måndag, oktober 30, 2006

Jäms med fotknölarna

Igår kom antagningsbeskedet för en artikel jag skickade in i somras. Det är en bearbetning av Digital Natives (pdf) för Innovative Online och jag tog chansen att göra lite mer hypermedia av artikeln. Redaktören skriver att omdömena från de tre läsarna var blandade och det var nog dagens underdrift. Den första skriver att artikeln kan publiceras som den är och jag ska nog brodera in följande citat på en bonad:
The ideas are spot on and well developed. It is a very nice
overview of the terrain with strong supporting evidence.
Nästa säger:
The article lacks an overall theme. It seems to be a collection of anecdotes about students and the Internet. In addition, the writing is very awkward. The following are only a few of many examples:
Sen kommer 16 exempel på syftningsfel och andra språkliga knasigheter i min text. Och det var uppenbarligen bara några få exempel! Och det värsta är att jag håller med om allt! Fast inte om läsarens slutsats:
I am sorry to say that I think the article needs to be rejected on the grounds that it lacks a central theme, has had insufficient attention given to practical or research implications, and needs very heavy mechanical editing.
Redaktören ger mig dock chansen att återkomma med en redigerad version för ny läsning. Och den chansen ska jag ta. Vilken bra skola detta är! Ingen doktorandkurs skulle kunna utveckla mitt skrivande på samma sätt som denna sågning eftersom den åtföljs av så detaljerade tips på hur jag tar mig ur eländet. Fast det är ju tur att jag har en grundmurad självkänsla, för annars skulle jag nog ligga där som en blöt liten hög just nu. Aj, aj, aj, så ont det gjorde att bli så där sågad! Men jag är som de där leksakerna som har en rund botten; man kan knuffa omkull mig men jag bara rullar upp igen. Så nu hänger jag upp stör-ej-skylten och börjar skriva. Vi ses om en vecka eller så.

fredag, oktober 27, 2006

Online Social Capital

Mer från DIY Media: Online Social Capital tar upp frågan om hur man ska se på det som vi brukar kalla demokratiska processer över nätet.

In countries where the voting age is 18 (like the US and Great Britain) can we really characterize youth engagement by the degree to which they participate in a system from which they are legally excluded?

torsdag, oktober 26, 2006

The Disruptive Potential of Open Educacional Resources

Det här är gårdagens inlägg som aldrig publicerades och jag missade att kolla det. Förbaskade Blogger!

Howard Rheingold berättarSmartmobs om ett seminarium på DIY Media: Todd Richmond diskuterar öppna lärresurser. Föreläsningarna finns tydligen att se i efterhand också. DIY-bloggen innehåller massor av intressant läsning och ni kanske ska titta in där lite oftare nu när jag är inne på mitt sista år och uppenbarligen inte har tid med detta på samma sätt. Det är lustigt, när jag började lyckades jag alltid hitta tid att slänga iväg ett inlägg före 8.30 varje vardag. I ett och ett halvt års tid höll jag uppe tempot, men nu är klockan 14.23 och jag har inte fått iväg det än.

onsdag, oktober 25, 2006

Läst under resan

Nu är jag tillbaka i verkligheten efter en långhelg i drömmarnas värld. Jag kan helt enkelt inte ta in att jag för ett par dagar sedan strosade längs Croisetten i Cannes och började söndagen med ett bad i ett varmt hav. Mina fötter bär dock spår av för mycket högklackat och min plånbok bär spår efter, tja, det går jag inte in på. Kan meddela att Cannes är leopardkjolarnas Mekka... Men under resor blir det en massa läst och det som var intressant tänkte jag dela med mig av:
  • Kartläggning av ungdomars spel- och datorvanor i Örebro - en intressant och välskriven rapport från en dynamisk och framåtsyftande region. Nu vill vi se mer från Staffan Henningson och Tania Cifuentes Valdés!
  • Utbildningsöversikt OECD-indikatorer – 2006 års utgåva (pdf). Intressant att fundera på hur man använder denna kunskap. Vad händer om fel personer inte läser längre än till rubriken Klasstorlek: Mindre är inte alltid bättre?
  • Drabbad online - Anders Nyman har på uppdrag av landstinget i Östergötland och finansierat av World Childhood Foundation skrivit en översikt av kunskap som finns om barn som drabbas av kränkningar och övergrepp på eller i relation till nätet. Mycket välskriven och med en omtänksam ton, långt från de slarvigt tänkta tankar man ofta stöter på. Men jobbig att läsa. Jag klarar inte riktigt av sånt här och är full av beundran och tacksamhet inför de som jobbar med dessa svåra frågor. De gör det så att vi ska slippa. Tack för att ni finns! (Ja, detta är ett av de MYCKET få tillfällen det är ok att citera Lill-Babs!) Rapporten innehåller även positiva sidor, som stöder det jag skriver, t ex på sidan 28 (det var svårt att inte jubla högt när jag läste detta på flyget från Nice):

