torsdag, juni 28, 2007

Forskningsöversikt: Ungdomars användning av nya medier

Ung kommunikation i Växjö har publicerat en rapport som bland annat innehåller en forskningsöversikt för området ungdomars användning av nya medier (eller samtida medier som jag föredrar att kalla det...). Jag har bara snabbläst den men den verkar vara precis det vi behöver. Faktum är att en forskningsöversikt var precis vad jag efterlyste när jag satt i den rådgivande IT & kultur-gruppen, men det gav inget resultat. Nu har vi fått den från annat håll. Tack, Växjö!

Om mig står det bland annat:
Elza Dunkels, pedagog och doktorand vid Institutionen för interaktiva medier
och lärande vid Umeå universitet, har i flera artiklar behandlat barn och ungdomars aktiviteter på internet.
Sen finns det en fotnot:
Ingen av Dunkels artiklar i den här översikten är empiriskt grundad, varför det är svårt att kategorisera dem under någon av publikforskningens tre traditioner. I de aktuella texterna ägnas de sociokulturella kontexter i vilka de unga internetanvändarna ingår ingen större betydelse, och på så sätt framstår de som en överdrivet homogen grupp vars medlemmar använder och uppfattar nätet på ett och samma sätt. Därmed inte sagt att detta skulle vara utmärkande för Dunkels faktiska forskning.
Det var ju diplomatiskt sagt. Och alldeles sant. Just igår behövde jag lite uppmuntran och det fick jag dels genom att träffa min biträdande handledare och dels genom att läsa ovanstående. Det är kul att nån har nytta av det jag skriver och det är sant att de artiklar som refereras inte är empiriskt grundade. Och då känns det så kul att ha lagt sista (?) handen på den maffiga artikel som verkligen är empiriskt grundad - mitt paradnumer. Den är så bra! (Ja, blygsamhet är inte en av mina starka sidor.)

Nu tycker jag att ni andra ska gå på semester. Själv filar jag på detaljer och låtsas att jag inte vet att det är sommar där ute.

Etiketter:

tisdag, juni 26, 2007

Nya termer

Svenska datatermgruppen har publicerat nya termer och ändringar i definitioner. Revideringslistan innehåller bland annat fildelning och hemsida. Det sistnämnda ordet rekommenderas man dessutom att inte använda.

Etiketter:

måndag, juni 25, 2007

Retuschblomman

Ni har säkert hört talas om retuschblomman, den frivilliga märkningen av bilder som retuscherats. Idag fick jag veta att det är personerna bakom en nystartad tidskrift som ligger bakom hela idén. Hade fått för mig att det var det lite luddiga "branschen" som låg bakom. De brukar ligga bakom mycket sånt här...

Tidningen i fråga - Macho - gör mig för övrigt helt förvirrad. De kallar sig
Sveriges största tidning om jämställdhet
Och det kan nog vara sant för så himla många tidningar om jämställdhet finns väl inte. Förvirringen gäller snarare ingången till ämnet. Jag känner inte igen mig! Jag är förmodligen för gammal, men jag ska ge den en ärlig chans och ta unga tänkare till hjälp. För hjälp kommer jag att behöva. Herregud, de intervjuar Bingo Rimér, den gamle snuskgubben, utan att be om ursäkt. Panik!

torsdag, juni 21, 2007

Opponent och betygsnämd

Nu är det officiellt vilka som ska grilla och bedöma mig under disputationen. Själv är jag supernöjd med laguppställningen. Det är en suverän samling folk som sysslar med sånt som jag är intresserad av. Teknik och etik, för att sammanfatta det kort. Annars har jag varit lite orolig eftersom min typ av forskning är så fruktansvärt icke-kvantitativ att det är lite svårt att förhålla sig till den. Om man tänker sig en skala där vi har de extremt kvantitativa i ena änden och kvalitativa i den andra, så är min forskning i så kvalitativ att nästa steg är nån sorts esoterisk forskning. Oj, nu blev det om möjligt ännu luddigare! Så här kommer det iallafall att de ut i hörsal G i Humanisthuset klockan 10 den 28 september:

Alla är välkomna! Om du tänker komma får du gärna skicka mig ett mail eller en kommentar i bloggen så att vi kan beräkna plats, osv. Det är självklart inget krav - en disputation är offentlig och vem som helst är välkommen att lyssna och ställa frågor - men om du vill så får du gärna höra av dig. Ju fler som kommer desto roligare blir det här!

Etiketter:

onsdag, juni 20, 2007

Hur gör övervakarna när de har hittat nåt?

Jag blev intervjuad av tidningen Mama igår. De ska skriva om föräldrars oro för barnens surfande. Journalisten hade pratat med flera föräldrar som övervakar barnens surfande på olika sätt: kollar cashen, läser på skärmen, osv. Och danah boyd skriver om ytterligare ett verktyg för att hjälpa till i den här övervakningen av barn: en programvara som meddelar föräldrarna varje gång nån försöker kontakta deras barn på mobilen. boyd skriver som vanligt insiktsfullt om detta - vilken tur att vi har henne! Och jag fick anledning att fundera i samma banor under intervjun igår. OM nu övervakningen skulle lyckas (kallas det så när man hittar nåt olämpligt?), vad gör föräldrarna då? Vad ska de använda informationen till? Som en ingång att starta ett förtroendefullt samtal om hur man förhåller sig till interaktion med andra människor? Förmodligen inte en bra idé, eller hur? Bara för att det är möjligt och bara för att man skulle vilja vara en fluga på väggen och se allt som händer, betyder inte det att det är lämpligt. I det sammanhanget kan man fundera på hur vi har lyckats ringa in våra barn även fysiskt. Infontology skriver om hur barnens fysiska frirum har krympt på några generationer.

För övrigt har det blivit mycket tredje uppgiften den sista veckan, fast jag VERKLIGEN inte har tid. Både Mama och Cosmopolitan kommer att citera mig under sommaren. Det kallar jag att nå ut med sin forskning... Nu lägger jag nog ner bloggandet för sommaren. Ska lägga sista handen på femte artikeln som ska tillbaka till redaktionen efter att min man har språkgranskat den en gång till. Sen är det dags för sista handledningen och finputsning av kappan. Vi har tittat på festlokal och Joel håller på med omslaget till boken. Och sen när jag känner mig färdig blir det semester. Jag ska sitta på altanen och påta i trädgården och åka på alla festivalen där barnen spelar. Hur underbart som helst! Jag undrar hur det kommer att kännas att inte ha avhandlingen att fundera på.

Etiketter: ,

torsdag, juni 14, 2007

Avhandling: Around the Screen

Märkligt nog har jag helt missat att det pågår närliggande forskning i Linköping. Annars brukar vi som sysslar med detta i Sverige ha bra koll på och bra kontakt med varann. Men för två veckor sedan disputerade Pål Aarsand i ämnet barns aktiviteter runt skärmen. En snabbläsning av kappan visar att vi nog har väldigt skilda intressen men rätt många gemensamma källor. Superintressant läsning är det och väldigt välskrivet. Det var enkelt och kul att läsa, fast jag är stressad och absolut inte vill hitta fler intressanta källor... En lustig detalj är att min opponent satt i betygsnämnden.

Etiketter:

onsdag, juni 13, 2007

Kina har lösningen på problemet

Bryan Alexander berättar om ett kinesiskt grepp mot datorspelsberoende: man inför en gräns bortom vilket allt spel räknas som ohälsosamt. Och när man nått den gränsen blir man av med sina poäng. Alexander kallar det för The Great Firewall of High Scores. Sen påpekar han
This, despite the fact that this addiction model is, at best, controversial and unproven.
Men Alexander säger också
I like the way that translation cuts two ways. Sign me up for the unhealthy games, please!
Det talas mycket om Kina nu. I höst invigs det fullständigt skruvade projektet Kina i Kalmar och kinesiska investerare vet tydligen knappt vad de ska göra med alla pengar. När jag var i Shanghai rapporterades ständigt om kinesiska statens problem att placera alla miljarder. På hotellet där jag bodde kom personalen med en lokal kvällstidning på engelska så det gick att hänga med (det var samtidigt som de kom och la en ren matta med ett guldbroderat "Good Night" på bredvid sängen och ställde lite flaskvatten på nattduksbordet...). Så den som har nåt bra att sälja till folk i Kina kan göra sig stora pengar.

Etiketter:

tisdag, juni 12, 2007

2020 and beyond

Jag är inte nåt fan av framtidsvisioner, om de inte är från 50-talet. Då är de kul och nyttiga att studera medan nya ofta är läskiga i sin naivitet (ja, alltså det är ju den gamla naiviteten som är så bra i de gamla också, ni fattar, va?). Nu har jag dock blivit förälskad i en rapport som är just en framtidsvision: 2020 and beyond. Från ett institut som heter Futurelab (suck, jag skulle aldrig kunna jobba på nåt som heter nåt med framtiden)! Men den här rapporten är lite mer än en vision för FRAMTIDEN (det ska sägas med reverb så det ekar lite metalliskt) - det är lika mycket ett lyhört lyssnande på samtiden. Rapporten är uppdelad i några scenarier med efterföljande Questions for education. Oumbärlig för alla nivåer av utbildning.

Samma Futurelab ligger bakom Beyond the digital divide som jag ska försöka hinna läsa idag. Hittade också en ordbok som de har satt ihop.

Etiketter: ,

måndag, juni 11, 2007

HIV-mannen

Aftonbladet ringde och ville ha lite tips på hur man kan skydda sina barn, apropå HIV-mannen. Det är förmodligen otaktiskt att svara på sånt, för det är mycket känsliga frågor. Risken är att det jag säger om att titta barn i ögonen missuppfattas som flathet och brist på insikter om farorna. Men det får jag ta isåfall, eftersom frågan är viktigare än hur jag uppfattas. Nu blev artikeln helt ok i sin vinkling. Men jag önskar att de ville sluta publicera tips som grundar sig på... tja, jag vet faktiskt inte var folk får de här idéerna ifrån.
– Sätt in filter i datorerna så att barnen inte kommer in på sajter med sex och porr.
Så det är när barnen är på sex- och porrrsajter de riskerar att hamna på ett hotell med HIV-mannen? Den här kvinnan har tillgång till information som inte jag har. Det är faktiskt exakt samma sak som de här råden om att inte simma en timme efter maten; nån tyckte att det var en rimlig tanke en gång i tiden och så fick den fäste och har faktiskt inte släppt än, fast man vet att det inte är sant.

Etiketter: ,

Nytt nummer av Innovate Online

Innovate Online har ett nytt nummer ute som även detta handlar om lärande i det 21:a århundradet - vårens hetaste ämne.

Etiketter: ,

fredag, juni 08, 2007

Carl Bildt har bara ett liv

UCIT - Umeå Center for Interaction Technology - publicerar ännu en krönika om vårt förhållande till samtida teknik. En mycket bra sådan av Daniel Skog, doktorandkollega som skriver om unga och nätet i ämnet informatik. Bara titeln är ju värd pengarna: Carl Bildt har bara ett liv. Insiktsfullt och välskrivet.

Etiketter:

måndag, juni 04, 2007

Internetsökningens didaktik

AnnBritt Enochsson har skrivit en bok för alla lärare och lärarutbildare: Internetsökningens didaktik. Jag tycker mycket om boken som blandar teorietiska perspektiv med berättelser och reflektioner från AnnBritts forskning. Given kurslitteratur.

Etiketter: ,

fredag, juni 01, 2007

Kändisarnas gnäll hotar debatten

Svt Opinion hörde av sig efter artikeln om bloggare förra söndagen. De undrade om jag kunde skriva 4000 tecken där jag utvecklade tankarna. Finns idag på Svt Opinion.

Etiketter: