tisdag, november 27, 2007

Om våldet och debatten 2

När jag ändå var i Västerås fick jag frågan om jag ville komma till SR:s morgonstudio och prata lite. Självklart gjorde jag det. Resultatet finns här, direkt efter Fleetwood Mac, efter ca 10 minuter. Trevlig och påläst journalist.

En sak till: flera har i DN uttalat sig om nödvändigheten av att visa våldet för politiker och t o m för elever. Det finns starka etiska skäl att avhålla sig från sånt. Vi måste inte ha sett en film för att förstå den. Vi kan t ex läsa beskrivningar eller höra barn berätta och utifrån detta föra ett samtal om den. Att visa en sån här film för någon annan kan dessutom vara ett brott och åtminstone djupt oetiskt. Om vi vänder oss mot filmade avrättningar, närbilder på död och lidande, våldtäkter och grova övergrepp kan vi inte försvara att sprida just sånt innehåll. Självklart är det en bra idé att ha lektioner i skolan där man diskuterar detta innehåll men att visa upp det är lika dumt som när polisen på 80-talet åkte runt i skolorna och lärde ut hur man drogade sig. Att titta på olagliga filmer måste vara förbehållet alla de som orkar arbeta med detta professionellt; poliser, t ex.

Etiketter: ,

Seminarium om web 2.0

Sitter på ett seminarium om web 2.0 som Mats Brenner, Högskolan i Gävle håller i. Mats har en djup kunskap om detta område som han delar av sig av i en artikel på LearningNet. Fast vi som är på seminariet får oss ännu mer till livs eftersom han påpekar att mycket har hänt sedan artikeln publicerades.
Som jag förstår det är det svårt för många nya användare att sätta sig in i att det är skillnad mellan att lägga ut dokument på nätet och att dela dokument med folk man jobbar med. Att man kan samarbeta kring ett dokument men att det inte innebär att man har publicerat dokumentet. Inte mer än när man mailar runt filer, iallafall.
Det är Penta Plus som arrangerar seminariet och tidigare idag lyssnade jag på en jurist som berättade om Creative Commons. Han berättade om diskussionerna kring föreläsningar på webben. Själv tycker jag att folk får filma och lägga ut mina föreläsningar bäst de vill. Om jag inte har mer att säga än att jag måste hålla hårt i en film, då är jag illa ute. Så tänker jag iallafall.

Etiketter: ,

måndag, november 26, 2007

Om våldet och debatten

Vi måste inse att det är en journalist på DN som har fått för sig att det gynnar hans intressen att formulera debatten så att jordens undergång verkar vara nära. Blev glatt överraskad när jag såg vår kulturminister säga att lagstiftning inte är någon lösning. Däremot kantrar det hela när psykiatriker intervjuas i dagens DN. Inte så att jag påstår att dessa proffs har fel, utan för att de blandar ihop saker. Ja, det finns barn som absolut inte kan hantera nätets frihet. Dessa barn är för det mesta samma barn som har stora svårigheter i riktiga livet. Det är barn som vi inte tar hand om. Vi har resurserna att identifiera och hjälpa dessa barn men vi prioriterar att inte göra det. DÄR ligger de stora problemen. Att diskutera internets skuld är att devalvera problemen och att skjuta skulden på något abstrakt och utanför oss själva.

En nyckel till vuxenvärldens beteende i den här frågan finns också i dagens artikel:
- Det tynger mig att bli påmind om de svarta och plågsamma sidorna av manligheten som vi människor dras med, säger han.
Ja, det är plågsamt men kanske nödvändigt att vi får syn på dessa mekanismer. Först när de är synliga kan vi göra något åt dem. Vi får inte backa för att det är plågsamt. Det är inte internets fel att dessa problem finns. Det är inte heller internet som är lösningen. Men vi kan utnyttja att nätet lyfter upp mänskliga företeelser till ytan och på så sätt få tag i dem.

Den pågånde diskussionen i DN har inte hjälpt till med varken det ena eller det andra.

PS. Space2u är nog Sveriges bästa webbhotell. Deras servicenivå förbluffar mig varje gång jag har trasslat till det på nåt sätt. Det sitter folk och svarar på mail och åtgärdrar problem i realtid! De svarar lika snabbt på mail som jag gör :-)

Etiketter: , ,

torsdag, november 22, 2007

Paneldebatt om skolan och internet

Idag på morgonen hade Microsoft arrangerat en paneldebatt på Kulturhuset i Stockholm. Det var inte de representanter för facken som står i inbjudan men i övrigt var vi alla på plats. Och en hel del folk hade hittat dit för att äta frukost och lyssna till debatten.

