fredag, mars 31, 2006

Unga och 3G

Smartmobs refererar till en brittisk undersökning av hur unga människor använder tredje generationens mobiltelefoner. Nummer ett känner vi igen:

1. Proofing - using a 3G handset to video anything from a celebrity sighting to bad service in a restaurant to use as visual evidence later on

Men sen blir det riktigt intressant ur ett mänskligt perspektiv. Icebreakers och Night safe innebär revolutioner när det gäller mänskligt umgänge:

7. Icebreakers - When introducing someone to another group in advance, people would record a short video message or 'social passport" to send in advance of the meeting to break the ice
8. Night safe - Girls used their video mobiles to record a clip of a cab driver before they got in, to send to a friend as a 'safety bank'

torsdag, mars 30, 2006

Nyhetsmorgon i tv4

Om nån av er inte har jobb att göra kan ni titta på Nyhetsmorgon i tv4 kl 9.15. De ska intervjua mig på telefon om pedofilen som hade kontaktat sina offer på Lunarstorm. Jag får väga orden på guldvåg, för det är känsliga saker och levande människor inblandade. Det känns riktigt nervöst, inte att vara med i direktsändning utan just det faktum att det finns offer och deras familjer och att det jag säger kan missuppfattas. Hur som helst valde jag att ställa upp eftersom jag anser att debatten måste börja fokusera på gärningsmannen och inte offren.

Det var fel kanal. Tydligen var det tv4 Stockholm som hörde av sig till mig, så inslaget sändes bara över huvudstaden. Man kan dock se det senare idag på http://www.tv4.se/stockholm. Men jag fick bara prata några sekunder.

onsdag, mars 29, 2006

Grattis till alla oss umebor!

Hagamannen är fast. Vk.se har rapporterat, men all trafik dit har sänkt hela webbplatsen. 17.00 har polisen sin första presskonferens, så då får vi veta mer. Så ett stort grattis till alla flickor och kvinnor i Umeå som har fått sina liv kraftigt begränsade: nu är det iallafall inte statistiskt livsfarligt förrän du kommer hem. Och ett stort grattis till alla män i Umeå: det var inte du. Många män har känt sig utpekade eller bara velat markera för kvinnor att de inte tillhör de farliga och det är väl det enda positiva som kommit ut av detta fruktansvärda, att män och pojkar har fått upp ögonen för de hot som flickor och kvinnor utsätts för. Bra jobbat, alla män som försökt stötta rädda kvinnor! Nu riktar vi resurserna mot våldet i hemmen, eller hur?

Wiffiti


Future Now berättar om Wiffiti - graffiti för generation W, som jag antar är lite äldre än nätets infödda, 18-25 kanske. Det är enligt Wiffiti Blog en länk mellan nätet, den lokala platsen och användarens mobiltelefon:

By having a closed loop between the web, the location and the user, we have the opportunity to create a unique on-line/off-line experience that we believe will dramatically impact the way people communicate in locations.

tisdag, mars 28, 2006

Jan Svärdhagen i Umeå

Igår gästade Jan Svärdhagen Umeå och höll en mycket uppskattad föreläsning om att vara ung i nätåldern. Som religionsvetare med inriktining på nätet har han mängder av intressanta saker att berätta och han gör det på ett proffsigt och engagerat sätt. Det viktigaste som jag ser det är ändå hans ton och grundinställningen att fokus i faror-på-nätet-debatten måste flyttas från barn till vuxna. Det har jag mer och mer börjat fundera på själv - logiken bakom att vi vill hindra barnen från att göra en massa saker - hur ser den ut egentligen? Sen sa Janne en mycket viktig sak: Vi måste tillåta att det blir fel ibland utan att det ska få som följd att något ska förbjudas.

måndag, mars 27, 2006

Doktor Hällgren

Nu har institutionen fått sin första doktor - Camilla Hällgren klarade att försvara sin avhandling med bravur. Hon fick tuffa frågor och några av dem visade tydligt hur olika vana vi är vid internet. Men jag har aldrig sett någon vara så cool och koncentrerad och eftertänksamt svara vänligt på alla frågor. Och hur många gånger hör man någon erkänna att det var en bra fråga men jag har aldrig funderat på det? Stort, mycket stort, Camilla! IML växer och har nu både professor och doktor.

Påminner alla som är i Umeå om eftermiddagens seminarium med Jan Svärdhagen, som sitter i planet på väg hit just nu. Öppet för alla.

fredag, mars 24, 2006

Jag borde kanske ha blivit idrottslärare

Nu känner ni ju inte mig, så ni förstår inte hur rolig rubriken är. Jag är totalt osportslig och börjar ofelbart tänka på annat om jag hamnar framför Sportnytt. Jag kan säga saker som Om du ska ut och springa kan du väl köpa tidningen på vägen eller Det var väl i alla fall kul att vara med och tävla? Men jag kanske borde ha blivit idrottslärare just därför.

Man brukar säga att lärare rekryteras ur en väldigt speciell grupp; den vita icke reflekterande medelklassen. Inte klassens absoluta pluggisar, men de som knäckte koden i skolan rätt snabbt. De som skolan funkade för, de som har flyt och lite pengar. Det är ett problem för skolan. Vi skulle behöva fler lärare från andra grupper. Idrottslärare som inte var idrottsfrälsta när de började, så att de kan identifiera sig med och stötta elever som på fullaste allvar tror att de ska dö när de blir jättetrötta (jo, det är sant, vi tror det!). Visst är det underbart att ha en lärare som brinner för sitt ämne och som lyckas smitta eleverna med sitt engagemang. Men det kan vara lika viktigt att luckra upp lärdomens mylla med lärare som inte är födda talanger i sitt ämne. För lärarjobbet är självklart mer än bara ämneskunskaper. Jag är övertygad om att lärarkollegiet har allt att tjäna på att bli mer heterogent. Och då menar jag inte bara att vi ska ha pittoreska inslag av tatueringar, huvudsjalar, brun hud och grönt hår, utan att mångfalden ska vara äkta.

Min önskan är att alla som nån gång har tänkt en konstruktiv tanke om skolan funderar på om inte läraryrket vore nåt. Och med konstruktiv tanke menar jag inte bara Lärare är det finaste yrket man kan ha utan även Skolan struntar i att det mobbas i korridorerna, Skolan utmanar inte barns intellekt och Tänk vad man kunde göra mycket bra i skolan om bara jag fick bestämma!

Denna text är crosspostad från Umeå universitets rekryteringskampanj. Observera att jag inte haft något som helst med den tekniska eller designmässiga utformningen av kampanjen. Någon som inte har fortbildat sig sen 1996 har gjort den... Dessutom: varför ber man folk skriva texter som man sen inte respekterar? Jag hade satt rubriken Jag borde kanske ha blivit idrottslärare, men den hamnade som första mening och så hittade nåt ljushuvud på en egen rubrik: Att läsa interaktiva medier. Vad betyder den rubriken? Har de läst texten? Hur läser man interaktiva medier? Hur som helst ska jag chatta med presumtiva studenter idag mellan 16 och 18. Det kan bli kul. Trevlig helg!

torsdag, mars 23, 2006

TIME: The Multitasking Generation

Huvudartikel i senaste numret av Time Magazine (March 27, 2006 Vol. 167 No. 13) heter The Multitasking Generation. Ämnet är verkligen högaktuellt, tycks det.

Det roliga med artikeln tycker jag är hur TIME har löst det här med tillgång till artiklarna på internet. Det är klart att de vill att man ska prenumerera på tidskriften, samtidigt som spridning på internet är bra reklam och service. Då har de gjort så här: Alla kan läsa ett kortare utdrag ur artikeln. Om man inte är prenumerant kan man sedan välja att titta på en reklamfilm först och sedan få tillgång till hela artikeln. Det gjorde jag så gärna för att spara tid och pengar. Smart!


onsdag, mars 22, 2006

Publicerad: Digital Natives

Igår kom Tidskrift för lärarutbildning och forskning (de jobbade länge med det namnet...) nr 1-2006 ut. Det är ett temanummer om värdegrund och innehåller artiklar från alla deltagare i projektet med det ännu längre namnet Värdegrundsfrågor i den nya lärarutbildningen, en studie om etiska och moraliska dilemman i en föränderlig värld, finansierat av Vetenskapsrådet och där min doktorandtjänst fanns med. Jag tror att det kommer att bli en kioskvältare, så skynda er om ni vill köpa ett nummer. Annars kommer det att finnas för nedladdning inom ett par dagar på tidskriftens webbplats, där man också kan beställa prenumeration eller enstaka exemplar. Författarna behåller upphovsrätten, så jag kommer att göra ett särtryck av pdf:en och lägga ut på kulturer.net/forskning. Många intressanta artiklar finns med:

  • Lovisa Bergdahl: Om gemensamma värden i ett pluralistiskt samhälle – Lärarutbildarens syn på och arbete med gemensamma värden i den nya lärarutbildningen
  • Elza Dunkels: The Digital Native as a Student – Implications for teacher Education
  • Maria Elmér & Hans Albin Larsson: Demokratiutbildningen i lärarutbildningen – Några jämförelser och tolkningar
  • Bodil Halvars-Franzén: Med fokus på lärares yrkesetik i den nya lärarutbildningen
  • Gun-Marie Frånberg: Lärarstudenters uppfattning om värdegrunden i lärarutbildningen
  • Margareta Havung: ”Du, som är kvinna – du kan väl ta det, det där om genus” – Om jämställdhet och genus i nya lärarutbildningen
  • Britta Jonsson: Lärarstudenters värderingar och kvaliteter

tisdag, mars 21, 2006

PIM är här!

På uppdrag av regeringen har Myndigheten för skolutveckling tagit fram Praktisk IT- och mediekompetens. Jag är ingen vän av akronymer, men jag inser att detta projekt behövde en – PIM. Jag blir så glad när jag ser sånt här! Så genomarbetat, så heltäckande! Jag har rekommenderat vår institution att slänga ut vår egen, pinsamt gamla cd-skiva IKT och lärande från litteraturlistan och istället använda PIM i alla kurser. Nu väntar vi bara på boken. Jo, det är sant. Man ska inte underskatta det skrivna ordets och papprets fördelningskraft. Visst vill vi ha det på webben, det är det perfekta mediet, men boken skulle kunna sättas i händerna på studenter och lärarutbildare och utgöra en brygga mellan nätvana och ovana. Hur som helst: tack, Åsa Kronkvist med kollegor för PIM!

måndag, mars 20, 2006

Janne Svärdhagen till Umeå

Nästa måndag, den 27 mars, kommer Janne Svärdhagen till Umeå universitet. IML har fångat honom på väg till Det unga internet i Lycksele och får chansen att lyssna till och diskutera Att vara ung i nätåldern - En resa i barn & ungdomars Internetvärld. Janne är religionsvetare och arbetar som verksamhetsledare för IKT-pedagogiska enheten vid högskolan i Dalarna. Han driver högaktuella IT & Etik, som jag själv läser dagligen. Tid och plats: 13.15 i S504 (högst upp i Tornet, Samhällsvetarhuset). Alla är välkomna!

fredag, mars 17, 2006

Disputation: Swedkid


Camilla Hällgren, kollega på institutionen, försvarar sin avhandling Researching and Developing Swedkid: A Swedish Case Study at the Intersection of the Web, Racism and Education fredag 24 mars kl 13 i hörsal 350, Naturvetarhuset. Det är alltså Camilla som har utvecklat den svenska grenen av Britkid och utöver detta digra arbete studerat hur IT kan stödja antirasistiskt arbete. Projektet har vunnit priser och fått stor uppmärksamhet redan innan avhandlingen var klar. Bra jobbat, Camilla! Lycka till på fredag! Avhandlingen kan laddas ner här.

måndag, mars 06, 2006

Influensa

Jag däckade totalt i torsdags förmiddag och har legat utslagen i en riktigt tung influensa sedan dess (ja, alltså den vanliga, inte fågelvarianten). Tack och lov för Dan Brown och att de andra i familjen kanstade sig fran och läste böckerna före mig. Dett innebar nämligen att jag hade kvar Änglar och demoner och I cirklens mitt, annars vet jag inte hur jag hade stått ut dessa dagar. Och grattis, alla som har den läsupplevelsen kvar! Men i feberdimmorna funderar jag iallafall ut vad jag kan bidra med till Stephanies blogg som öppnar 8 mars. Och så har jag fått en bra idé, tror jag. Men vi får se om den är lika bra när febern är över... Meddelas i denna blogg.

torsdag, mars 02, 2006

8 mars: Women@tech


På internationella kvinnodagen öppnar Stephanie Hendrick och Humlab en ny blogg, Women@tech, som ska diskutera genus och teknik. Håll koll på bloggen under 8 mars, för det lär bli en stor öppningsceremoni, då man har bjudit in till livebloggning under dagen på temat att vara kvinna.

onsdag, mars 01, 2006

Barnombudsmannens rapport om skolan


Barnombudsmannen publicerar sin rapport för 2006: Vill man gå på toa ligger man illa till. Beställ eller ladda ner på http://www.bo.se/Nav.aspx?pageid=5303.