måndag, december 31, 2007

Nyårslöftet är redan fixat

Simon på Infontology har redan formulerat årets nyårslöfte så jag finner ingen anledning att lägga till något. I detta nyårslöfte ryms både en analys av läget och debattklimatet:
  1. teknisk utveckling som gör att GPS i mobiltelefonerna når kritisk massa
  2. mer nedbrytning av den personliga integriteten i form av tjänster av typen Facebook
  3. kanske något uppmärksammat våldsdåd mot barn som tas upp i media och där någon framkastar att det hade kunnat förhindras om vi hade satt GPSer på våra barn.
och ett rimligt förslag till förhållningssätt:

Jag lovar att aldrig övervaka mina barn med GPS. Den säkerhet som GPSen ger vägs inte upp av den frihetsinskränkning vi får i ett samhälle där vars och ens belägenhet ständigt rapporteras.

Med dessa citat avslutar jag detta fjärde år av bloggande om nätkulturer. Nästa år kommer att bli ännu bättre, ännu intressantare och alldeles, alldeles underbart. Gott nytt år!

Etiketter: ,

onsdag, december 19, 2007

Två konferenser om IT och lärande

Konferensen EDEN - European Distance and E-learning Network - har nya lärandekulturer som tema detta år. Konferensen går av stapeln 11-14 juni i Lissabon. Sista dag för abstrakt är 1 februari så jag ska nog försöka få ihop något.

Annars har vi chansen att åka till Kina i augusti: The 7thInternational Conference on Web-based Learning (ICWL 2008). Sista datum för papers är 15 februari.

Etiketter:

tisdag, december 18, 2007

Jenkins: Reconsidering Digital Immigrants

Henry Jenkins kommenterar i sin blogg Marc Prenskys begrepp Digital Natives. Det är ett begrepp som kräver nyansering men som jag ser det är den här typen av one-liners till nytta mest för att öppna för nya tankar. Men, som Jenkins påpekar, kan det också dölja det faktum att det finns en klyfta inom åldersgrupperna också.


Etiketter:

måndag, december 17, 2007

The International Journal of Learning and Media

I samband med bokserien som jag berättade om i fredags, startar man en tidskrift också: The International Journal of Learning and Media. MEd namnkunniga redaktörer som David Buckingham och i redaktionskommittén sitter Sonia Livingstone, Henry Jenkins och Neil Selwyn. Alla dessa fyra har jag haft stor nytta av när jag har skrivit. Så här skriver de i sitt Call for papers:
The International Journal of Learning and Media (IJLM) provides a forum for scholars, researchers, and practitioners to examine the changing relationships between learning and media across a wide range of forms and settings.

Etiketter: ,

fredag, december 14, 2007

The John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Series on Digital Media and Learning

Nu finns den på riktigt, bokserien som har varit på gång länge. The John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Series on Digital Media and Learning. Jag försökte få med en artikel i boken om identitet som redigerats av Buckingham men det gick inte vägen. När jag tittar på författarlistan inser jag att jag inte platsade:
Angela Booker, danah boyd, Kirsten Drotner, Shelley Goldman, Susan C. Herring, Meghan McDermott, Claudia Mitchell, Gitte Stald, Susannah Stern, Sandra Weber, Rebekah Willett.
Däremot ska jag köpa boken, för jag misstänker att den är extremt intressant.

torsdag, december 13, 2007

Politisk vilja är en förnyelsebar resurs

En bra sak med att springa på löpband (eller min nya favorit: elliptisk träning!) är att man kan titta på tv på de mest obscena tider på dygnet. Morgon-tv ser jag t ex aldrig annars, men på gymmet har jag plockat upp många intressanta trådar. Den senaste var fullständigt otippad. Amerikanska politiker hamnar inte på min topplista och jag skulle aldrig ha drömt om att lyssna till Al Gore när han talade till den svenska riksdagen (efter 50:40). Men igår gjorde jag det och fick höra en one-liner som hette duga. Han avslutade med att säga att politisk vilja är en förnyelsebar resurs. Det är extremt viktigt att påpeka detta och jag är så glad att han formulerade det så väl. Vi kan om vi bara vill. Och vi kan vakna varje morgon med inställningen att nu ska vi göra något. Gore tänkte väl mest på miljön men hans tanke är applicerbar på exakt allt som är politiskt styrt. T ex vårt förhållande till barn.

