onsdag, juni 22, 2005

Om nakentidningar

Jag skulle just till att publicera en text här i bloggen, eftersom jag trodde att Aftonbladet tackat nej, när min man ropade att den fanns med i dagens tidning. Tyvärr lägger de inte ut annat än huvudartikeln på nätet och min var inte där, så jag lägger ut texten här ändå. Det är ett svar på riksjönsen Bingo Rimér från i fredags. De hade kapat min text, så den här versionen är bättre:

Jag håller med Bingo Rimér att det var en bra idé att skicka ut Moore till unga män. Jag passade nämligen på att läsa tidningen när den kom hem till en av familjens licensierade fotbollsspelare. Utan gratisutskicket hade jag fortfarande varit lika okunnig om det Rimér kallar killtidningsgenren. Eftersom jag ofta irriterar mig på sexualiseringen av kvällstidningar, tjejtidningar, reklam och dokusåpor, tänkte jag att Moore och de andra nakentidningarna förmodligen inte är så illa. Mest troligt är det som att bläddra i söndagsbilagan eller Frida, tänkte jag. Och moralist är jag definitivt inte. Sex, skönhet och attraktion mellan människor är naturliga ingredienser i livet och måste därför få skildras. Tänkte jag och började läsa Moore.

Efter genomläsningen mådde jag illa. Det var inte alls som att läsa kvällstidningen eller se en fylledokusåpa. Moore skildrar kvinnor i text och bild som objekt, det hade jag i och för sig kunnat räkna ut innan. Det otäcka är att dessa objekt framställs som tacksamma för att de får uppmärksamhet av män. Hela Moore andas en unken människosyn där unga, fräscha kvinnor hoppas bli godkända av män. Inte bara unga, fräscha män, utan alla män. När sen Rimér i fredagens Aftonbladet försvarar sin sexistiska tidning med att det finns de som är värre, mår jag ännu mer illa.

Snälla Bingo, förnedra dig inte mer än så här! Du var säkert ultracharmig när du var i samma ålder som flickorna du fotade, men nu balanserar du farligt nära snuskgubbestupet. Du kommer alltid att vara omgiven av unga flickor som vill fotas, men du kan själv välja att lägga av. Du kan inte skylla på att det finns värre saker på internet. Vad andra gör påverkar inte den inre moralen i dina handlingar, det tror jag att du är smart nog att inse. Självklart har du rätt att vara entreprenör och tjäna pengar. Du har uppenbarligen varit mycket bra på det också. Men du har inte rätt att göra det på andras bekostnad. Du är en erkänt duktig fotograf, du skriver bra och verkar intelligent. Använd de egenskaperna så att du blir rik samtidigt som världen blir en bättre plats att leva på. Gör som alla andra helt enkelt; ta ansvar för dina handlingar. Då kan du se dig själv i spegeln och åldras med värdighet.

tisdag, juni 21, 2005

Encyclopedia of Distance Learning

Idag fick jag se boken för första gången. Den första bok jag är publicerad i sen jag blev doktorand. Det var helt underbart! Jag har sett mitt namn och min text förut, men det var ändå härligt att se det i ett 3000 sidor tjockt verk. Och att jag har fått definiera termer i en encyklopedi! Det firades med traditionellt publiceringsfika på institutionen (det är ju bara jag som publicerat nåt, eftersom jag är vår första egenproducerade doktorand, men jag håller hårt på traditionen...)
Så har ni $995.00 över så här inför midsommar, tycker jag att ni ska köpa verket. Annars lägger jag ut det elektroniska särtrycket så snart jag har fått det.

fredag, juni 03, 2005

Lite tunnare med bloggningen

Suck! Klockan är snart 10 och jag har inte ens funderat på att få iväg dagens text. Sen i november har jag med några korta uppehåll fått iväg en text senast 8.30 varje vardag. Det har min livskamrat Ipaq troget påmint mig om. Det är bara att inse att jag tillhör den generation som påverkas av vädret. Varmt och skönt inbjuder inte till datorsittande för en 44-åring på samma sätt som för en 15-åring. Vi har inte tagit till oss på samma sätt att solens strålar är farliga. Så jag ger upp. Jag kommer att blogga endast när inspirationen infinner sig, tills mörkret börjar falla över Norrland igen. Då jäklar!

Så nu går jag och fredagsfikar med mina kollegor. Nån gång ska jag berätta hur det är att arbeta i universitetsvärlden, IT-branschen och ha handikappet att vara kvinna, men det sparar jag till hösten. I eftermiddag ska jag spela några omgångar Alienrat Lines. Trevlig sommar!

torsdag, juni 02, 2005

Filterfrågan igen

Janne Svärdhagen formulerar några av filterproblemen mycket bra i sin blogg om IT & etik. Den 31 maj skriver han bland annat

Så frågan är, vad har man vunnit på att införa spärrarna? Har man hindrat de individer som håller på med denna ljusskygga verksamhet? Troligtvis inte, däremot så har det byggts en filterlösning som får oss att känna oss bättre till mods (...)

Han rör vid en viktig fråga där. Hur mycket av vårt agerande handlar om att vi själva ska känna oss bättre till mods? Det är en fråga vi måste ställa oss hela tiden, särskilt när vi har med barn att göra. Vi vill ju inte veta att det finns problem och vi har väl utvecklade mekanismer att förtränga det som är obehagligt. Men det har ju visat sig gång på gång att först när fienden är synlig kan den förgöras. Övergrepp mot barn, missbruk, mobbning är exempel på onda ting som vi kan åtgärda när vi lyfter upp det till ytan. Visst är det obehagligt att tänka på de mörka sidorna av livet, men det ingår i kontraktet vi ingick när vi blev föräldrar eller valde att arbeta med barn.

Och om filtren fungerar så att de döljer istället för att eliminera, då ska vi definitivt inte ha dem.

onsdag, juni 01, 2005

Surfa i trafiken

Ett universitet i Israel har utvecklat ett röststyrt system för att möjliggöra surfning på nätet medan man kör bil. Jag är helt säker på att jag har läst att även hands-free-pratande i mobiltelefon är en trafikfara (hittade en artikel om detta, men sen finns en studie som är utförd i verkligheten och den säger nåt annat). Hur blir det då med denna applikation? Jag vill inte riskera att träffa en porrsurfande gubbe i en rondell, det räcker som det är, tycker jag.

Hittat på Smartmobs.