onsdag, november 29, 2006

Wikipedias tillförlitlighet

Hittat både på Smartmobs och Future Now: Det är fortfarande så att vi har problem att begripa Wikipedia. Men nu har First Monday publicerat en undersökning - An Empirical Examination of Wikipedia's Credibility - som visar att experter på ett visst område rankar Wikipedia högre än icke-experter. Alltså nästan tvärtom mot vad en okvalificerad gissning skulle bli.

Det påminner mig om när Maya var mindre och fick frågan: Det måste vara jobbigt att ha en mamma som kan så mycket om datorer, du får väl inte göra nånting? Efteråt viskade hon till mig: Mamma, det de inte förstår är att om föräldrarna vet mycket, får man göra vad som helst.

Och på tal om det: Om jag hinner imorgon blir det tips till föräldrar. Nya tips till föräldrar.

Etiketter: ,

tisdag, november 28, 2006

Gästblogg: Clickers

Gästbloggare idag är Camilla Olsson, student på IML och arbetar som lärare på Sundsvalls Gymnasium enhet Hedbergska. Camilla och jag är kompisar och kollegor fast vi har aldrig träffats. Det var nära en gång, dock.


Att fånga intresset och hålla uppe uppmärksamheten hos unga på samma sätt som TV och datorspel är en av mina lärardrömmar. Att dessutom göra det samtidigt som jag interagerar med alla elever i gruppen låter suveränt. Genom Clickers, kan jag få chansen att göra detta och samtidigt underlätta för deras inlärning.

Mr Coykendall beskriver sin undervisning med Clickers i The Chronicle. Med Clickers kan jag be dem svara på nyckelfrågan, visa det sammanställda resultatet på filmduken och gå vidare eller förklara ytterligare.

Eleverna hinner inte lika långt i sin inlärningsprocess innan de stoppas upp av en fråga. En nyckelfråga som hjälper eleven att öka medvetenheten på vad som är viktigt och som berättar för läraren om momentet behöver förklaras ytterligare.

Om Clickers skulle göra det bättre för elever återstår att se men Stephanie Cooley student hos Mr Coykendall säger ”It keeps me more intrested than just writing on a piece of paper” ”I´m bad at testing, so this helps me know exactly what type of information will be on the tests.”

Clickerssvar skulle också hjälpa oss lärare att bli mer aktiva i undervisningen och lägga undervisningen för eleverna i deras proximala inlärningszon med IT-stöd eller att använda oss av Rozyckis Just-In-Time-Teaching

Det mest tilltalande med Clickers- tekniken är att ett liknande undervisningssätt är mycket svårt att åstadkomma utan IT-stöd.

Etiketter: ,

måndag, november 27, 2006

Unik IT-forskning i Umeå

Humlabs föreståndare Patrik Svensson skriver om IT-forskningen i Umeå hos Umeå Center for Interaction Technology. UCIT är
Umeå universitets plattform för behovsmotiverad forskning och utveckling inom IT-området.
Läs även Humlabs blogg.

Etiketter:

fredag, november 24, 2006

Dreamhack 2006

Jag börjar så smått förbereda mig för att åka till Dreamhack 2006 i Jönköping. Det ska bli hur kul som helst. Under dagen den 1 december deltar jag i konferensen Unga och nätverkskulturer, arrangerad av Ungdomsstyrelsen. Konferensen ska utmynna i en antologi där Simon Lindgren från Umeå universitet är redaktör. Mitt bidrag, som inte kommer att vara mer än halvklart om en vecka, blir min femte artikel. Den bär just nu namnet Bridging the Distance - Children's Strategies on the Internet, men det kan hinna ändras. För några veckor sedan fick jag plötsligt tillbaka den fjärde artikeln från redaktören och var tvungen att jobba med de ändringarna så mitt schema rubbades rejält. Det har varit rörigt att jobba med två artiklar samtidigt och jag har utvecklat uttröttningsafasi (måste använda backstegstangenten hela tiden...). Teoretiskt var det en bra idé: Medan den ena artikeln ligger till sig och någon annan läser den, jobbar jag med den andra. Och det gick bra ett tag, mycket bra. Men hjärnan kan inte gå på högvarv på det sättet. Det blir mjölksyra i hjärnan. Så nu är det verkligen bag-in-box och sugrör som gäller i helgen. Fast nu ljuger jag igen. Vi har haft mängder med överfall i Umeå den senaste tiden så nu skjutsar jag inte bara flickorna (i den mån vi har några flickor kvar) utan även pojkarna vart de än ska. Och då blir det Ramlösa och tv medan vi väntar på telefonsamtal från folk som vill ha skjuts... Trevlig helg!