Jag har aldrig varit med om att debattera på en scen utanför ett sammanhang på detta sätt. Det har varit konferensen och liknande men inte så här bara från gatan, liksom. Det var intressant. Jag gillar ju att debattera och att få träffa nya människor. Några kände jag sedan tidigare men några var nya. T ex fick jag ett ansikte på ett känt namn - Göran Harnesk från Bris. Och jag blev lugn. Det måste vara rätt man på rätt plats. Genomtänkt och medkännande. Tur att vi har Bris!

I övrigt var det en extremt vuxenfixerad debatt och den utgick också från två vuxenfokuserade undersökningar som Microsoft gjort. Det är ju inget fel att de gör stora undersökningar, tvärtom är det viktigt att unga och nätet belyses ur många vinklar. Problemet är förmodligen vem som gör undersökningarna. Fokus hamnar hela tiden på vuxnas syn på barn och problemen som uppstår kring barn. Varför inte satsa pengarna på forskning istället? Nu skiljer jag alltså mellan forskning och undersökningar. Forskning går djupare och har ett kritiskt förhållningssätt medan undersökningar av denna typ beskriver eller dokumenterar en liten del av verkligheten. Himla synd att pengarna finns men att de används så här.

Sen blev det än mer uppenbart för mig att det har utvecklats sätt att prata inom vuxnevärlden om unga och nätet och att argumenten som används inte alltid baseras på kunskap utan även på tyckande. Utan att vi ens har definierat ord som säkerhet kan man säga saker som att vi måste höja säkerheten, t ex. Ja, jag ska ägna mig åt att skriva om detta idag.

Imorgon är det MSU:s utbildningssatsning om mobbning som gäller så jag stannar i Stockholm till imorgon kväll.

Etiketter: , ,

onsdag, november 21, 2007

Extremt våld är vardag för unga på nätet

Jag lovar, jag är helt oskyldig!

Idag publicerar DN en artikel över ett helt uppslag och på framsidan där bl a jag är intervjuad och där andemeningen är "se upp, föräldrar, det kommer att gå åt skogen". Jag fick läsa artikeln i förväg och kunde konstatera att jag inte är felciterad men att han har lyckats skriva det så att det ändå blir fel. Jag tror inte ens att nån av de andra är felciterade, det är sammanhanget som blir fel. Jag skrev ett mail till journalisten efter att ha läst utkastet men det hjälpte ju inte. Och när jag läste artikeln i tidningen imorse blev jag alldeles iskall. Det är så sorgligt att föräldrar som redan är så oroliga ska behöva läsa sånt här!

Hittills har jag varit förskonad från den här typen av bevakning av min forskning. Så det var väl bara att förvänta sig att det skulle dyka upp förr eller senare. Har redan fått upprörda reaktioner i mailboxen. Folk som vill förklara för mig att det inte är så illa eller att det inte var bättre förr... Jäkla DN!

Etiketter:

måndag, november 19, 2007

Om Zlatans mamma hade sagt "stäng av"!

I en debattartikel i Aftonbladet idag skriver Medierådets chef Ann-Katrin Agebäck om den nya rapport som släppts om att leva i World of Warcraft. En bra debattartikel och gissningsvis en intressant rapport av Jonas Linderoth, som även finns med i Unga nätkulturer med ett liknande resonemang.

Hittat på Unga nätkulturer.

Etiketter: , , ,

Gör ditt eget korsord

Multimediabyrån har en kurs i att göra egna korsord. I Excel! Hur coolt som helst, och det måste vara suverän språkträning. För att inte tala om allmänbildning. Och på tal om eget skapande och språk såg jag UR:s I love språk igår medan jag sprang på löpbandet. Veckans avsnitt handlar om hur man kan jobba med svenska för invandrare i en grupp nyanlända som inte kan läsa och skriva på sitt eget språk heller. Digitalkamera och powerpoint var en nyckel, kroppsspråk en annan. Se programmet, helt klart värt att lägga 58 minuter på.

Etiketter: ,

torsdag, november 15, 2007

Digitalis filosoferar

En förtjusande liten bok dök upp härom dagen - Digitalis filosoferar. Det är Jessica Linde och Sofie Sjöstrand som har skrivit om nätet och livet. Extremt rolig, förutom att den är välskriven och nyttig. Parental Advisory: Explicit philosophy, står det t ex på framsidan. Det är Reaktor Sydost och Interactive Institute som har stöttat nätverket SIP i framtagandet av boken. Den kostar 20:- + porto och går att beställa från www.digitalisfilosoferar.se. Beställ till alla i din närhet - unga som gamla!

Etiketter: ,

onsdag, november 14, 2007

Strictly No Photography

Picturephoning berättar om Strictly No Photography - en webbplats för foton tagna i miljöer som förbjuder fotografering. Då kanske vi som aldrig varit på Louvren kan få se Mona Lisa?

Etiketter:

tisdag, november 13, 2007

JCMC: Social Network Sites

danah boyd har varit gästredaktör för senaste numret av Journal of Computer-Mediated Communication som handlar om sociala mötesplatser på nätet. 18 artiklar som alla verkar intressanta. Det är bara att skriva ut och läsa. Åtminstone för oss som är så gamla att vi inte läser långa texter på skärmen (fast jag är inte så gammal att jag skriver ut alla mail och sätter i en pärm... hörde den sanna historien för några dagar sen).

Etiketter: , ,

söndag, november 11, 2007

Sjökor och stekare

Om ni har möjlighet - gå och se Sjökor och stekare! Det är en fantastisk föreställning som kommit till på ett fantastiskt sätt. De vuxna proffs som har producerat föreställningen har gjort det med sådan respekt för de unga som bidragit med texter och musik. Scenografin var underbar och flirtade ständigt med internetskämt på ett sätt som åtminstone jag uppfattade som att vi skrattade MED, inte ÅT, unga och deras kultur (Mediaspelaren i bakgrunden, finska discofilmen när det är fest, Windows startar om...).

Sen är det nåt speciellt att vara på premiär. Jag får alltid kämpa med tårarna när man klappar fram alla som varit med och slitit. I det här fallet blev det stående ovationer när de små, små kompositörerna klev upp på scenen.

Etiketter:

fredag, november 09, 2007

Automatic weapon link to deadly shootings

Det finns inte mycket att lägga till debatten om den finska tragedin, förutom att citera Bryan Alexander:

"A Finnish youth shot up his school, and CNN phrases it thusly:*

YouTube link to deadly school shootings

There isn't much of a link, as the article goes on to show. Auvinen posted various manifestos and clips, which are apparently offline. No mysterious clues, no secrets revealed.

One might rephrase the headline more accurately as "automatic weapon link to deadly shootings," "aggression linked to deadly shooting." But there's media buzz to be had by linking instead to a shiny new technology. And resonance for that buzz if the link has something unpleasant or uncanny."


Stackars, stackars barn som är offer och förövare i denna tragedi. Och stackars, stackars världen om det på allvar är en utbredd tanke att det finns ett orsakssamband mellan detta och internets utbredning.

Etiketter:

torsdag, november 08, 2007

Bloggopera

På fredag är det premiär för bloggoperan Sjökor och stekare. Att den kallas bloggopera beror på att librettot arbetats fram i en blogg. Det är Umeå kommuns Kulturverket som ligger bakom arbetet. Kulturverkets motto är att barn ska tala om för proffs vad de ska göra. Det är en fantastisk tanke att lyssna, verkligen lyssna, på barn och sen låta utbildade konstnärer och andra proffs genomföra idéerna. Vi på IML har varit med på ett mycket litet hörn (vi har varit etiska konsulter och ska dokumentera arbetet vetenskapligt) men vi finns dessvärre inte med på listan över medverkande :-( Mycket större arbete har självklart Kulturverket och Humlab gjort. Humlab har stått för det tekniska och förmodligen mycket annat också, eftersom det finns så otroligt mycket kompetens där. T ex doktorander som arbetar med bloggande och ett vidgat litteraturbegrepp. Ja, sen får vi ju inte glömma Norrlandsoperan som faktiskt nappade på Kulturverkets tanke och alla unga medborgare som bidragit. Över 1000 barn och ungdomar har på nåt sätt varit inblandade.

Imorgon ska jag iallafall gå på opera för en gångs skull. Tack, Stephanie, för det!

Etiketter:

tisdag, november 06, 2007

Gråt inte - forska!

En tv-kanal ringde mig och tänkte ha ett temaprogram och ville att jag skulle sitta med i nån soffa. Temat skulle vara den ökade brottsligheten vi fått tack vare internet. Först blev jag tyst. Jag förstod uppriktigt sagt inte vad hon menade. Sen preciserade hon att det rörde sig om nedladdning, mobbning och (håll i er nu) otrohet. Hon sa inte ens att hon tänkte sig att det var gamla fenomen som blivit värre utan formulerade det som om hon trodde att det var nya brott som uppstått. Jag började lite försiktigt påpeka att med undantag av nedladdning som väl får sägas vara ett brott som nya medier har skapat så är det övriga gamla oförrätter som fått nya kläder och nya arenor. Hon fortsatte hävda att det ändå måste vara så att brottsligheten ökar pga internet och förklarade då det här med otrohet - det handlade om nätdejting och folk som sitter och sexchattar med andra fast de är gifta. Vid det här laget visste jag verkligen inte om jag skulle skratta eller gråta. Inte bara som man brukar säga det, utan på riktigt. Jag fick små fnitteranfall när jag trodde att hon skojade och framstod förmodligen som oerhört oseriös. Jag är ingen expert på vare sig nätdejting eller otrohet men min uppfattning är att åtminstone otrohet fanns före internet.

Men sen blir jag jätteledsen. Det är rätt allvarligt att journalister kan ta så här lätt på sitt samhällsansvar. Det finns inget som stödjer uppfattningen att brottsligheten ökar. Så är det. Det är inget fel att diskutera att det KÄNNS som det men att ha ett tema som utgår från att det förhåller sig på ett visst sätt med hänvisning till att "jamen, det här med nätmobbning, du vet" är oseriöst och djupt oetiskt.

Jag sa ju allt det här och hon påstod att hela idén med temat föll och jag hoppas att det är så. För om de gräver lite kommer de ju att hitta folk som är med på noterna och som mer än gärna berättar i tv att brottsligheten ökar och att allt kommer att gå åt helvete. Men då får man plocka fram 70-talets retorik igen och utbrista gråt inte - forska! För det är ju med kunskap vi kommer nånvart, inte gissningar av typen "jamen, det här med nätdejting, vu vet".

Etiketter: ,

måndag, november 05, 2007

Strictly No Photography

Picturephoning berättar om Strictly No Photography - en webbplats för foton tagna i miljöer som förbjuder fotografering. Då kanske vi som aldrig varit på Louvren kan få se Mona Lisa?

Etiketter:

fredag, november 02, 2007

Vem bloggar om vad och vilka bloggar läser vi?

En intressant undersökning om bloggandet i Sverige publiceras av Primelabs, som ligger bakom Twingly, den smarta tjänsten som gör att man direkt i en artikel kan se vilka som reagerat på den i sin blogg. Jag hittade en artikel där jag är nämnd (Fler och fler kändisar bloggar av) och kan se att den är länkad till vid 63 tillfällen medan artikeln Här lämnar Linda Fadde (eller om det var tvärtom) är länkad 60 gånger. Får nog lägga det till mitt cv.

Etiketter:

torsdag, november 01, 2007

Ska du följa med den snälla tanten ut på Facebook?

Ja, det blev ju inte snyggt, det förra inlägget. Inbäddningen fungerade bara sådär, men det var ett så roligt sätt att använda tekniken så jag ville gärna visa.

Nu har vi landat efter Skolforum. Det var en intressant upplevelse och vi har mycket att diskutera till nästa år. En idé som vi hade var att fokusera på tre olika teman i vår verksamhet under de tre dagarna på mässan. Tisdagen hade vi vikt åt nätkulturer och värdegrund som vi själva tycker att vi är specialister på. Förutom att vi hade folk som arbetar med de frågorna i montern tänkte vi också ha en aktivitet. Vi skulle hjälpa folk att skaffa ett konto på Facebook. Eva hade satt ihop en reklamlapp för IML som också innehöll adressen till FB och plats att skriva användarnamn och lösenord. Superbra idé!

Så jag började fråga folk om de hade ett konto på FB eller om de ville ha hjälp att skaffa ett. Inga napp. Inte en enda ville ens prata om saken. Jag blev lite störd, för så där dålig på att ta kontakt brukar jag inte vara. Till slut påpekade Thomas att på avstånd såg det ut som om jag kom med skamliga förslag, folk ryggade verkligen tillbaka. Saken blev väl inte bättre av att vi försökte bjuda på Nyåkers pepparkakor i montern: vill du ha en pepparkaka och följa tanten ut på Facebook?

Det är intressant hur otroligt starkt fäste skrämselpropagandan får. Nu var det kanske olyckligt att Metro samma dag hade en artikel om de vansinniga användaravtalen i FB. Men folk kan väl tänka lite själva?

Etiketter: