fredag, september 30, 2005

Säker på nätet

Vill påminna om Skoldatanätets webbplats Säker på nätet, som uppdateras ofta med rapporter av olika slag. Nu i höst lanseras Sveriges första nationella satsning på säkerhet för unga nätanvändare. Jag kommer att vara med på några av de regionala seminarier som ordnas, det första i Östersund 1 november. Jag rapporterar därifrån sen.

Skoldatanätet har den utmärkta avdelningen Kolla källan! som innehåller massor av nyttigheter. Och som är så underbart illustrerad av Camilla Hällgren, min kollega som snart är klar med sin avhandling om Swedkid.

torsdag, september 29, 2005

Äger Duger Suger


Lunarstorm har genomfört en attitydundersökning bland unga som redovisas på www.lunarstorm.se/agerdugersuger. Johan Forsberg, informationschef på Lunarstorm skriver något han kallar för spaning med utgångspunkt i undersökningen. I den senaste skriver han bland annat

Det lokala innehållet är starkt och eftertraktansvärt. Därför är det mer intressant när Marcus Schenkenberg har ihop det med en Emma än en Pamela Andersson, och därför är en dikt skriven av din kusin på Lunar mer intressant än Bruno K. Öijers nya. Lokalt innehåll äger.

onsdag, september 28, 2005

Vad är dröm och vad är verklighet?

Kunde inte låta bli att plocka fram Dag Vag ur gömmorna nu när jag ska fundera lite över verklig verklighet och tillverkad verklighet. Eller vad man nu ska kalla det.

Future Now berättar om en farsot som drar genom World of Warcraft. WoW är alltså ett spel, men tydligen har en okontrollerad pest spridits i spelet. Tanken svindlar. Nu måste folk undersöka vad som hänt och hur det kan förhindras och...

En annan rolig koppling mellan Riktiga Livet och det andra mer ogripbara men lika verkliga livet på nätet är spel som Deathgame, där man ska ut och döda varann IRL, fast med ofarliga vapen som mjukisapor och purjolök, och sen rapportera det över nätet. Uppdrag och instruktioner får man på webbplatsen. Min lille minsting blev skjuten med en banan utanför UG förra helgen.

måndag, september 26, 2005

History of Communications

Emerging Communications tipsar om en fantastisk sammanställning av kommunikationens historia som Nathan Shedroff har satt ihop. Enligt listan har vi idag nått den elfte informationsrevolutionen, där några är välkända; första tv-sändningen, Gutenbergs tryckpress, osv. Den första och den sista har jag aldrig hört förr, däremot. Ett extra plus till Shedroff för den sofistikerade webbdesignen. Varför, varför kom inte jag på den där idén först?

fredag, september 23, 2005

QR-koder nu även på människor


En riktigt originell tatuering (fast det är väl bara en tidsfråga; tribal var ju originellt en gång också) berättar Picturephoning om. Till en mässa i Japan har en kvinna låtit tatuera en QR-kod i nacken. Sen kan personer med rätt utrustning skanna hennes personliga info. Läs mer om QR-koder på www.qrcode.com.

torsdag, september 22, 2005

Äkta mobil info


Äntligen! Nu kommer vi snart att kunna hitta informationen exakt när vi behöver den, även om vi har trott att vi har kunnat det länge. Picturephoning skriver om Semapedia som kombinerar taggning av fysiska föremål med Wikipedia och gör det möjligt att få information till mobilen om det ställe man befinner sig på. Det är taggningen som är avgörande. Lyckas vi lösa det problemet, kommer vi att få mängder av fantastiska applikationer. En snabb resumé av filmen fram till det ögonblick man slog på tv:n, vilka filmer skådespelaren har varit med i, extramaterial som fördjupar en dokumentär, osv.

onsdag, september 21, 2005

Emerging Pieces in the Education Puzzle

Skeria Utveckling i Skellefteå arrangerar konferensen Emerging Pieces in the Education Puzzle 26 och 27 oktober 2005. Det är en mastig talarlista och jag är den enda som är vad mina barn skulle ha kallat en low-life; doktorand, kvinna, svensk, norrlänning... Kul att få vässa tankar mot giganter.

Ett otroligt intressant ämne får jag chansen att prata om: The Digital Native As a Student. Vad kan vi förvänta oss av internets infödda när de kommer till universitetet? I det här ämnet famlar vi fortfarande i mörker. Alla synpunkter mottages tacksamt. Jag lovar att återkomma allt eftersom jag läser in mig också.

tisdag, september 20, 2005

Barns utsatthet på internet

Jag var och pratade på ett mycket spännande seminarium igår. BUP i Umeå arrangerade en dag om unga och internet. Det var så uppenbart att vi tre föreläsare hade studerat samma sak men dragit helt olika slutsatser. En liten del av det som skiljer oss kan man se i intervjuerna från lokal-tv:
Västerbottensnytt (klicka på Västerbottensnytt i högra hörnet, sedan måndagens sändningar 19.10 resp 22.15)

måndag, september 19, 2005

Jens of Sweden tackar nej till skatten

Jag har inte läst in mig på detta, så Jens kan vara felciterad, men TechDirt berättar iallafall att svenska mp3-spelarföretaget Jens of Sweden vägrar betala skatt på inspelningsmedia med kommentaren
It's not our problem that the record industry hasn't come up with its own solution.... In my opinion the compensation should be built into the price. To be able to transfer a song to an mp3 player should be included in the purchase of the music.
Och jag håller med. Det är ett billigt knep från skivindustrin att skylla på andra för att de är på väg att dra en Facit. Skämmes, skulle jag vilja säga. Det finns ingen självaktning i att gnälla offentligt för att man ligger efter i utvecklingen. Jag skrev om det tidigare och uppmanar än en gång alla att ladda ner musik som är gratis och istället köpa prylar av banden.

fredag, september 16, 2005

Om datorberoende

Ett exempel på slarviga tankar dök upp som en fråga på konferensen i Dublin och nämndes lustigt nog även på utmärkta IT & Etik samma dag som jag presenterade mitt paper. Det handlar om det som kommit att kallar internetberoende. Det finska testet där man kan se om man är internetberoende utgår från ett amerikanskt test och jag är inte rätt person att bedöma såna här test, men jag vill varna för några saker.

För det första är beroende ett uttryck som jag tycker att vi ska vara varsamma när vi använder. Beroende är inte något man diagnostiserar ur sitt sammanhang. Det kan uppfattas som en devalvering av uttrycket om det börjar användas som synonym för användning. Ordet beroende förutsätter att vi ser fenomenet man anses vara beroende av som negativt. Vi skulle aldrig säga att vi är matberoende. Matmissbruk funkar för att beskriva ett sjukt förhållande till mat. Men det är en annan sak än det testet försöker visa. Jag kan vara beroende av internet och telefonen och uppvisa tecken på att inte klara mig utan dem utan att vara missbrukare.

På samma sätt som att ingen skulle be mig gå på behandling för mitt bokberoende. För jag är bokberoende. En natt när jag bodde på hotell tog min deckare slut. Jag brukar aldrig planera så dåligt, men denna gång fick jag ligga och vrida mig i sängen tills jag slocknade av utmattning vid 4-tiden. Jag kan inte somna utan att läsa en roman. Knäppt? Ja. Sjukt? Nej.

torsdag, september 15, 2005

Ett eftersatt område

Jag har lite behov av att nyansera mitt sista inlägg. Det hade jag ju kunnat räkna ut i förväg, men ibland blir jag så sur... Så här tycker jag när jag har lugnat ner mig:

Det är sant att jag nästan alltid får väldigt personliga frågor om min forskning. Personliga både för mig och för frågeställaren. Ofta undrar folk hur de ska hantera sina barns datoranvändning och inte sällan frågar de rent ut hur vi gör hemma hos oss. Jag funderar på att skriva ner det här i bloggen så att jag kan hänvisa till det. Vi får se hur jag gör. En gång när jag träffade en rektor för ett stort universitet och han fick höra vad jag skriver om, så utbrast han, precis som alla andra: Jaha, intressant! Jag har ju barn hemma som sitter mycket framför datorn. Och jag inser ju att han inte fick jobbet för att han är så bra på att dela med sig av sitt privatliv utan för att han är duktig på bland annat att se stora sammanhang och lyfta frågor till en högre nivå än den privata och enskilda. Ändå halkade han ner till det stadiet.