Etiketter:

torsdag, november 23, 2006

Sena anammare

Jag har intresserat mig för de tidiga anammarna när jag har skissat på mina tre stadier (motorsågsmassakern, telefontipsen och symaskinen). Med blandade känslor har jag studerat dessa personer; de är smarta nog att ta in nya idéer men samtidigt är de förmodligen per definition ofta teknokrater, vilket gärna hamnar i konflikt med humanism. I morse slog det mig att vi andra också borde ha ett namn (snabbt hittade jag förslag till sådana i Rogers diffussionsteori, men här tar jag det inte så systematiskt). Det är ju vi som är de sena anammarna! Vi som säger saker som: Det verkar ju onödigt. För oss måste saker ha en tydlig nytta innan den kan accepteras eftersom vår fantasi inte räcker till. Vi förstår inte att nyttan kan komma efteråt och ändå bli enorm. Vi inser inte värdet av gammaldags god just in case-lärande utan vill att allt ska vara just in time. Och då blir det ibland för sent eftersom man inte alltid hinner lära sig precis när kunskapen behövs.

Men det jag egentligen kom på var att vi också har en plats i det här systemet. Det är trist att behöva erkänna att jag tillhör den grupp som ser till att vi inte hoppar över skaklarna, men det är nog sant. De sena anammarna behövs för att vi inte ska byta system eller infrastruktur så fort nån av de tidiga får för sig att det är bra. Alltså har jag och många med mig en plats i den tekniska ekologin men, SUCK, vilken trist och oromantisk plats.

Etiketter: , ,

onsdag, november 22, 2006

Mobilen och bevisning

Antingen läser alla samma bloggar eller så är det verkligen nåt i luften. ALLA skriver om medborgare som dokumenterar olika typer av övergrepp med hjälp av samtida teknik (visst är det snyggt att inte hela tiden använda det obsoleta ny teknik?). Smart Mobs gör det, Piturephoning skriver igen och igen. Och det är ju ett fantastiskt sätt att använda tekniken. Självklart kan alla såna här typer av emancipatoriska hjälpmedel användas av illasinnade också, men det kan aldrig företeelsen som sådan lastas för. Sen är det ett problem med rättssäkerheten när folk känner sig tvingade att ta lagen i egna händer. Att dokumentera är en sak, att publicera eller agera en annan.

Själv köpte jag en mp3-spelare med inspelningsfunktion åt ett av barnen som hade problem med en lärare. Läraren var hur trevlig som helst när andra vuxna var i närheten men enligt barnen hånfull och förnedrande annars. Perfekt att diskret trycka på knappen och spela in en situation...

Etiketter: ,

tisdag, november 21, 2006

Gästblogg: Har vi tappat känslan?

Gästbloggare är idag Erik Dunkels, 20 år. Inte infödd nätanvändare men kom som väldigt ung. Finns det fler som vill gästblogga är det bara att höra av sig till mig. Det finns utrymme för det nu när jag är inne i en tung skrivperiod.

De moderna sätten att kommunicera; mobiltelefoner, e-mail, msn, icq och liknande har förändrat vår tillvaro på många sätt. Både positivt och negativt. Några fördelar är bl.a. internetbanker som möjliggör betalningar via internet, vilket påskyndar den smärtsamma processen rejält. Alla möjliga dags- och kvällstidningar finns att tillgå på internet. Du kan även hitta ett diskussionsforum angående vad som helst. Med hjälp av mobiltelefoner kan man nå varandra nästan vart man än befinner sig, förutsatt att man är i en större stad och helst inte mellan två stora hus eller i en källare. Sms hjälper folk med telefonskräck att kommunicera via sin dyra mobiltelefon. Nackdelarna då? Det finns ett otal där också. Det är lättare att sprida reklam via internet, billigare och snabbare. Hot och mobbing. Pedofiler har fått en helt ny lekplats att cirkulera runt. Knarklangare utvidgar sin klientel. Alla de här för och nackdelarna vet vi normalt sett redan om, konstigt nog vet de flesta mest om nackdelarna. Jag gissar att dåliga nyheter är mer intressanta än bra sådana.

På ett mindre kriminellt plan kan man diskutera för- och nackdelar med kommunikationen mellan icke kriminella personer via internet och sms. Man har till exempel e-mail att tillgå. Det är ett smidigt och snabbt sätt att ta kontakt med myndigheter, lärare, vänner och släktingar. E-mail har blivit ett lite privatare och formellare sätt att kommunicera efter att direktkommunikation som ICQ och Msn Messenger har trätt in på marknaden. ICQ och Msn fungerar som en liten chattruta som man kan ha uppe på skärmen medan man håller på med andra saker vid datorn. Detta gör så att man kan prata med varandra nästan som i en telefon istället för att behöva använda sig av långsamma e-mail. Anonymiteten som chattprogrammen för med sig gör att folk tycker att det är lättare att ta kontakt med folk, börja använda sig av dejtingprogram via internet, eller kanske bara småragga lite på något forum. Eller prata med folk med samma intressen som en, träffa lite vänner. Men, fördelarna går hand i hand med nackdelarna och många ser kontakter via internet som leksaker, samtidigt som andra tar det på fullaste allvar. På grund av att det är lätt att ta kontakt med folk via internet så tror jag att man väljer bort mer och mer av den spontant sociala biten i livet. Till exempel att prata med någon på bussen eller i kön. Just eftersom det är lätt att inleda kontakter över internet är det även lätt att avbryta all kontakt eller kanske såra någon annan människa, kanske inte ens medvetet. Eftersom man inte ser personen i ögonen så är det lätt att tala från hjärtat. Det har både för och nackdelar det också. Ärlighet är ju bra. Till en viss gräns.

Så min fråga lyder: Har vi tappat känslan? Har vi slutat träffa nytt folk annat än på internet? Självklart finns det ju undantag, som krogen. Efter några öl så försvinner människoskräcken för de flesta. Jag själv har svårt för att ta kontakt med folk på utanför mitt umgänge, även om det är en expedit som mer än gärna säljer någonting till mig så väljer jag att avvakta till expediten tar kontakt. Flera gånger har jag vetat att jag borde ha sagt någonting till någon, men till sist bestämt mig för att knyta näven i fickan och gå hem och blogga om det.

Om fyrtio år, när de flesta människor har haft kontakt med datorer och vet hur man använder dom. När nästan alla har en mejladress, vet hur man smsar, pratar via msn eller bloggar ut sina känslor. Då kommer mina barnbarn att fråga mig: Hur gjorde man innan internet?

Etiketter: ,

måndag, november 20, 2006

Dataspel - inte bara av ondo...

Blev intervjuad av SvD Näringsliv förra veckan och det resulterade i en liten rad. Den text jag fick för genomläsning i förväg var dock lite längre, så det kanske ser annorlunda ut i pappersversionen. Den här texten kom inte med:
Hon har dessutom märkt att det som vuxna ser som problem med barnens surfande och datorspelande sällan är sådant som de unga själva ser som problem. Ett populärt råd till föräldrar är att sitta med när ens barn surfar på internet. För att förstå och kunna styra vilka sajter som besöks. – Det är bland det dummaste jag hört. Det är bättre att ägna den tiden till att prata med sina barn. En del mår bra av att sitta i timmar vid datorn, andra behöver en knuff ut i den riktiga världen för att lära sig att skaffa kompisar. Och det är bara vi vuxna som kan avgöra vilka barn som behöver vad, säger Elza Dunkels.

Etiketter: ,

fredag, november 17, 2006

Education and Information Systems, Technologies and Applications: EISTA 2007

Konferens i Florida kanske lockar någon? Det verkar vara en bra konferens med intressanta teman, men jag åker ingenstans på sommaren. Någon annan kanske kan vara intresserad?

Relationships between Education/Training and Information/Communication Technologies (ICT) are increasing acceleratingly, sometimes in unexpected ways, with original ideas and innovative tools, methodologies and synergies. Accordingly the main purpose of EISTA ’07 is to bring together researchers and practitioners from both areas, in order to support the bridging process between education/training and ICT communities.

Etiketter: ,

torsdag, november 16, 2006

Utnyttja det vi vet

Just nu, när jag skriver om nätets infödda som elever, tycker jag att vi är så dåliga på att systematiskt utnyttja den kunskap vi har om lärande och förbättra utbildningssystemet. Råkade snubbla på en intressant berättelse (läste Thereses blogg och såg Mymarkup.net) om en student som använde sina kunskaper i kognitiv neurovetenskap för att vinna Vem vill bli miljonär?
Intuition med hjälp av associationer, ren intuition och förmågan att företställa sig andra människors (skaparna av frågorna) perspektiv såg till att han vann 500.000 dollar.
Det är ju möjligt att systematisera sånt här dagligen i utbildningssituationer även om det här exemplet närmast är en performanceföreställning. Varför har vi inte den traditionen inom utbildningsväsendet? Varför är vi så dåliga på detta? Varför är de kommersiella och kriminella krafterna bättre på att identifiera och exploatera all ny kunskap?

