tisdag, december 20, 2005

Netlearning 2006

Värsta kicken! Jag har blivit inbjuden att vara keynote på Netlearning i Ronneby! Jag stjäl en bild från deras webb, för den illustrerar hur det känns att få ett sånt uppdrag:-)
Men nu är det dags för mig att sluta blogga för året. Det är som sirap så här års. Alla som ska ha nåt av mig för att de kommit på att det är panik att hinna klart nåt före jul, allt som jag själv hade tänkt hinna klart, jag måste byta dator (i och för sig kul att få köpa ny, men ändå tidskrävande), institutionen växer så jag måste byta rum, hemma gick tv:n eventuellt sönder efter strömavbrottet igår, torktumlaren la av för flera veckor sen och vi har inte orkat fixa en ny...

Ha en god jul, alla som läser! Och låt inte julstressen ta er! Jul och ledighet ska vara odelat positivt och avslappnande, annars kan det lika gärna vara. Vi ses 2006.

fredag, december 16, 2005

Natten är ändå inte vår

Idag känns det helt meningslöst att skriva om alldeles oviktiga saker som internet och mobiltelefoner, så jag skriver bara några rader om rädsla och våld.

Igår tågade ett 30-tal personer genom Umeå i en manifestation mot våldet. Vi gick över bron och tände marchaller längs vägen. Under bron, där en kvinna blev våldtagen och nästan ihjälslagen i fredags natt, satte vi ner ljus och sände våra tankar till kvinnan som blev sargad för livet, några minuter från sitt hem. Marchen var tänkt att sätta ljus på situationen, att kvinnor utsätts för våld och hot om våld dagligen, men också ett budskap till offret: vi tänker på dig, livet pågår INTE som vanligt runtomkring dig.

Det är vår skyldighet att inte låta sånt här våld bli vardag. Det är inte vardag i Umeå, egentligen. De flesta flickor och kvinnor vågar promenera i mörkret i vanliga fall. Vi måste få tillbaka den känslan. Vi får inte låta rädslan krypa in i våra liv. Vi får inte låta det bli vardag att unga män håller koll på var deras tjejkompisar befinner sig hela tiden eller frågar sin mamma eller syster hur hon ska ta sig hem från träningen. Just nu ser Umeå ut precis så. Underbara pojkar och män som beskyddar rädda flickor och kvinnor. Det värmer hjärtat att se omtanken, men det fryser blodet till is att vi inte längre äger vårt eget liv.

Tack, Stephanie, som på eget initiativ (och för egna pengar) arrangerade marchen igår, tack till butikerna som skänkte ljus och marschaller och tack alla människor som trotsade kylan och vandrade tillsammans!

torsdag, december 15, 2005

Äntligen etablerad

Smartmobs skriver om att man låtit naturvetenskapliga artiklar ur Wikipedia och Britannica genomgå blindtest och kommit fram till att WP är lika tillförlitlig som EB. Det är naturligtvis fantastiskt och ger det kollaborativa lärandet nya möjligheter.

Sen får jag väl lite surt konstatera att även jag gjorde misstaget att tro att en ny teknik automatiskt skulle innebära rubbandet av rådande maktstrukturer. Fast jag skriver om sånt här hela dagarna! Att bli etablerad betyder dessvärre ofta inte bara ett erkännande av att man duger utan också ett anammande av värderingar. Varför skulle WP vara mindre rasistiskt, sexistiskt och överklassförhärligande i största allmänhet?

Så himla snygg webbplats EB har! Snodde bilden därifrån.

onsdag, december 14, 2005

Hoppfulla idioter?

Techdirt frågar Who Actually Buys Stocks Based On Strangers Text Messaging Them? Ja, uppenbarligen tillräckligt många för att det ska a) löna sig att fortsätta spamma oss på olika sätt och b) krävas varningar från myndigheter då och då. En av kommentarerna lyder

These are largely the same morons who forward emails about little girls dying of cancer who just want a few more emails to be forwarded in their name so they can die happy...


Det här är ett intressant fenomen och vi kan inte bara avfärda det som att det handlar om idioter. Snarare är det frågan om att vi inte ännu har avslöjat just denna form av hopp. Hoppet om den enkla lösningen förenar oss människor. För många av oss handlar det där hoppet om att göra det där klippet som ger ekonomiskt oberoende (och därmed evig lycka, som vi alla vet) och för många handlar det om den där ultimata lösningen på ett problem; maila runt så att alla kan hjälpa en sjuk liten flicka, om alla tittar på tv-galan och äter chips så kan vi lösa världssvälten, om vi stänger ner internet så försvinner alla ungdomsproblem, osv.

Människan är lat av naturen. Därför strävar vi efter enkla lösningar. Det är inget konstigt. Och det finns alltid aktörer som utnyttjar detta, medvetet eller omedvetet. Efter ett tag lär vi oss hur man avslöjar de allt för enkla lösningarna och då blir vi klokare.

tisdag, december 13, 2005

Ta natten tillbaka!

Stephanie Hendrick, som forskar om just bloggar, skriver om en march här i Umeå på torsdag den 15 december. Det är en march för att trycka tillbaka våldet och ta tillbaka natten efter den serie brutala våldtäkter som lamslagit Umeå. Marchen är tänkt att sätta ljuset på problemet och visa den kvinna som i frdags blev utsatt för en av de mest brutala våldtäkterna polisen varit med om vårt djupa deltagande. Dessa våldtäkter begränsar vårt handlingsutrymme och personligen blir jag helt panikslagen och begränsar livet för alla unga damer i min närhet. Hellre skräckslagen än våldtagen, resonerar jag just nu. Men jag vet inte vad som är rätt. Det är iallafall fruktansvärt att en enda man ska få påverka 100.000-tals människors liv negativt!

