onsdag, maj 31, 2006

Call for papers: ungdomar och nätkulturer

Fick detta igår: call for papers: ungdomar och nätkulturer. Det är Ungdomsstyrelsen som gett Simon Lindgren från sociologin här i Umeå i uppdrag att vara redaktör för en antologi om ungas nätkulturer. Hur bra som helst! Det kommer lite i osynk med mitt arbete och det är synd för jag vill verkligen vara med i den boken. Simon har skrivit en avhandling om dubbleheten i synen på ungdomskulturer och jag ser fram emot att läsa den. Han föreläste om synen på ungdomskultur genom historien i fredags för ledare på Urix och jag misstänker att hans avhandling är en pusselbit i mitt arbete. Jag har sån tur som blir inbjuden till såna här saker och får träffa folk som verkligen kan bidra till mitt arbete.

Nu ska jag ut till Kronlunds kursgård för att diskutera bland annat childism med mina kollegor inom pedagogiskt arbete.

tisdag, maj 30, 2006

Pedagog.nu

Två pedagoger har startat pedagog.nu, en ny mötesplats på nätet. Det är lite tomt ännu, men vi får se om och när deltagarna fyller på med innehåll. Det finns en hel del såna här mötesplatser och det är svårt att veta vilka som slår. Det är säkert fler än jag som har blivit medlemmar i en ny nätgemenskap kring sitt ämne och ganska snart glömt bort att den finns. Lite trögladdat tycker jag att det var, men det kanske är vårt internet som är segt som barnen säger.

måndag, maj 29, 2006

Mer om mobbning

Det var nyttigt att åka ner till UR och prata om mobbning på nätet. Jag fick tillfälle att sammanfatta för mig själv vad jag egentligen vet. Det var mycket korta intervjuer och då gäller det att vara exakt. Två punkter ser jag som avgörande när det gäller just mobbning på nätet.
 1. Den första hann jag få med i intervjun: Vi vet alldeles för lite än. Vi vet verkligen inte om det är så som BRIS säger i ett filmat inslag i programmet att den här mobbningen är mer dold för vuxna. Och vi vet inte hur nätmobbning förhåller sig till skolgårdsmobbning. Det är faktiskt märkligt att jag blir intervjuad när det finns mobbningsforskare. Säger rätt mycket om frågan. Tekniken sitter i vägen, igen.
 2. Jag tycker inte att jag hann med att säga det viktigaste: Mycket tyder på att hela mobbningsfrågan handlar om maktstrukturer och att vi måste lägga energi på att avslöja och lösa upp dessa.
Det blev iallafall en mycket trevlig dag på UR. Det visade sig att redaktören var en gammal bekant som jag inte träffat på 15 år och programledaren var en supertrevlig ny bekantskap, även om jag sett honom på tv flera gånger. Programmet sänds i september. Jag förvarnar på denna plats.

En kollega tipsade om en artikel om nätmobbning från Australien: Digital malice hits the playground.

onsdag, maj 24, 2006

På väg till UR

Lite stressigt nu. Många saker som ska ordnas på jobbet och så ville jag väldigt gärna klämma in Skolakuten när de nu frågade, så jag åker till Stockholm över dagen och sitter i deras soffa för att kommentera. Det ska handla om mobbning via nätet. Jag är glad att de frågade mig och hoppas få möjlighet att sansa debatten lite. Och påpeka att den som tror att skolgårdsmobbning (eller vad de nu kallar det, de som skiljer nätmobbning från annan) INTE skulle följa med offret hem faktiskt inte har en aning om hur mobbning påverkar offren.

Så passar jag på att hämta mina guddöttrar på dagis och fritis medan jag väntar på planet. Kul!

tisdag, maj 23, 2006

Helio

Helio är en mobiltelefon som marknadsförs särskilt för att användas tillsammans med Myspace. Målgruppen tycks vara yngre medborgare och i sin marknadsföring gör de misstaget att idiotförklara sina kunder. Eller så kanske de är det första företaget som verkligen inte bryr sig om pengar?

Helio puts you + your friends (not rates and minutes) at the center of our business, because the most important thing a mobile service can do is better connect you to your friends.

Hittat på Future Now.

måndag, maj 22, 2006

Nätmobbning - säker på nätet

Utmärkta Kolla källan har satt ihop en sida om nätmobbning. Som vanligt när Kolla källan är i farten blir det proffsigt och vettigt. Annars är jag, som trogna läsare förmodligen märkt, väldigt mycket emot den slarviga användningen av ord som nätmobbning. Men Kolla källan gör det som ska göras: förhåller sig till frågan, dammsuger landet efter resurser och håller en sansad ton. Jag undrar vad det beror på, att just de är så bra. Det har naturligtvis med personer att göra men det uppdrag man har skulle också kunna påverka. Ibland är det så tydligt att exempelvis myndigheter gör saker för att ha ryggen fri och möta en debatt på ett sätt så att de ska slippa framtida kritik. Den känslan är långt borta när jag läser Kolla källan, men närbesläktade Medierådet har fått kritik på den fronten.

På onsdag åker jag för övrigt ner till UR och blir filmad om just mobbning via nätet.

fredag, maj 19, 2006

Vuxna på nätet 2

En sak som dyker upp så snart man ska tala om vuxna förövare på nätet är vilka ord vi ska använda. Engelskan har de utmärkta termerna

 • Grooming för den process som leder fram till övergreppet. Att känna till begreppet innebär samtidigt att man förstår någonting om företeelsen. Kunskap om att grooming ofta är början till ett övergrepp ger oss insikter som gör att vi kan fatta bättre beslut. Om vi vet att det oftast inte går till så att en farlig vuxen hittar en bild på en söt unge och kontaktar henne genom att barnet avslöjat för mycket om var hon bor, kan det innebära att vi inte i panik förbjuder unga att lägga ut bilder på sig själva om de tycker att det är viktigt. Som ett exempel.
 • Adult predator för en vuxen person som inte kan hantera nätets frihet. Den här termen omfattar fler än rena pedofiler och gör att vi lekmän slipper använda en term vi inte riktigt behärskar.

Men nu behöver vi alltså svenska ord för detta. Inte bara för att det är trevligt med svenska ord utan lika mycket för att begreppet i sig ska leverera kunskap. Om vi, som en del föreslår, börjar använda gromning som svensk term så är det nästan att likställa med en slumpmässigt sammanställd bokstavsföljd. Vi väljer ett ord för att ha ett ord, inte för att överföra kunskap. För en engelsktalande antar jag att ordet grooming har en betydelse som delvis överför den kunskap vi har om hur övergrepp mot barn inleds. Och det är en oerhört viktig del av hela arbetet, att få folk att förstå att det inte är mannen i överrock i parken som är det riktigt stora hotet, det är en som är snäll och som är precis som vi vuxna bör vara. Fast bara i början, sen visar han sig vara en predator.

Några förslag på översättningar jag experimenterat med:

Grooming: förförelseprocess (för positiv laddning), förledningsprocess (för långt).

Adult predator: vuxna odjur testade jag igår efter att ha använt lexikon och synonymordbok. Predator är mer neutralt och egentligen vill vi väl inte blanda in djuren i det här, det är väl knappast deras fel.

Ja, förslag mottages tacksamt. Men det är svårt med ord. Rätt vad det är så använder man en term man inte egentligen gillar eftersom språkets mening är kommunikation. Men man kan ju hålla emot i början... Jag var med på den tiden då det inte fanns ett svenskt ord för punk. Man fick gå in i musikaffärer och fråga om de hade nån punkrock (uttalades pankrock). Jag var också med på den tiden då man sa printer på svenska. Sen plötsligt kom nån på att man kan säga skrivare och plötsligt hade vi ett ord som fungerade. Och när det gäller ord för just teknik så kommer maktaspekten in, så det är viktigt med bra ord för de här sakerna.

torsdag, maj 18, 2006

Vuxna på nätet 1

Thomas Fritz och jag hade en session om nätgemenskaper i Ronneby. En av deltagarna berättade om den pedofiljägare som DN skrev om samma dag. Jag har inte hört honom prata, men får chansen att göra det i höst då vi ska föreläsa på samma fortbildningsdag. Jag ska ta chansen att förstå honom lite mer, för än så länge är jag oerhört kritisk. Självklart är det viktigt att det finns folk som jagar pedofiler och andra odjur på nätet, men man måste se upp med metoderna. Vi får inte använda den onda sidans metoder för att utföra den goda sidans uppgifter. Ändamålen helgar inte medlen! Att lagförande myndighet gör det, under mycket hård kontroll, är en sak men en privatspanare kan aldrig tillåta sig att använda motståndarens metoder, hur mycket personen än samarbetar med myndigheter, etc.

Jag anför själv två huvudskäl till att avstå från de möjligheter till dold observation och anonyma kontakter som nätet erbjuder:
 1. Jag kan som vuxen lura barn till otryggt beteende på nätet. Om det ibland är så att den vuxna som låtsas vara ett barn är på de godas sida och ibland inte, så blir det lite krångligare för barn att hålla reda på vad som gäller. Enkla förhållningsregler fungerar bra. Ett exempel från ett annat område i livet är regeln "Gå efter första slaget" som man på goda grunder kan uppmana flickor att ta till sig. Om de sedan skulle råka ut för en misshandlande man så talar den regeln om ungefär det man vet om misshandel i parförhållanden - det går inte över av sig själv. Skulle man däremot lägga till "Fast ibland kan han slå för att han vill rädda dig, han ska bara kolla en sak" så faller hela det psykologiska stödet som "Gå efter första slaget" levererar.
 2. Om just jag får låtsas vara någon annan än den jag är, vad är det då som skiljer mig från vuxna odjur på nätet? Hur vet de jag pratar med? Hur vet min arbetsgivare, min familj? Hur vet jag själv? Vi vet av erfarenhet att många pedofiler arbetar med barn. Det är ett naturligt karriärval om man vill trygga försörjningen på offer. Så hur vet jag och ni att jag inte är en av dem? Det är upp till mig att tydligt och klart visa var jag står. Det ska inte finnas några tvivel och i de fall det finns tvivel ska dessa kunna vädras öppet. En bra varningsklocka fick vi när en av de värsta pedofilerna åkte fast och det visade sig att polisen använt honom som informatör. Han hade låtsats vara infiltratör fast han egentligen drev hela nätverk för pedofiler.
Jag tror att det hör ihop med att vi är omogna nätanvändare och inte har hunnit tänka klart alla tankar och framförallt inte haft någon att diskutera dem med. Många som upprörs över nätets avigsidor är rätt ensamma med sina funderingar och risken är då stor att det blir slarvigt tänkta tankar. Jag har publicerat tips för vuxna på nätet och jag hoppas att det kommer fler såna här tips. Det är ju inte bara barn som ställer till problem på nätet och ändå riktas alla tips till dem. Ett utslag av childism?

onsdag, maj 17, 2006

ICE - In Case of Emergency

Det har utvecklats en internationell standard för snabb hjälp ifall man råkar illa ut. Om alla i sin mobil eller handdator lägger in uppgifter om närmast anhörig eller annan man vill ska kontaktas under ICE så går det snabbt att hitta den informationen när den behövs. Jag ska genast göra det på alla tänkbara ställen. I samma post kan man ju även lägga annan vital info, som mediciner, allergier eller sjukdomar. Läs mer om detta på SOS Alarm, där åtminstone jag gjorde kollen att det inte var en bluff. ICE listas även som nytt ord av Macmillan English Dictionary.

Tack, Camilla, för tipset men jag kommer aldrig att skicka vidare ett mail hur vettigt det än är. Istället sprider jag infon på detta sätt.

tisdag, maj 16, 2006

Holla Back!


Underbara Holla Back är en blogg där vem som helst kan exponera sådana som trakasserar dem sexuellt i New York. Mobilkameror blir ju till hjälp så det finns bilder på några av förövarna. Det fina med den här webbplatsen är att det inte ens är tveksamt ur etisk synvinkel. Vissa avslöjanden kan vara tveksamma, som t ex publiceringen av personuppgifter kring en icke dömd men starkt misstänkt brottsling. Men eftersom sexuella trakasserier rimligen måste bedömas utifrån hur mottagaren ser det så redovisar Holla Back bara ett övertramp som bevisligen skett. Kanske dags att starta Vråla tillbaka i svenska städer?

Hittat på Picturephoning.

måndag, maj 15, 2006

IT för humanister, 5 p

Humlab annonserar att det finns platser kvar på en kurs som verkar så rolig att jag funderar på att söka den. Så här skriver Humlab:

Du har väl inte missat att du nu kan läsa en poänggivande HUMlab-kurs, ”Informationsteknik för humanister”? Det finns fortfarande några platser kvar, så det är inte för sent att anmäla sig.


Kursen, som är på 5 poäng, kommer att gå på kvartsfart under hösten. Tanken är att kursen ska gå att kombinera med andra kurser, eller arbete, och undervisningen ligger 15-17 på tisdagar. Ca var tredje vecka är undervisningsfri.

Undervisningen kommer att vara en blandning av praktiska övningar och teoretiska diskussioner, och kommer bland annat att ta upp bloggar, datorspel och digitala kartor.

Läs mer om kursen på www.humlab.umu.se/ithum Där finns även information om hur du gör en sen anmälan.

fredag, maj 12, 2006

Kan man skicka ut pressmeddelande om vad som helst?


Ja, det får man naturligtvis och naturligtvis är journalister experter på att se igenom luriga pressmeddelanden. Jag fick ett mail igår från en privatperson, visade det sig när jag tittade närmare efter. På ytan såg det dock ut att vara mycket mer officiellt. Här nedan följer brevet i dess helhet, rörighet och felstavningar är oredigerade. Längst upp hittar ni listan över adresser som fått detta mail (klicka på bilden för en större version). Det jag hittar om Silling vid snabbgoogling är bland annat följande:
DigitalTV Infokanalen.
Radiokanal ska sända lyssnarnas egna porrband.
Konsult kritisk mot ITiS.
Reservation för att jag inte vet om det är rätt Ulf Silling. www.silling.se har inget publikt innehåll, så det finns inget sätt att kolla kopplingen till hans e-postadress. Förmodligen finns det någon där ute som vet mer.


PRESSMEDDELANDE 060511


BARNS SÄKERHET PÅ INTERNET

Färska siffror idag 11/5 från EU-Kommissionen visar bla att oroliga föräldrar vill ha mer
information och kunskap om barns säkerhet på Internet.
EU-Kommissione har frågat 3791 föräldrar med barn under 17 år om deras användning av Internet.
http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/eurobarometer/index_en.htm

Undersökningen visar bla att oroliga föräldrarna huvudsakligen förväntar sig att få information från skolan 45 %, från media 29 %, myndigheter 27% och från polisen 16%. I rapporten framgår det att 18 % av barnen i åldern 11 - 13 år, har råkat ut för olaglig/skadlig information på nätet och attmer än hälften inte har några regler om hur nätet får användas. Kunskapen om Internet är störst bland föräldrar med hög utbildning och boende i storstäder.

- Det här stämmer väldigt bra med vår erfarenhet. Vårt mycket uppskattade föredrag om Barns säkerhet på Internet är mest välbesökt på skolor i mer välbergade områden, säger Ulf Silling, expert med mer än 20 års erfarenhet. Föräldrar som vill skydda sina barn, antecknar flitigt, får svar på sina viktiga frågor och kan gå hem med konkret kunskap om vad de direkt kan göra själva, efter föredraget.

Trots att EU nu satsar 47 mljoner Euro på http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/programme/index_en.htm Safer Internet plus programme för att skapa ett säkrare Internet för barn, är Sverige nästan sämst i klassen med stöd och information. Sverige ligger näst högst upp (efter Holland) när det gäller användning av Internet, men saknar bl a en "Hotline", som oroliga föräldrar kan vända sig till. http://www.inhope.org/en/about/members.html


EU har ett helt "departement" som ägnar sig åt de här frågorna. http://europa.eu.int/comm/dgs/information_society/index_en.htm Information Society and Media Directorate-General, men vad har Sverige? Inom IST-programmet (Information Society & Technologies) satsar EU http://europa.eu.int/comm/research/fp6/pdf/fp6-in-brief_en.pdf 3.625 miljoner Euro. Vilken svensk minister har ansvaret för att vi får nytta av dessa satsningar och pengar?

Person förstår inte IT-frågorna, har sparkat IT-Kommissionen och har ingen strategi för hur Sverige skall möta satsningarna och ta till vara på utvecklingen (och pengar). En direkt konsekvens för oroliga föräldrar är att det saknas en "Hotline" att vända sig till. Alla organisationer, skolor och företag som skulle kunna driva en "Hotline" eller utveckla annan information och skydd för barnens säkerhet på Internet känner inte till att det finns samarbetspartners och mycket ekonomiskt stöd att hämta hos EU-Kommissionen.

Vårt bidrag är att förmedla kunskap och erfarenhet till de som vill lära sig mera.[Image]
Föredragshållare är Ulf Silling, expert/rådgivare med tidigare uppdrag för bl a:
SVT2 PLUS Om säker handel på Internet
EU-KOMMISSIONEN DGXIIII/E Luxembourg, IAP, Internet Action Plan, Safer use on the Internet, Hotlines, Filtering, Rating, Awareness, MIDAS, MultimediaInformationDemonstrationAnd Support
STATSKONTORET, EU, IMPACT2 , InformationMarketPolicyACtions, EU, INFO2000, InformationMarketAwareness
EU, Conference on Access to Public Information
SITO, IT-FÖRETAGENS BRANSCHORGANISATION, Projektledare: Etiska regler för Internet i Sverige
EU, Protection of Minors and Human Dignity in New Audiovisual and information services
KONSUMENTVERKET, SVERIGES KONSUMENTRÅD, KONSUMENTVÄGLEDAREFÖRENINGEN, SAS, SR, LFV mfl

[Image]
Silling IT Affärsutveckling
DIN LOTS TILL DEN DIGITALA MARKNADEN
Innehar F-skattsedel Tel 0704-963033 epost [ mailto:ulf@silling.se ]ulf@silling.se

torsdag, maj 11, 2006

Tillbaka i verkligheten

Så var jag tillbaka i verkligheten igen. Jag har gått in för landning, men jag är inte riktigt där än. Fortfarande hög av vad det nu är som frigörs vid såna euforiska tillstånd som jag har befunnit mig i. Lite svårt att sova och att sitta still.

Men det var ju inte bara en personlig lyckokänsla jag tar med mig tillbaka. Jag har träffat folk som sagt saker som jag har stor nytta av, jag har lyssnat på andras redovisningar och det är alltid givande nästan oavsett vad det handlar om och jag tror att jag kommer att kunna hålla kontakten med några av dem jag lärt känna.

Sen är ju jag en sån som gillar att flytta fram positionerna. I normala fall brukar det vara smärtsamt, den här gången fick jag ordentligt med bedövning så det var ok (oj, nu var jag rolig!). Jag kom på att det är inte många kvinnor i akademin som får så mycket rep som jag slet åt mig denna gång. Det finns många manliga akademiker som vågar ta ut svängarna utan att anses vara ovetenskapliga medan kvinnor ofta känner sig tvingade att rynka ihop pannan och se dubbelt så seriösa ut som de känner sig. Men nu märkte ju åtminstone jag att det funkade och i och med det är positionerna framflyttade ett litet myrsteg. Med små myrsteg stormar vi fram, systrar!

onsdag, maj 10, 2006

Paneldebatten i eftermiddag

Jag gissar att jag kommer att få frågan i eftermiddag och om jag inte får den så har jag iallafall tagit chansen att svara på den här. Igår sa jag nämligen att något måste bort om vi ska lägga in moment om nätet på olika sätt. Utbildningsväsendet är väldigt omoget på det sättet; vi vill ha in mer och mer men har inte förmågan att ta bort. Så jag får helt enkelt säga som jag säger till barnen: Du kan inte få allt! Men eftersom jag vägrade begå harakiri på scenen igår och tala om vad som ska bort, så skriver jag ner det här. Har jag tur får jag frågan under paneldebatten också. Så här är det:

I den obligatoriska skolan kan vi ta bort
 • Matematikundervisningen. Eller åtminstone som den ser ut idag. På de allra flesta skolor är matematikundervisningen så usel att vi lika gärna kan lägga ner den. Böcker är något närmast heligt för mig men om jag blir inbjuden till matteboksbränning så ställer jag upp. Om vi däremot kan lägga om undervisningen i matematik kan den kanske bara halveras.
 • Välskrivning och rättstavning. Eller åtminstone som den ser ut idag. Varför i hela friden ska vi fortsätta plåga de elever som får sitt självförtroende krossat av att försöka lära sig sånt som datorer kan hjälpa oss med? Uppmuntra barnen att odla sina talanger istället (som Wim Veen var inne på i måndags) och när vi har uppmuntrat dem som personer kan vi stötta dem att också arbeta med sina svaga sidor. Inte tvärtom! Varför ska exempelvis dyslektiker särbehandlas? Det är ju utslag av en normalistisk kultur som vi inte står för i retoriken och alltså inte bör ha i praktiken heller. ALLA bör särbehandlas och få hjälp att bygga sitt självförtroende som sen utgör grunden för ett eget sökande och lärande.
 • Kanon. Vi måste tyvärr överge tanken att det finns en litteraturskatt som alla måste läsa. Det gör ont att inse att alla inte kommer att behöva läsa den stora litteraturen som har förändrat världen, men vi måste inse att även nyare litteratur har den förmågan. Det var ganska kul att en konferensdeltagare kom fram till mig och sa just de här sakerna som jag har funderat på. Jag har skissat på en formulering till min avhandling där jag säger just detta att jag har verkligen inte läst kanon bara för att det ska läsas.
Vissa saker får självklart inte röras:
 • Idrott och hälsa (även om området skriker efter förnyelse).
 • Pratiskt-estetiska ämnen är viktigare än någonsin både som verktyg för att förstå den värld vi lever i och som motvikt till det teknikbaserade livet.
Och på tal om kanon så har jag naturligtvis en egen lista och det svider att erkänna att även den måste ut. Jag tycker att alla måste läsa:
 • Orwell: 1984. Just denna bok borde alla politiker och tjänstemän i offentliga sektorn tenta av vart femte år.
 • Guillou: Ondskan. Kan tyvärr inte ersättas men väl kompletteras av filmen.
 • Gardell: En komikers uppväxt.
Och så finns det en film där alla måste titta:
 • American History X. Även här med jämna mellanrum.

Sista dagen i Ronneby

Ja, nu börjar sista dagen på Netlearning. Thomas Fritz och jag förbereder oss för ett pass om nätgemenskaper. Vi ska guida genom några av de vanligaste mötesplatserna och diskutera med förhoppningsvis frågvisa och intresserade deltagare. Gårdagen var som en dröm. Alla glada tillrop, alla intressanta frågor och kommentarer, all uppmuntran och inte minst den röda tråden jag fick av en ny trevlig bekantskap! Jag äger ingen kamera, annars hade ni fått se bilder på förfestandet i sviten. Kanske nån av kollegorna tog bilder som dyker upp här senare.

tisdag, maj 09, 2006

Coolt!

Så himla coolt när saker funkar som det är tänkt. Nätet tillförde en hel del till min föreläsning i Ronneby. Moderatorn hade läst (och läste upp) mitt inlägg från igår, deltagare som följde det hela via webben delade med sig av adressen till bloggen. Jag fick verkligen den där underbara känslan av att nätet när det funkar som bäst är en förstärkning av våra sinnen och möjligheter.

Om någon av mina informanter läser detta: tack för allt ni lärt mig! Nu ska jag slappa lite i solen om en stund.

måndag, maj 08, 2006

Netlearning 2006

Nu är jag framme i Ronneby och om ni vill följa konferensen kan ni göra det via webben. Jag pratar imorgon tisdag kl 8.30, så se till att titta då.

På det personliga planet kan jag meddela att den irritation jag kände inför att lämna altanen, trädgården och familjen redan på förmiddagen igår (resebyrån hade glömt boka mig och då fanns det bara ett plan kvar) förbyttes snabbt i lycka då Ronneby visade sig med alla blommor och söta hus och DE HAR PLACERAT MIG I EN SVIT på hotellet. Jaja, svit har väl alla bott i, tänker ni. Men jag har två våningar, bubbelpool, kristallkrona över matbordet... Tack, Netlearning, är det nån som uppskattar sånt så är det en hårt arbetande fyrabarnsmorsa!

fredag, maj 05, 2006

Digital Interaction Research Network

Workshop för doktorander:
Interaktion i digitala miljöer


21-22 augusti 2006, Umeå universitet

Workshop wiki.

Call for papers in English.

Sista dag för anmälan är 16 juni.


Den 21-22 augusti 2006 ordnas en workshop för doktorander vid Umeå universitet med temat "Interaktion i digitala miljöer". Workshopens syfte är att skapa nätverk och kontakter mellan doktorander som bedriver forskarstudier inom detta tvärvetenskapliga ämnesområde. Den riktar sig således primärt till doktorander men är öppen även för andra.

Som arrangör står ett lokalt doktorandnätverk (Digital Interaction Research Network - DIRN) vid Umeå Universitet. Detta nätverk utgörs av doktorander från olika institutioner och fakulteter med det gemensamma intresset för studier av interaktion i digitala miljöer.

Workshopen kommer att bestå av föreläsningar av inbjudna forskare och handledda work-in-progress-seminarier under vilka deltagarna ges tillfälle att presentera den forskning de själva bedriver. Workshopens språk är de skandinaviska språken samt engelska.

Workshopen skall ge doktorander en möjlighet att:
 • presentera sin pågående forskning i en avspänd och konstruktiv miljö
 • få feedback från etablerade forskare och doktorandkollegor
 • få en överblick över vad doktorander inom detta ämnesområde arbetar med
 • etablera kontakter med doktorandkollegor

De inbjudna talarna är:
 • Jill Walker, Humanistisk informatikk, Universitetet i Bergen.
 • T.L. Taylor, Center for Computer Games Research, IT-Universitetet i Köpenhamn.
 • Patrik Hernwall, Institutionen för Kommunikation, Teknik och Design, Södertörns Högskola
 • Patrik Svensson, HUMlab, Umeå universitet.

Arrangörerna står för tillresta deltagares kostnader för mat och övernattningar. Deltagarantalet kommer att vara begränsat.

Låter detta spännande? Följ då dessa instruktioner:
 1. Gå in och läs mer på vår wiki: http://dirn.wikispaces.com.
 2. Anmäl preliminärt intresse genom att skriva upp dig på listan som skapats för detta ändamål i wikin ("Preliminary workshop participants"). Skapa gärna en sida och presentera dig själv och din forskning. På det sättet fungerar wikin som en samlingsplats för alla med intresse av workshopens område, alltså även för den som inte har möjlighet att komma till Umeå.
 3. Senast den 16 juni ska du ha skickat ett ansökningsdokument på 1-3 sidor (se nedan) till daniel.skog@informatik.umu.se och därmed har du gjort en bindande anmälan.
 4. Senast 23 juni får du slutgiltigt besked om du fått plats på konferensen och får då detaljer om boende och hur du enklast bokar resa.

