torsdag, augusti 31, 2006

Nya publikationer från MSU

Ur Myndigheten för skolutvecklings nyhetsbrev:

Kön och skolframgång - tolkningar och perspektiv – nu i tryckt version
Flickor presterar bättre än pojkar i skolan, oavsett klass, bostadsort eller etnicitet. Vi tog under 2005 initiativ till en studie om hur pojkars och flickors olika resultat kan tolkas mot bakgrund av tillgänglig kunskap och forskning inom området.


Lärares arbete - pedagogikforskare reflekterar utifrån olika perspektiv
Detta är en antologi från en konferens anordnad av vår myndighet. (Forskning i fokus 29)

onsdag, augusti 30, 2006

PRESSMEDDELANDE: Tungt sommarlov hos BRIS

BRIS kontaktstatistik för samtal och mejl under sommaren visar på sammantaget närmare 2 500 stödjande kontakter med barn och ungdomar. Detta är en ökning med 10 procent jämfört med sommaren innan och det är främst de tyngre problemområdena som ökat. Fler har hört av sig om familjekonflikter, självdestruktivitet, självmordsproblematik fysisk misshandel och sexuella övergrepp än under förra sommaren.

Jämfört med förra sommaren har antalet barnkontakter som berör misshandel och övergrepp ökat med 50 procent, till över 400 under nio sommarveckor. Antalet kontakter som berör psykisk ohälsa i olika former har ökat med en tredjedel, till drygt 600. Vi ser även att kontakter som berör missbruk inom familjen är mer frekventa sommartid

- Det här stämmer överens med känslan som vi har att närvarande vuxna fortsätter att minska i barns och ungdomars liv. Resultatet blir att vi får alltmer kontakter av tyngre karaktär, där särskilt sommaren är en extra känslig period. Betydelsefulla vuxna försvinner på semester, vilket särskilt drabbar de barn som har ett svagt skyddsnät, sammanfattar BRIS generalsekreterare Göran Harnesk.

Samtidigt har BRIS genom webbplatsen rodasidorna.se under juni och juli gjort en enkät bland som besvarats av 5-600 barn och ungdomar. Där framkommer att cirka 20 procent inte brukar göra något särskilt tillsammans med sina föräldrar under sommarlovet. 20 procent skulle också vilja ha möjlighet att delta i aktiviteter/läger/idrott med vuxna ledare under sommaren om de bara fick. När det gäller professionellt vuxenstöd uppger 11 procent att det inte känns bra att ha ett längre uppehåll i kontakten med den skolkurator, socialsekreterare eller psykolog som annars de brukar träffa.

Av BRIS stödjande kontakter under sommaren skedde 56 procent per mejl och 44 procent per telefon, vilket visar på att mejlen fortsätter att växa. Åtta av tio kontakter var med flickor och medelåldern var närmare 15 år. Perioden avser vecka 24-32, den 2/6 – 13/8.

måndag, augusti 28, 2006

Arbetsmiljöupplysningen


Jag gillar den här typen av samla-kunskap-webbar. Det är ett bra sätt att utnyttja mediet eftersom man kan väva in externa resurser också. Arbetsmiljöupplysningen drivs av ett trettiotal aktörer och vid en snabb koll ser det ju seriöst och bra ut.

Se t ex sidorna om mobiltelefoner och andra källor för oro.

fredag, augusti 25, 2006

Unga lär sig normer

Christina Osbecks avhandling Kränkningens livsförståelse. En religionsdidaktisk studie av livsförståelselärande i skolan berättar mer om hur unga lär sig och varandra normer:

En ny forskningsstudie vid Karlstads universitet visar hur unga i skolmiljön lär varandra gällande värden och normer – ett slags livsförståelse – genom kränkningar, samtidigt som skolan officiellt fostrar till att ta avstånd från sådana handlingar. Elever i skolan lär varandra och anpassar sig till de värden och normer som gäller för att de som individer ska bli accepterade och konkurrenskraftiga. Negativa omdömen är vanliga och ofta kränkande, men uppfattas av ungdomarna som självklara.
Utan att ha läst avhandlingen får jag känslan av att hon utgått från ungas perspektiv och ställt rätt typ av frågor. Mer sånt!

torsdag, augusti 24, 2006

Google gillar inte att vi googlar...

Svårt att säga om det är ett pr-drag eller inte. Google uppger sig vara irriterade på att folk numera säger googla där man tidigare sa söka. Det kan vara ett sätt att hamna i media och isåfall har det funkat. ALLA skriver om detta. Men det kan också vara, som vissa anser, ett av de mest korkade dragen nånsin.

"This should be the ultimate compliment, and I cannot believe Google sees it differently," blogger and computing graduate Frank Gruber wrote.
Hur som helst tror jag inte att Google kan bestämma. Så länge ett språk lever så förändras det och det förändras inte så som någon planerar att det ska förändras.

onsdag, augusti 23, 2006

UCIT skriver om vår workshop

Nu är det gjort! Två härliga dagar är avslutade och jag misstänker att vi alla känner oss helt urlakade. Först en dag sprängfylld med smarta tankar presenterade av några av våra mest briljanta tänkare: Patrik Svensson som skapat unika Humlab, TL Taylor som berättade om en sorts rasism i spel (och inte alls den sorts rasism som jag inbillade mig!) och co-veillance snarare än surveilleance, Patrik Hernwall som var en av de första i Sverige att skriva om cyborgen eller förlängningen av våra möjligheter och som nu pytsar in all sin erfarenhet till oss, Jill Walker som använde förvildade djur för att illustrera hur texter med teknikens hjälp kan förvildas (hon är ursprungligen från Australien där t ex kaniner har förvildats och förstört ekosystem) och hur man kan se på det. Sen en hel dags mangling av texter och tankar från oss trevande doktorander.

Tack, mina medarrangörer och främsta Daniel Skog som måste ha lagt många timmar på allt pappersarbete. Tack, keynotes som ställde upp med kunskap och tålamod. Tack, sponsorer som fixade allt det trevliga runt omkring. Och tack, alla deltagare som kom från när och fjärran. Det var särskilt roligt med utländska gäster som trodde att Umeå alltid har så här bra väder...

Så småningom ska ni få se den smakfulla tårtan Umeå kommun skickade till konferensen, till dess får ni nöja er med en annan smaskig bild som en kollega tipsade om. Och eftersom jag har ansvaret att vara institutionens Mrs Gadget så får jag väl skrapa ihop till en.


tisdag, augusti 22, 2006

Jaha, det är så här det känns!

Å, vilken härlig dag det var igår! Vår konferens var lyckad på alla sätt: många anmälda deltagare, några utifrån (fast färre än vi hoppats), suveräna keynotes, avslappnad stämning. Men på kvällen insåg jag vad som var viktigast för det kom tillbaka i mina tankar hela tiden, nämligen att jag hamnade i ett sammanhang.

När vi började fundera på ett nätverk var det just bristen på kollegor som drev oss. Vi hade alla svårt att hitta folk på den egna institutionen som förstod vårt ämne. Patrik Svensson sa i sin inledande keynote att området är instabilt, att det hamnar mellan stolar. Precis så är det tydligen för alla som kommit till DIRN:s workshop.

Men igår fanns sammanhanget och det var mycket, mycket vilsamt. När jag läste Thereses inlägg på Humlabs blogg sent igår blev det ännu tydligare. Inom ett etablerat ämne finns de där trådarna som knyter folk tillsammans, som länkar gamla tankar med nya och som säkrar det vi skriver i bergväggen. Men för oss är det sällan det vi skriver får chansen att knytas ihop på det sätt som Therese gjorde lite i förbigående. Det är alltså så här det känns att finnas i ett vetenskapligt sammanhang?

Jag längtar till våra diskussioner idag!

måndag, augusti 21, 2006

Interaction in Digital Environments, key note 3

Nu får vi ett uppdrag av Partik Hernwall: vi ska fundera över några frågor.

Vem har kunskap?

Det är den intressantaste av frågorna. När jag, som tycker att jag har mycket kunskap, står bredvid en bilmekaniker så är rollerna ombytta. Då blir det mycket uppenbart att kunskap i rätt kontext innebär makt. I det läget är jag liten och självmedveten.

