onsdag, augusti 29, 2007

Föreläsning på Lärarhögskolan

Imorgon ska jag föreläsa på Lärarhögskolan i Stockholm. Jag åker ikväll med nattåget, har bestämt att jag ska flyga så lite som möjligt av miljöskäl. Jag kommer att ha hela två timmar att breda ut mig på så jag hoppas kunna prata om flera saker som jag ser som viktiga för lärarutbildning. Mina fyra teman kommer att vara:

  1. Framtiden, ny teknik och unga
  2. Nätets infödda som studenter
  3. Strategier för förändring
  4. I nätpoker finns inga sönderslagna knäskålar

Etiketter:

Provbok


Nu har jag fått en provbok från tryckeriet och ska sätta mig med fötterna på skrivbordet och lusläsa den. I hopp om att hitta småfel i tid innan den går till tryck på allvar. Spikning sker nästa fredag kl 10 på UB.

Etiketter: ,

tisdag, augusti 28, 2007

Seminarium om datorspel

Kollegiet berättar om ett seminarium om spel ur en annan synvinkel än vi är vana vid:
Serious games utnyttjar det engagemang som datorspel skapar för att uppnå syften utöver ren underhållning, exempelvis inom branscher som utbildning, sjukvård och militär. 18-19 september samlas utvecklare, forskare och användare på Högskolan i Skövde för att resonera kring möjligheterna inom Serious games området.
I samma veva släpper Jonas Linderoth sin nya bok Datorspelandets dynamik. Har beställt den så jag hoppas hinna läsa den denna vecka.

Etiketter: ,

måndag, augusti 27, 2007

Collaborative Action Research Network

9-11 november anordnas en konferens om aktionsforskning här i Umeå: Collaborative Action Research Network. Webbplatsen är lite rörig men på en av sidorna som inte går att nå via men på en sida, som inte går att nå via menyn, kan man läsa att de förlängt tiden för abstrakt till 1 september. Så det finns tid kvar.

Etiketter: ,

fredag, augusti 24, 2007

IT för pedagoger

Myndigheten för skolutveckling har samlat resurser för pedagoger på ett och samma ställe - IT för pedagoger. Mycket översiktligt. Jag har faktiskt inte tänkt på att det har varit spretigt förut men inser det när jag nu kan hitta allt utan att leta i menyer som har vuxit fram med tiden. Det brukar aldrig bli bra. Nu kan jag läsa om AnnBritt Enochssons nya bok (och se att hon skaffat nya, snygga glasögon...) och Stig-Roland Rasks sprakande positiva blogginlägg om artikelserien i City som jag nämnde härom dagen. Helt klart en sida att bokmärka eller hur ni nu samlar på webbresurser.

Etiketter:

tisdag, augusti 21, 2007

Lästräning med hjälp av datorer

Suveräna Techlearning innehåller ofta bra, konkreta tips på hur man kan använda datorer och internet i utbildningssammanhang. Här är 14 tips för yngre: Ramping up reading with technology. Det är inte ofta det dyker upp tips som vänder sig till tidigarelärare, så det är extra kul. Hela Techlearning är en skattgömma om man har tid att titta igenom gamla artiklar också.

Etiketter: ,

måndag, augusti 20, 2007

Artikelserie i City

Denna vecka har gratistidningen City en artikelserie om nätet. Vi har haft tät kontakt under några dagar, journalisten och jag. Det är så kul att prata med vissa journalister. De vill verkligen lära sig något av personerna de ringer. Andra har helt uppenbart redan skrivit artikeln i huvet och vill bara att jag ska säga det de redan vet. Men Patrik Kronqvist på City tillhör den första kategorin. Och då blir det givande även för mig att bli intervjuad. Ni som bor i storstan kan läsa tidningen på gatan, vi andra kan läsa här.

Jag skulle ha skickat min avhandling till tryckeriet idag men det gick åt skogen för att (ni kommer inte att tro det) tryckeriet inte kan ta emot stora filer via mail... Jag ska inte namnge tryckeriet eftersom det är elakt. Jag får väl gå över personligen med filerna. På disketter, kanske. Institutionen håller på att flytta och vi har skämtat om vad vi ska göra av alla disketter som dyker upp. Från och med torsdag finns vi i Naturvetarhuset (byggnad G på kartan, bakom Universum) på bottenplan i nya fina lokaler. Välkommen förbi på kaffe och rundvandring om du är i Umeå.