Etiketter: ,

onsdag, december 12, 2007

Fråga till Jan Björklund (och ett svar)

Blev tipsad om en skriftlig fråga från Magdalena Andersson till Jan Björklund. Frågan publiceras nedan i sin helhet och sen kommer mitt förslag till svar från utbildningsministern. Varsågod, ministern, jag bjussar på det.

Fråga

2007/08:401 Åtgärder mot nätmobbning och gromning i skolan

av Magdalena Andersson (m)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Barn är oftast mycket skickliga på att använda datorer och Internet, vilket är mycket positivt. Men det har samtidigt avigsidor som ökad nätmobbning och gromning. Nyligen presenterades en undersökning, där låg- och mellanstadielärare intervjuats. Sju av tio svarade att de har varit med om obehagliga eller problematiska situationer bland elever där Internet är inblandat. Som exempel angavs bland annat att det bildas hatklubbar och att lögner och bilder sprids mot elevers vilja. Andra problem är fusk i skolarbetet med hjälp av nätet och att elever går in på pornografiska eller rasistiska sidor.

Tidigare i år presenterade Brottsförebyggande rådet en rapport som baseras på en enkätundersökning där man frågat flickor i nionde klass om de på Internet kontaktats av okända människor, som de uppfattat som vuxna och som utryckt ett sexuellt intresse, så kallad gromning. Nästan hälften svarade ja.

Det här är företeelser som vuxna inte får blunda för. Vi måste bli bättre, vad gäller att förstå den ungdomskultur och de levnadsvillkor våra barn växer upp i. Och när det gäller användandet av Internet råder ett stort kompentensgap där barn ofta kan mer än vuxna.

I första hand är det föräldrars ansvar att informera sina barn om avigsidorna med Internet. Men eftersom mycket av avarterna sker inom skolans värld har även lärare och skolpersonal ett ansvar.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att lärarna ska kunna hänga med i den snabba IT-utvecklingen för att tillse att barn och ungdomar får relevant information om avigsidorna av nätet?Mitt förslag till svar:

Precis som Magdalena Andersson beskriver finns ett stort kompetensgap mellan barn och vuxna. Det är emellertid inte så att vi kan säga att barn kan mer än vuxna. Barn och vuxna har olika kompetenser när det gäller just ungas nätkulturer. Vuxna har fortfarande ett försprång när det gäller kunskap och färdigheter avseende etiska, juridiska och pedagogiska frågor. Kompetensgapet kan således överbryggas genom att vi hittar vägar att utbyta kunskap och gemensamt utveckla färdigheter som krävs för medborgare idag. Magdalena Andersson påpekar att det i första hand är hemmets ansvar att sköta denna medborgerliga skolning men att skolan också har ett ansvar. Av rättviseskäl kan det till och med vara så att skolan bör ta det största ansvaret när det gäller frågor om barns säkra användning av internet. Skolan har större resurser, både vad gäller personal och tillgång till teknik. Skolan är dessutom en plats där vuxna och barn möts dagligen och utgör därigenom en naturlig arena för det kunskapsutbyte som jag menar måste ske. Genom eleverna kan skolan också få kontakt med hemmen och ett samarbete mellan alla vuxna som finns kring ett barn kan ske.Dessvärre har vi som samhälle allt för länge blundat för den utveckling som sker. Först nu, när Sverige redan i 10 år har varit en ledande IT-nation, börjar vi på allvar ta tag i dessa frågor. En följd av att vi inte satsat tillräckligt med resurser tidigare är att den kunskap vi har om problemen kommer från frivilliga krafter och har alltså inte kommit fram genom systematiska studier av nya fenomen. Mycket av den information som barn och vuxna får om avigsidorna av nätet baseras på gissningar, inte kunskap. Därför har regeringen idag beslutat att inrätta ett nationellt centrum för studier av unga och nätet. Detta centrum får i uppdrag att fördela de generöst tilltagna medel som ställs till förfogande till multidisciplinära forskningsprojekt och bedriva informationsverksamhet i form av kurser, konferenser och seminarier.