    ”Om jag vill ta reda på om den jag chattar med är en tjej i min ålder eller en som luras då brukar jag använda mig av ”sminktricket”. Det slår aldrig fel. Gubbar och killar vet ingenting om smink. Så om jag säger att jag till exempel har hittat en hårinpackning som man kan använda som fotkräm, för det är mycket billigare eller en speciell sorts läppglans som man kan använda som baseline om man spär ut det med vatten för att det fäster bättre, eller nåt annat vasomhelst, så brukar jag få en massa frågetecken, eller en kommentar om att jag är knäpp. Men om det är nån gubbe, så låssas han va intresserad eller säger att det brukar han också göra o då vet man att han inte är tjej.”

    Berättat av flicka på högstadiet.

tisdag, oktober 17, 2006

Demokrati och nätet

Forskning.se berättar om en ny avhandling: Mathias Klangs Disruptive Technology. Han har studerat reglering av ny teknik och hur det påverkar demokratin. Låter synnerligen intressant:
Svaret är att de försök till reglering jag studerat tar bort för mycket av det tillåtna och positiva. Regleringen går för långt. För att ta bort någonting vi inte tycker om, dödar vi också det vi måste ha.

Mathias Klang har förstås en blogg också.

Det här tangerar de artiklar från Kollegiet som jag har lagt i min att-läsa-mapp inför en veckas resa:
Så detta är förmodligen sista inlägget på några dagar. Jag tar nattåget till Katrineholm ikväll, TV-intervju i Tjockhult torsdag morgon, taxi till Arlanda, flyg till Cannes, tillbaka i sista stund till Uppsala för en föreläsning måndag kväll och två på tisdag. Efter det är det bara att flyga hem och sova i min egen säng för sedan att köra stenhårt några dagar till. Doktorandseminarium om min artikel väntar. Puh! Men jag är totalt laddad för denna intensiva period. Jag har tränat extra mycket, ätit och sovit som om jag varit på värsta träningslägret. Smart, va?

måndag, oktober 16, 2006

Konsumenternas Tele- och internetbyrå

Konsumenternas Tele- och internetbyrå är en sammanslutning av "IT-Företagen och finansieras av de tele- och Internetoperatörer som valt att stödja byrån". Här finns tips inför och efter köp och lite Ofta Svarade Svar, eller FAQ som det heter på engelska, till varje tema. Det står att de håller på att utveckla avdelningen Problemguiden där man ska kunna hitta "ett verktyg som du kan använda för att få vägledning av ett problem".

Jag har jätteproblem med Blogger. Ungefär varannan dag tar det timmar innan inläggen kommer ut. Nån som har samma problem och som har nån lösning? Dessutom kan jag berätta att reklamen som dykt upp är ett experiment för att se om det kommer in lite pengar att betala webbhotell och url med. Än så länge har det irriterat mig mer än det gett pengar, så vi får se hur länge jag har kvar den. Har dock alltid varit förtjust i den där typen av idéer där man genererar pengar av sånt som egentligen inte är nåt. När folk gör produkter av sopor eller de där som har blivit miljonärer genom att sitta och klicka på reklam hela dagarn (fast det sista kan ju vara en myt). Kanske är det min faiblesse för dessa obskyra sätt att tjäna pengar som gör att jag fortfarande är så fattig?

fredag, oktober 13, 2006

Googles lärarstöd

Google lanserar lärarstöd för sina många applikationer, berättar C-net News. Google for Educators är en massa tips på pedagogisk användning av Google Earth, Blogger, vanlig sökning, etc.

torsdag, oktober 12, 2006

Hjälp!

Ok, nu är det dags att testa det här verktyget på allvar. Hittills har jag skrutit med att bloggen har varit mycket värdefull för mitt avhandlingsarbete av tre skäl:

  • Jag kan testa tankar och få kommentarer till dem.
  • Jag får tips på läsning som jag aldrig skulle ha hittat annars.
  • Jag får kontakter jag aldrig skulle ha fått annars.

Men nu behöver jag behöver hjälp i mitt skrivande, med den engelska översättningen. Det här är den första artikeln där jag verkligen känner att jag helst hade velat skriva på svenska.

Lite hjälp har jag ordnat redan och det är jag supernöjd med. Maya ska översätta de intervjuutdrag som ska citeras i artikeln. Detta för att undvika de märkliga vuxenöversättningar som kan bli annars. Att översätta en sån mening rakt av blir bara stelt och dumt, men om jag lyckas behålla känslan i språket är mycket vunnet. Maya befinner sig i USA och går high school ett år så hon är inne i terminologin.

Men i den mer akademiska texten vet jag inte hur jag ska översätta allt. Här kommer några ord jag har problem med.

Kompisprogram (MSN, ICQ; etc)

Vännerlista (i programmen ovan) Kallar man det buddy list kanske?

Gästbok (Lunarstorm, etc. På Myspace verkar det heta Friend’s Comments. Det kanske funkar?

Tacksam för alla tips.

onsdag, oktober 11, 2006

Ge läraryrket intellektuell status

Professor Lars Ingelstam säger i en intervju i Skolvärlden att lärarutbildningen måste förändras från grunden. Om skoldebatten säger han:

Den saknar visioner om skolans innehåll och roll i samhället och handlar istället om frågor som borde vara upp till lärarna att avgöra - som läxor och ordningsregler. Pluggskola ställs mot flumskola, en polarisering som gör det svårt att diskutera konstruktivt. Det finns många viktigare saker att prata om, men de får inte plats i debatten.

tisdag, oktober 10, 2006

Google köper YouTube

De flesta har säkert hört denna nyhet redan, den dyker upp i hälften av bloggarna jag läser. Google köper YouTube, den ultrapopulära webbplatsen där man kan lägga ut filmer. Används av många olika människor och grupper; vanliga människor som vill synas när de till exempel mimar till en låt framför webbkameran, artister som vill sprida sin senaste video, äldre människor som vill berätta om sitt liv, folk som vill dokumentera och sprida aktioner eller bara sprida intressanta filmsnuttar som man inte själv har skapat. Det finns till och med YouTube-kändisar som helt enkelt är kända genom YouTube och inget annat, alltså de har inte skapat nåt som ligger ute utan enbart deras medverkan där har gjort dem kända... Kolla lite på Most Discussed.

Och det innebär väl att YouTube och Myspace har samma ägare, om jag förstått saken rätt. Inte för att jag är orolig för den typen av ägande men det är intressant att såna här webbprojekt kan generera så stora pengar. För en sån som mig är de ju helt obegripligt oanvändbara.

måndag, oktober 09, 2006

Myspace.com är så ful, så ful

PC World listar de 25 värsta webbplatserna och Myspace hamnar etta. Så skönt att nån vågar säga det! Myspace är jätteful, rörig och borde för länge sedan ha inlett ett samarbete med Lunarstorm. Det här är naturligtvis äldre människors gnäll, precis som PC World själva påpekar. Den yngre generationen har trots fulheten och användarovänligheten tagit Myspace till sina hjärtan. Jag misstänker att de kommer att erövra världen, men jag har gissat fel förut. Dessutom är jag så gammal att jag inte kan uppskatta www-retro som de kring 20 tycks göra; romantisera nätets bandom och fundera över att börja använda hr-taggen och sånt där. Ni vet, där det på index-sidan alltid stod texter som:

Mickes Hemsida

"Hej alla surfare!"

Denna sida är tillägnad mig och bara mig. För att jag är bäst helt enkelt.

Om ni har några kommentarer om sida så får ni gärna maila mig.

Denna sida är gjord i Microsoft Frontpage97 och med Microsoft Image Composer som hjälp.


Personligen är jag för gammal för att längta tillbaka, men för några är detta barndomsminnen.


fredag, oktober 06, 2006

Net Neutrality

Ja, inte är det lätt! Just när man tror att man har fått till de rätta tankarna är det nån som kommer och rör till det. I dagens VK skriver suveräna tänkaren Malin Rönnblom om jämställdhet och påpekar att det handlar faktiskt inte om att vi kvinnor ska representera halva befolkningen eller att invandrare ska representera invandrargrupper. Samma morgon kommer Howard Rheingold och visar filmen Ask A Ninja där (visserligen ultraliberala) tankar om vad som är ok att titta på lyfts fram på ett underhållande sätt. Varför är det ok att titta på en hårig, äcklig man som gör baconjuice men inte en snygg kvinna som äter varmkorv på en pinne? (Och dessutom tänker jag: Baconjuice och varmkorv på pinnar! Är det så man gör i USA? Hur kunde jag skicka min enda dotter dit?!?)

Visst är det trevligt när det blir rörigt i huvet?

torsdag, oktober 05, 2006

Barns rättigheter och etik

Forskning.se berättar om två intressanta avhandlingar:

Rebecca Stern har skrivit om barns rättigheter och Gordana Dodig-Crnkovic har jämfört etik och juridik i riktiga livet och på nätet.

Påminner också om att imorgon är sista dagen för online-konferensen som jag nämnde tidigare. Själv har jag skippat den eftersom jag har fullt upp ändå och har missat flera dagar pga förkylning. Men nån annan kanske skickar in nåt?

onsdag, oktober 04, 2006

När det gamla möter det nya

Stig-Roland Rask på KK-stiftelsen har skrivit en ny bok - När det gamla möter det nya, Ekelunds förlag. För alla som haft förmånen att lyssna till Stig-Roland är det som att få med sig lite av denna suveräna föreläsare hem. Många av hans anekdoter och därtill hörande kloka analyser finns med i boken. Precis det jag alltid vill ha när jag har hört något så där otroligt bra. Det blir ett sätt att spara det som är bra och dessutom en möjlighet att sprida det till andra.

Och ni har väl inte missat att författaren är nominerad till Kunskapspriset? I mina ögon är han redan en vinnare som har kommit så långt, så grattis redan nu!

tisdag, oktober 03, 2006

I nätpoker finns inga sönderslagna knäskålar

UCIT - Umeå Center for Interactive Technology - bad mig skriva en krönika om mitt område. Det var ett roligt uppdrag som påminner lite om bloggandet eftersom jag får skriva som jag talar till skillnad från avhandlingsskrivandet. Jag insåg sen att den skiljer sig stilmässigt från övriga krönikor de har publicerat men jag klarar inte att skriva på det där andra sättet. Det är så tråkigt så jag somnar bara och då får man så fula märken i ansiktet av tangenterna. Om ni läser min krönika kan ni väl försöka lista ut vilket ord mitt ordbehandlingsprogram inte kände igen och som jag valde att inte lägga till. Ni behöver inte höra av er för jag vill helst inte höra ordet igen, men det är ett autentiskt ord från mitt material så jag valde att ha med det ändå. Och på tal om ord kommer det att finnas en ordtävling i min avhandling också. Fast då kommer det att handla om vilket ord jag inte har nämnt i hela boken.

Ännu mer om ord: Svenska Spel ordnar en tävling för att få fram svenska pokertermer.

måndag, oktober 02, 2006

UR-kurs om nätkulturer

Min kollega Thomas Fritz har tillsammans med UR satt ihop en kurs om ungas nätkulturer. En tanke är att intresserade ska slussas vidare till den framgångsrika kursen Digitala kulturer, 5p. Men man kan även se filmen som är nominerad i kategorin Bästa titel: Mobbning med Elza Dunkels utifall att man missade den på tv igår...