Etiketter:

torsdag, augusti 16, 2007

Tidsskriftet Digital kompetanse - Nordic Journal of Digital Literacy

Norge, som ju verkar leda åtminstone den nordiska utvecklingen inom området digital kompetens, har sin tidskrift Digital kompetanse. Jag har inte hunnit läsa igenom alla nummer fast jag har beställt dem, men hittade idag en sammanfattning av varje nummer. Bra service! Tidskriften borde finnas på varje skola och annan institution som sysslar med lärande.

Etiketter: ,

onsdag, augusti 15, 2007

Tävla om bästa uppfinningen

MacArthur Foundation (som jag skrev som så sent som igår) utlyser nu två tävlingar: en för att hitta sätt att exploatera nya lärandemodeller och en för att hitta bra sätt att sprida kunskap. Det är ett bra initiativ, även om jag personligen inte är så mycket för tävlingar. Jag älskar historien från min afrikanska barndom som mina föräldrar brukade berätta: jag ledde en sorts stafett som kallas dress race men väntade vid varje station in de andra tävlande innan jag fortsatte... Jag fortsätter nog på den linjen och hoppar över tävlingsmomentet även här. Men ni andra kan väl vara med? Massor av pengar i potten (2 miljoner dollar!) och väldigt bra tankar bakom.

Hittat hos danah boyd.

Etiketter:

tisdag, augusti 14, 2007

Tja, vad var det jag sa?

Jag vill inte vara en sån som säger vad var det jag sa, men vad var det jag sa? Under sommaren dök en EU-rapport upp som säger ungefär det jag påstår i min avhandling: the kids are alright. Nu skriver Smartmobs om rapporten tillsammans med en amerikansk rapport som drar samma slutsatser. Barn och unga gör rätt mycket vad de vill på nätet och de har rätt bra koll på vilka farorna är och hur dessa ska undvikas.

Nu betyder inte det att ni inte ska läsa min avhandling eller komma på min disputation. Min titel är nu spikad efter mycket velande hit och dit. Den ska heta Bridging the Distance - Children's Strategies on the Internet. Framsidan blir hur cool som helst, producerad av unga konstnärer. Och snart ska även innehållet vara klart :-) Det är mycket som ska fixas, även när man tror att det är helt klart: sammanfattning, baksidestext, ISBN-nummer, förord, ... På fredag ska jag vara helt klar.

Etiketter:

måndag, augusti 13, 2007

Spotlight - ny blogg om digitala medier och lärande

MacArthur Foundation, som verkligen har massor av pengar att dela ut, stöttar ett stort forskningsprojekt kring samtida medier. Nu har projektet startat en blogg om digitala medier och lärande.

Etiketter:

onsdag, augusti 01, 2007

Forskning om nätgemenskaper

danah boyd annonserar i sin blogg att hon vill ha tips på forskning om nätgemenskaper till den forskningsöversikt hon håller på med. Hon listar forskningen på en webbsida som förmodligen är bra att hålla koll på.

Jag fick en fråga förra veckan om jag hade tips på forskning om unga och chattande. Nu råkade jag nog missuppfatta frågan och tog i lite för mycket, men eftersom jag ändå sammanställde lite forskning om detta ur en mängd olika vinklar, lägger jag ut listan här också ifall nån kan ha nytta av den. Mycket av nedanstående går att ladda ner helt lagligt men ni får googla på det själva.

Baym, Nancy. (2002). Interpersonal Life Online. In Leah Lievrouw & Sonia Livingstone (Eds.), The Handbook of New Media (pp. 62-76). London: Sage.

Ben-Ze’ev, Aaron. (2003). Privacy, emotional closeness, and openness in cyberspace. Computers in Human Behavior, 19 (4), 451–467.

Bortree, Denise Sevick. (2005). Presentation of Self on the Web: an ethnographic study of teenage girls’ weblogs. Education, Communication & Information, 5(1), 25 - 39.

boyd, danah. (2006). Friends, Friendsters, and MySpace Top 8: Writing Community Into Being on Social Network Sites [Electronic Version]. First Monday, 11. Retrieved 6 July 2007 from http://www.firstmonday.org/issues/issue11_12/boyd/index.html.

boyd, danah, & Heer, Jeffrey. (2006). Profiles as Conversation. Paper presented at the HICSS-39. Retrieved 24 July 2007, from http://www.danah.org/papers/HICSS2006.pdf.

Danielsson, Martin, & Axelsson, Lennart. (2007). Ungdomars användning av nya medier. Växjö: Växjö universitet.

Dunkels, Elza. (2005). Nätkulturer - vad gör barn och unga på Internet? Tidskrift för lärarutbildning och forskning, 2005(1-2), 41-49.

Enochsson, AnnBritt. (2005a). Ett annat sätt att umgås - yngre tonåringar i virtuella gemenskaper. Tidskrift för lärarutbildning och forskning (1), 81-99.

Enochsson, AnnBritt. (2005b). A gender perspective on Internet use: consequences for information seeking. Information Research, 10(4), 237.

Gross, Elisheva F. (2004). Adolescent Internet use: What we expect, what teens report. Applied Developmental Psychology(25 ), 633-649.

Hargrave, Andrea Millwood, & Livingstone, Sonia. (2006). Harm and Offence in Media Content. A review of the evidence. Bristol: Intellect.

Hinduja, Sameer, & Patchin, Justin. (2007). Personal information of adolescents on the Internet: A quantitative content analysis of MySpace. Journal of Adolescence (inte publicerad än).

Hirdman, Anja. (2006). Ungdomars självbilder på Internet: Tjejer är kroppar - killar är ansikten. NIKK Magasin, 2006(2), 23-25.

Hope, Andrew. (2007). Risk Taking, Boundary Performance and International School Internet "Misuse". Discourse, 28(1), 87-99.

Huffaker, David A., & Calvert, Sandra L. (2005). Gender, Identity, and Language Use in Teenage Blogs Journal of Computer-Mediated Communication, 10(2).

Joinson, A.N and Paine, C.B. . (2007). Self-disclosure, privacy and the Internet. In A.N. Joinson, K. McKenna, T. Postmes & U.-D. Reips (Eds.), Oxford Handbook of Internet Psychology. New York: Oxford University Press.

Kato, Yuuki, Kato, Shogo, & Akahori, Kanji. (2007). Effects of emotional cues transmitted in e-mail communication on the emotions experienced by senders and receivers. Computers in Human Behavior, 23(4), 1894-1905.

Knudsen, Susanne. (2006). Hot, deilig eller not? NIKK Magasin, 2006(2), 17-19.

Kruger, Justin, & Epley, Nicholas. (2005). Egocentrism Over E-Mail: Can We Communicate as Well as We Think? Journal of Personality and Social Psychology, 89(6), 925–936.

Lenhart, Amanda. (2005). Teens and Technology. Washington: Pew Internet & American Life Project.

Livingstone, Sonia, & Bober, Magdalena. (2005). UKChildrenGoOnline. London: London School of Economics and Political Science.

Lövheim, Mia. (2005). Young People and the Use of the Internet as Transitional Space. Heidelberg Journal of Religions on the Internet, 01.1.

Mitchell, Kimberly J., Wolak, Janis, & Finkelhor, David. (2007). Trends in Youth Reports of Sexual Solicitations, Harassment and Unwanted Exposure to Pornography on the Internet. Journal of Adolescent Health(40 ), 116-126.

Nyman, Anders. (2006). Drabbad Online. Linköping: BUP Elefanten.

Rosen, Larry D. (2006). Adolescents in MySpace: Identity Formation, Friendship and Sexual Predators [Electronic Version]. Retrieved 11 June 2007 from http://www.csudh.edu/psych/Adolescents%20in%20MySpace%20-%20Executive%20Summary.pdf.

Rosen, Larry D., Cheever, Nancy A., & Carrier, L. Mark. (submitted). The Impact of Parental Attachment Style, Limit Setting and Monitorning on Teen MySpace Behavior.

Suler, John R. (2002). Identity Management in Cyberspace. Journal of Applied Psychoanalytic Studies, 4(4), 455-459.

Suler, John R. (2005). The online disinhibition effect. International Journal of Applied Psychoanalytic Studies, 2(2), 184-188.

Valcke, M., Schellens, T., Keer, H. Van, & Gerarts, M. (2007). Primary school children’s safe and unsafe use of the Internet at home and at school: An exploratory study. Computers in Human Behavior 23 () 23(6), 2838-2850.

Wolak, Janis, Mitchell, Kimberly, & Finkelhor, David. (2006). Online Victimization of Youth: Five Years Later: Crimes Against Children Reserach Center, University of New Hampshire.

Ybarra, Michele L., Mitchell, Kimberly J., Finkelhor, David, & Wolak, Janis. (2007). Internet Prevention Messages - Targeting the Right Online Behaviors. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 2007(161), 138 - 145.

Etiketter: