torsdag, januari 31, 2008

Ytterligare ett sätt att använda vilande datorer

Smartmobs berättar om forskare som hoppas kunna klämma ihop årtionden av cancerforskning på två år med hjälp av folks oanvända datorkraft. Idén finns sedan tidigare fast då för mer science-fiction-tankar om att hitta liv i rymden, t ex.

Sen hittade jag den här telefonfunktionen som vi hade behövt när vi var i Kina. Det är ett program som översätter menyer på restauranger! Så att man vet vad man beställer! Nu är jag ju glad att vi inte visste vad vi beställde i just Kina för vi fick så god mat genom att servitrisen beställde åt oss men det kan ju gå fel så att man får in rutten haj eller frusen aphjärna.

Etiketter:

onsdag, januari 30, 2008

Jag är stolt över mitt skamliga paket

Häromdagen fick jag hämta ett jättepinsamt paket på posten. Ja, inte ett sånt där paket som ni tänker på, med diskret avsändare. Det var det paket man måste hämta när man fått det skamligaste brev en författare kan få från sin förläggare. Brevet som säger ”upplagan understiger nu en nivå där vi dessvärre tvingas ta titeln ur vårt sortiment” och sen får man anmäla hur många exemplar man vill ha innan de skickar lagret till destruktion. Det brevet fick jag före jul och nu har jag alltså hämtat paketet och alla därhemma skämtar om årets julklapp och annat kul. Suck!

Sen insåg jag plötsligt en sak som gjorde att jag är stolt över att ha blivit bortplockad från bokhandelshyllorna. Den titel som nu är bortplockad är en instruktions-cd som heter IKT och lärande. På baksidan kan man läsa att man med hjälp av skivan bland annat kan lära sig grunderna om datorn, att göra en webbsida, att skapa en multimediaproduktion samt att surfa, söka och kommunicera. Det är sju år sedan titeln släpptes, åtta år sedan produktionen var i full gång och tio år sedan vi kläckte idén. På den tiden har följande hänt:

  • IKT känns rätt ute som begrepp. 2001 var det ett sätt att markera att man tillhörde framkanten på området att använda IKT istället för IT. Man hade begripit att kommunikation var en viktig komponent. Idag skulle jag säga att den som befinner sig längst fram använder IT som begrepp för samma sak, vilket jag argumenterar för i min avhandling.
  • I princip ingen behöver lära sig göra en webbsida längre. Idag finns det ingen anledning att skaffa sig en traditionell webbsida om man inte är ett lite större företag. Alla privatpersoner, föreningar, band, osv. använder med fördel nån av alla de applikationer som finns för den typen av presentation, Myspace är ett bra exempel. Visst är det lite kult att kunna html men det är inte mer praktiskt än så, det är i det närmaste cocktailpartykunskaper eller trivial-pursuit-kunskaper. Detsamma gäller nog för multimediaproduktioner. Inte många icke-proffs använder en särskild programvara för att göra sånt, istället skapar man direkt via en webbapplikation.

Så jag kom på att jag är stolt över att ha gått vidare från detta stadium. Sen slår det mig att tanken att nån som inte ens kan grunderna om datorn ska sätta in en cd-skiva i sagda dator för att lära sig hur det funkar känns väl… sådär. Men om man inte har rört på sig betyder det att man står stilla...

Etiketter: ,

tisdag, januari 29, 2008

Konstigast hittills

Jag har ett väldigt roligt och omväxlande jobb, men i fredags sattes alla rekord. Arbetsdagen tog slut strax efter kl 00 och de sista timmarna var i det närmaste outhärdliga. Det var så här: Jag ska vara med i Skolportens årsbok som kommer ut i april. Det är långa intervjuer med några som disputerat under året och så ska det illustreras av foton. Fotografen hörde av sig och ställde frågor om livet utanför arbetet för att komma på en bra bildidé. Jag tycker att det var extremt befriande att slippa sitta vid datorn och höra glada tillrop om att låtsas skriva lite... det är så trist! Så fotografens tanke att han skulle fotografera mig när jag var på en punkkonsert lät helt lysande. Till slut enades vi om att han skulle komma upp till Amplified eftersom vi ändå skulle dit för att se Joels band. Jag hade nån bild av att han skulle smyga omkring och ta bilder medan vi stod och lyssnade ganska långt bak som vi alltid gör. Nu blev det inte så, utan jag fick stå mitt i gropen för att det skulle bli bra bilder och inte nog med det - jag fick stå med ryggen mot bandet! I minst 20 minuter fick jag med risk för eget liv och värdighet försöka se naturlig ut medan jag stod med ryggen mot bandet (som tur är var fotografens flyg försenat och Industri Royal hade redan spelat så det var inte lika mycket publik kvar) och tittade på olika ställen som fotografen pekade ut. Men det ska bli kul att se resultatet när boken lanseras på Skolportens årskonferens.