Har ni förresten sett världens underbaraste avsnitt av nämnda tv-program? Jag ryser varje gång jag ser det.Etiketter:

onsdag, november 15, 2006

Var är filosoferna nu när vi behöver dem?

I gårdagens VK har Umeås motsvarighet till Howard Rheingold (ja, jag vet att jag tjatar om denne man) PO Ågren skrivit en liten krönika om nätet. Dessvärre lägger inte VK ut den på nätet, men jag hittade den i författarens blogg. Han berättar om Squill och passar på att i förbigående presentera begrepp som grooming (snablar, det är etablerat som svenskt ord nu!). Efter att ha diskuterat nackdelarna med Squill förklarar han hur Reputation Defender fungerar. Allt detta kortfattat och enkelt och med lite diskussion och egna funderingar. Perfekt! Vi skulle ha mycket mer sånt så som situationen är idag. Vi befinner oss i staduim 2 och måste få hjälp att komma lite längre in i 3:an (ni som läst min artikel eller hört mig prata vet vad jag menar). Och det är nästan bara filosofer som kan hjälpa oss med det. Alexander Bard är upptagen med musiken just nu så han har tystnat när det gäller de här frågorna. Jag skulle vilja se en spalt i varje tidning och på baksidan av varje mjölkpaket där PO Ågren skrev några rader om vad som är på gång.

På tal om Rheingold så gjorde han en presentation nyligen som gör att den artikel jag skriver på nu känns helt överflödig. Men sånt är livet. Bara att skriva på.

tisdag, november 14, 2006

E-society

Snubblade på ett intressant forskningsprojekt när jag letade efter stöd för mina tankar om lärande bland nätets infödda. E-society har skrivit om allt möjligt men det jag hade nytta av nu är Privacy and Self-Disclosure Online.

Så har Blogger lanserat en ny version och jag hoppas att det nu ska fungera bättre.

Etiketter: ,

måndag, november 13, 2006

Läs IT & Etik istället...

I fredags hade Blogger en sån där trasseldag igen och jag fick ut mitt inlägg sent på kvällen fast det är stämplat 9.03. Det i kombination med det ökade tempot det närmaste halvåret (tänkte lämna ifrån mig mitt manus före semestern) gör att jag inte är lika peppad på att blogga. En som däremot bloggar intensivt är Jan Svärdhagen och jag skulle vilja rekommendera folk att läsa det han skriver dagligen. Det är snyggt, välinformerat och aktuellt. Dessutom tillhör Jan och jag samma skola inom vårt fält. Den skola som grundades av Stig Roland Rask, han som vill sätta filter i huvet på barnen istället för i datorerna. Så om jag inte skriver lika ofta och om ni saknar mig, läs IT & Etik istället.

Idag hade jag tänkt berätta om Exclaimable - DIY audiovideo produktion direkt på webben. Har inte haft tid att testa men det verkar kanonbra.

fredag, november 10, 2006

Läkare googlar efter tips

Att patienter är mer förberedda och pålästa sedan internet kom har vi hört rapporter om, men nu är det också belagt att läkare använder Google för att ställa diagnoser. ABC News berättar om en artikel i British Medical Journal där Dr Tang och Dr Ng har studerat detta. Personligen tycker jag att det låter mycket förtroendeingivande att läkare på detta sätt tar hjälp av varandra. Jag har själv en mycket, mycket ovanlig sjukdom som är svår att diagnostisera. De sa till mig att en läkare oftast inte stöter på en sån här patient under sitt yrkesliv och i mitt fall hängde livet på att jag bor i en stad med forskning inom just invärtes medicin och den läkare som slet sitt hår med mina symptom råkade träffa (i fiket?) en av de få experter som finns på området och så löste sig allt. Det var ju skönt för mig men inte lika lyckat för den som bor i Motala eller Lycksele. Tills vi fick Google! Kollektivt lärande, ungefär som de senaste dagarnas prat om Squill: Här och på IT & Etik.

Hittat på Smartmobs.

torsdag, november 09, 2006

Problem med Squill

Så där! Nu har jag lite bättre koll på problemen med Squill. Dels träffade jag kloka personer i Malmö och dels har några varit vänliga nog att dela med sig av sin tankar här i bloggen. Det är så bra med samarbete! Och bloggandet har verkligen gjort samarbetet enklare. Några förslag förutom de som finns i kommentarerna till gårdagens inlägg:
  • Misstanken att detta är en tjänst för att vi vuxna ska vara lugna. Och då kommer den änd å inte att fungera eftersom ingen kommer att ha nytta av den.
  • Risken att barn invaggas i falsk säkerhet. Om de får ett ok från Squill, är det ok att träffas då? Den här punkten hör ju ihop med den första på samma sätt som när en skola filtrerar datorerna - de vuxna blir lunga men de unga utsätts för större risker.
  • Databasen måste först fyllas med anmälningar som är seriösa innan den går att ha nån nytta av.
Och sen en sur kommentar från en gammal webbdesignlärare: Varför anställer man inte proffs när man ska bygga en sån här webb??????

onsdag, november 08, 2006

Squill.se

Nu finns en betaversionav den anmälnings motor som Bris berättade om härom dagen: Squill. Jag tycker att det ser bra ut, men jag är dålig på det här med konspirationer (har sällan problem med övervakningskameror, etc). Nån annan kanske kan se nackdelar men jag ser än så länge bara fördelar. Ett problem med betaversionen: man kanske borde komma till en anmälningssida allra först. För utan anmälningar finns det ju inga att kolla upp...

tisdag, november 07, 2006

Ungar & medier 2006


Medierådet har undersökt medievanorna hos barn och unga i Ungar & medier 2006. Det är andra gången man gör samma typ av undersökning och rapporten finns att ladda ner i sin helhet.

Imorgon är vi på turné i Malmö, sista stoppet. Det har varit kul och givande att åka runt i landet med samma gäng. Vi har så trevligt när vi träffas! Sen är det olika typer av pedagoger på alla ställen så varje dag bli olik de andra. Samtidigt är det skönt att det inte blir fler resor nu. Jag har kvar två resor denna termin, bland annat till Dreamhack i Jönköping, och sen ska det bli mycket lugnare. Nu har nedräkningen börjat. Min handledare och jag diskuterar opponent och har satt ett preliminärt datum: 28 september 2007. Skriv in det i kalendern...

måndag, november 06, 2006

Ny teknisk lösning ska minska risken för grooming på Internet

Pressemeddelande från BRIS:

Varje dag kontaktas tusentals barn i Sverige via nätet av män vars syfte är att utnyttja dem sexuellt, s.k. grooming. Ett exempel är den sk Alexandramannen som under en längre period tålmodigt byggde relationer med flickor för att sedan bestämma träff och utnyttja dem. Dessa personer arbetar under en mycket lång tid och på ett taktiskt sätt för att komma barnen nära och vinna deras förtroende.

Problemet växer och det är viktigt att barn och ungdomar är medvetna om de faror som det kan innebära att chatta med okända personer. Det har hittills inte funnits någonstans dit barnen kan vända sig för att få mer information om ett specifikt alias eller för att få svar på sina frågor.

Det är bakgrunden till varför Microsoft MSN och TeliaSonera Sverige beslutat sig för att stödja Squill, som företaget NetClean Technologies startat tillsammans med BRIS.

På presskonferensen presenterar vi tillsammans pilotprojektet Squill. En ny tjänst på Internet dit barn kan vända sig och via ett enkelt musklick ”kolla upp” den som de chattar med.

Tid:
Tisdagen den 7 november, kl. 11.00

Plats:
Nordic Light Hotel, Vasaplan 7, Stockholm (Lokal Prisma, vån 10)

Närvarande:
Göran Harnesk, Generalsekreterare BRIS, Karin Moberg, Marknadsdirektör TeliaSonera Sverige, Jessica Börjel, Produktmarknadschef Microsoft MSN samt Christian Sjöberg, VD NetClean Technologies.

Anmäl gärna ert deltagande till Lovisa Ågren, BRIS, e-post lovisa.agren@bris.se eller telefon 08-598 888 30 alt. 0736-40 05 23.

onsdag, november 01, 2006

Mediakompetens enligt professor Jenkins

Henry Jenkins som Kollegiet skrev om nyligen och som varit och gästat Humlab (direktlänk till Jenkins seminarium), har listat
a set of core social skills and cultural competencies that young people should acquire if they are to be full, active, creative, and ethical participants in this emerging participatory culture
Alla punkter verkar rimliga och slutsatsen att utbildningsväsendet måste anpassa sig håller jag helt med om. Faktum är att jag nog måste snabbläsa Jenkins artikel för det är precis detta jag skriver om just nu när jag omarbetar den krossade (och hyllade) artikeln till Innovate Online.

Hittat på DIY Media.