fredag, april 28, 2006

Childism

Nu är det lite nybyggaranda över mitt skrivande. Jag är så glad! För ett par veckor sedan började jag formulera tankar som har legat och skvalpat länge och så fick de också ett namn. Det handlar om childism. Det är erkännandet av maktstrukturer som diskriminerar barn på samma sätt som sexismen diskriminerar kvinnor och rasismen diskriminerar svarta, om jag ska förenkla. Det viktiga i sammanhanget är att identifiera maktstrukturer och på så sätt få verktyg att motarbeta dem. Det går inte att fullt ut jämföra alla dessa ism:er. Sexismen har t ex en särställning eftersom valet av över- och underordnad grupp är helt slumpmässig. När det gäller barn finns det ju naturliga omständigheter som har gjort att folk inte ser att det faktiskt handlar om ett förtryck, t ex att barnen är små och att de inte klarar sig utan oss, medan valet av just kvinnor som mindre värda enbart är godtyckligt. Ja, det finns mycket att säga om childism, bland annat vad det ska kallas. Några använder ordet för att beteckna den rörelse som arbetar mot diskriminering av barn, och använder modellen från ord som feminism. Exempel är Crompton M. (1992) Children and Counselling. Edward Arnold, London. Andra använder det som jag gör ovan, t ex Elisabeth Smith i The American Journal of Psychoanalysis.


torsdag, april 27, 2006

Nu är det hektiskt!


Oj, oj, oj! Ska det där kontemplativa lugnet någonsin återvända? Jag har just skickat iväg en artikel, en uppdatering av en tidigare publicerad, så det var inte så mycket jobb. Igår kväll kollade Johan språket på några nya stycken i min och AnnBritts artikel som ska vara inne 1 maj, så den ska göras klar idag. Imorgon ska ett abstrakt vara inne och det har jag inte ens hunnit processa tillräckligt. Johan kollade språket igår kväll och fick offra första halvlek för det och förhoppningsvis hinner mina handledare kommentera idag. Annars får det bli som det blir. Och sen är det dags att samla ihop tankarna kring Netlearning, alla spridda anteckningar som snällt fått vänta på att dessa tre artiklar blir klara. Och mitt i allt detta ska jag till Lerum och möte i Stockholm. Jag fick avboka stresskonsulten för att jag inte hinner...

onsdag, april 26, 2006

Den digitala klyftan minskar

Smartmobs berättar att klyftan mellan de som har och inte har tillgång till datorer och internet, det som på engelska kallas digital divide, minskar. Enligt den mätning de refererar till har Sverige halkat ner en placering till fjärde. Självklart beror detta på hur man mäter. Jag minns de första mätningarna på tillgång som publicerades. Då tog man ofta antal datorer och antal människor och brydde sig inte om hur ofta dessa människor verkligen kom fram till datorn. Idag skulle vi behöva förfina mätningen ytterligare. Min uppfattning är att Sverige ligger långt framme när det gäller att ha ny maskinpark och tillförlitlig uppkoppling. Tunga webbplatser som Lunarstorm skulle inte funka i alla länder, men i Sverige är det en av de mest besökta. Den mätningen väntar jag fortfarande på. Och att våra politiker gör något av det försprång vi har just pga datorer och uppkoppling, men även hur vi har uppfostrat våra unga. Jag har suttit med i en arbetsgrupp som skulle bidra till nästa IT-proposition, men det känns inte som om satsningen på Sverige som IT-nation ur den synvinkeln låg särskilt långt framme. Vår rapport har inte ens publicerats och vårt arbete avslutades i höstas ...

tisdag, april 25, 2006

Felanvändning av teknik

Techdirt har alltid så underbara kommentarer till eländig användning av teknik. Det finns mängder av folk som känner sig kallade att vara ironiska utan att ha någon finess, men Techdirt har verkligen hjärna bakom sin ironi. Vad sägs om rubriken Please Note: Your GPS System Doesn't Know The Depth Of The Flooded Road när de berättar om folk som faktiskt kör ut på översvämmande vägar därför att deras vägdator säger att det är ok…

måndag, april 24, 2006

The world is talking. Are you listening?

Future Now berättar om Global Vioces, en samlingsplats för bloggar om det egna landet riktad mot omvärlden. Deras slogan The world is talking. Are you listening? säger vad det handlar om; en möjlighet att få rapporter från vanligt folk och inte bara filtrerat genom journalister.

Jag valde kategorin Children och kunde inte sluta läsa. Den här rapporten från Kongo, t ex:

I can’t fathom why a rather pretty young woman is selling omelettes and doughnuts all day instead of seeking a brighter future. She wants to know why I’m not having anything and I want to know why she isn’t in school. “Because of hard times, she explains, this year Mom decided to send my sister who is in 12th grade and my younger brother and sister … to school. Next year, if Mom can afford it, my brother and I will go.”

And if Mom can’t afford school next year? Well, the brother will go and Carine will wait again. She’ll then be 23, the age to be graduating college, but instead she’ll attend 8th grade.

fredag, april 21, 2006

Trendbrott inom mediarapporteringen?

Trogna läsaren Camilla tipsade om en trevlig artikel i Sundsvalls Tidning: http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=546862. Den sammanfattar rätt bra vad det handlar om och hur man som vuxen kan förhålla sig. Kan det vara ett trendbrott? Visst har vi sett fler såna här sansade artiklar som inte rubriksätts Vet du vad ditt barn gör på nätet eller Fritt fram för pedofiler på sista tiden?

torsdag, april 20, 2006

L’esprit d’escalier

Häromdagen kom jag på vad som kan vara problemet med datormedierad kommunikation och varför det blir så mycket bråk. Ni vet, alla gånger man har eller nästan har skickat iväg ett alldeles för ilsket mail, oftast för att man missuppfattat tonen, som jag skrivit om tidigare. Jag kom på att det handlar om l’esprit d’escalier – eller staircase wit som det verkar heta på engelska. Jag har inget bra svenskt uttryck för de smarta formuleringar man kommer på i trappan, när det redan är för sent. Framför datorn hamnar vi liksom både framför personen och i trappan på samma gång. Det är lite för snabbt för att vi ska hinna räkna till 10 och sansa oss, men tillräckligt långsamt för att vi ska reagera. Och då flyger tanken i trappan ut över tangenterna och så är bråket igång. Vi är många som tar emot skit från folk öga mot öga och sen kommer på efteråt att så där borde han inte fått säga till mig och vi är lika många som framför datorn har sagt ett och annat sanningens ord. Och det är ju så underbart att slippa l’esprit d’escalier! Sen att jag har stora mängder folk som tycker att jag är en jäkla typ… tja, det får man kanske ta?

onsdag, april 19, 2006

Docentföreläsning: Gun-Marie Frånberg

Imorgon håller min handledare Gun-Marie Frånberg sin docentföreläsning Att förankra värdegrunden: en pedagogisk utmaning? 15.00 i hörsal S213h. Efter föreläsningen hälsas alla välkomna till mingel-party med snacks på IML, lärarutbildningshuset plan 4. Alla är hjärtligt välkomna!

torsdag, april 13, 2006

Skadestånd för mobbning

En glad nyhet för alla som utsätts för mobbning meddelar DN: En flicka som utsatts för mobbning tilldömdes skadestånd. Uppenbarligen lönar det sig att polisanmäla mobbning och om den dessutom skett via Lunarstorm som i det här fallet så finns det även bevis så att anmälan kan leda till dom.

onsdag, april 12, 2006

Där skolan misslyckades

Har min vana trogen följt ännu en dokusåpa på tv: The Unteachables. En underbar serie om unga britter med usla betyg och absolut inget självförtroende men som får chansen att möta Läraren med stort L och plockas upp från botten av sitt självförtroende. Det härliga med den här serien var att tonen inte var dessa jävla ungar ska vi nog få hyfs på utan vi måste lyckas där skolan har misslyckats. Och det är en avsevärd skillnad. Framför tv:n grät vi ikapp med den lille pojken som aldrig tidigare fått ett positivt omdöme och nu läste upp de relativt vänliga men inte översvallande rader läraren skrivit om honom efter kursen. Det är väl för eländigt att vi fortfarande håller på och plågar så många av våra små medborgare? Fredriksdalsskolan i Helsingborg verkar ha förstått en del, men det tråkiga är att det ska vara vissa som väljs ut till såna här projekt. De andra får stanna kvar i helvetet. Snart är det sommarlov, gullungar! Håll ut!

tisdag, april 11, 2006

Spray IQ

Spray lanserar i samarbete med Lycos en ny typ av söktjänst som tydligen har använts i bl a Tyskland under några år. Man registrerar en användare och kan sen med hjälp av andra användare få hjälp med mer komplexa sökningar och frågor. SprayIQ kallas tjänsten och bygger som så mycket annat internetrelaterat på att ingen kan kunna allt men alla kan något och om man kan få dessa alla att kommunicera så ökar kunskapen. Ungefär som det här bloggandet; jag har en vag fundering som jag kastar ut och så plötsligt finns det flera andra vaga funderingar som kommentarer och tillsammans får vi ihop en bild av hur det förhåller sig. Perfekt! Vi får se hur den här söktjänsten fungerar, allt hänger ju på hur många som engagerar sig.

Tv-tips: Ikväll Svt 1 20.00 Uppdrag granskning om fildelning.

måndag, april 10, 2006

Svenska ungdomar följer regler

Bangor Daily News i USA berättar om ungdomar på besök i Umeå. Det är alltid roligt att se sitt eget samhälle ur andras ögon och särskilt kul var det att höra att

Swedish students "follow rules because they want to, not because they're afraid of being punished," said Dylan Connole, a senior from Dixmont.

Ja! Så är det ju. Sen kan vi gnälla hur mycket som helst om att det saknas diciplin i skolan i Sverige. Det saknas diciplin för att vi medvetet har arbetat bort den och ersatt den med något annat.

Kul också att läsa att ungdomarna tog med sig fikakulturen hem.
Just back from their 10-day visit to Sweden, the teenagers vowed to get together each Monday to have a "fika" and to socialize, relax and eat.

fredag, april 07, 2006

Mötesplats för vuxna

Jag var och pratade i Vännäs igår kväll och fick frågan om det finns mötesplatser för vuxna på nätet. Mitt svar kom lika snabbt som ogenomtänkt:
- Ja, men det är ju jättevanligt. Lovesearch och allt vad de heter är mycket populära.
- Men om man bara vill träffa folk, inte för att man är singel?

Så dumt! Jag tänkte inte ens på det alternativet. Det enda jag har hört talas om att vuxna gör är just att söka sexuella (eller romantiska om vi ska vara lite vänliga) kontakter och självklart intressebaserade kontakter. Men vi kan också behöva kontakter av andra slag, bara träffa folk. Och kanske är Lunarstorm långsamt på väg att bli en sån plats. Jag har tittat lite närmare på En stund i rampljuset under några veckor och det ser ut att vara en höjning av åldern, om man ska döma av dessa framslumpade bilder. Titta på mitt exempel, så ser det ofta ut. Jag har en kollega som varit i rampljuset två gånger och hon är både snygg och ung i sinnet men hon är inte 15.

Spännande! Kan det vara nåt på gång?

torsdag, april 06, 2006

Chatta med Christel Larsson


Idag är det Christel Larsson, Sveriges första doktor i kostvetenskap, som är Umeå universitets reklamnamn. Ni kan läsa hennes blogg och sedan chatta med henne, först på Lunarstorm mellan 16 och 17 och därefter en timme på www.studera.umu.se. Christel skrev sin doktorsavhandling om veganerna i Umeå och har fått flera fina utmärkelser för sitt viktiga arbete om ungas matvanor, senast Druvans forskningspris.

onsdag, april 05, 2006

Digitala presentkort


Egentligen är det konstigt att det kommer först nu, för det är en sån lysande idé och tekniken har funnits i många år. Ginza lanserar iallafall digitala presentkort. Man kan välja mellan att skicka presentkorten som sms, e-mail eller vanlig post. Väljer man de två första kan man på minuten ange när presentkortet ska skickas. Så smart, så enkelt! Det är så här vi ska använda tekniken - för att förenkla och förbättra våra liv. Ginza har dessutom ett oslagbart lager av gamla Dolly Parton-album på cd, så det finns mycket bra att shoppa om man skulle få ett presentkort.

tisdag, april 04, 2006

Techdirt jämför EB och WP

Techdirt väljer att ta upp jämförelsen mellan EB och Wikipedia lite senare än när resultaten redovisades. Det förklarar de med att det egentligen inte är intressant att jämföra:

As long as people understand that neither is the "one true" authoritative source on anything, then both become useful exactly as they should be: as one resource among many for those researching certain topics.

Så bra formulerat!

måndag, april 03, 2006

92 % lön + 8 % fritid = 100 % värdighet

Nu är det dags att berätta om den idé jag fick under mina västa influensadagar. Faktiskt höll idén även när jag tittade fram under täcket, så här kommer den: Jag har börjat skriva på en bok om kön, lön och värdighet och jag skriver den på nätet, så att alla kan följa arbetet och komma med kritik eller bidrag. Jag använder bloggen som verktyg eftersom det är ett enkelt sätt att mata in text och organisera den i teman. Dessutom finns möjligheterna till interaktion med eventuella läsare. Jag hade alltså inte tänkt att den ska fungera som denna blogg att jag rapporterar och kommenterar aktuella händelser, utan planerna är att alla inlägg så småningom ska användas i ett bokmanus. Vi får se hur det går och är du intresserad av frågan är du välkommen att titta in nån gång då och då och du är otroligt välkommen att kommentera.

Jag flyttar alltså alla typer av könsmaktsinlägg till den nya bloggen, vilket kanske kan vara bra av flera skäl. Jag har inte förrän alldeles nyligen förstått att det finns folk som blir störda av ordet feminism. Min uppfostran tillät inga andra förklaringsmodeller, mitt vuxenliv med äktenskap och barn har så självklart varit organiserat efter samma principer, så jag har levt i feminismens trygga famn och knappt ens reflekterat över saken. Snarare har jag undrat över folk som inte vill kalla sig feminister – det verkar lika dumt som att inte vilja kalla sig antirasist. Men vid 45 års ålder har jag förstått att världen inte ser ut så och då vill jag ju inte bråka med världen. Det jag har att säga om barn kan för en del personer skymmas av det jag har att säga om kön och problemet är härmed åtgärdat. Vi kanske ses på 100 % också?