Etiketter:

måndag, januari 28, 2008

Konferens i Barcelona

I november går en konferens av stapeln i Barcelona där ett av temana är digitala kulturer. Det är European Communication Research and Education Association (ECREA) som är arrangörer. Sista dag för abstrakt är 15 februari.
Digital Culture and Communication
The digital culture and communication section aims at exchanging and developing research at the European level in the developing field of digital media and informational culture as this is broadly defined. We welcome work that crosses disciplines and that operates at the boundaries of what might generally be allowed to constitute media/communication systems. The section actively seeks both empirical and theoretical/critical work. It therefore welcomes work that questions the general specificity of 'the digital' and/or uses 'the digital' to rethink existing media and communication theories and approaches (as well as research methods).

Etiketter:

fredag, januari 25, 2008

Framtidens lärande

KK-stiftelsen har dragit igång en kampanj eller undersökning eller vad vi ska kalla det, om IT och lärande. De samlar tankar om lärande under rubriken Framtidens lärande. Jag är allergisk mot ordet framtiden när det används på detta sätt men jag tror att de använder det för att de tänker sig att det förmedlar ett budskap - folk förstår ungefär hur de menar. Hur som helst: Tanken är att alla smarta personer från alla tänkbara synvinklar ska belysa hur lärandet förändras och hur lärandemiljöerna kan utnyttja detta. Lysande idé även om jag inte har tålamod att sitta och titta på film. Så jag läser ingresserna istället och där hittar jag en bra sammanfattning av Ibrahim Baylan:

IT-politik har till mångt och mycket handlat om hårdvaran, men vi har inte kommit ett steg längre … Att vi inte kommit längre när det gäller It i skolan kan bero på att det inte förekommer i så stor omfattning på lärarutbildningen och att skolorna inte sett den fulla potentialen ännu, säger Ibrahim Baylan, (s) ordförande i Trafikutskottet, riksdagsledamot.

Etiketter: , ,

torsdag, januari 24, 2008

STOPP på Broängsskolan

Igår var jag och föreläste på Broängsskolan i Tumba. Där har man hittat ett sätt att utnyttja några av de erbjudanden som samtida medier har. I projektet STOPP har elever sedan i höstas kunnat anmäla trakasserier via mail eller mobiltelefon. Det blir ett sätt att utnyttja det faktum att de flesta trakasserier som sker över nätet innebär sin egen dokumentation. Det innebär också att man utnyttjar den öppenhet som anonymitet eller känsla av anonymitet för med sig. Inför lanseringen av tjänsten, som alltså är en egen uppfinning av mediepedagogerna på skolan, har kuratorn satt ihop ett ambitiöst program för utbildning av lärarna som sedan haft en lektion med sina elever.

Etiketter: , ,

onsdag, januari 23, 2008

boyd om vår egen Skog

Jag har nu börjat läsa artiklarna som jag skrev om tidigare: numret av Journal of Computer-Mediated Communication som handlar om sociala mötesplatser på nätet. Då ser jag till min glädje att kollegan Daniel Skog är flitigt använd som källa i redaktörernas inledande artikel. Inte bara hans artikel utan även personlig kommunikation. Och Daniel som är en mycket mer modest person än vissa andra har inte ens skrutit om detta! Mycket coolt att han är refererad och att Lunarstorm nämns så ofta i artikeln. Som för övrigt är bra även om man inte imponeras av den här typen av fakta.

Det är ju också så att Sverige har en tätposition, något jag tjatat om tidigare. I just det här sammanhanget märks det eftersom även Jenny Sundén är citerad.

Etiketter: ,

tisdag, januari 22, 2008

Digitala kulturer, 7,5 p

Igår körde terminen igång och med den vårt flaggskepp - kursen Digitala kulturer. Vi kör med löpande antagning så det finns fortfarande chans att anmäla sig till en av Sveriges bästa universitetskurser.

