onsdag, februari 28, 2007

Regler

Det är bra när journalister ringer eller jag är ute och föreläser för jag tvingas fundera på saker. Denna gång handlade det om regler och jag fick ju erkänna för journalisten att även jag hade författat råd och tips på 90-talet och att dessa ligger kvar på min webbplats. Nu pratar jag alltså om de råd man gav till föräldrar på den tiden då unga i första hand hängde på öppna chattar:

Lämna aldrig ut ditt riktiga namn, ditt telefonnummer eller din adress på en chat eller liknande.

Om du ska träffa någon från chatten på riktigt måste du först
1. berätta det för någon vuxen och
2. träffa personen på en plats där det finns mycket folk – ett torg eller liknande.


Det är ju inga tokiga råd i sig men de borde knuffas lite längre bak i listan. Att aldrig lämna ut sina personuppgifter är ett huvudlöst råd när de man ska tipsa umgås med folk de redan känner eller har lärt känna dem genom folk de redan känner. Det är förmodligen även ett kontraproduktivt råd eftersom det kan göra så att den unga slutar lyssna på vuxnas råd. Även rådet kring träffar måste nyanseras utifrån aktuella umgängesmönster så att de unga inte håller sina möten hemliga för att slippa tjat.

Min fundering gäller om jag ska plocka bort mina gamla råd eller om jag ska skriva om dem eller lägga ut en varningtext:

Fick en påminnelse i Aftonbladets floskeltoppen om hur förfärligt svårt det är att formulera regler:
Allt som skrivs på denna sida som inte är lagligt eller rasistiskt kommer att polisanmälas.

Etiketter:

tisdag, februari 27, 2007

Twingly

Jag blev lite imponerad och förbryllad igår när DN så raskt kunde publicera vilka som (ännu raskare) hunnit blogga om artikeln. Svaret fick jag när jag läste Ung kommunikation som berättade om Twingly (som de i sin tur hittat i just DN). Så här står det på Twinglys startsida:

Twingly är en bloggsökmotor och pingtjänst som är den saknade länken mellan bloggvärlden och media. Twingly samlar in bloggar från hela världen - redan över tio miljoner.

Här på twingly.se kan du söka bland de svenska bloggar vi har i vårt index. Vill du att din ska vara med, pinga din blogg hos oss!

Pingar man Twingly indexeras inte bara din blogg i sökmotorn - har du länkat till någon artikel på våra partners nyhetssidor kommer de dessutom länka tillbaka till ditt inlägg från artikel!

Supersmart! Nu stödjer inte Blogger automatpingning så jag har ingen större nytta av detta. Har funderat på att byta verktyg och det här kan vara det avgörande skälet. Nån dag när jag har tid över...

Etiketter: , ,

måndag, februari 26, 2007

DN idag: Internetmiljön kräver sociala regler

DN ringde igår (många av de här journalisterna verkar jobba kvällar och helger) och ville prata om den artikel de publicerade i söndags. Resultatet är med i dagens DN. Och Humlab har redan hunnit blogga om detta. De är snabba!

Etiketter: ,

fredag, februari 23, 2007

Wikipedia igen

Smartmobs berättar om en studie där Wikipedia har utvärderats igen. Den här gången har man konstaterat att de mest synliga artiklarna (högst rankning, etc) är de mest redigerade och de håller också högst kvalitet. Nu föreslår Smartmobs Samuel Rose att man arrangerar omröstningar för att få fram de sämsta sidorna och därigenom fästa uppmärksamhet på dem och om teorin stämmer så kommer de sidorna att redigeras och kvalitén höjas. Egentligen finns det ju redan en typ av omröstning, man kan nominera sidor där man tycker att neutralitetn är diskutabel. Senast jag råkade på en sån artikel var när jag letade mer info om childism, som jag skrivit om tidigare, och hittade http://en.wikipedia.org/wiki/Ageism.

Etiketter:

torsdag, februari 22, 2007

Tips om mobiltelefoner

Nytt från Medierådet: Tips till vuxna om barn/unga och mobiltelefoner. Finns att ladda ner eller beställa gratis.

Etiketter:

onsdag, februari 21, 2007

Öppenhet

Smartmobs påstår att Manipulating the blogosphere will always backfire. Man beskriver det omtalade försök som Microsoft gjorde att få folk att gilla nya OS:et; man gav bort 1000 datorer med Vista installerat. Jag drar inte hela historien men poängen idag är att det här reklamförsöket slog tillbaka mot Microsoft och Smartmobs menar att det är själva bloggkollektivet som är orsaken till detta. Man kan inte lura folk som är sammanlänkade på detta sätt - information och kunskap letar sig fram.

Och jag håller med. Den öppenhet som internet tycks locka fram hos oss kommer att leda till stora saker. Utan att vara psykolog, sociolog eller antropolog vågar jag påstå att många, många av de problem som den civilicerade människan står inför kan fortsätta existera på grund av slutenhet; sexuella övergrepp, våld mot närstående, mobbning, missbruk, känslor av otillräcklighet. Rent logiskt kommer många av problemen att lösas upp och hitta sin lösning när vi öppnar oss mer. Självklart är det aldrig bra att romantisera sånt här och måla upp en bild av att vi eller tekniken äntligen kommer att lösa alla problem. I själva verket kommer många nya problem att uppstå genom den här öppenheten; folk som känner sig uthängda, folk som avslöjar mer än de tänkt. Sammantaget är det däremot ett steg framåt, ett stort steg framåt, eftersom det följer en utveckling vi ändå har förordat länge. Vi har sagt till våra barn att de ska berätta allt. "I samma ögonblick som du har sagt en sak högt, har du kommit närmare lösningen." Här har vi äntligen ett verktyg som hjälper oss att göra just det.

Etiketter: ,

tisdag, februari 20, 2007

Om mobbning

DN Debatt publicerade i fredags en artikel som lyfter fram det jag var och pratade med UR om; att många barn trakasseras av lärare. DN har också haft en läng serie om mobbning och den webbplats jag snubblade på är förmodligen ett resultat av det arbetet. Det finns dessvärre ingen författar- eller datuminformation.

Bris skickade ut ett pressemddelande där man välkomnar regeringens satsning:
BRIS välkomnar regeringens satsning mot mobbning

BRIS har länge drivit frågan om vikten av förebyggande antimobbningsarbete. Bland annat har BRIS och Lärarförbundet tillsammans krävt en nationell utvärdering av de antimobbningsprogram som finns. Att regeringen nu hörsammar dessa krav och satsar 40 miljoner kr på just forskningsbaserade och förebyggande åtgärder mot mobbning är glädjande.

- Vi uppskattar och stödjer skolminister Jan Björklunds beslut att låta Myndigheten för skolutveckling få ett uppdrag att utvärdera och kvalitetssäkra skolornas antimobbningsarbete. BRIS har också ställt sina resurser och kunskaper på detta område till regeringens förfogande, säger Göran Harnesk, BRIS generalsekreterare.

BRIS menar också att satsningar på lärares och skolpersonals psykosociala kompetens tillsammans med en utökad elevhälsa är nödvändigt för att förebygga mobbning. BRIS kommer att fortsätta att driva de frågorna framöver.

Etiketter:

måndag, februari 19, 2007

Andra regler gäller på nätet

Läs den här lilla berättelsen från Smartmobs där det går upp för några ungdomar att det som läggs ut på nätet kan ses av hela världen, även av polisen.

Och sen måste ni titta på det här konstverket: En gigantisk semakod gjord för att läsas via Google Earth. Det står tydligen Hello World! men det kan vara en bluff. Det kan lika gärna stå något olämpligt som på detta sätt får spridning...

Etiketter:

fredag, februari 16, 2007

Sitter på UR

Jag sitter på UR just nu och de ska ta några bilder där jag sitter vid datorn. Har blivit intervjuad om kränkningar mot lärare. Alltså filmer och annat som cirkulerar på nätet där elever kränker lärare. Jag försökte lägga ett människosynsperspektiv på problemet. Vi får se hur det blir. Skolfront heter programmet. Nu måste jag skriva lite mer säger de. Sen ska jag till Kulturhuset och se Sally Mann (helt, helt suverän fotograf - jag kunde knappt slita mig därifrån i förrgår) och ha ett möte innan flyget går tillbaka hem. Jag måste skriva och skriva men det börjar bli bråttom.

De har ett uselt tangentbord och den som har det här skrivbordet kommer snart att få problem med axlarna. 300:- kostar det att fixa ett bättre :-)

Etiketter: ,

onsdag, februari 14, 2007

Kurs: Spelvärldar och nätkulturer

Södertörns högskola följer i spåren efter vår Lunarstormkurs:

Spelvärldar och nätkulturer, 7,5 högskolepoäng

DISTANSKURS HALVFART på Södertörns högskola

1 mars - 11 maj 2007

Vad gör egentligen våra barn och ungdomar när de sitter framför datorn? Hur påverkas de av de datorspel de spelar? Vilka sidor besöker de på Internet? Många vuxna saknar kunskap om och erfarenhet av den virtuella värld som de unga vistas så mycket i. I den här kursen läser och diskuterar vi vetenskapliga studier och annan litteratur om datorspel och nätkulturer. Vi prövar även de olika spel och webbaktiviteter som barn och ungdomar använder.

ANMÄLAN
Behörighetskrav: Grundläggande behörighet
Urval: betyg 1/3, högskoleprovet 1/3, mellan 7,5 och 225 högskolepoäng 1/3
Ansökningsblankett via http://mt.sh.se/ansok
Anmälningskod: ME-115

Etiketter: ,

tisdag, februari 13, 2007

Web 2.0

Vissa ord och uttryck vill jag bara inte använda, om det går att undvika. Web 2.0 tillhör dem men nu råkar den här underbara filmen heta just så och då går det inte att undvika. Detaljerad lista över uttryck jag älskar att hata kommer efter disputationen. Dessutom hittade jag en post där Henry Jenkins skriver lite om teknikutvecklingen och även web 3.0. Den, ni! Nu till filmen:

Etiketter:

måndag, februari 12, 2007

Någonting händer i USA

På bara ett år har det hänt saker i USA, eller så har jag råkat ut för Red Car Syndrome, men jag tror mer på det första. Jag har hittat flera artiklar som närmar sig den svensk-danska synen på barn och teknik. Nu sticker jag ut hakan för risken är att nån vill att jag ska förklara skillnaden mellan folk och folk i det här avseendet och det orkar jag bara inte. Det finns en stoooor skillnad mellan länder. Så är det.

Net Family News har börjat skriva mer nyanserat som jag skrev nyligen och idag citerar de Nancy Willard som jag faktiskt refererar till i artikeln jag inte är klar med än:

• "Read before you click. Do not click on a link unless you know that the site you will access is ok.

• "Do not type URLs. If you want to get to a site that you have not bookmarked, type the name of the site in a search engine and then access the site through the link in the search results (checking to make sure you're going to the site you want). If you plan to return to this site, bookmark it.

• "Do not open suspicious email messages from senders you don't know.

• "If something 'yucky' comes up on the screen, quickly turn off the screen and tell an adult (and you will not get into trouble [right, parents?!). Practice turning off the screen so you know what to do when you want to fast."

Helt klart en annan ton än de tidigaste råden.

Etiketter:

fredag, februari 09, 2007

Stipendier för skolor

Skandia utlyser ett stipendium för skolor som har bra arbetsmetoder mot mobbning. Lite bråttom att söka, 28 februari är sista dagen. En bra sak med den här typen av stipendier är att goda idéer får uppmärksamhet och därigenom spridning.

Dessutom utlyser MSU medel för samverkan kring barn som far illa.

Etiketter:

torsdag, februari 08, 2007

Lite press

I lördags kväll, strax innan vi skulle iväg på releaseparty för ett gammalt band från Umeå, ringde Aftonbladet och ville prata om trakasserier på nätet. Och det var bara att trycka på knappen så gick jag igång, även om det handlade om betydligt äldre bloggare än mina informanter. Jag har helt enkelt en åsikt om det mesta... Journalisten sa att planen var att publicera redan dagen efter, men att om något viktigt inträffar så flyttar de fram den här typen av artiklar. Jag insåg ju redan när jag såg löpsedeln i söndags att ämnet unga kvinnor som trakasseras för att de tar plats inte skulle få vara med; Kikki Danielsson hade nämligen varit berusad igen. Idag finns artikeln med och jag tycker att journalisten lyckades fånga det jag verkligen sa, vilket inte alltid är fallet.

UNT: Måndag förra veckan var jag i Alunda utanför Uppsala och föreläste i kyrkans regi. Det var inte många som kom och lyssnade men UNT skickade en superintresserad journalist som skrev om det.

Sen måste jag få namedroppa igen; idag ska jag få träffa Astronauten! I eftermiddag kommer Fuglesang hit och överlämnar den affisch han hade med sig ut i rymden och alla vi som var med honom upp ska vara med vid ceremonin. Nu borde egentligen vara hemma och vila för igår föll jag handlöst och tog emot med vänsterarmen (jag tror faktiskt att jag hade för mycket kläder på mig och blev osmidig - förbaskade vinter!) och jag är bandagerad och har ont, men inget kan hindra mig från detta!