Etiketter:

tisdag, december 11, 2007

News on Children, Youth and Media in the World No. 2, 2007

The International Clearinghouse on Children, Youth and Media vid Göteborgs universitet samlar information om aktuell forskning i sitt nyhetsbrev. Jag fick frågan om jag ville skriva en text om min avhandling. Det är ett digert nyhetsbrev som går ut till väldigt många läsare i hela världen. Det aktuella nyhetsbrevet innehåller mängder av intressant info.

Etiketter: ,

måndag, december 10, 2007

Rheingold i ny bok

Howard Rheingold (har jag nämnt att jag ätit middag med honom?) har skrivit en artikel: Using Participatory Media and Public Voice to Encourage Civic Engagement, som förlaget dessutom släpper som pdf. Fri att ladda ner. Utan att ha läst den kan jag tryggt rekommendera artikeln. Allt Rheingold tar i blir bra, tycks det. Participatory Media Literacy heter en wiki som hör ihop med boken.

Etiketter:

Svenskarna och Internet 2007

På årets coolaste webbadress - wii.se - kan man läsa om och beställa rapporten Svenskarna och Internet 2007. Jag har snabbläst den och tycker alltid att den här typen av statistik är intressant.

Etiketter:

fredag, december 07, 2007

Spela T9

Den suveräna tidningen Språk skriver i senaste numret om T9 och andra skrivstöd för mobiltelefoner. Jag har två tips inför julen:
  1. Ge bort en prenumeration på Språk. Den är inte alls bara till för språknördar utan verkligen för alla som talar ett språk.
  2. Spela T9. Det går till så här: man sitter några stycken med varsin mobiltelefon. Alla måste ha T9 eller liknande aktiverat. Sen sitter man helt enkelt och leker med funktionen och läser högt för de andra. Hur roligt som helst, man kan hålla på i timmar.
Såg ni förresten att Sverige fick sin egen debatt om betygssättning av lärare? Jag skrev om den tyska domen i tisdags. Jag blir faktiskt lika illa berörd varje gång jag inser att vi inte alla spelar på samma lag. Att det finns folk som inte har barns bästa som första prioritering. Jag vänjer mig aldrig.

Etiketter: ,

onsdag, december 05, 2007

Project Getting Involved

Högskolen i Nesna i Norge har ett projekt sen flera år tillbaka där de bland annat tillsammans med pedofiljägare arbetar med ungas säkerhet på nätet. Här kan man ladda ner deras digra rapport. Projektet idag är ett samarbete med Polen och heter Getting Involved. Jag var på filialen i Mo-i-Rana för fyra år sedan och pratade om min begynnande forskning och har blivit inbjuden till nästa år igen.

tisdag, december 04, 2007

Tyskland godkänner öppnare skola

SvD berättar om en dom i Tyskland. En webbplats där elever kan betygsätta lärare får finnas kvar med motiveringen att yttrandefriheten väger tyngre än lärares eventuella känslor inför detta.
– Den skapar önskvärd kommunikation och interaktion och gör skolan mer transparent, motiverade rättens ordförande sitt beslut. Yttrandefrihet är dock inte gränslös. Ingen har rätt att yttra sig kränkande eller medvetet såra eller håna lärare.
Det var en bra formulering av vad det handlar om. Och ett sällsynt fall av att en tanke är filtrerad genom värdegrunden innan den yttras.

Etiketter: ,

måndag, december 03, 2007

boyd's lag

danah boyd berättar att hon har fått en princip uppkallad efter sig:
Adding more users to a social network increases the probability that it will put you in an awkward social circumstance.
Det är en krönika i Information Week som formulerar principen. Och den verkar enkel men förmodligen kommer den att vara av stor nytta när vi ska tänka omkring Facebook och andra sociala nät.

Etiketter: