torsdag, mars 29, 2007

danah boyd om bloggmobbning

danah boyd skriver om bloggmobbning just idag. Hon berättar en fruktansvärd historia från sitt eget liv om hur hon drabbades av att bli uthängd på en anonym anslagstavla. Hon lägger till:
This is not an issue of censorship, but an issue of social responsibility.
Jag tror, och här får ni nog läsa själva för jag kan ha missuppfattat, att boyd står ungefär där Karolina Lassbo står. De tycker att man måste tänka sig för innan man upplåter ett utrymme till hat. Lassbo sa i Argument att det finns stöd i lagen för att tvingas moderera kommentarsfältet. Och jag håller naturligtvis med. Kanske var det därför debatten blev så mesig i tisdags. Jag tycker att de utsatta bloggarna måste hitta en personlig lösning och att det handlar om just social responsibility. Däremot måste samhället som helhet skydda även marginaliserade grupper och då får lagstiftningen inte rikta in sig på att skydda de besuttna. Det är helt enkelt diskussioner på olika plan.

Men läs boyds berättelse. Upprörande men dessvärre inte unikt. Unikt är dock att hon vågar berätta. Och har nånstans att göra det.

Etiketter:

onsdag, mars 28, 2007

Moderna myter på nätet

Att moderna myter får spridning tack vare nätet har vi sett länge men här kommer myterna som handlar om nätet. En läsare har fått hjälp av Smartmobs att samla material till en artikel om
how mythologies and urban legends arise in virtual worlds.
Verkar hur spännande som helst. Då kanske vi får veta om det är sant att det har uppstått en ny typ av rasism i WoW, t ex. Alla som har exempel på sånt här kan bidra genom att kommentera här.

PS: Debatterandet i Argument, som kanske blev mer av ett samtal, gick bra. Jag tycker att jag hann säga några viktiga saker. Det är farligt med den där typen av meddebattörer som jag hade eftersom de har rätt. Om ni förstår hur jag menar. Deras fall är solklara: man får inte trakassera folk och man ska inte behöva tåla leken bara för att man ger sig in i den. Problemet blir när man stannar vid att diskutera just detta. När såna som verkligen har rätt i sak får allt utrymme så är risken mycket stor att man inte tar sig vidare. Man förfasar sig över hur det har blivit och så glömmer man att lyfta blicken. Så jag är glad att jag fick vara med i studion och slapp sitta hemma och morra i tv-soffan :-) Argument har publicerat några goda råd från mig (hjälp, håller jag på att bli en Martha Stewart som sprider goda råd omkring sig som om ingen annan kan tänka?)

Etiketter: , ,

tisdag, mars 27, 2007

Konferens i Florida: EISTA 2007

Last Call for Papers/Abstracts and Invited Sessions Proposals for EISTA 2007, (Orlando, Florida, USA. July 12-15, 2007) http://www.cyber-inf.org/eista2007

Deadlines:
Papers/Abstract Submissions and Invited Sessions Proposal: April 26th
Authors Notification: May 17th
Camera-ready, full papers: June 07th

Du har alltså en hel månad på dig att skriva abstrakt. Sen får du veta i god tid före sommaren om du kommit med och kan skriva klart artikeln flera veckor före midsommar. Om jag inte hade min altan skulle jag också göra ett försök :-)

Etiketter:

måndag, mars 26, 2007

Föreläser på torsdag + tv på tisdag

På torsdag den 29 mars kl 19 föreläser jag på Färgfabriken i Stockholm. Det är Umeå universitet som har en pr-satsning och under flera kvällar visar man upp delar av sin forskning på det här sättet. Jag ska prata om nätet (surprise!) och har valt att recycla titeln från min krönika på UCIT (ibland uppvisar jag en osund förtjusning i mina egna formuleringar och har svårt att skiljas från dem). Simon Lindgren och Patrik Svensson föreläser också. Jag tror att det blir roligt! Så här ser programmet för kvällen ut:

Fascinerade, fritt, farligt - tre sätt att se på IT

Torsdag 29 mars kl 18:00-20:00

18.00 Symfoniorkestrar kan visst improvisera! Från kortlådor till
bloggoperor.
Om hur informationstekniken kan förändra vår vardag och hur vi låter oss fascineras och förfasas av tekniken. Exmpel ur verkligheten – hur skolelever genom bloggar skapar berättelsen till en SMS-stödd uppsättning på Norrlandsoperan.
Patrik Svensson är lektor och föreståndare för HumLab vid Umeå universitet, en unik miljö där humaniora och kultur möter IT.

18.30 I nätpoker finns inga sönderslagna knäskålar
Fem alternativa tips till vuxna som oroar sig för ungas
nätanvändning. Utifrån sin forskning om ungas förhållande till nätets avigsidor ger Elza Dunkels några högst personliga råd till alla vuxna som någon gång har funderat över unga och nätet.
Doktorand Elza Dunkels, Umeå universitet

19.00 Virtuella rörelser, fildelning och subpolitik
Den framväxande fildelningsrörelsen är ett intressant exempel på hur samfällt kollektivt handlande kan komma till uttryck i IT-samhäl¬let. Vilka är egentligen villkoren för politisk aktivism och nya sociala rörelser i de s.k. virtuella miljöer som ofta sägs utmärkas av
fragmentisering och identitetsupplösning?
Universitetslektor Simon Lindgren, Umeå universitet

19.30 Tillämpad IT vid Umeå universitet: Exempel från en innovations¬miljö
En beskrivning av det tvärvetenskapliga utvecklingsområdet tilläm¬pad IT, en innovationsmiljö där studenter, forskare och det omgivande samhället samverkar. Exempel på den innovationskraft som finns i en sådan samverkan, och vilka möjligheter som finns för tillämpad IT i framtiden.
Professor Jonny Holmström, Umeå universitet

Och imorgon är jag med och bråkar i Argument på Svt 1 22.00.

Etiketter: ,

fredag, mars 23, 2007

Frigörande teknikanvändning

Nu duggar rapporterna tätt om länder som förbjuder eller funderar på att förbjuda våldsfilmer på Youtube och liknande. Här är det viktigt att röster höjs för att vi ska sansa oss. Precis som med allt annat; t ex diskussionen om mobbade lärare på nätet... Vi kan inte kosta på oss att prata om enskilda fall i den övergripande debatten. Det räcker att slå fast att enskilda övergrepp alltid är förkastliga men att dom enskilda fallen måste hanteras just enskilt med de etiska och juridiska medel som finns till vårt förfogande. Men när vi diskuterar helheten måste vi ta ett steg bakåt för att se hela huset och inte bara den enskilda byggstenen. Hur ska ett förbud kunna skilja mellan happyslapping och aktivister som filmar polisövergrepp? Och även om vi skulle lyckas med det hur ska ett förbud kunna skilja mellan happyslapping och ett barn som dokumenterar misshandel hon utsätts för i hemmet? Vi kan inte tillåta att lagen skyddar dom som har det bra i samhället och samtidigt offra dom mest utsatta grupperna. Frigörande tekniker, oavsett om dom är tekniska eller inte, kan missbrukas och kommer alltid att missbrukas. Kanske inte minst av sådana som tjänar mest på processen. Vi kan se det i frigjorda länder, t ex, att friheten flippar över i sin motsats alldeles i början. Det är nåt vi får leva med, för det är inte så att ett offer måste uppföra sig på ett visst sätt för att få räknas som ett offer. Du måste inte vara en snäll och tapper invandrare, kvinna eller misshandlad. Men det är svåra frågor, det här. Vi matas med just den bilden av offret som helt ren och därmed förtjänt av upprättelsen. Vilket ju är kvalificerad strunt om man funderar lite till. Jag kan vara hur jävla trist och bitter som helst - jag har ändå samma rättigheter som alla andra, både etiskt och juridiskt. Och som ytterligare ett medel att trygga dessa rättigheter bör yttrandefriheten försvaras med alla medel. Även den som sker via internet.

Etiketter: , , ,

torsdag, mars 22, 2007

Educause Review

Jag har nämnt Educause i olika sammanhang tidigare men märkligt nog har jag missat deras tidskrift Educause Review. Jag hittade den när Humlab frågade om jag vill föreläsa i deras kurs till hösten och då passade jag på att använda deras litteraturlista. Bryan Alexander (pdf) hade en utmärkt artikel förra året.

Första gången jag hörde talas om Educause var nog när jag fick se deras 7-saker-du-borde-veta-om-serie. Sen har jag läst boken Educating the Net Generation, som väl är sådär men ändå ett bra initiativ.

Etiketter: ,

onsdag, mars 21, 2007

Teaching the Myspace Generation

Techlearning, som blivit en riktig favorit, har en artikel om lärande och nätets infödda: Technology Literacy and the MySpace Generation.

Sen hörde jag på morgon-tv (jag springer på löpband nu när det är halt ute och då får man en egen tv så man hinner se massor av program som jag aldrig skulle ha koll på annars) att personerna bakom Pirate Bay startar en webbplats för artister där de kan lägga ut musiken för gratis nedladdning och ändå få betalt genom reklamintäkterna. Jag visste att det förr eller senare skulle komma smarta lösningar på problemet med nedladdning och uteblivna inkomster! Visst blir man glad av sånt här?

Etiketter: ,

tisdag, mars 20, 2007

Framtiden för webben och lärande

JISC har publicerat en rapport: What is Web 2.0? Ideas, technologies and implications for education. Den ligger fortfarande i min att-läsa-på-flyget-mapp men vid en snabb koll tycker jag att den ser intressant ut. Just för att fokus ligger på lärandemiljöder som skola och bibliotek men även rent tekniska delar av dessa miljöer. Ett litet citat:
Are children as digitally 'native' as we think? It may be necessary to review the skills,
attitudes even, that are needed in the new world of Web 2.0. There are information
literacy issues and we need to education children and students in how to make best
use of these new, collaborative technologies (Boulos, 2006).

Etiketter: ,

måndag, mars 19, 2007

Subliminala Budskap Revisitet

Nu kan man bli av med sitt spelberoende genom subliminala budskap, nåt som påstods vara inne på 70-talet. Smartmobs berättar om en koreansk uppfinning. Vid en snabb googling hittade jag lite artiklar om subliminala budskap:

Del Hawkins: The Effects of Subliminal Stimulation on Drive Level and Brand Preference. Journal of Marketing Research, Vol. 7, No. 3 (Aug., 1970), pp. 322-326

Timothy E. Moore: Subliminal Advertising: What You See Is What You Get. Journal of Marketing, Vol. 46, No. 2 (Spring, 1982), pp. 38-47.

Joel Cooper, Grant Cooper (2002): Subliminal Motivation: A Story Revisited. Journal of Applied Social Psychology 32 (11), 2213–2227.

Broyles, Sheri J: Misplaced paranoia over subliminal advertising: what's the big uproar this time? Journal of Consumer Marketing, Volume 23, Number 6, 2006, pp. 312-313(2).

Etiketter:

fredag, mars 16, 2007

Kollegiet skriver en bok

KK-stiftelsen har, med Stig-Roland Rask vid rodret, dragit igång arbetet med en ny bok som ska ta över där Den fjärde basfärdigheten slutar. Arbetet sker delvis via Kollegiet och en blogg där delar till boken kan växa fram. Än så länge finsn inget mer än en förklarande text och länkar till några kända bloggar (det är en liten bransch, det här...) men jag ser stor potential här. Så här ser uppropet ut:

Här hoppas vi att denna blogg ska fungera som en ”kontaktannons” som hjälper oss att hitta svaren på dessa frågor.

Har du erfarenheter av barn- och ungdomars nätkulturer? Eller t o m idéer kring hur man nyttjar dem i ett utbildningssammanhang? Kanske kan du tipsa om någon annan som uppfyller dessa kriterier och är lämplig att intervjua kring dessa frågor?

I så fall är du välkommen att kommentera och komma med förslag!

Etiketter: , ,

torsdag, mars 15, 2007

Konferens: The Virtual

Södertörns högskola anordnar även i år en konferens: The Virtual, 20-22 september. Det varkar vara lite för tidigt att meddela detta eftersom ingen mer info finns ännu. Men boka in tiden i kalendern så kommer det förmodligen uppmaningar att skicka in abstrakt snart. Konferensen ligger precis en vecka innan ni måste ge er av norrut. Den 28 september disputerar jag och nu är det allvar för vi har en opponent som har tackat ja. Närmare info kommer självklart senare, men boka in även den här dagen i era kalendrar. Nu ska jag skriva klart kappan.

Etiketter:

onsdag, mars 14, 2007

Två tips för skolan

Jag har halkat iväg från det här temat det senaste året men här kommer ändå två underbara tips på bra webbverktyg för skolan, båda hittade på Techlearning.

Det första är National Library of Virtual Manipulatives (jo, det heter så!) och deras geometrisidor. Det gamla geobrädet, som vi har hemsnickrade varianter av i skåpen hemma, kan man prova direkt på skärmen. Det skulle min pappa ha uppskattat.

Det andra tipset är kanske ännu bättre ur teknisk och estetisk synvinkel: periodiska systemet.

Etiketter:

tisdag, mars 13, 2007

Ten Tips for Internet Safety

Techlearning berättar om några amerikanska skolledare som har satt ihop en lista över hur nätet ska bli säkrare. Det är en hel del bra tankar, även om det är mycket amerikanskt. Kanske borde Medierådet arbeta fram en likadan utifrån svenska förhållanden?

Etiketter:

måndag, mars 12, 2007

Arg som ett bi

Hoppas att ingen satt framför tv:n igår eftermiddag och råkade se UR 17.25. För om ingen såg det är skadan minimerad. Jag är så himla lurad och hoppas att jag slutar vara arg när jag har fått skriva av mig. UR ringde för en månad sen och ville prata om lärare som trakasseras av elever över nätet. Jag levererade några perspektiv på det hela och de ville intervjua mig. Jag stressade ihop en träff med dem (och beklagade mig faktiskt för min rumskompis efteråt; varför ska jag alltid ställa upp och leverera så förbaskat? Jag får ju faktiskt skylla mig själv.). Under intervjun poängterade jag att jag inte vill att vi ska diskutera enskilda fall eftersom det är självklart att trakasserier är oaccpetabelt, var och mot vem det än sker. Istället ville jag lyfta fram maktperspektivet på ungas nätanvändning. Ja, jag drar inte hela tankekedjan här, ni kanske redan har förstått hur jag ser på saken.

Nästan direkt när reportaget började fick jag en ond aning om vart det var på väg. De inleder nämligen med en lärare som berättar hur hon utsatts för trakasserier över nätet. Sen går de till forskaren som ska ge en expertkommentar. Fast jag aldrig hade hört talas om hennes fall förrän igår framför tv:n. Bara det är oärligt. Men sen kommer det värsta: de klipper in ett avsnitt ur intervjun där jag säger att om man valt att arbeta med barn får man tåla lite!

Jag kan bara hoppas att jag har hunnit skaffa mig tillräckligt med trovärdighet för att folk ska fatta att UR klippte ihop det här för att det skulle bli lite fart på debatten. När de frågade Johnny från Friends om han höll med om vad jag sagt flinade han till lite och jag väljer att tolka det som att han vet var jag står och att jag självklart inte menar att barn och unga får göra vad de vill.

Jag har iallafall lärt mig att inte tacka ja till UR nåt mer och att bara ställa upp i direktsändning i studio. Och jag har lärt mig att inte leverera bara för att folk ber om det.

Etiketter: ,

fredag, mars 09, 2007

Baseras på gammal kunskap, eller kanske rent av antaganden

Vi har diskuterat det tidigare här, hur man baserar handlande på gammal kunskap. Nu dyker det upp en gammal rutten tanke hos Ebba Witt-Brattström, citerad i SvD:
- Det krävs mod att vara feminist och mod är inget man övar upp som anonym på nätet, snarare tvärtom. Det är klart att det är bra att unga tjejer samtalar om feministiska frågor men samtidigt behöver man ju aldrig riktigt stå till svars för sina argument och vässa dem ansikte mot ansikte när man aldrig träffas, säger Ebba Witt-Brattström till SvD.se.
Hm, vet hon verkligen vad hon pratar om? Har hon koll på att de här diskussionerna hon ondgör sig över verkligen sker i anonymitet? Eller baserar hon det på gammal kunskap, t ex om öppna chatrum utan möjlighet att presentera sig själv eller identifiera andra? Eller är det rent av så illa att hon baserar sitt uttalande på antaganden? Lite trist att nån som blivit professor inte är proffsigare än så. Och supertrist att nån som har en bakgrund i en emancipierande rörelse inte begriper att nätet för vissa är ett redskap för frigörelse. Dessutom hoppas jag att det är rubriksättaren och inte Witt-Brattström som har uppfunnit 90-talsordet chattfeminismen... Jag ryser!

Etiketter:

torsdag, mars 08, 2007

Emerging Pieces in the Education Puzzle

Några av er kanske kommer ihåg konferensen i Skellefteå för ett och ett halvt år sedan där jag fick dansa med de stora elefanterna. Nu har teamet bakom konferensen samlat ihop ännu ett gäng stora namn som ska tala om nya saker i årets version av Emerging Pieces in the Education Puzzle. I år talar vår professor Brian Hudson! Min erfarenhet av personerna som arrangerar detta är mycket god och ryktet säger att de har ett unikt kontaktnät över hela världen, så konferensen är klart värd att besöka. Dessutom är de bra på själva arrangemangen omkring, vilket ofta är lika viktigt som innehållet. Det var ju en av arrangörerena, Anders Norberg, som tipsade mig om ämnet The Digital Native as a Student och dessutom betalade IML för att jag skulle sitta och arbeta med ämnet några veckor. Vilket ledde till en artikel (pdf) i avhandlingen och kanske, kanske en omarbetad variant i Innovate Online. Jag väntar på besked därifrån. Så tack för det, Anders!

Glöm inte att anmäla er till konferensen!

Etiketter:

onsdag, mars 07, 2007

Skolfront på söndag

På söndag ska de enligt uppgift sända lite intervju med mig i Skolfront. Vi pratar om barn som mobbar vuxna. Ska försöka hinna hem och se det. Vi har sportlov här så minstingen och jag ska ner till Stockholm och titta i punkbutiker och annat. Vi landar 17.10 så jag får skynda mig. 17.25 i Svt 1 börjar Skolfront. Fick tips om den här bilden, på tal om mobbning.

Sen måste jag berätta om efterlysningen på Myspace: www.myspace.com/bankrobber2007. Visst är det ett smart sätt? Det finns säkert mängder av liknande exempel, det här hittade jag på Smartmobs.

Etiketter: ,

måndag, mars 05, 2007

Ny bok om internet

TV 4 morgon berättar om en ny bok om unga och internet: Barn, unga och internet av Hans Erlandsson. Jag hittade ett utdrag ur boken på Bokus och det ser mycket lovande ut. Jag tycker att innehållsförteckningen ser ut som nåt jag gärna hade skrivit själv:-) En gissning är att detta bara är den första boken i en flod av liknande böcker de närmaste åren. Lite märkligt att det inte har lossnat förrän nu, med tanke på att Sverige har legat i topp när det gäller tillgång till dator och uppkoppling i många år.

Oj, nu blev jag lite rörd! Medan jag skrev det har hade jag TV4-inslaget i bakgrunden och plötsligt presenterar Hans Erlandsson kulturer.net på ett väldigt positivt sätt. Så himla trevligt! Tack, Hans!

Etiketter: ,

fredag, mars 02, 2007

Harm and Offence in Media Content

Sonia Livingstone, som nog får räknas som det största namnet i Europa när det gäller unga och nätet, har kommit ut med en bok - Harm and Offence in Media Content. Boken finns sammanfattad i en pdf-fil för gratis nedladdning, mycket bra service. Om ni ska läsa sammanfattningen rekommenderar jag att ni hoppar över det som heter Exectutive Summary och går direkt på Conclusions. Det sistnämnda är nämligen en upprepning av det första fast med lite mer kött på benen. Boken avhandlar negativa sidor hos medier, alltså inte bara nya medier, och berör inte alls fördelarna. Det är en litteraturstudie och kan alltså sägas sammanfatta det forskningen säger om negativ påverkan av media. Superintressant!

Sen måste jag få citera:
‘… for some children, under some conditions, some television is harmful. For some children under the same conditions, or for the same children under other conditions, it may be beneficial. For most children, under most conditions, most television is probably neither particularly harmful nor particularly beneficial’ (Schramm, Lyle, & Parker, 1961, p.11).

Etiketter: , ,

torsdag, mars 01, 2007

Drömmen om danskungen

Lotta Löfgren-Mårtensson som forskar om unga och internet har debuterat som skönlitterär författare. Dubbelt, faktiskt, med en titel hos www.argument.se och en hos Centrum för lättläst. Och den sista har anknytning till hennes forskning om unga personer med funktionshinder: Drömmen om danskungen handlar om Anna som är tjugo år och drömmer om kärlek, precis som alla andra. Och hon använder internet för att träffa folk, fast alla i hennes omgivning inte gillar det. Ett utdrag ur boken verkar lovande.

Etiketter: