fredag, september 29, 2006

Det unga internet i Falun

Är i Falun med Medierådet på turnén Ärligt, härligt eller förfärligt? Falun har varit väldigt välkomnande med godisdalahästar på hotellrummet och fantastiska lokaler på det gamla regementet. Synd bara att man aldrig hinner se nåt av stan såna här gånger. Med på denna turné är även Stig-Roland Rask, nominerad till NE:s kunskapspris och som man kan läsa om på Kollegiet. På samma kollegium skriver man om Henry Jenkins, en sån här amerikansk föregångare och stor tänkare.

torsdag, september 28, 2006

The Future of the Internet II Pew Study

Pew Internet & American Life Project har publicerat sin nyaste rapport om internets framtid. Alltid intressant att läsa dessa rapporter. Howard Rheingold medverkar detta år och har tydligen ifrågasatt begreppet internetberoende:
"I love to read" does that make me a "reading addict"?
Heja, Howard! Rapporten finns som pdf.

onsdag, september 27, 2006

Lilla jag i rymden

Hemma med feber idag så det blir inga stora tankar men jag kan inte låta bli att berätta för hela världen att en bild där jag är med ska följa med Christer Fuglesang upp i rymden! Jag läste om det i VK men hittar dessvärre varken bilden i VK eller universitetets pressmeddelande om det. I pappersversionen ser jag dock att jag är med på bilden som nämns i texten. Visserligen från reklamkampanjen och visserligen den famösa bilden där jag ser ut som en Kikki Danielsson på speed men det är det närmaste en SF-romantiker som jag nånsin kommer att komma en rymdfärd så jag tackar och tar emot. (Hoppas ni förstår hur mycket det kostar på att publicera den här bilden.)

tisdag, september 26, 2006

UR: Konflikter och kamratskap på nätet

På söndag visar UR en intervju med mig i avsnitt av Skolakuten: Konflikter och kamratskap på nätet. Intervjun gjordes under en jättetrevlig dag i våras. Det var hur kul som helst att få en inblick i hur de arbetar med den här typen av program som man har sett många gånger och jag fick lära känna så trevliga människor. Producenten och jag var gamla bekanta visade det sig och det var roligt att träffa någon så sjukt filmkunnig som programledaren John Carlsson. Men jag kan inte säga nånting om programmet eftersom jag inte har sett det. Och man vet ju hur de klipper ihop saker ibland... Lite nervös är jag för en liten detalj som de filmade, vi får se om och isåfall hur det visas. Så ladda videon - det är inte precis primetime så ni lär inte sitta och slöttitta. Söndag kl 17.25 med repris tisdag kl 10.

måndag, september 25, 2006

Howard Rheingold föreläser idag

Fick just veta att husgurun Howard Rheigold Holland och föreläser i eftermiddag:

On Monday September 25 Howard Rheingold speaks in the Netherlands in the city of Groningen on an event of the ICT Platform about Online Collaboration. Howard's presentation is titled: "A New Story About How Humans Get Things Done"

The presentation will be broadcasted live on the internet in streaming video between 15.00 - 16.30, dutch local time.

Vi har samma tid som Holland.
Hittat på Smartmobs.

NMC Online Conference on the Impact of Digital Media

Den 24 och 25 oktober är det anordnar New Media Consortium en konferens online: NMC Online Conference on the Impact of Digital Media. Bland talarna märks Howard Rheingold. Fram till 6 oktober är det möjligt att lämna proposals och det ska tydligen gå att delta både synkront och asynkront. Sponsor är MacArthur Foundation Series on Digital Media and Learning som ger ut den stora bokserie som tackade nej till mitt abstrakt :-( Men jag ger mig inte! Jag skickar in nåt till den här konferensen, så får vi se. Den 24:e ska jag visserligen vara i Uppsala och tala tre gånger (!) under FN-dagen, men det ska säkert gå att ordna.

fredag, september 22, 2006

Samarbetet över nätet

Future Now skriver idag om just det jag suttit och plitat ner de senaste dagarna. (Egentligen ska jag skriva på abstraktet till min femte artikel som jag tänker försöka få med i antologin om nätkulturer, men jag hamnar hela tiden i funderingar på min metod och då skriver jag ner det så att det få komma med i kappan som ska skrivas efter jul.) Men tillbaka till ämnet: kollaborativ forskning över nätet. Future Now redogör för en diskussion om hur man kan använda t ex Wikipedia eller andra verktyg för
... online collaboration system for scientific research, highlighting dicussion, credit, and disagreement mechanisms.
För mig har bloggen fungerat på det sättet, även om jag förstår att man skulle kunna systematisera det och få ut ännu mer. Men alla dessa uppslag som läsare har gett mig och all feed-back och inte minst uppmuntran. Helt klart är att min avhandling hade sett annorlunda ut om jag inte hade bloggat.

