tisdag, juni 20, 2006

Fjärde artikeln antagen!

I lördags kom beskedet: AnnBritt Enochsson och jag fick vår artikel antagen för pulicering. Så imorgon blir det publiceringsfika på IML som traditionen bjuder; en gång när man blir antagen och en gång till när publikationen kommit ut. Just denna gång blir det rabarberpaj. Alla är välkomna, det ärså tomt på jobbet så här års så det finns plats för alla.

Titeln är inte klar än, vi diskuterar det med redaktören, men här följer lite info om artikeln:

Dunkels, Elza & Enochsson, AnnBritt (2006): Online Interviews: Addressing Some Methodological and Ethical Issues. In Encyclopedia of Information Ethics and Security, Idea Group Reference.

Abstract
The focus in this article is on online interviews, which is a special form of Internet research. In spite of different ethical codices, principles and guidelines, there are also grey areas where new ethical issues originate. Performing research on children’s activities on the Internet is one such new area where codices are not yet fully developed. Special ethical considerations are necessary when undertaking research on the Internet. In this article we discuss the advantages and disadvantages we have found when using this method with children and teenagers;

  • What ethical and methodological issues are specific to online interviews?
  • How can the method be developed further?

The article is based on experiences from three different research projects in which children and teenagers between the ages of 11 and 19 have been interviewed online, and it discusses some ethical and methodological problems concerning this method. The research projects’ aims were not to study the method as such, so the article is based on reflections made by the researchers during the process.

As new technologies make their way into our lives we fins new ways of using them and new problems arise. The ethical issues when interviewing online are mostly the same as when interviewing face-to-face, others are radically different. In this article we claim that the feeling of anonymity as well as the media debate on adult predators on the Internet makes it important to be extra cautious when contacting children online. Other issues dealt with are

  • Deception
  • Interpretation
  • Net cultures
  • Technical solutions
  • Power structures

If proper tools are developed, this can make online interviewing easier and urge more researchers to try this method of investigation. If our interest is to find children’s and young people’s perspectives and talk to them at a level where power structures are diminished, online interviews are a good choice.

fredag, juni 09, 2006

Beroende, igen

Techdirt har gjort nåt med sin layout som jag inte gillar men de har kvar samma underbart elaka ton när de hittar dumheter kring teknik. Nu senast frågar de sig Can We Start A Detox Center For People Addicted To Calling People Addicts? Det handlar bland annat om det omtalade fenomen som av vissa kallas för spelberoende. Här gör Techdirt en poäng av att det verkar handla om folk som vill göra pengar på andras oro. Smutsigt! Jag tror att det är viktigt att avslöja dessa moderna charlataner. Hellre ser jag att vi köper en årsförbrukning Snake Oil till hela kommunen än att vi lägger skattepengar på avvänjning. (Å, så dum jag är! Det är naturligtvis så jag ska bli ekonomiskt oberoende! Snake Oil and Holy Water på burk...)

onsdag, juni 07, 2006

Sommaren närmar sig

Om inte vädret antyder det, så märker jag iallafall att jag inte är lika fokuserad på bloggandet. Ett annat sätt som det märks på är att alla ip-nummer var slut när jag kom till jobbet... Jo, det är ungefär sant! Det blir lite glesare med bloggandet redan nu, även om jag inte kommer att ta semester på länge än. Jag är helt enkelt så där försommartrött på att jobba och helt fokuserad på den där underbara altanen som snart ska vara mitt liv. Jag satsar på att skriva nåt lite då och då. Minns att det blev precis så här för ett år sedan, men redan den 3 juni.

Och jag inser när jag läser förra årets trött-på-att-blogga-inlägg att jag inte har tröttnat på att spela Alienrat Lines. Den enda skillnaden är att Maya är lika beroende som jag, så vi slåss om min handdator när det blir reklam i alla tv-serier vi följer. Och att jag som självuppoffrande mor har bestämt mig för att hon får ta med sig den när hon åker över på sitt år på high school. Jag kan bara inte förstå hur hon skulle klara sig utan den. Förresten: High score 34! Ha, löjligt! 1016 är jag uppe i.

fredag, juni 02, 2006

Finns din bild på webben?

Jag kör en till idag eftersom jag skippade gårdagen: Datainspektionen har satt ihop en webbplats om publicering på nätet. Bland annat tas frågorna på bilden till vänster upp. Sen finns det en tävling också med intressanta frågor. Tyvärr kunde jag inte kolla om jag hade rätt eftersom jag isåfall måste uppge namn och e-postadress och riskerar att vinna biobiljetter. Bättre att nån undgom får den chansen.

Jag tycker nog att Datainspektionen borde vara den myndighet (eller vad de nu är) som får regeringens uppdrag att sköta frågor om säkerhet för ungas nätanvändning. Det jag har sätt hittills av deras arbete är imponerande. T ex är Magazin DIrekt alltid läsvärd (även om den har ett riktigt 80-talsnamn med både ett z och en vitsig akronym). Gratis prenumeration, klart värd att skaffa.

Barn och internet

Future Now berättar om en föreläsning kring $100-datorerna, som jag skrivit om tidigare. Några intressanta fakta kring datorerna räknas upp och dessutom skaparnas tankar om hur barn i tredje världen kan förväntas använda datorerna och den uppkoppling som finns att tillgå. Det ska bli oerhört spännande att följa den utvecklingen. Förmodligen mycket olik Sveriges när det gäller sånt som påverkas av hur ny dator och hur pålitlig uppkoppling som finns att tillgå. Men samtidigt kan vi inte veta vilken väg utvecklingen tar. Jag är smart nog att inte försöka göra en kvalificerad gissning.

Nu måste jag ta tag i alla mail och telefonsamtal som väntar på mig efter två dagar i obygden utan någon som helst tillgång till kommunikation. Och sen ska jag hem och förbereda kvällens after work som går av stapeln på vår altan. Trevlig helg!