av lärarutbildningen. Alla har ju erfarenhet av skolan! Och ur den vinkeln tar sig Tikkanen an utvärderingen. Det är en kort text som är rolig att läsa och som ger många bra tankar även om man inte är speciellt intresserad av just lärarutbildningen i Umeå. Personligen minns jag att det var mycket trevligt att träffa denna stora och genomgoda författare och hjälpa henne med datorerna, även om vi gjorde ett väldigt dåligt jobb av just det, minns jag.

måndag, april 04, 2005

Vuxentips på kulturer.net

Nu finns det tips för vuxna på kulturer.net, för att komplettera de obligatoriska tipsen för barn och unga nätanvändare. Jag har mer och mer funderat på om det verkligen är klokt att vi vuxna lägger ner vår energi på att lära unga hur de ska skydda sig på nätet. Varje aktör med självaktning (och alltså även jag) har en lista på vad man ska berätta för unga. Det ligger naturligtvis goda intentioner bakom dessa tips, men samtidigt vilar de på en ålderdomlig syn på lärande. Trots att alla är överens om att nätet används mest innovativt av de unga, måste det vara vuxna som lär ut hur det ska användas... Suck! När ska vi lära oss? Dessutom visar forskning att när det gäller alkohol och droger, så är det kampanjer riktade till de vuxna som har effekt, medan kampanjer för barn och unga ibland har motsatt effekt, de lär ut istället för att avskräcka. Det rimmar bra med mina tankar om en stor attitydkampanj riktad till vuxna: Du klarar det här, för du är vuxen! Jag har idéerna, nu behöver jag bara nån med några miljoner att satsa. Som ett första steg kan man ladda ner en vuxentröja redan nu...

fredag, april 01, 2005

Vad är det här för trams?

Som vanligt läste jag en notis i en tidning och insåg inte förrän efteråt att den var viktig. Min hjärna tycks behöva lite mer tid för att processa allt. Och nu kan jag för mitt liv inte komma ihåg var jag läste det eller vem det handlade om... Men det var viktigt! Så med risk för att inte få alla detaljer rätt, kommer här en reaktion på en artikel jag läste nånstans och som handlade om någon.

Aftonbladets skvallerbilaga Klick levereras tydligen till någon facklig organisation, förmodligen tillsammans med tidningen. Nyligen sa någon av pamparna ifrån (jag tror att det var Kommunals Ylva Thörn) och såg till att bilagan inte ska delas ut, med kommentaren (den kommer jag ihåg): Vad är det här för trams?

Jag tror att personen i fråga pekar på en viktig företeelse, nämligen klyftan mellan Vi och De. Det är i alla typer av maktkamper mycket viktigt att tydligt markera vilken av grupperna man tillhör. Det gäller på skolgården, i klassrummet, på universitetet, på den politiska arenan. Att läsa skvaller och titta på bilder tagna av paparazzi, det är sånt som De gör. Själva läser Vi nyheter, debattartiklar och tittar på bilder tagna av konstnärer. Sen om det ibland inte går att skilja bilderna åt, eller debattartiklarna handlar om vem som har mest muskler eller borde få barnbidraget, det är inte viktigt. Eller att man kan lära sig något om andra genom att läsa det de läser och titta på det de tittar på.

Själv köper jag varje vecka nämnda bilaga och läser med stor behållning om skådespelares, kungabarns och dokusåpakändisars senaste äventyr. Jag diskuterar med mina barn varför Paris Hiltons ögon är gladare än Nicole Ritchies. Jag ser tre viktiga syften med denna läsning:
  • Att se vartåt vinden blåser,
  • läsa sånt som en del av den yngre generationen läser
  • och så är det himla kul, i små doser.

Ingen kan säga annat än att det här är underbart humoristiskt och sätter saker i ett perspektiv. Stackars Hollywood som är skakat! Stulet från Aftonbladet 050332.