tisdag, februari 28, 2006

Nakenchock

Smartmobs påminner om hur ohyggligt dåligt filterprogram fungerar:
Secure Computing classifies any site with any nudity -- even Michaelangelo's David appearing on a single page out of thousands -- as a "nudity" site, which means that customers who block "nudity" can't get through.
Citatet kommer från BoingBoing, som blivit klassad som nudity site av just Secure Computing. Hm, Secure Computing... är det nån som har glömt läsa George Orwell?

måndag, februari 27, 2006

Jag ber BRIS om ursäkt

Usch, nu skäms jag! Jag är alldeles för aggressiv och har en förmåga att såra folk med mina, som jag själv naturligtvis tycker, vassa formuleringar. Jag skrev om BRIS härom dagen, fast egentligen använde jag bara en artikel om BRIS för att göra en poäng. Och så kan man ju inte göra. Och då har tydligen nån läst och berättat för nån, osv. Kul att folk läser, men hemskt om nån känner sig kränkt. Jag ber härmed om ursäkt och tar tillbaka allt jag sagt om BRIS. BRIS tillhör självklart de goda aktörerna i samhället och utan dem skulle världen se mycket värre ut. Och jag ska läsa igenom alla mina inlägg i fortsättningen och räkna till 10 innan jag skickar iväg dem...

Bloggning är inte bara farligt, visar det sig

Via lätt hysteriska Net Family News hittar jag New Scientist som skriver om unga och bloggande. Bland annat skriver man

Instead of steering them away from their computers, parents should recognise that teenagers sharpen important social skills online, say psychologists and anthropologists studying internet behaviour.

fredag, februari 24, 2006

Kopieringsskydd och andra skydd

Via Techdirt hittade jag några underbara formuleringar kring kopieringsskydd eller snarare Digital Rights Management. Läs t ex på Cnet News. Men det är inte bara de vassa formuleringarna som intresserar mig, även om jag älskar när nån lyckas verbalt såga en dålig makthavare, utan att det börjar sprida sig ett nytt sätt att tänka kring tekniken. De här första, slarvigt tänkta tankarna (hjälp, vi måste kopieringsskydda, annars blir vi ruinerade!) börjar hamna i skymundan och istället framträder nya, mer genomarbetade tankar som delvis bygger på att vi frigör oss mer från de gamla tankemönstren (hm, om vi släpper det fritt och tjänar pengarna så här istället).

Nu hoppas vi bara att genomtänkta resonemang äter sig in i vuxnas tankar om ungas liv också. Så att inte ord som internet, poker, Lunarstorm och datorberoende triggar små panikungar om och om igen. I dagens VK uttalar sig BRIS om barn och internet:

- Även vanlig mobbning sker ibland utan att vuxna ser det. På internet och via mobiltelefonerna är det ännu mer dolt och sprider sig otroligt snabbt, säger Martin Höög, regionchef BRIS Nord.

Jag inser att de har goda intentioner med att uttala sig så här, men det hjälper inte. Man måste veta att det stämmer innan man säger såna här saker. För det första: Jag är inte övertygad om att vanlig mobbning ibland är dold för vuxna. Jag misstänker att den oftast är dold för vuxna. Det vill jag att de stöder med något, innan de kläcker ur sig sånt. För det andra: Vet vi verkligen att mobbning via internet är mer dold för vuxna? Det kan vara tvärtom, eller nåt mittemellen.

Vi har helt enkelt inte en chans att stötta våra unga medborgare om vi oavbrutet hugger tag i den första tanke som dyker upp i huvudet och agerar som om den vore sanning. Mer fria downloads i huvet!

torsdag, februari 23, 2006

Visst har det här med människosyn att göra?


På en skola i Huston kan föräldrarna styra vad deras barn får köpa för sin lunchpeng. Om barnet försöker köpa nåt som står på förbjudetlistan, säger kassaapparaten ifrån och barnet får avstå. Suck! Naturligtvis finns det välvilja bakom detta, men hur lyckas flera människor tillsammans ändå inte tänka längre än så här? Vi arkiverar detta under Allvarlig Felanvändning av Ny Teknik. Tillsammans med Urkund och multisprayen All Skit Försvinner.

onsdag, februari 22, 2006

Googla: Nyckelord

Infontology skriver om det nya sättet att annonsera att man finns: Föreslå en googling istället för att ta upp utrymme med url eller ännu värre, adress och telefonnummer. Kolla även denna annons. Jag misstänker att det funkar ganska bra att googla på nätkulturer om man vill hamna hos mig. Får testa nån gång, nu ska jag iväg på seminarium.

tisdag, februari 21, 2006

Innovate

Tidskriften Innovate kompletterar sina artiklar med webbsändningar, där man som läsare ska kunna interagera med författaren. Jag har inte hunnit delta än, men det verkas spännande. I nyhetsbrevet gör man t ex reklam för

February 23, 2006, 1:00 PM EST
Susana Sotillo
Using Instant Messaging for Collaborative Learning
http://innovateonline.info/index.php?view=article&id=170

måndag, februari 20, 2006

MSNs kontrakt för nätet

MSN publicerar ett kontrakt som barn och vuxna kan upprätta för att få en säkrare nätanvändning. Det är en rätt vettig text som inte alls bara fokuserar på faror och barnens skyldigheter som det ofta annars är. Bland annat står det så här:
Jag som förälder lovar att följa med ut på nätet ibland och att prata med mitt barn om vad det upplever när det är på Internet.
Märkligt fult, dock, med tanke på Microsofts alla resurser. De kunde väl ha låtit någon med grafisk utbildning göra det?

fredag, februari 17, 2006

E-mail och missförstånd

I Journal of Personality and Social Psychology rapporteras om en undersökning kring tonen i e-mail. Fem genomförda experiement visar på att de begränsningar som finns i skriven datorkommunikation (det saknas gester, sätt att betona, intonation, mm) ofta underskattas. Man läser alltså in mer än vad som egentligen står i mailet. Artikeln heter Egocentrism over e-mail: Can we communicate as well as we think? Jag har inte läst hela artikeln, för vårt bibliotek har den bara i pappersform och då måste man släpa sig dit, men jag måste kolla hur gamla deltagarna var. Det är ju otroligt intressant, iallafall! Läs också i Monitor on Psychology.

torsdag, februari 16, 2006

Fallstudier 4

Som en sista kommentar vill jag också klargöra (oj, det är svårt att skriva när katten går över tangenterna, jag tror att han är ute efter värmen från den bärbara datorn) att det egentligen är skillnad mellan fallstudier och fallbeskrivningar, vilket inte framgått av mina texter de senaste dagarna. Fallstudier kan göras för att förstå ett problem som sedan presenteras på valfritt sätt. Och vilket problem som helst kan ju presenteras som en fallbeskrivning. T ex kan jag avslöja att mycket av mitt forskningsarbete har gått till så här:

1. Jag studerar ett fall (någon berättar, jag råkar se, jag hör talas om) - fallstudium.
2. Det ligger och skvalpar i bakhuvudet.
3. Jag läser sånt som har med mitt ämne att göra och framförallt frågar barn och unga.
4. Plötsligt, ofta när jag är ute och springer, faller bitarna på plats. Ja! Det är ju så det hänger ihop!
5. Jag läser mer och skriver. (Eller skriver och läser, för jag skriver mycket mer än jag läser, till min handledares väl dolda förtvivlan.)
6. Jag sätter ihop en fallbeskrivning utifrån det jag iakttagit och läst. Här bakar jag ihop flera olika fall och byter ut detaljer för att skydda informanterna.

Så i mitt fall finns både fallstudier och fallbeskrivningar med i processen, men det behöver inte alltid vara så. Slut för denna gång.

onsdag, februari 15, 2006

Forskning och Framsteg


Forskning och Framsteg har en lång artikel om unga och nätet där doktoranderna i vårt nätverk här vid Umeå universitet får stort utrymme. En sammanfattning av artikeln finns på http://www.fof.se/?id=06235, där man även får se den artistiska bild på mig som tog närmare en timme att ta... Men som en kollega sa vid fikat: Det är en rätt dålig bild, för man ser reflexer i mina glasögon...

Fallstudier 3

Fortsättning från igår.

Det är skillnad på fallstudier och fallstudier, har jag konstaterat under några dagar. Dr John Grohol skriver
Case studies on an issue like this are usually a red flag that help frame the issue in an emotional light, leaving hard, scientific data out of the picture. It is a common diversionary tactic.
Och här kommer vi till nästa punkt som jag har funderat på. Det måste finnas en term för detta inom etnografi, jag ska läsa in mig på det, men tills vidare kallar jag det exoticering. Med det menar jag den typ av fallbeskrivningar där man lyfter fram det exotiska hos den andre utan att försöka förklara och sätta det i ett sammanhang. När man t ex beskriver unga människors olika aktiviteter kan man välja två ytterligheter. Den ena är att man rabblar upp allt unga människor idag tycks göra samtidigt, nämner termer som multitasking och framställer det som att en ny art håller på att utvecklas. Det andra är att man sätter de olika aktiviteterna i ett sammanhang som gör dem begripliga även för den oinvigde och öppnar för ett närmande. Det första skulle man kunna kalla exotisering, det andra översättning. Exempel på exotisering är alla rapporter om happy slapping eller det nyaste: happy shagging. Visst måste sånt berättas, men det är viktigt att sätta det i ett sammanhang; Hur vanligt är det? Vilka är det som ägnar sig åt det? Hur ser deras mentala hälsa ut i övrigt?

Och som en illustration till hur en riktigt bra bild gräver sig in i ens medvetande, måste jag visa en bild som påverkat mig djupt:

Jag tror inte att man får publicera den här bilden, men jag har ju bara klippt ur en liten bit, så då går det kanske bra... Inte! Det är iallafall Jan Stenmark ur Aftonbladet 7 september 2004. Kommer mer imorgon.

tisdag, februari 14, 2006

Fallstudier 2

Forsättning från igår.

Jag fick oväntat stöd för mina tankar om att använda fallbeskrivningar av John Grohol, som jag skrev om den 9 februari. Han skriver så här om fallstudier:
All a case study does is influence our emotional reactions to the issue; it does nothing to help us further understand the actual problem and the many potential explanations for it.
Nu argumenterar han emot användningen av fallstudier, men jag tycker att just den här meningen stöder mina argument för. Och det beror ju på att vi har olika mål med vår forskning. Han är ute efter att fastställa orsak och verkan medan jag vill beskriva en annan människas verklighet så rikt som möjligt för att öka kunskapen om den personen och de grupper hon tillhör. Grohol skriver också
How can we really draw any reasonable conclusions about millions of people online based upon one or two case studies? Yet media stories, and some researchers, covering this issue usually use a case study to help "illustrate" the problem.
Vilket sammanfattar det rätt bra; hans diciplin måste dra slutsatser om miljoner människor, annars är deras arbete inte till nytta eller till och med farligt. För såna som jag handlar det istället om att hitta vägar att lura sig in i folks hjärnor. Eller kanske snarare hitta vägar för det som är bland det svåraste som finns - att förstå andra. Rent psykologiskt utgår vi ju från oss själva, så det är svårt att förstå andra. Man får hitta metoder för det. Och fallbeskrivningar kan var en sån metod. Fortsättning imorgon.

måndag, februari 13, 2006

Fallstudier 1

Fallstudier är något jag har funderat över. Jag använder mig gärna av fallbeskrivningar för att få läsaren att närma sig mina informanter. Jag ser det som att jag översätter från barnen till oss vuxna och använder då fallbeskrivningar för att öppna en känslomässig väg till kunskap. Hm, det lät inte bra, det lät bättre när jag skrev det i en artikel som snart kommer ut:
Hopefully, these stories will work like perspective images where you have a hard time finding both its images. But once you have found them, you can never go back to not being able to see both. No matter how hard you try, you will always be able to switch between the motives; the old lady and the young girl, or the two faces and the vase. It is a one way road to knowledge. In my research I aim to identify some of these images, that might show us how young people use the Internet and with any luck help us develop knowledge.
Jag ser det som ett sätt att komprimera det jag har lärt mig och presentera det på ett sätt som går rakare in i läsaren än om jag skulle presentera alla mina fakta och låta läsaren genomgå samma läroprocess som jag har gjort. Vilket naturligtvis inte heller skulle ge samma resultat, eftersom vi har olika förförståelse och annat som styr lärandet.

Ja, det finns mer att säga om detta. Återkommer imorgon.

fredag, februari 10, 2006

Revolution!


Å, så glad jag blev igår! Humlab hade tagit upp Hossein Derakhshan som pratade om Reform, Youth, and Technology in Iran. Han berättade hur bloggar används och hur man planerar att använda dem i subversivt syfte. Jag kan aldrig någonsin få ner allt intressant han sa, det var helt enkelt dynamit från första till sista ordet. Ni får lyssna till honom själva, men en mycket intressant sak var hans tankar om bloggar som broar. Han sa att det här är första gången som en iransk man kan ta del av en iransk kvinnas tankar utan att de är filtrerade genom män. Wow! Revolutionen är äntligen här!

torsdag, februari 09, 2006

Internet Addiction Guide

Dr John Grohol, psykolog som specialiserat sig på internet som arena, har skrivit en helt underbar sågning av internetberoende som diagnos. Underbar inte bara för att den sågar oseriösa personer som vill tjäna pengar på folks oro (se t ex mitt inlägg för en vecka sen) utan för att den tar symptomen på allvar och ger förslag till alternativa diagnoser. Exempelvis skriver han:
What most people online who think they are addicted are probably suffering from is the desire to not want to deal with other problems in their lives. Those problems may be a mental disorder (depression, anxiety, etc.), a serious health problem or disability, or a relationship problem.
Han är noga med att inte ignorera problemen, men betonar att det är viktigt att ge dem en korrekt behandling.
If you have a life problem, or are grappling with a disorder such as depression, seek professional treatment for it. Once you admit and address the problem, other pieces of your life will fall back into place.
Vad sägs om den här formuleringen?
I don't know of any other disorder currently being researched where the researchers, showing all the originality of a trash romance novel writer, simply "borrowed" the diagnostic symptom criteria for an unrelated disorder, made a few changes, and declared the existence of a new disorder. If this sounds absurd, it's because it is.

onsdag, februari 08, 2006

PISA: Datorer är bra för lärandet

PISA, den återkommande OECD-undersökningen, visar i år bland annat att de som är flitiga användare av datorer och internet har bättre resultat i kärnämnena än andra. Läs pressreleasen. Ja, men då så! Då kör vi! Jag kommer att tänka på Stig-Roland Rask som säger: Tänk om vi hade byggt skolbibliotek och sen frågat oss vad kan vi inte använda biblioteket till?

tisdag, februari 07, 2006

Frimärken på mail

Smartmobs berättar om att några företag inför en avgift för såna mail som man verkligen vill ska komma fram. Det låter ju som en smart lösning på vissa problem. Vi får se hur det funkar. Det var iallafall roligt att berätta det för barnen, som behöver hjälp med att skriva adressen och placera frimärken de få gånger de ska skicka vanliga brev. Var ska adressen stå? Sätter man bara frimärket här? Varför ska det vara flera? Det blir oftast mamma och pappa som får fixa det. Lite som i internets barndom när tonåringarna fick maila åt föräldrarna. Kommer ni ihåg när det fanns familjemail? Alltså hela familjen kunde dela en mailadress... Det var tider!

måndag, februari 06, 2006

Safer Internet Day 2006


Imorgon går Safer Internet Day av stapeln i 36 länder. Det är ingen stor grej i Sverige, men Medierådet publicerar någon gång idag uppgifter om hur den ska uppmärksammas. Själv tycker jag att det är en bra idé att ha den här typen av dagar som årligen sätter fokus på ett viktigt ämne. I november satte jag ihop ett program och sökte pengar från vår fakultet för att lärarutbildningen skulle närma sig frågan, men jag har inte fått svar än och nu börjar det vara lite för sent... Kanske nästa år? Hur som helst, kolla in de europeiska aktiviteterna, som bl a ska innehålla en bloggstafett eller nåt liknande. Och där Åsa Kronkvists Nosa på nätet presenteras.

fredag, februari 03, 2006

Helg!

Det har varit si och så med bloggandet de senaste veckorna. Orsaken är att sliten är bara förnamnet på hur jag känner mig. Ska dock ta en helg och kanske några dagar då jag samlar ihop mig. Sen kommer jag nog igång. Trevlig helg på er alla!

torsdag, februari 02, 2006

Spelberoende, igen...

Det kan verka tjatigt men jag blir lite engegerad i frågan om hur man använder ordet spelberoende. Igår under Medierådets utbildningsdag i Piteå dök plötsligt en representant för Spelinstitutet AB upp på scenen. Hon måste ju haft nån sorts officiell koppling till arrangörerna eftersom hon tilläts prata vid avslutningen. Hur som helst, Spelinstitutet är ett privat företag som, enligt damen på scenen, har Folkhälsoinstitutets uppdrag att forska och utbilda i frågor om spelberoende. Då menade hon spel om pengar, men sen kom avslutningen på meningen: ... och datorspelsberoende. Jag har inte haft tid att närmare granska deras verksamhet, men varningsklockorna ringer när någon uttalar ordet beroende så slarvigt som hon gjorde. Det kan ju vara så att hon inte var nån vidare talare, men att Folkhälsoinstitutet delar ut pengar till aktiebolag. Hm! Det finns en lista på företagets webb där man har lagt upp rapporter om datorspel. Det ser ut att vara egna rapporter alltihop, eftersom de ligger på företagets server, men sen kommer man till SAFT-rapporten. Hoppas de har tillstånd att lägga ut den.

Om nån där ute vet mer om detta, har kommentarer eller känner till om privata företag kan söka gemensamma medel på detta sätt, hör gärna av er. Det kan vara jag som har missuppfattat alltihop.

onsdag, februari 01, 2006

Trådlös glädje

Sitter i Christinasalen på Nolia i Piteå och väntar på att Det unga internet ska sätta igång och upptäcker att de har ett oskyddat trådlöst nätverk. Så underbart! Jag blir lika glad varje gång nån bjuder på uppkoppling. Det är så irriterande att sitta nånstans där man kan hitta ett nätverk men det är skyddat. På ett hotellrum i Dublin satt vi en hel vecka och kunde inte komma ut. Hade vi haft nåt sätt att kontakta ägaren hade vi gärna betalat och lämnat in passen och vad som helst för att komma ut på nätet.

En granne hemma har en väldigt stark signal (vi vet inte vem, men det måste vara rätt nära) som räddade oss när bara vårt hus hade strömavbrott. Allt utom min bärbara dog, förstås, även vårt trådlösa. Men datorn valde grannens och vi var ute igen! (Och när jag ringde Umeå Energi, frågade de om jag bodde ensam eller om jag hade en sambo som kunde fixa det...)