Jag har stulit bilden från Stephanies blogg.

måndag, december 12, 2005

ECER 2006

Den stora europeiska konferensen för området lärande, ECER, arrangerad av EERA, The European Educational Research Association, går 2006 av stapeln i Genève (hoppas jag fick till stavningen nu). En trevlig sak med ECER är den ambition man har att få med doktorander i alla aktiviteter. T ex har man en förkonferens för alla nyare forskare där man får lite coachning och övervakning av en erfaren forskare. Årets tema är Transforming knowledge. Kurs i webbdesign i julklapp, kanske?

fredag, december 09, 2005

Dräglig jul 2005


Rädda Barnens kampanj för en bra jul åt alla går som banner på bland annat Lunarstorm just nu. Kampanjen Dräglig jul 2005 anspelar på alla utröstningsprogram och kan förmodligen fungera bra som väckarklocka. Så förutom att kolla med alla man känner att de har nånstans att fira jul kan man sätta in pengar på Rädda Barnens konto och stötta deras långsiktiga arbete för en bättre värld för alla barn.

Hittat på Lunarstorm.

SCB: Barn och deras familjer

Ny statistik från SCB: Barn och deras familjer. Här kan man ladda ner eller beställa pappersversioner av t ex Familjeekonomi ur olika perspektiv (pdf). Där kan man bland annat läsa att
6 procent av barnen hamnar under en inkomststandard på 0,75.
Inkomsstandard 1 motsvarar ”lägsta rimliga standard”.

torsdag, december 08, 2005

CHI 2006

En intressant konferens i Montreal till våren: CHI 2006 - international conference for human-computer interaction. Temat för konferensen är interact, inform and inspire. Man arrangerar workshops som verkar vara närmast autonoma med egna ansökningsförfaranden och rubrikerna är alla mycket intressanta.

onsdag, december 07, 2005

Vackrast


Jag har tipsat om det förr, men det tål att påminnas om att det finns ett alternativ till Snyggast och liknande. Vackrast.se har regler för vad som får läggas ut och de granskar alla bilder innan de syns på webbplatsen men i övrigt är tanken densamma som för alla i denna kategori av mötesplatser: syns jag, så finns jag. Vackrast har gjort om hela utseendet och så här skriver de om uppladdning av bilder:

Alla bilder som laddas upp på Vackrast kontrolleras innan de visas för andra besökare, följer inte din uppladdade bild reglerna (som du finner under rutan där du laddar upp den), då kan den försvinna när den blivit kontrollerad.


Hur lång tid tar det innan bilden godkänns? - I vanliga fall ska det inte ta mer än någon timme, men ibland kan det dröja upp till 1 dygn vid hög belastning.

måndag, december 05, 2005

Att bråka på internet är som att...

Ok, jag erkänner. Jag är en jubelidiot! Nu får det vara nog med bråkandet på internet. Jag rusade åstad som en blind åsna och det är inte ofta jag erkänner att jag har fel. Så nu lägger jag ner Wikipediadiskussionen, eftersom mycket kloka personer i min närhet vänligt har påpekat att jag framstår som mer eller mindre galen. Och jag vet ju vad man säger om folk som bråkar på internet. Om ni inte har hört den roliga historien som cirkulerar på nätet så kommer ni inte att få höra den från mig heller, för den är smaklös och fördomsfull, men inte desto mindre träffande. Hur som helst så är det väl alldeles klart att man inte ska bråka på internet, bara för att det är så poänglöst och klichéartat. Men nu har jag gjort det iallafall. Vi kan säga att det var för forskningens skull, för att go native och känna hur det kan vara att vara 13...

Sitter på tåget och surfar, hur bekvämt som helst jämfört med att flyga och stänga av all utrustning osv. Heja, SJ!

Skapa egna ringsignaler

NetFamilyNews tipsar om Xingtone som julklapp åt en medieintresserad tonåring. Det är ett program som hjälper en att skapa ringsignaler. Jag har inte satt mig in i detta, men ska nog göra det. För precis som jag skrev när det handlade om Benny Anderssons ringsignal, så är detta ett område vi bör intressera oss för. Inte för att ringsignaler är så himla roliga eller viktiga, utan för att så många unga bryr sig. Enligt Johan Forsberg, Lunarworks som äger Lunarstorm, säljs det fler ringsignaler än musiksinglar idag. Och det säger oss något. Om nån kan det här med att skapa egna ringsignaler eller rent av har provat Xingtone, hör av er till mig.

fredag, december 02, 2005

Open Dicitionary

Merriam-Webster, som har ett mycket bra on-line-lexikon där man bland annat kan höra ordet uttalas, lanserar nu ett Open Dicitionary, där alla kan bidra. Jag har inte hunnit titta igenom det ordentligt, men en första titt imponerar inte. Det verkar mest vara en massa roligheter som läggs in (man kan titta på de senast inlagda posterna) och då är det ju ingen vits. Återstår att se om Open Dicitionary rensas lika hårt som t ex Wikipedia...