onsdag, januari 31, 2007

Nordic Conference on Media Education

Åbo Akademi arrangerar en nordisk konferens om medieutbildning (på finlandssvenska mediefostran, men det ordet funkar inte på svenska). Mycket intressanta huvudtalare: Läs mer på Medieläskunnighet.nu (pdf-fil). Jag blir lite irriterad när man använder det som traditionellt är url:er som namn utan att registrera namnet som en adress. Varför gör man så? Vad är vitsen?

Men det viktiga är att det här verkar vara en intressant konferens. Att Sol-Britt Arnolds-Granlund står bakom detta är en kvalitetsstämpel. Allt som hon tar i verkar bli bra, så alla som arbetar med medieutbildning borde fundera på att åka till vackra Vasa i maj. Själv kan jag inte åka för jag är mest troligt i Shanghai just då... Inte ofta man får använda den ursäkten.

Konferensen går av stapeln den 10-11 maj i Vasa i Finland och den är gratis. Helt fantastiskt, tycker jag. Skicka in abstrakt före 30 mars. All info finns på www.mediakasvatus.fi/vasa.

Etiketter:

måndag, januari 29, 2007

Net Family News

Tänkte tipsa om ett nyhetsbrev om ungas nätanvändning: Net Family News. Det är en journalist som står bakom och under åren har tonen förändrats rätt mycket. Jag slutade läsa under ett år ungefär för att jag inte orkade med den där amerikanska inställningen (preciserar inte mer än så, ni får gissa vad jag menar) men nu har det hänt saker. I veckans nyhetsbrev tipsar hon både om en undersökning om nätmobbning och hyllar danah boyds arbete. Det är rörigt och fult men värt besväret.

I helgen insträffade en fruktansvärd olycka här i Umeå. Golvet rasade under en stor spelning och 50 ungdomar föll 2-3 meter rakt ner i ett stort hål. 4 blev allvarligt skadade och ligger kvar på sjukhus och många fler fick skador och chockades. Mobiler och internet blev självklart snabbt nyhetskanaler så att de unga kunde meddela sig med anhöriga och kompisar kunde spåras. Vi hade en son som publik och en som artist på galan och kunde snabbt kallas in för skjutsning osv. Jag misstänker att samtida teknik i det här fallet gjorde att räddningspersonalen kunde arbeta mer ostört än annars. Folk lämnade platsen ganska snabbt och fick stöd på andra sätt än att hänga kvar för att se vad som skulle hända. Mobilkameror kunde fånga händelser och sprida information utan att folk var i vägen för ambulanspersonal.

onsdag, januari 24, 2007

Fem saker ni inte vet om mig

Det cirkulerar en uppmaning i många bloggar just nu att berätta "fem saker du inte vet om mig" (t ex Therese coola inlägg som rymde lite lärande eller Jenkins). Och eftersom jag är inne i min skrivtunnel nu så skriver jag detta för att sen lämna bloggen ett par dagar:

 1. Jag började träna efter jag hade fyllt 45. Många som jag har lärt känna som vuxen tror att jag är en idrottande typ eller åtminstone har varit som ung. Det kan bero på att jag var fotbollstränare för mina barn när de var små. Men det i sin tur berodde på att jag tyckte att det kändes alltför klichéartat om Johan skulle träna dem och jag skulle blanda saft och sälja bullar. Så vi bestämde att vi skulle göra tvärtom. Och eftersom jag inte kunde ett smack om fotboll eller fysisk prestation överhuvud taget gick jag en nybörjarkurs i fotbollsträning för knattar. Det kan ha gett mig det oförtjänta ryktet som sportig. Men nu är jag alltså det på riktigt sedan två år tillbaka. Löpning, styrketräning och yoga, nästan varje dag. Och jag har blivit riktigt jäkla nyfrälst och jobbig, så där som avvanda rökare och nyktra alkoholister blir; träning är lösningen på alla problem, om du frågar mig.
 2. Jag har aldrig ätit surströmming. Och då bor jag alltså i Norrland.
 3. Jag har aldrig varit i fjällen. Och då bor jag alltså i Norrland.
 4. Innan jag utbildade mig till lärare arbetade jag under två år med produktutveckling möbler. Som assistent åt en av Sveriges stora formgivare fick jag ägna mig åt att testa olika material, resa runt till fabriker och på mässor, och systematiskt bokföra allt vi lärde oss. Vi jobbade alla timmar vi inte sov, ofta även medan vi åt. När jag träffade min förra chef i höstas insåg jag att jag inte känner någon annan än dem jag jobbade med från den tiden. Vi hade ju ingen fritid att lära känna folk på... Extremt lärorik tid!
 5. Jag älskar att städa, baka och laga mat. En av mina vuxna söner sa en gång att jag kunde väl ha valt en hobby som är mindre traditionellt kvinnlig, men jag ser det tvärtom. Varför ska vi nedvärdera saker automatiskt bara för att de är traditionellt kvinnliga? Så jag fortsätter hävda att Klorin är människans bästa vän, helt utan att skämmas.
Nu är det din tur. Fem saker vi inte vet om dig!

Etiketter:

tisdag, januari 23, 2007

Their Space - Education for a digital generation

Läste en rapport som heter Their Space - Education for a digital generation som handlar om ungefär det jag skriver om: vad unga gör på nätet, lite om säkerhet, lite om lärande. Författarna arbetar på Demos som kallar sig "think tank for everyday democracy" vilket gör mig lite misstänksam. Som jag har förstått det brukar sånt här (visst kallas det tankesmedja på svenska?) vara lobbyorganisationer för nån sorts högertankar. Och det är ju inte demokrati, hur man än ser på saken. Men om jag läser rapporten utan att tänka på var den kommer ifrån så är den helt ok. Lite grund i sina resonemang men ändå något som skulle kunna användas för lärare som vill förstå lite mer om
Young people are spending their time in a space which adults find difficult to supervise or understand ...
Så ladda ner och läs, det är helt klart värt tiden.

Etiketter: ,

måndag, januari 22, 2007

Dumheten 1 - Förnuftet 0

Så vann Microsoft och Fair Play morgonens debatt i TV 4 (jag tror att inslaget läggs ut under dagen). Genom försåtliga tekniker, åtminstone Microsoft för jag tror inte att Fair Play är tillräckligt smarta ens för att använda retoriska knep. Men jäklar, vad Mircosoft kunde det! Jag får medieträna mig till nästa gång. Nu verkar det som om vi alla var överens om att Familjeinställningarna iallafall är ett verktyg bland många för föräldrar. Så jag får trösta mig här i bloggen genom att dra mina argument även om de inte kommer att läsas av nån som behöver omvändas.

Läs texten som kommer från Microsofts presentation av Vista:

I Windows Vista har du även tillgång till en detaljerad aktivitetsrapport som visar exakt vad dina barn har gjort med datorn, inklusive vilka spel de har spelat, vilka webbsidor de har besökt och vilka program de har använt.

Det de beskriver här är en familj i kris där det inte existerar något samtal mellan barn och vuxna. Där förtroendet inom familjen har rasat och föräldrarna känner maktlöshet. Den förälder som på allvar känner ett behov av att granska vad barnen har gjort vid datorn behöver söka professionell hjälp, att samtala med någon som kan styra in tankarna på ett bättre och mer konstruktivt sätt att vara förälder. Och det ansvaret kan man inte dumpa på ett datorprogram. Det är så dumt att jag saknar ord för det.

Jag tror att Microsoft har plockat in det här verktyget för att tysta vuxenkritiken. De har tagit den enkla vägen för att det ska se ut som om de tar sitt ansvar. Istället tar de utvecklingen bakåt flera år, vilket är riktigt illa. Men det kan vara ännu värre. Jag kanske har fel när jag tror att de försöker slippa kritik. De kan vara ännu mer cyniska än så och lansera familjeinställningarna för att tjäna pengar på folks oro på samma sätt som t ex Urkund har gjort. För den stora skillnaden mellan Microsoft och t ex Myspace som också lanserar en sån här grej är att Myspace försvarar sin verksamhet (unga som är ute på nätet) medan Microsoft lägger sig i ett område de inte behärskar och det utan att kolla med nån som kan.

Riskerna är stora att Sverige hamnar där många andra länder är när det gäller förhållandet till unga och nätet, vilket vore ett enormt slöseri. Alla de år vi har arbetat med respekt för unga kan gå till spillo om Microsoft med sin okunnighet får leda debatten. Och det fick de verkligen idag. De hänvisade till Medierådets undersökning för att rättfärdiga sitt beteende!

Nu måste fler röster höjas mot alla dessa tekniska lösningar på mänskliga problem! (Fast nu ringde snälla lillebror och sa att det inte alls var de dumma som vann tv-debatten. Skönt!)

Etiketter: ,

fredag, januari 19, 2007

TV 4:s nyhetsmorgon på måndag

På måndag morgon kring 8 ska jag vara med i TV4:s nyhetsmorgon och utgjuta mig över tekniska lösningar på mänskliga problem med anledning av Microsofts försök till övervakning av barns surfande.

Man kommer nog att kunna se inslagen efteråt på www.tv4.se/nyheter/nyhetsmorgon.

Zephyr - övervakar Myspace

Smartmobs berättar att Myspace planerar att lansera ett verktyg för att underlätta föräldrars övervakning av sina barn på Myspace. Det ska inte användas till att läsa barnens mail eller se deras profil men:
Parents will be able to use the software, named "Zephyr," to find out what name, age and location their children use to represent themselves on MySpace.
Jag är inte riktigt säker på att jag begriper poängen med det hela och då misstänker jag att det är ungefär som när Luleå kommun köper in en filterlösning till alla skolor eller när någon köper Urkund - det handlar om att tysta kritiker. Vid en snabbgoogling hittar jag inget mer än den artikel som Smartmobs nämner så jag vet varken om detta är sant eller när det är tänkt att lanseras. Men jag delar journalistens oro för att den här typen av verktyg ska användas mot de barn som det är tänkt att skydda. Vem ska kolla att det är föräldrar som över vakar de barn de har rätt att övervaka?

Hm, det här påminner mig om Squill. Får ta och kolla vad som hände med den grejen... Jag var in och squillade mig själv (kändes som om jag gjorde nåt skumt) med följande resultat:En angränsande sak är det som kallas sousveillance (undervakning?) som Future Now skriver om idag. Det är ju alltså inte det samma som medborgargarden och andra skumma saker utan ett sätt att låta allmänheten bidra till den lagliga brottsbekämpningen.

Etiketter: , , ,

torsdag, januari 18, 2007

KOMMUNIKATION: KULTUR, TEKNOLOGI, VETENSKAP

KTH arrangerar en seminarieserie under våren: KOMMUNIKATION: KULTUR, TEKNOLOGI, VETENSKAP. Så här skriver de:
Under våren 2007 organiseras för femte gången seminarieserien "Kommunikation: Kultur, teknologi och vetenskap" av skolan för datavetenskap och kommunikation vid KTH. Temat för vårens seminarieserie är "Datorspel som medium och kultur". Vi kommer att utforska frågor och teorier kring spel och spelkultur -- särskilt men inte uteslutande datorspel. Seminarieserien rymmer presentationer av pågående forskning kring användning och produktion av spel, t.ex. PC-och konsolspel, onlinespel, gambling, poker, spel för seriösa syften ("serious games") och undervisning, professionellt dataspelande, etc.

Etiketter: ,

onsdag, januari 17, 2007

Offline-fildelning

Vi rensade böcker i helgen och fyllde en stor kartong med sånt som vi inte längre har plats för (och då har vi ändå måååånga bokhyllor kvar). Jag fick ett infall att ta med mig en bunt böcker till jobbet för att kolla om nån ville ha. Jag skrev en lapp och la dem i köket och det tog inte många minuter förrän de var borta. Tog med några till nästa dag och de var borta innan lunch. Idag fyllde jag en stor ryggsäck och kånkade med mig (blev som att träna med viktväst) på min promenad till jobbet. Då fanns det redan en bunt nya böcker där. Någon hade startat en piratverksamhet! Min kollega Thomas Fritz, han med kursen på Lunarstorm, påpekade att det här är fildelningstänkandet som har smitit in i riktiga livet. Så nu har vi gjort iordning en offline-fildelningshörna på jobbet. För miljöns och privatekonomins skull. Och till stort förtret för de stora bokdrakarna?

Etiketter:

måndag, januari 15, 2007

Street Kiss

Det dyker ju alltid upp positiva sidor av sånt som rapporteras som negativt. Först såg vi bara nackdelarna med att unga delar med sig av sitt innersta på nätet, sen insåg vi att det kan lada till nåt positivt. Listan kan göras lång men just idag vill jag dela med mig av Street Kiss, den goda motsvarigheten till Happy Slapping, enligt Picturephoning. Om inte annat kan man ju börja dagen med att titta på en sån här film så kanske man är glad hela dagen sen. Fast jag vill att filmerna ska fortsätta lite längre så jag får se hur folk reagerar.
Etiketter:

fredag, januari 12, 2007

Konferens: ICICTE 2007

ICICTE - International Conference on Information Communication Technology in Education - är förlagd till Kreta vilket inte gör den mindre intressant. Sista dag för abstrakt (250-300 ord) är 7 februari så det finns tid kvar. Jag skulle gärna åka men jag ska göra helt andra saker 12-14 juli. Så här skriver de om temana för i år:
 • Political economy and educational technology: Intersections
 • Institutional and national responses to technological change
 • The architecture of learning; accessibility; the evolution of the classroom
 • Pedagogy in the evolving tech environment
 • Informal and formal adult education
 • Multi-grade education
 • Instructional design and delivery; evaluation and assessment
 • Strategies and tools for teaching and learning, simulations and gaming
 • Effects on training institutions and industry
 • Impacts on educational institutions: effects on faculty, staff, administration, and students; curriculum and program development
 • Intellectual property
 • Ethical considerations in the use of information technology in teaching and learning
 • The internationalization of institutions and of education
 • Open/Distance learning
 • Building communities of teachers/educators; cooperative learning
 • Teacher training
 • The use of technology in education to promote democratic ideals, freedom, equality.

Etiketter:

torsdag, januari 11, 2007

danah boyd om övergrepp och panik

danah boyd skriver idag mycket klokt om övergrepp på barn och panik bland vuxna. danah påpekar det viktiga faktum att den största risken finns i hemmet och har hittat en artikel som verkar värd att läsa - The Facts About Online Sex Abuse and Schools:
We can never eliminate all risk; but there are ways to maximize our students' safety while using these incredibly powerful tools. Each tool needs to be analyzed individually to ascertain its benefits and the specific risks it might present. From there, thoughtful people can find solutions to the student safety issues that may arise.

Etiketter: ,

onsdag, januari 10, 2007

Don't Bother Me Mom - I'm Learning


Marc Prensky (han med Digital Natives) gav 2006 ut det populärvetenskapliga verket Don't Bother Me Mom - I'm Learning. Ambitionen är att beskriva
How computer and video games are preparing your kids for 21st century success - and how you can help.
Det här är en viktig bok som kommer i rätt tid. Även om vi har haft debatten om spel och barn mycket länge och även om spelforskningen är etablerad så finns det mängder av myter och missuppfattningar som en sån här bok kan slå hål på. Min förhoppning är att boken kommer på svenska snabbt, men då översatt av någon som även kan översätta skrivkulturen. Prensky skriver nämligen på det där amerikanska sättet; pratigt och ordrikt, medan vi svenskar uppskattar mer korthuggen skogshuggarprosa där inte allt skrivs ut och helst inte mer än en gång. Halva boken skulle räcka, kan man säga.

Ett typiskt citat som visar Prenskys typ av klokhet och insikt:
One big advantage about dialoging with your kids about their technology and games is that it is a subject that is a lot more emotionally neutral for kids than many other areas in their lives, such as school and social relations.

Etiketter: , ,

tisdag, januari 09, 2007

Ansiktssökning snart möjlig

Smartmobs berättar att Polar Rose (svensk uppfinning, läs mer i Ny Teknik) utvecklar en funktion där man kan söka efter personer med hjälp av ett foto. Det här kommer att förändra vårt tänkande kring identitet och integritet, tror jag. Det ska bli intressant att höra när psykologer studerar sånt om några år när vi har haft den här typen av verktyg ett tag.

Så här skriver New Scientist:
Search engine Polar Rose reconstructs the 3D shape of a person's face and then combines that with characteristics of their features to generate a unique "face print". This can then be used to search other photos for a match.

Etiketter:

måndag, januari 08, 2007

Skriv på ECPATs upprop

Så där, nu är alla helger och sånt avklarade och jag sätter igång med arbetet på allvar. Under ledigheten har jag fått hjälp av några som svarade på min efterlysning dagarna före jul. Helt underbart att ha en så stor och heterogen seminariegrupp! Jag fick massor av kloka kommentarer; de allra flesta gjorde att jag genast insåg hur jag måste ändra i min text och sen fick jag några kommentarer som jag inte håller med om men som hjälper mig att förstå hur texten kan uppfattas av en utomstående. Allt till enorm hjälp. Än en gång STORT tack till er som tog tid och energi för detta!

Sen vill jag uppmana alla att skriva under den namninsamling ECPAT har dragit igång för att få mer resurser till polisens barnpornografigrupp. Trots att namninsamlingar och kedjebrev på internet är tungt stigmatiserade tycker jag att detta är en alltför viktig fråga. Så sprid adressen, på papperslappar om det så krävs: www.ecpat.se/petition.asp?p_id=12.

Etiketter: ,