Kursen har en intressant historia. Innan jag fick doktorandtjänst arbetade jag lite vid sidan om all undervisning med mitt läromedel om unga och nätet, det som jag byggde upp med hjälp av mina barn i slutet av 90-talet. Jag föreslog en kurs i ämnet och tillsammans med kollegor tog jag fram kursen Digitala kulturer och strategier. När jag fick finansiering för forskarstudier tog Thomas Fritz över kursen och kom med den geniala idén att kursen skulle använda en nätgemenskap som lärplattform. Plötsligt hade vi den första universitetskursen på Lunarstorm. Viktigt är att påpeka att vi inte har något egentligt samarbete med Lunarstorm, vi köper deras tjänster precis som alla andra användare. Så vi står helt fria att forma kursen som vi vill, även om Lunarstorm har varit trevliga och tillmötesgående.

När jag ändå är inne på historia kan jag berätta hur jag började använda ordet nätkulturer. Det var 2001 och ordet digital i Digitala kulturer som min webbplats hette då började kännas väldigt 90-tal. Jag funderade över ett mer samtida uttryck, bollade ord med kollegorna och kom fram till att nätet var det modernaste ordet för internet (på 90-talet sa man gärna webben och helst med engelskt uttal på första bokstaven). Kulturer ville jag hålla kvar vid, i plural för att beteckna att det inte var vi och de, utan en mångfald av uttryck. Nätkulturer lät bra och gick dessutom att använda som webbadress på den rätt nya domänen .net, och så föddes kulturer.net.

Hoppas vi ses i kursen Digitala kulturer!

Etiketter: ,

måndag, januari 21, 2008

Konferenser i sommar

ICICTE 2008 (International Conference on ICT in Education) går av stapeln på Korfu 10-12 juli. 21 februari är sista datum för abstrakt.

22-27 juli är det nån sorts multikonferens i Amsterdam - IADIS Multi Conference on Computer Science and Information Systems (MCCSIS 2008). Jag har aldrig sett något liknande med 13 konferenser samlade under ett tak. Men det är intressanta ämnen och intressanta talare. Och Amsterdam i juli går inte av för hackor. Tyvärr talar de inte om vad konferensen kostar men sista datum för abstrakt verkar vara mot slutet av februari. Med tanke på vilket ämne de behandlar är det en usel webbplats. Har de inte lärt sig regel nr 3? Skriv aldrig att en webbsida är under konstruktion.

Etiketter:

fredag, januari 18, 2008

Harnessing Technology for Learning – University and School Partnerships

INBJUDAN TILL SVENSKA UNIVERSITET, GRUNDSKOLOR OCH GYMNASIER

Harnessing Technology for Learning – University and School Partnerships Ett symposium vid Lunds universitet den 31 mars – 1 april 2008 Symposiet är en del av en större satsning på lärande och informationsteknik som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierar – ”The Wallenberg Global Learning Network” (WGLN). Målsättningen är att lyfta fram nya tekniker och metoder för undervisning på grundskola och gymnasium – även särskolor – och att förverkliga dessa i konkreta klassrumsanpassade verktyg som i det dagliga arbetet verkar stimulerande för både elever och lärare. Verksamheten inom WGLN sker i samverkan mellan svenska lärosäten och Stanford University i USA.

Symposiet vänder sig såväl till skolledare och lärare som till engagerade skolpolitiker och forskare. En betydande del av tiden kommer att avsättas för diskussioner om framtidens skolmiljö i vid mening. Formatet kommer att vara informellt, kreativt och erfarenhetsbaserat. Ett viktigt syfte med symposiet är att göra ett avstamp för en ny satsning på lärande, informationsteknik och skolan inom ramen för Wallenberg Global Learning Network med start 2008. Satsningen innebär ett fördjupat samarbete med Stanford University som nyligen startat ett initiativ kring lärande i skolan (”K-12”).

Bland de inbjudna föreläsarna kan nämnas Debroah Stipek, namnkunnig forskare och dekanus för ”School of Education” vid Stanford University, Ann-Charlotte Markman, rektor för Rösjöskolan och nybliven mottagare av Libers skolledarpris, och Marica C. Linn, professor i kognition och lärande vid Berkeleyuniversitetet. Deras presentationer kommer bland annat att ta upp frågor som nyttan av simuleringsmetoder och visualisering i utbildning, IT och lärande inom lärarutbildningen och användning av s.k interaktiva tavlor (”interactive whiteboards”) i klassrummet. Andra viktiga teman, som informationsteknikens långvariga effekt i skolan och utvärdering av IT-stödda projekt, blir föremål för paneldiskussion. Dessutom tillkommer tekniknära demonstrationer och grupparbeten kring olika projekt. Ett preliminärt program kommer att finnas tillgängligt på <http://wgln.org/symposium2008> i januari 2008.

