tisdag, maj 31, 2005

Forskningsarbete pågår

Pedagogiskt arbete heter det forskningsämne som ska ägna sig åt den pedagogiska praktiken. Ämnet har funnits sedan april 2000 och man kan väl säga att Daniel Kallós var den stora genomföraren av projektet att skapa ett forskningsämne åt lärare. Ett problem var tidigare att lärare antingen fick disputera i pedagogik eller ett av sina ämnen, båda varianterna krävde då några års studier innan en forskarutbildning kunde påbörjas. Nu är kravet en lärarutbildning och minst två års yrkeserfarenhet. Läs mer om Pedagogiskt arbete.
Det finns en nationell forskarskola i pedagogiskt arbete, som just har publicerat en antologi. Utmärkt sätt att komma in i området och se vad som pågår. En rolig detalj är att framsidan är skapad av en av doktoranderna i pedagogiskt arbete, Eva Skåreus.

måndag, maj 30, 2005

En kulturell fundering

Jag råkade titta på Polar Music Prizegalan på tv en stund. Ja, jag råkade verkligen titta, för jag tillhör den generation som inte tycker att Stikkan Anderssons arv till eftervärlden har något med seriös musik att göra. Självklart måste jag tänka om, men så är det i alla fall.

Gilberto Gil, som alla människor verkar veta vem det är, vann årets pris. Den som skulle presentera hans pris var ingen mindre än Jimmy Cliff. Han var helt underbar i smoking och såg ung och fräsch ut. Jag vet ju inte vad som är rykten men om hälften av det man hört om Jimmy Cliff är sant, såg han fantastiskt fräsch ut. Efter utdelningen skulle Gil och Cliff intervjuas av Rickard Sjöberg, TV4:s programledare. Huvudpersonen för kvällen var alltså Gil, som tydligen har en fantastisk och unik livshistoria. Då ställer Sjöberg två frågor:

Till Jimmy Cliff: Tvekade du nånsin att presentera detta pris? Underförstått: Kul att se dig i smoking, sin gamle ganjarökare! Och Cliff svarar glatt: Inte en sekund! Gilberto och jag är gamla vänner och har stor respekt för varandra. Antingen missade han oförskämdheten eller så är han bara så där artig.

Till båda: Om jag tar fram två gitarrer, kan ni spela No Woman, No Cry? Är det den intressantaste fråga man kan ställa när man har två världsstjärnor i studion? Det är ju inte ens nån av dem som har skrivit låten. Att de sen har gjort en cover har väl inte med kvällens ämne att göra?

Det var i stort sett det svärmorsdrömmen hann med i intervjuväg, sen var tillfället borta. Jag skämdes som en hund framför tv:n. Jag tror att vi i lilla Sverige ska försöka ta oss ur den här nygulligheten som Sjöberg och många med honom har gjort till sin. De försöker vara den där charmiga typen från det lilla landet i norr. Väldigt få kommer undan med det, hur söta de än är.

Nu är jag ändå glad att jag tittade, för de knasbollarna hade faktiskt två gitarrer i kulisserna och de två världsartisterna fann sig snabbt och spelade verkligen No Woman, No Cry. Och jäklar, vad jag rös framför Polar Music Prize.

fredag, maj 27, 2005

Nu får vi snart tänka om

Att modern informationsteknik förändrar våra villkor är ingen konstigt. Infontology berättar om effekter på vårt tänkande som iallafall rör om mina tankar: När man lyckas skapa pornografi helt i datorn, så att ingen människa någonsin avbildas, vad händer då med vår syn på porr? Ett av argumenten mot porr, att det innebär ett utnyttjande av den som står framför kameran, försvinner. Nu kvarstår ju det faktum att pronografi kan skruva till synen på sex, men vem vet om det försvinner så småningom också?

torsdag, maj 26, 2005

Nedladdningslagen får kritik

Under Stupidity lagrar Techdirt sin kritik mot svenska lagen mot nedladdning. De i vanliga fall sansade svenskarna, säger de, inser inte att detta tekniskt sett förbjuder allt surfande då webbläsaren alltid laddar ner även upphovsrättsskyddat material även om man bara vill titta på det.

onsdag, maj 25, 2005

Studiebesök på IML

Förra veckan hade vi på IML besök av en grupp flickor från Lycksele. De går i sjuan och har deltagit i ett projekt om flickor och IT. Tanken var att de skulle avsluta med ett studiebesök i Umeå och önskemålet var att få prova spel och bildbehandling. Vi har inte gjort någon formell utvärdering än, men mitt intryck är att eleverna uppskattade dagen. Själv tycker jag att det blev så otroligt lyckat, så jag vill gärna berätta hur vi gjorde:

Först besökte gruppen Tvspeloteket där de under ledning fick prova att spela Counterstrike. Sen besökte vi Humlab där vi under proffsig ledning av Magnus och Ellen (Tack till er!) fick prova ritbräda och att känna på objekt i datorn! Dessutom fick vi se Linda Bergkvists bilder och höra den fantastiska historien om denna världsberömda konstnär som bor i lilla Umeå. Sist på dagen gick vi till ett av våra datorlabb och fick under ledning av min dotter Maya se hur hon arbetar med bildbehandling på ett ålderstypiskt sätt. Jag passade på att prata med eleverna om vad man ska tänka på när man lägger ut bilder på nätet och delade ut SAFT:s råd till föräldrar och mina egna råd till barn och vuxna. Maya fick på slutet idén att göra en Extreme Makeover på en av deltagarna: ta ett foto och sen redigera fram perfekt hy, annan ögonfärg, osv. Tyvärr hann vi inte klart, men det var uppskattat att titta på när bilden förändrades.

Det här blev ett enkelt och billigt sätt att prova en mängd trevliga sätt att använda IT. Dessutom fick flickorna se att man inte måste vara proffs för att arbeta med bild i datorn och lära sig lite av de knep Maya och många med henne använder för att lära sig tekniken helt utanför formella lärandeinstitutioner.

Ett exempel på Mayas bilder utförda i olika bildbehandlingsprogram. tekniken är självlärd med hjälp av tutorials på nätet och kompistips via MSN.

måndag, maj 23, 2005

Mediekritisk tidning för unga

Jag är i Göteborg två dagar och passar på att än en gång lyfta fram en idé jag fick presenterad för mig sist jag var här (det blev en sån där lång och krystad radioövergång): En deltagare föreslog att det skulle finnas en mediekritisk tidning för unga. Alltså inte en sån där gratistidning som nån reklamfirma tagit fram för skattepengar, utan en seriös tidning framställd av journalister. Bra idé, va? Passar extra bra nu när mediernas frihet debatteras för fullt. Tyvärr tog jag aldrig namnet på hon som kom med idén, men hon bor i Göteborg...

fredag, maj 20, 2005

Nordisk nätsäkerhet


Danska netsikker.nu har flera olika ingångar: medborgare, verksamhet, barn och unga. Kolla, beskydda och bevara verkar vara de rubriker man har valt. För medborgare och verksamheter handlar rubrikerna om

Tjek, at du ikke inviterer ubudne gæster ind på din pc
Beskyt dig mod virus, orme, spam og misbrug på din pc
Bevar dine data, når du bruger din pc.

För barn och unga blir motsvarigheten:
Tjek [...] Hvordan må du anvende din mobil og webkamera?
Beskyt Hvordan chatter du sikkert på intertnettet? [...]
Bevar Hvilke ting kan blive væk på computeren - og hvordan bevarer du dem? [...]

Norska nettvett.no har valt att dela upp sin webb i tre rubriker:

Ämnen Här kan man välja att läsa om brandvägg, spam, internetuppkoppling, mm.
Vem är du? Här får man information utifrån vem man är; nybörjare, har skaffat ny dator, vanlig användare, förälder, t ex.
Första hjälpen Här finns första hjälpen för flera vanliga problem. Under e-post kan man t ex läsa

Har du blitt forsøkt svindlet, fått virus eller mottar mye spam via e-post kan du lese mer her:
Virus (også kalt skadelig kode)
Lotterigevinster og "Nigeriabrev"
Phishing (forsøk på bedrageri)
Spam (uønsket e-post)
Noen leser e-posten min uten lov

torsdag, maj 19, 2005

Fildelning: varför inte göra som de små?

Jag blir så trött på alla tröga tänkare, som inte tar sig ur gamla tankespår. Varför envisas musikindustrin med att jaga små nedladdare? Det finns alternativa sätt att tjäna pengar och släppa själva den inspelade musiken fri. Det finns t ex stora fotbollslag som turnerar och tjänar stora pengar på att sälja tröjor utanför arenorna. På liknande sätt gör många mindre musikskapare. De gör det visserligen för att de saknar skivkontrakt, men det kan vara en modell för skivbolagen att ta efter. Varför inte släppa Darins musik fri, när man ändå lyckas sälja så mycket skräp runtomkring (ett VIP-kort för 30:-, som ger absolut inga förmåner alls)?

Sydtjeckiska dissidentbandet Industri Royal släpper idag sin EP Kalashnikov Love på nätet. För att kunna leva på musiken satsar man istället på spelningar och försäljning av prylar. Idag finns bara en knapp att köpa, men de har tydligen planer på mer.


Jag ska för övrigt se dem på Stora Scenen under Kulturnatta här i Umeå imorgon.

onsdag, maj 18, 2005

Stänga Lunarstorm är som att förbjuda Volvo

Johan Forsberg, informationschef på Lunarstorm skriver en debattartikel i Aftonbladet 050515. Johan är väldigt bra på att formulera sig (kan det vara därför han har det jobb han har?) och han skriver att de skolor som stänger tillgången till Lunarstorm men tillåter andra (antar att han menar Snyggast och ännu värre) reagerar som om trafikproblemen bäst skulle lösas genom att förbjuda Volvo och låta bilar med sämre säkerhet rulla på vägarna. Läsvärd artikel och konkreta tips.

tisdag, maj 17, 2005

Hyperlänkning, nu är den här

Nu kan man med hjälp av en kameramobil läsa särskild kodning på faktiska saker; böcker, tidningar, möbler. Denna kod kan sedan länka en vidare till mer information. På så sätt får vi äntligen en koppling mellan all den information som finns på internet och den andra delen av världen, där vi ofta saknar information.

Howard Rheingold berättade om en tidig liknande applikation, som hjälpte honom att göra informerade val. En kamera som via handdatorn hämtade information från streckkoden på varor i butiken och googlade den. På ett ögonblick fick han veta om det fanns några tveksamma skriverier om varan eller företaget. Och kunde därigenom göra ett informerat val, direkt i butiken.

Nu kanske vi äntligen kan få se den funktion jag har väntat på sedan 1999, då jag trodde att den skulle komma när som helst. Man ska kunna sitta och se en film och någonstans få fram allt sånt som man alltid funderar på: var har jag sett honom förut, vad hände när jag svarade i telefon, kan det vara inspelat i Motala?

måndag, maj 16, 2005

Perverted Justice

Precis som de pojkar som jag berättar om bland annat i TfLoF, finns det tydligen stora organisationer som sysslar med att förfölja det som vi i dagligt tal kallar pedofiler på nätet. Perverted Justice är en sån organisation. Läsning på deras webbplats rekommenderas bara för er som är beredda på att må riktigt dåligt. Fruktansvärda berättelser om vuxna som med tydliga intentioner raggar upp unga offer på nätet. Och precis som när det gäller Mohammed och Daniel så ställer jag mig frågan om det är ok att göra så här. PJ svarar sjävla på frågan med ett

If it weren't, I'd already have been arrested. A few times over, even. I, as the organizer and individual who runs the site, have had contact with law enforcement individuals who were acting on official capacity. They liked the site. I wasn't arrested.

Och visst finns det exempel i historien på att den lagliga makten samarbetar med vigilantes, vilket inte gör vigilantes lagligare. Men djupt inne i mig är jag tacksam för att såna som PJ finns och jag är säker på att världen skulle vara en ännu värre plats om de inte fanns. Men uppmanas för övrigt stödja verksamheten genom att handla prylar i deras shop.

fredag, maj 13, 2005

Vem står lägst på skalan?

Kollegiets nyhetsbrev IT och lärande berättar om Karlskrona där eleverna får gamla avlagda datorer att använda i skolan:

Skolorna i Karlskrona har fått ett tillskott på 1000 datorer. Datorerna tillhörde tidigare landstinget och skulle skrotas. Med hjälp av IT-företaget Koneo har datorerna rustats och kan nu för en billig penning användas av kommunens elever.

Det låter ju som en bra idé, men tänk samma meningar med ordet elever utbytt mot rektorer eller kanslichefer. Hur kan vi komma på tanken att de minsta medborgarna ska ha den sämsta utrustningen? I det här fallet till och med sådan utrustning som en gång har bedömts oanvändbar!

Jag drar inte hela min argumentation igen, utan hänvisar till tidigare inlägg. Artikeln illustreras av denna förfärliga bild som jag helt enkelt stal:

torsdag, maj 12, 2005

Mobilen satte dit blottaren

Picturephoning berättar om en blottare som åkte dit tack vare att det 14-åriga offret tog upp kameramobilen och förevigade brottet. Vi kommer säkert att få höra mycket mer sånt här framöver, där brott kan avslöjas tack vare små kameror i varje medborgares hand. Många avskyvärda brott bevittnas bara av offret och förövaren och ibland kan inte offret göra sig förstådd. Ännu ett exempel från Picturephoning handlar om nyfödda barn som behandlas illa. Titta bara om du klarar av obehagligheter! Båda artiklarna väcker också frågan om rättsäkerhet. Naturligtvis kan även detta missbrukas och jag har svårt att tänka mig att bilder som de på de små barnen kan användas som bevis vid en rättegång. Men det kanske kan avskräcka någon, att veta att man kan bli fotograferad när som helst, när man gör vad som helst.

Och här har vi nån som vill stoppa Storebror...

onsdag, maj 11, 2005

Ylva Hård af Segerstad-Hasselgren till Umeå

Humlab får besök av Ylva Hård af Segerstad-Hasselgren på torsdag 12/5 kl 13.15. På vanligt vis sänds seminariet direkt och sparas dessutom. Ylva skriver även hon senaste numret av tidskriften med det irriterande långa namnet...

tisdag, maj 10, 2005

AnnBritt Enochsson om Lunarstorm

Jag har tidigare skrivit om senaste numret av Tidskrift för lärarutbildning och forskning och nu skriver även Medierådet om AnnBritt Enochssons studie av Lunarstorm. Mer om AnnBritts forskning hittar ni på hennes webb.

måndag, maj 09, 2005

Surfa lugnt!

Nu fungerar webbplatsen Surfa lugnt, som jag skrivit om tidigare, till skillnad från förra veckan. Då liknade Janne Svärdhagen sidan vid The End of the Internet ... Nu innehåller webbplatsen en del nyttigheter som 8 snabba tips för säkrare surfning.

fredag, maj 06, 2005

Cellphedia: nomadiskt uppslagsverk

Smartmobs berättar om Cellphedia, ett nomadiskt (är det så man översätter ubiquitous i det här sammanhanget?) uppslagsverk. Tanken är att slå ihop Wikipedia med Google och använda sms som medium. Ett användarstyrt överallt-samtidigt uppslagsverk. Ganska precis det jag tror Howard Rheingold brukar kalla en förstärkning av människans intellekt.

onsdag, maj 04, 2005

Säkerhet går att missbruka

Precis som allt annat går även säkerhet att missbruka. Vi är vana att se det hos överbeskyddande föräldrar som förstör sina barns liv genom att låta dem använda gåhjälm eller hindra dem från att gå på disco. Nu har vi uppfinningsrika människor som använder modernare skydd för att förstöra för andra. Infontology berättar om folk som spärrar andras kontokort. Det är naturligtvis en raffinerad elakhet som utnyttjar att man gjort det enkelt att spärra sitt kort. På samma sätt berättar mina informanter att säkerhetssystemet på t ex Lunarstorm för att sabotera för andra. Om man anmäler någon för att ha lagt ut t ex porrbilder, plockas bilderna genast bort i väntan på utredning. Det kan gå veckor innan bilderna kommer ut igen, när säkerhetspersonalen sett att det inte alls var porrbilder.

tisdag, maj 03, 2005

Anna Ekelund: Unga människor har haft livsfarliga vanor i alla tider

Å, ibland är det så härligt att läsa kvällstidningen! Var annars hittar man de riktigt smarta och vågade kolumnisterna? Allvarligt talat, så är det INTE på DN Debatt. Varför det är så, vet jag inte, men jag vet att i fredags blev jag glad av att läsa Anna Ekelunds kolumn Unga människor har haft livsfarliga vanor i alla tider. Bara detta citat räddar hela veckan:

Michael Moore frågar i dokumentären ”Bowling for Columbine” musikern Marilyn Manson vad han vill säga till ungdomarna i staden Columbine efter dödsskjutningarna. Denne svarar: Ingenting. Jag skulle lyssna på vad de har att säga.

måndag, maj 02, 2005

Deltagande TV med mobiler

Picturephoning berättar om hur videotelefoner (som idag betyder nåt helt annat än för 10 år den, då man trodde att vi ville visa hur vi ser ut när vi svarar i telefon hemma...) används i Italien. Tittare deltar i programmet via sin mobil och programledaren sitter i en flashstudio. Att Italien är tidiga med detta förklaras med att närmare 1 miljon italienare har en 3G videomobil.

Bilden har jag snott från http://www.nevada.edu/~kilker/courses/ictweb/