Det här förhållandet säger oss något om det område jag studerar. Det säger oss att det finns en stor grupp vuxna därute som behöver hjälp. I vissa fall mest bara tröst. De behöver få veta vad som är vad. De behöver få lite ingångar till att filosofera kring datorer och internet. Det är vår nästa viktiga uppgift, tror jag, att gemensamt tänka ordentligt. Jag tror att Tage Danielsson kallade det att tänka slarvigt om saker, när man hugger tag i första bästa tanke om ett fenomen. Vi har alldeles för många såna slarviga tankar omkring internet och barn, som jag ser det.

tisdag, september 13, 2005

Dublin: ECER 2005

Tillbaka från Dublin. Härlig stad (prickade in att vara sär när hurlingfinalen gick), trevligt ressällskap och värdelös konferens. Eller kanske inte hela konferensen, men vår session var som Elinor Rigbys begravning; nobody came... Dessutom hade sessionens ordförande mage att ställa en fråga som inte hade med saken att göra. Jag vet inte vad det är i vårt ämne som lockar fram detta i folk. Vad jag än berättar om, så är det intressanta vad deras egna barn gör vid datorn eller nån slarvigt tänkt tanke om hur det är och borde vara! Hur kan de tro att just jag som sysslar med detta hela dagarna vill höra om hur deras 13-åring sitter vid datorn hela dagarna? Berätta det för vem som helst, men inte för mig! Usch, nu är jag elak, men jag var tvungen att skriva av mig nu när jag har detta utrymme.

Ok, allvarligare saker: Nu ska AnnBritt Enochsson och jag få till en artikel av det paper vi presenterade i Dublin och vi vill gärna ha kommentarer för att komma framåt. Vi har själva insett en del i och med att vi förberedde vår powerpoint, så texten kommer att se rätt annorlunda ut. Jag lägger ändå ut den version som finns idag och är mycket tacksam för alla typer av kommentarer; språkliga, innehållsmässiga, logiska, känslomässiga. Allt är till nytta och glädje. Ladda ner paper: The Ethics of Online Interviews: Addressing Some Burning Methodological Issues.

måndag, september 05, 2005

Cats in Sinks

Lite lättsammare idag. Jag är stressad och måste ägna mig åt de sista förberedelserna inför ECER 2005 i Dublin. Åker 06.00 imorgon. Bloggar igen om en vecka om inget oförutsätt och en uppkopplad dator dyker upp.

Cats in Sinks är en av alla dessa galna, meningslösa webbplatser som det kryllar av. De säger ändå nåt om nätet som medium. Det är billigt att köpa sig en adress och att lägga ut nåt. Ytte-pytte små intressen kan ändå hitta en stor publik eftersom upptagningsområdet är enormt. Och om man har ett väldigt smalt intresse, som katter i handfat, kan man återanvända Alt-texten (dra pekaren över bilderna, det står A Cat In A Sink på alla...)
Ett annat exempel är www.dogsincars.co.uk.


Hittat på
Picturephoning.

fredag, september 02, 2005

My Book, Your Book

Ett initiativ för att låna pocketböcker av varandra har lanserats i England. Man använder internet för att leta i en databas över andras pocketböcker, sen får man önskad bok hemskickad. Så här skriver de själva:

torsdag, september 01, 2005

Lexin - lexikon på nätet

Lexin är Skoldatanätets suveräna lexikon och ordböcker som nu lanseras på ytterligare tre språk. Själv använder jag det engelska dagligen och upptäckte att min dotter gjorde detsamma utan att jag tipsat henne. Jag för att skriva artiklar på engelska, hon för att chatta med engelsktalande över världen och för att läsa nya Harry Potter som inte kommit ut på svenska.

Dessutom utvecklar man bild- och animationsteman, vilket jag tror är ett utmärkt sätt att förstå ord och uttryck. Titta t ex på animationstemat Städ och tvätt.