Deltagarantalet kommer att vara begränsat till ca 150 personer, de flesta från skolvärlden. Prioritet kommer därför att ges till grupper av lärare, skolledare och eventuellt andra kompetenser från samma skola (max 4 personer) och då grupper som är seriöst intresserade av att införa och testa nya metoder och tekniker i undervisningen. För de grupper som erbjuds att delta kommer resor (billigaste färdsätt), kost och logi att betalas av Wallenberg Global Learning Network.

Vi inbjuder härmed intresserade grupper att lämna in intresseanmälan som ska innehålla följande:
  • En beskrivning på engelska av skolan, medlemmarna i gruppen, tidigare erfarenhet av att utveckla undervisningsmetoder och motivering för att delta (max 3 sidor). En kontaktperson anges med kontaktinformation inklusive e-post.
  • Ett personligt brev på engelska från ansvarig rektor eller skolledare som visar på aktivt stöd för deltagande, beskriver det ”team” som man ämnar skicka, och ger en kortfattad beskrivning av skolans strategi för frågor kring lärande och informationsteknik.
Symposiet riktar sig också till forskare och lärare från universitetsvärlden som har utvecklat och arbetat med informationsteknik och lärande och som är intresserade av att implementera detta i gymnasium eller grundskola i samarbete med grupper från skolvärlden. Intresseanmälan ska innehålla en kort beskrivning på engelska av din/er tidigare erfarenhet av att utveckla undervisningsmetoder och motivering för att delta.

Ansökan om deltagande skickas till wgln@kaw.se senast 15 februari 2008. Erbjudande om deltagande lämnas från organisationskommittén senast 1 mars 2008.

Frågor om symposiet kan ställas till Patrik Svensson, Wallenberg Global Learning Network, på patrik.svensson@humlab.umu.se eller 090/786 7913. I organisationskommittén för symposiet ingår även Sven Strömqvist (sven.stromqvist@ling.lu.se) och Sture Forsén (sture.forsen@rektor.lu.se).

I januari 2008 kommer WGLN att utlysa medel för implementeringsprojekt, så kallade Requests For Proposals (RFP). Projekten syftar till att implementera olika typer av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT) för lärande i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet samt att utvärdera dessa projekt. Projekten kommer att fokusera på områdena Naturvetenskap, Matematik, samt Språk, kommunikation och presentation.

WGLN:s agenda för dec 2007 till dec 2008 ser i korthet ut som följer:
1. december 2007: inbjudningar till symposiet Harnessing Technology for Learning – University and School partnerships skickas ut
2. januari 2008: utlysning av medel till implementeringsprojekt
3. 15 februari: deadline för ansökningar om deltagande i symposiet
4. 1 mars: erbjudande om deltagande i symposiet meddelas
5. 31 mars-1 april:Symposiet genomförs i Lund
6. 31 maj: deadline för ansökan om medel till implementeringsprojekt
7. I juni meddelas vilka sökande som fått projektstöd. Projekten förväntas sedan starta under hösten 2008.

Etiketter: ,

torsdag, januari 17, 2008

Mobbning - skolpraktik och forskningsperspektiv

Idag har jag föreläst på den sista Mötesplats om mobbning, som har varit en reklamturné för regeringens stora satsning mot mobbning i skolorna. Det har varit så roligt att tvingas formulera tankar om mobbning med utgångspunkt från min forskning och nästa steg blir en artikel med samma namn som föreläsningen: Det finns ingen nätmobbning.

Nu går det att anmäla sig till kursen Mobbning - skolpraktik och forskningsperspektiv, 7,5 hp. Det är en kurs som har kommit till på ett ovanligt sätt. Regeringen uppdrog åt Myndigheten för skolutveckling att låta de bästa krafterna vid landets universitet och högskolor sätta ihop en kurs som ger forskningsperspektiv åt mobbning. MSU kontaktade samtliga lärosäten i landet och bad dem beskriva sin kompetens på området och lista eventuella kurser och inslag i kurser som har relevans för utbildningssatsningen. Med hjälp av alla dessa beskrivningar vaskade MSU fram de institutioner som man tyckte hade bäst förutsättningar att klara det svåra arbetet att sätta ihop en nationell kurs om ett så omdiskuterat område. Och nu är alltså kursplanen klar och den första kursen börjar i april. Anmälningstiden går ut 1 februari, anmälan sker här. Om man läser hos oss i Umeå kan man även välja heldistans, men anmälan sker på samma ställe som de övriga varianterna.

Det intressanta med den här kursen är att den blir ett sätt att markera vikten av området. Regeringen stämplar mobbning som ett viktigt område, så viktigt att man låter de främsta forskarna samsas om att sätta ihop en kurs och den kursen erbjuds skolorna utan kostnad. Sen är jag övertygad om att det här kommer att få spridningseffekter inte bara till skolorna som går kursen utan även till lärarutbildningarna på de orter där kursen ges.

Etiketter: ,

tisdag, januari 15, 2008

Kulturnavigering i skolan

PO Ågren berättar om en ny bok som verkar högintressant för alla som är intresserade av skolan- Kulturnavigering i skolan av Gösta Arvastson och Billy Ehn. Så här avslutar Ågren sin anmälan:
Om dessa fallstudier säger något gemensamt, så är det att lärare måste analysera den del av lärarrollen som kan kallas normfömedlare. Jag kommer på mig själv att jag struntar fullständigt i om eleverna lär sig namn på floder eller regenter – bara lärarna lyckas vara goda normförmedlare.
Kulturnavigering i skolan är en bok som inbjuder till att inleda en kulturanalys av den egna undervisningen.
Det är bara att tacka ja till inbjudan.

Etiketter: ,

måndag, januari 14, 2008

Nyord

Språkrådet publicerar varje år en lista med så kallade nyord, ord som har börjat användas under året som gått. I år var det ovanligt få ord med anknytning till mitt område:

skajpa - ringa via Internetuppkoppling med programmet Skype

näthat - hat som uttrycks mot någon på Internet, t.ex. i form av kommentarer på någons blogg

Det kommer en roligare sammanställning i tidningen Språkvård som även publiceras på Språkrådets webb. Läs t ex artikeln från 2006.

Etiketter:

fredag, januari 11, 2008

Drottning på Youtube

Motvilligt måste jag medge att de här var lite charmigt. Kungahus är rätt svåra att ta på allvar men inledningen på den brittiska monarkens jultal till folket var faktiskt väldigt bra. Tydligen var hon rätt tidigt ute med tv-tal också och nu med Youtube, även om det inte kan räknas som extremt tidigt att lägga ut något i december 2007. Sen blir det väldigt underhållande att höra den overkliga kungliga dialekten och se den osannolika designen på klänningen. En av världens mest förmögna människor borde väl kunna anställa en anständig stylist, eller hur?

Etiketter: ,

torsdag, januari 10, 2008

Howard Rheingolds V-log

Howard Rheingold (har jag förresten berättat att jag ätit middag med honom?) har startat en videoblogg där han berättar om ditt uppkopplade liv. I det första inlägget beskriver han hur internet har utvecklats och jag misstänker att jag kommer att ha nytta av hans blogg i min nya forskning.

Nu ska jag rusa iväg till radion (efter 08.50). Det här med att kommentera e-postens nedgång har tagit oväntade proportioner...

Etiketter: ,

tisdag, januari 08, 2008

Ännu mer om e-post

Radio Jönköping ringde apropå artikeln i Metro igår och gjorde en intervju med mig (sänds i Lasso 8/1 nån gång efter 15). Dessutom arbetar jag med en text till Umeå live som ska handla om e-post. Umeå live har inte öppnat än men tanken är att jag ska blogga där också under våren. Jag kommer att lägga inläggen både där och i min egen blogg. Och jag kommer att skriva om detta fenomen - crossposting - nån gång framöver. Den här våren har alla chanser att bli fullkomligt suveränt rolig. (Vi norrlänningar blir lite så här löjligt positiva när vi har överlevt november och december. Det är helt enkelt så otroligt att man kan överleva mörkret att ingenting kan knäcka en efter det.)

Etiketter: ,

måndag, januari 07, 2008

E-posten på väg ut?

Metro skriver idag om e-post apropå den stora undersökning som PEW Internet har gjort. Jan Svärdhagen och jag kommenterar kort i artikeln.

Och jag kan lägga titeln medieforskare till listan över vad jag är för typ. Det är alltid lika roligt att se vad det blir när verkligheten ska förenklas i en artikel. Barnforskare, massmedieforskare, IT-forskare, ... Nån dag ska jag fundera ut vad jag själv tycker att jag är.

Etiketter: ,