När du formellt ansöker om att få vara med på workshopen ska du alltså skicka in ett 1-3 sidor långt dokument till arrangörerna. Här vill vi att du kort beskriver ditt avhandlingsämne och pågående arbete och tar upp aktuella frågeställningar du vill diskutera i relation till detta. Denna text kan du gärna skriva på engelska, men föredrar du att skriva på svenska så går det bra. Detta dokument blir det enda du behöver producera skriftligt inför workshopen. Samtliga dokument kommer att distribueras till alla deltagare och inför workshopen förväntas varje deltagare att läsa och förbereda kommentarer till några av de andra deltagarnas texter.

Frågor kan ställas till therese.ornberg@humlab.umu.se eller daniel.skog@informatik.umu.se.

Vi i doktorandnätverket DIRN vid Umeå universitet hoppas att få träffa er i Umeå i augusti!

Alison Hudson, Institutionen för interaktiva medier och lärande
Camilla Jonsson, Pedagogiska institutionen
Daniel Skog, Institutionen för Informatik
Elza Dunkels, Institutionen för interaktiva medier och lärande
Jim Barrett, Institutionen för Moderna språk och HUMlab
Stefan Blomberg, Institutionen för kultur och medier och HUMlab
Stephanie Hendrick, Institutionen för Moderna språk och HUMlab
Therese Ö. Berglund, Institutionen för Moderna språk och HUMlab
Van Leavenworth, Institutionen för Moderna språk och HUMlab

Denna workshop genomförs med ekonomiskt stöd från flera olika enheter och institutioner vid Umeå universitet. Medel har beviljats från Tvärvetenskapligt forum, HUMlab, Fakulteten för lärarutbildning, Pedagogiska institutionen, Institutionen för kultur och medier och Institutionen för informatik.

För mer information se: http://dirn.wikispaces.com.

torsdag, maj 04, 2006

Kortköp över nätet

Infontology tar upp frågan om hur säkra kortköp egentligen är och levererar underbara ironier om hur man försöker lugna folk med hjälp av teknikprat. Det är ju så att på många ställen räcker det att mata in de uppgifter som finns på kortet för att få handla över nätet, eller för den delen även spela poker online.

SAS hade datortrassel när min man vid ett tillfälle hade betalat min flygbiljett med sitt Amex, så SAS ringde mig och behövde få någon uppgift. Jag sa som det var att jag inte ägde kortet, inte hade det framför mig och att min man har ett helt annat efternamn. Det gick så bra så, sa han från SAS… Å andra sidan fick vi jättetrassel med hundratals dollar som försvann från en av sönernas pokerkonto för att företaget hade identifierat namnet på kortet som ett annat än det på kontot. I flera veckor vägrade de tro på oss och höll inne de idogt hopspelade pengarna. Enda lösningen var att skanna in kortet, fram- och baksida, bådas id-kort och till slut även skicka en bild på båda, far och son i det här fallet, som håller upp sina id-kort och kontokortet. Då öppnades kontot igen och pokerspelet kunde fortsätta. Och har han inte slutat, så spelar han än.

onsdag, maj 03, 2006

Fusk på universitet

En bra sammanställning av problemen med fusk hittade jag i Deterring, detecting and delaing with plagiarism av Jude Carroll. Universitetspedagogiskt Centrum här vi Umeå universitet har bjudit in Carroll för en utbildningsdag kring frågorna. Tyvärr är jag på annat håll då, så jag missar det. Någon som ska dit får gärna gästblogga här efteråt.

tisdag, maj 02, 2006

Myspace.com

Kanske håller världen på att få ett eget Lunarstorm, genom Myspace.com. Det underliga faktum att svenska ungdomar inte har varit medlemmar i en amerikansk nätgemenskap har fascinerat en längre tid, men nu kan det vara på gång. Sen har vi ändå kvar aspekten att vi vill vara lokala och då finns ju Lunarstorm och Apberget där, men om Myspace lyckas lokalanpassa på samma sätt som Lunarstorm har gjort, så ser vi nog många svenska medlemmar snart. Det är för övrigt inte jag som är http://www.myspace.com/elza. Nån annan hann före...