När lär vi oss?

Hela tiden, som jag ser det. Det är nog svårare att hitta stunder i livet så inte lärande sker än att försöka lista lärande stunder.

Boktips: Ingen är så söt som du ;-)


Eftersom flyget från Arlanda är försenat så får jag tid att skriva ett kort inlägg nu. Jag skulle hämta några konferensdeltagare kl 9.20 men det verkar bli mycket senare. DIRN:s workshop kör igång idag. För alla som inte kan vara här kommer dagens föreläsningar att finnas på webbplatsen så småningom.

I fredags var jag i Karlstad och pratade om pojkar och flickor på nätet. Jag hade bestämt mig för att gå och lyssna på Mats Andersson som driver Netscan. Har hört om honom och hade allvarliga fördomar eftersom jag trodde att han visade obehagligheter och att han inte hade tänkt igenom de etiska problem som finns. Å, jag älskar att få mina fördomar krossade! Och denna gång blev de pulveriserade - jag har fått en brother in arms! Mats Andersson är precis lika galen som jag och har exakt samma mål med sitt arbete som jag. Jag är så glad!

Mats har tillsammans med Siv Widerberg skrivit en ungdomsroman om nätet som jag inte hunnit läsa än (och Maya är på andra sidan Atlanten så hon kan inte hjälpa mig) men jag tipsar om den ändå:

Siv Widerberg & Mats Andersson: Ingen är så söt som du ;-) från B4Press.

torsdag, augusti 17, 2006

Föreläsningarna på måndag

Jag håller på att föra över data från min gamla till min nya handdator. Fick den nya igår och jag är mycket nervös just nu. Skulle kalendern inte synkas som den ska vet jag inte vad jag gör. Ikväll åker jag till Karlstad för att prata på en dag om jämställdhet för kommunens gymnasielärare. Får rapportera därifrån senare, men vill än en gång påminna om de intressanta föreläsningarna på måndag i Humlab här på Umeå universitet:

10:45 – 11:45
Keynote: Patrik Svensson "Stepping Up: Cyberinfrastructure for the Humanities and Social Sciences"
13:30 – 14:30
Keynote: TL Taylor "Reconsidering Emergence"
14:30 – 15:30
Keynote: Patrik Hernwall "Pedagogical Reflections on Cyborg Construction"
16:00 – 17:00
Keynote: Jill Walker "Feral Textuality - Blogs and Other Undomesticated Hypertexts"

onsdag, augusti 16, 2006

Intressanta föreläsningar på måndag

Digital Interaction Research Network, nätverket för doktorander arrangerar en workshop på måndag och tisdag nästa vecka. Måndagens föreläsningar är öppna för alla, ingen förhandsanmälan. Tisdagen ska vi ägna åt varandras texter. Läs mer på http://dirn.wikispaces.com. Jag återkommer till detta senare för katten gillar värmen från min bärbara så han vill gärna ligga på tangentbordet. Och eftersom han är minst och sötast i familjen så får han göra som han vill...

tisdag, augusti 15, 2006

Finns din bild på webben?


Magazin DIrekt berättar om kampanjen Finns din bild på webben? Den lanserades tydligen under Urix här i Umeå där jag faktiskt föreläste för en liten skara ledare tillsammans med MYCKET intressanta Simon Lindgren, sociolog och doktoranderna på Kultur och medier Jesper Enbom och Patrik Häggkvist.

måndag, augusti 14, 2006

Roligare kan man ju ha: tillbaka på jobbet

Jag borde inte klaga som har ett roligt jobb och vädret är helt fantastiskt och jag har haft en underbar sommar, men jag klagar iallafall: Suck och pust! Det är jättehemskt att kliva in i den ultrasunkiga universitetsbyggnaden och tvingas sitta still inomhus i flera timmar. Så, nu har jag klagat klart. Ni får en bild från en av sommarens trevligaste händelser - Gatufesten i Sundsvall. 31 grader i skuggan under dagen och tropisk natt (sjönk aldrig under 20-strecket). Nåt att leva på när kylan sätter in.


Till ämnet: www firar 15 år. Välgjord tidslinje finns på BBC.