Så jag passar på att tacka alla vänliga och kloka läsare med denna bild, så får ni dessutom se hur det ser ut i ett hörn av vårt vardagsrum just nu.


torsdag, september 21, 2006

Ung Kommunikation

En kommentar igår påminde om projektet Ung Kommunikation vid Växjö universitet. Projektet stöds av KK-stiftelsen och strävar efter att förstärka IT i lärarutbildningen, men även att förstå ungas sätt att tänka och lära (reservation för att det är min egen sammanfattning). Det verkar vara värt att följa och de har en blogg som berättar en hel del spännande. Hamnar definitivt i min läsalista.

onsdag, september 20, 2006

Vi måste hitta sätt att lyssna

Satt vid havet och arbetade igår, läste om olika typer av tolkning av kvalitativa data. Jag försöker utnyttja den tidsmässiga friheten jag har som doktorand till att göra såna saker. På vägen hem funderade jag på det jag skrev om igår, att vi inte förmår att ta med förändringar i tankemönster när vi ska tänka på framtiden. Enda sättet att lösa det problemet är att ta med unga människor i alla typer av processer som leder framåt, politiska inte minst. I ett samhälle som förändras så fort blir detta viktigt, till skillnad från samhällen där förändring sker mycket långsamt. Jag tänker på samhällen där hög ålder ger hög status kanske just därför att ålder och erfarenhet är mycket viktiga egenskaper i samhällen som till större delen reproducerar sig själv och endast marginellt förändras. Men så som vi har det, med hög förändringstakt och ett mål att ständigt förbättras, måste vi hitta sätt att få in unga människor i processerna för att få tillgång till nya tankemönster. Det är inte så att vi ska ersätta hög ålder och erfarenhet med ungdom och nytänkande. Istället ska vi utnyttja alla till det de är bäst på. Vi som har hög ålder och erfarenhet kan snabbt lära oss av de unga och tvärtom.

I dagens DN och lokala VK skriver man om nätpoker och det enda jag tänker är att vi har hört det förut. VK citerar rektorn på en gymnasieskola:
- En kille sa: "Annie, du måste förstå att jag spelade in 15 000 kronor igår". Där sitter då jag och hotar med att dra in hans 950 kronor i månaden.
Det är mycket tydligt för mig att vi måste hitta sätt att lyssna till våra unga och hur de tänker. Det är inte de utan vi som förlorar på att vi inte förstår.

tisdag, september 19, 2006

Framtiden är ett av de fulaste ord jag vet...


... men jag har inte förstått precis varför förrän jag läste i Future Now om vad Alex Soojung-Kim Pang kallar The Nunberg Error. Han berättar om Geoff Nunberg's Farewell to the Information Age där han påpekar vad som är felet med bilder som denna:

Like most such representations, it gives itself away in two complementary misapprehensions. The first and most obvious comes of taking some recent innovation at the steepest point of its curve and projecting it linearly to a point where it has swept all its predecessors aside....

The second misapprehension is the opposite of the first. It comes from a failure to appreciate, not how durable some features of the material setting will turn out to be, but rather how contingent and mutable are some of the categories of social life.

Ja, så är det ju! Det första misstaget har jag tänkt på själv, det blir alltid så löjligt när vi drar ut linjen in i framtiden från den högsta punkten, eftersom vi faktiskt inte vet vad som är den högsta punkten förrän efteråt. Men det andra misstaget blev jag glad att få höra; att vi missar att ta med även sociala förändringar och ändrade tankesätt i beräkningen. Den förtjusande kvinnan på bilden har inte bara fått nya material i sin vardag, världen har även stått helt still när det gäller synen på arbetsfördelning, prioriteringar, könsroller, etc. Yohoo! The Nunberg Error. Det är den lilla pusselbiten som fattades.

Annars skriver jag så det glöder i fingrarna. Skriver på den femte och sista artikeln samtidigt som jag skriver på kappan som ska binda ihop mina artiklar. Om ett år ska jag vara klar.

måndag, september 18, 2006

Anousheh bloggar från rymden

Anousheh Ansari bloggar från sin rymdfärd. Enligt personerna bakom bloggen är det första gången det sker och vi har väl ingen anledning att misstänka nåt annat. Läs också på hennes webb.

fredag, september 15, 2006

Tar hjälp av nätet för att förstå varann

Reuters rapporterar om ett projekt från Irland där man använt internet för att föra elever närmare varann:

Cyberspace get-togethers between schoolchildren in Northern Ireland and the Irish Republic are helping break down decades of mistrust and could provide a model for young people in conflict zones elsewhere.

Det påminner om det Renzo Aneröd, filmare i Göteborg, berättade om hur tiden i fängelse omvänt många uttalade rasister eftersom de delade vardag med invandrare och motvilligt insåg att även de var människor.