Etiketter: ,

onsdag, februari 07, 2007

Kreativitet belönas?

Picturephoning berättar att Youtube har planer på att dela reklaminkomsterna med folk som lägger ut material som de har upphovsrätten till. Jag gillar sånt här; när man kan generera kapital från i princip ingenting. Eller iallafall inget som går att ta på.

Etiketter:

tisdag, februari 06, 2007

Safer Internet Day 2007

Idag firas Safer Internet Day över hela världen. Bland annat anordnas för andra året något man kallar blogathon:
Throughout the day on February 6, the Blogathon will move west across the globe through the different time zones and languages of the world. All are invited to join in the discussion on Safer Internet Day by logging on to the Blogathon at http://blog.eun.org/SID2007
Medierådet passar på att lansera råd kring mobiltelefonen. Ja, jag har ingen uppfattning om att den här dagen har någon verklig funktion. Tanken bakom avgränsade tidsrymder med särskilda namn är förmodligen att frågan ska hamna på agendan; politiker ska prata om den, media ska uppmärksamma, etc. Hittills har inte den här dagen fyllt det syftet. Då firar jag hellre Random Acts of Kindness Days 12-18 februari.

Etiketter: ,

måndag, februari 05, 2007

Kollaborativt skrivande

Penguin blir första förlaget att ge ut en wikibok. A Million Penguins är boken som skrivs av många med hjälp av en wikiweb. Det är ett ambitiöst projekt som kopplas till (eller kanske bara länkar till?) en skrivarkurs bland annat. Men det roligaste är ändå den lilla text som nån copywriter måste vara mycket nöjd med:
Can a million penguins sitting at a million keyboards together write a novel? Let’s find out.
Hittat på Smartmobs. Som idag berättar om vår egen Post- och inrikes tidningar!

Etiketter:

fredag, februari 02, 2007

Bloggare som personer

Smartmobs har hittat Michael Keren som har beskrivit bloggaren som en ensam person som inte får tillräcklig uppmärksamhet irl.
"Many of us end up like Father McKenzie in the 'Eleanor Rigby' Beatles song, who is writing a sermon that no one is going to hear," he suggests. "Some of us are going to be embraced by the mainstream media, but the majority of us remain in the dark, remain in the loneliness."
Det var ju ett lite lustigt sammanträffande eftersom jag själv refererade till just Eleanor Rigby när ingen kom på vårt seminarium i Dublin. Och det var ju precis så, att vi inte fick tillräcklig uppmärksamhet irl. Jag kan nog tänka mig att hans analys stämmer bra. Det är ju så att vi människor försöker hitta olika vägar att uttrycka oss eller förverkliga oss, beroende på hur man vill formulera livets mening. Om man inte hittar koden irl så kanske man kan hitta den på nätet? Det är ju hur bra som helst!

Sen har man också lyckats konstatera att bloggare älskar livet och sina vänner men hatar folk. Hm, stämmer bra in på mig också, tror jag... Men sen dyker Jan Svärdhagens uppmaning upp nu på morgonen: han stämmer träff med sina läsare i IMVU på måndag kväll. Och det verkar ju inte särskilt asocialt, snarare coolt.

Etiketter:

torsdag, februari 01, 2007

Ny metod mot mobbning testas

Mer från Svenskfinland. Skolporten berättar om Finlands Svenska Lärarförbund som lanserar "en ny metod mot mobbning":

En ny metod mot mobbning börjar testas i 39 skolor runt om i landet i höst. Bland annat planeras en virtuell inlärningsmiljö och en guidebok för föräldrarna.

Metoden KiVa skola har utvecklats vid Centrum för inlärningsforskning och institutionen för psykologi vid Åbo universitet.
projektets hemsida finns inte mycket mer information, men man kan utläsa att professor Dan Olweus är en av de sakkunniga. Nu är inte alla överens med Olweus om teorierna kring mobbning och just teorierna måste ju vara grunden för en bra metod. Jag har inte heller förstått hur man tänkt sig att det man på finlanssvenska kallar virtuell inlärningsmiljö ska kunna bidra. I bästa fall fungerar det som Swedkid. I sämsta fall som en bok fast på internet.

Etiketter: , ,