Rapporten presenterades på en konferens för ett par dagar sedan. Abstraktet finns här.

torsdag, september 14, 2006

E-mobbning, ny blogg om hett ämne

E-mobbning, en blogg som startades för en vecka sen handlar förstås om det mycket omtalade fenomenet mobbning över nätet. Vem som står bakom den är en gåta för mig, men vederbörande tycks läsa min blogg så mysteriet kanske löses under dagen? Hur som helst är det intressant och välskrivet, balanserat och genomtänkt. Jag gillar verkligen formuleringen:
En bild på nätet är som en tatuering på kroppen. Snygg, men kanske svår att ta bort.
Det sammanfattar vad det handlar om: Det är ok att lägga ut bilder på nätet om du har tänkt igenom det ordentligt och är beredd på att den inte går att ta bort. Inget moraliserande, bara påpekande av faktum. Den typen av pedagogiska formuleringar borde vi ha på baksidan av mjölkpaketen.

Idag handlar det om varför man inte mobbar anonymt. Bra att nån tar upp det, som en förklaring till varför i hela friden förövare lägger ut alla bevis på sitt brott på nätet. Vi har ett lokalt fall av happy-slapping där polisen säger att utredningen förenklas av att de har tillgång till filmen där de kan se exakt vem som gjorde vad. (Jag trodde att jag skrivit nåt om happy-slapping, men det har jag tydligen inte gjort, bara nämnt det.)

onsdag, september 13, 2006

Do It Yourself!

Howard Rheingold (hoppas att alla som läser det här har uppfattat att jag ätit middag med honom och diskuterat min forskning - i annat fall vet ni det nu...) är med och lanserar DIY Media Weblog med ambitionen:

We hope that the comment threads there will become a gathering place for people who think about and do something about participatory media.
I morse fanns det inte en enda kommentar, men satsningen är mindre än 24 timmar gammal. Följ utvecklingen på weblogs.annenberg.edu/diy.

tisdag, september 12, 2006

Ungas spel- och datorvanor

Örebro kommun bedriver ett imponerande arbete för att kartlägga och förebygga problem kopplade till unga medborgares nätanvändning. Under hösten kommer deras rapport om ungas spel- och datorvanor att publiceras men redan nu finns mycket att hämta på deras webb. Jag misstänker att Saffan Henningsson, eldsjäl som jag haft förmånen att träffa på under åren, ligger bakom mycket av arbetet. Här finns mycket att inspireras av och jag önskar att alla kommuner arbetade så här. Tyvärr är väl problemet att så länge vi inte får nationella direktiv hänger det hela på att det finns eldsjälar som Staffan på alla nivåer och det kan det naturligtvis inte göra. Så tills vidare får vi tanka energi och idéer från Örebro. Läs t ex om e-mobbning.

måndag, september 11, 2006

Dissertation Calculator


Äntligen hittade jag den, men då är jag ju nästan klar... Dissertation Calculator från University of Minnesota! Men det är inte bara en fånig grej, när man har beräknat sina datum får man också länkar till lektioner som t ex Identifying Your Research Questions.

fredag, september 08, 2006

Ny kampanj från BRIS

I början av nästa vecka går BRIS för nionde året i följd ut med idolbilder till mellanstadiets alla sjätteklassare i landet. Bilderna föreställer sex olika kända svenskar som någon gång har haft problem när de växte upp. Budskapet är att ingjuta hopp; man är inte är ensam och det är viktigt att våga berätta för en vuxen som man litar på. Det också ett utmärkt tillfälle för skolan att ta upp problem som mobbning, ensamhet och den ökade psykiska ohälsan bland unga. Barnen får veta att till BRIS ringer man eller mejlar gratis och anonymt och får alltid stöd och råd. Inget problem är för litet eller för stort.

Idolkortskampanjen har möjliggjorts tack vare stöd från AMF Pension. Den riktas till 12-13-åringar eftersom de tillhör en åldersgrupp som ofta kontaktar BRIS. Bilderna går ut till sammanlagt 100 000 elever och till varje klass medföljer en affisch som kan sättas upp i klassrummet. Idolkorten föreställer:

°Linda Bengtzing, som var blyg och hade svårt att prata inför klassen.
°Niclas Wahlgren, retad för att vara sämst på skridskor.
°Josefin Sundström, retad för sina sneda framtänder.
°Susanna Kallur, som kallades tönt för att hon tränade.
°Malin Moström, pressades i mellanstadiet.
°Henrik Johnsson hade svårt att vara tyst och koncentrerad.

För press finns idolkorten att ladda ner på
http://www.bris.se/library/idol.asp

torsdag, september 07, 2006

Medierådet i Stockholm

Jag var med Medierådets i Stockholm igår, bara snabbt ner över dagen. Kampanjen Det unga internet hade nått huvudstaden. Jag var med från början men hoppade över några i mitten och har tackat ja till höstens alla stopp även om jag hade lovat min handledare att stanna hemma och skriva det här sista året. Men det är så givande för mig att träffa andra i branschen och att få alla dessa frågor från folk. Att svara på frågor som grundar sig i oro för något verkligt hjälper mig att hålla ett praktiskt fokus i mitt skrivande så att jag inte går vilse i akademiträsket. Ungefär.

Det är ett bra upplägg på de här dagarna. För det första är det bra att Medierådet anstränger sig att nå ut med sitt uppdrag och sina rapporter, sen har man även samlat ihop folk som är experter inom några av de delområden som ryms inom fältet unga och internet; polis, forskare, praktiker och kommersiella aktörer. Så alla som har möjlighet borde söka sig till en sån här dag. Så här ser turnéplanen ut:

Falun, fredagen den 29 september
Katrineholm, onsdagen den 18 oktober
Malmö, onsdagen den 8 november

tisdag, september 05, 2006

Stig Roland Rask nominerad till Kunskapspriset!

Stig Roland Rask på KK-stiftelsen tillhör den skara framstående personer som har chans att få Nationalencyklopedins stora Kunskapspriset. Så här motiverar juryn nomineringen:

för hans mycket betydelsefulla arbete för utvecklingen av IT i utbildningsväsendet, speciellt beträffande användar- och säkerhetsfrågor på Internet ur ett tydligt barn- och ungdomsperspektiv. Med stor förmåga att omsätta frågor om etik och moral i praktiken och spridandet av hållningen att filtren måste sitta i huvudet på användarna och inte i datorerna gör han en viktig insats för datormognaden hos den unga generationen.

Jag är så glad för denna nominering! Dels för att jag tycker att Stig Roland tillhör de stora föreläsarna i Sverige; kunnig, engagerad och proffsig. Dels för att nomineringen är ett erkännande av ett helt fält som just Stig Roland har satt stor prägel på. För Sverige har en särställning globalt när det gäller ungas nätkulturer och det kan inte bara tillskrivas dator- och uppkopplingstätheten. Det beror troligen delvis även på att vi alla tidigt fick höra Rask berätta om filter i huvudet på barnen. Och alla som forskar inom området har följt i hans spår.

Lycka till på ceremonin den 26 oktober! Må bäste man vinna (jag tror att prissumman är 250.000:-!) och jag vet ju vem jag tycker är bäste man...


måndag, september 04, 2006

Pedagogisk användning av Google Maps

An unofficial Google Maps blog kallar personerna som skapat den sin blogg Google Maps Mania. Särskilt intressant för oss inom lärandefältet är kanske Educational uses of Google Maps.

Här på bilden från Google Maps kan jag t ex se var min dotter befinner sig just nu.

fredag, september 01, 2006

Konferens: Virtual 2006

THE VIRTUAL 2006 : DESIGNING DIGITAL EXPERIENCE
a conference 14th - 16th September 2006

The research programme Man Medium Machine [M3] and the School of Communication, Technology & Design at Södertörn university college, invites to a three-day conference on the theme “The Virtual – designing digital experience”.

The conference will be held at Rosenön conference centre, in the archipelago of Haninge, south of Stockholm.

theme of conference
How are we Designing digital experience? How does digital experience affect us? For whom do we design the digital experiences? And, what is this practice, called interaction design? These kinds of questions are the main theme for the keynote lectures of the Virtual conference 2006.

Digital experience will then be discussed in four different themes, running in parallel sessions throughout the conference. These themes will include paper presentations, and will be introduced by an invited moderator. The conference will close with a panel debate.

What is digital experience? We think it can be understood in at least two different ways: We do experience a wide range of expressions mediated by digital media. And also, our experiencing of the world we live in, have become dependent upon digital medias. This leads to two different, but highly intertwined, questions: How to understand different kinds of digital expressions? And, what is it to experience by way of media extensions? Therefore, these four themes:

themes
theme a – Gaming experience
theme b – Interactive experience
theme c – Knowledge experience
theme d – Human experience

keynotes
Mary Flanagan
artist; inventor-designer-activist, NYC; professor + director, tiltfactor research group, Hunter College.

Ian Bogost
Assistant Professor at The Georgia Institute of Technology, game designer, academic game researcher, and educational publisher.

John McCarthy
Senior lecturer in the Department of Applied Psychology, University College Cork.

conference fee
3.000 Skr (excl. VAT), includes;
+ lunch and dinner on Thursday, breakfast, lunch and dinner on Friday, and breakfast and lunch on Saturday.
+ two nights in a hotel-room.
+ social activity Friday evening.

For further information, please look at the conference website http://m3.sh.se/virtual2006.