fredag, februari 29, 2008

Youtube Moment vecka 9

Egentligen skulle det ha varit en mobilfilm från gårdagens Öppet hus på mina barns högstadieskola.Fisk i en skål framfördes av en ung dam som vi alla kommer att höra talas om en vacker dag (kan avslöja att hon tog fotot till mitt avhandlingsomslag). Men av nån anledning är jag aldrig framme med kameran när dessa Youtube moments inträffar. Här får ni istället originalartisten.

Etiketter:

Refero - antiplagieringsguiden

Akademi Sydost har tagit fram en guide för hur man refererar och undviker att plagiera. Lite märklig navigering (och vad tillför Flash????) men nyttig guide ändå. Fast visst vill man ha sånt här på papper också? Eller är det jag som är för gammal?

Etiketter:

torsdag, februari 28, 2008

Open Dicitionary

Merriam-Webster, som har ett mycket bra on-line-lexikon där man bland annat kan höra ordet uttalas, har även ett Open Dicitionary, där alla kan bidra. När jag först hittade hit blev jag inte imponerad. Då var många nya ord bara roligheter (man kan titta på de senast inlagda posterna) och då är det ju ingen vits. Idag ser det annorlunda ut. Visst tar folk fortfarande chansen att skriva in det som jag betraktar som oseriösa ord men det är å andra sidan en fråga om kultur, så varför ska inte den som har en annan kultur än jag få sina ord synliggjorda? Jag tror att jag kan ha lika stor nytta av Open Directionary som av andra lexikon.

onsdag, februari 27, 2008

Filmer om nätet

UR har samlat filmer från projektet Mitt Liv 2.0/Ungas vardag på nätet. Så här skriver de om projektet:
Mitt liv 2.0 är ett projekt kring ungas vanor på Internet, som har syftet att belysa problemen men främst möjligheterna på nätet, och överbrygga klyftan till vuxna som inte delar dessa erfarenheter. Tanken är att projektet ska skapa en säkrare användning av Internet bland barn och unga, och att det ska sprida kunskap och öka förståelsen för barns och ungas vardag på nätet. På så vis vill vi inspirera till samtal om det sociala livet på nätet - mellan barn, unga och vuxna, så att vuxna bättre förstår vad nätet betyder för barn och unga idag.

Etiketter:

tisdag, februari 26, 2008

Studie om rovdjur på nätet

En grupp amerikanska forskare har nyligen publicerat en omfattande genomgång av forskningsläget när det gäller förövare på nätet. Wolak, Finkelhor, Mitchell och Ybarra tillhör den lilla grupp som faktiskt genomför seriösa kvalitativa och kvantitativa studier om riskerna för övergrepp på nätet. Artikel finns här, men en tydlig journalistisk sammanfattning finns även här och här.

Det finns massor i artikeln som är intressant för alla som arbetar med barn och internet. Från min synvinkel är det intressant att författarna påstår sånt som jag frågade i min avhandling: kan det vara så att de regler vi sätter upp idag är dåliga eller rent av kontraproduktiva?
This is a serious problem, but one that requires approaches different from those in current prevention messages emphasizing parental control and the dangers of divulging personal information.
En sak som jag inte har tänkt på men som de här forskarna försöker reda ut är terminologin kring förövare på nätet. I dagligt tal säger vi pedofiler även om vi förstår att det finns en diagnos som heter detsamma - vi förstår ungefär vad vi menar. Men nu påpekar Wolak och co att det faktiskt inte är just pedofiler - vuxna som vill ha sex med barn - som är den stora gruppen förövare. Ja, ni får läsa artikeln och jag har nog anledning att återkomma till ämnet.

Hittat hos Bryan Alexander.

Etiketter: ,

måndag, februari 25, 2008

Vuxna som hatar barn

Jag har haft en tanke som har legat och grott och som under helgen fick mig att travestera Stieg Larssons skarpa analys, även om det här är på ett strukturellare plan. Dels har jag funderat på den nyhårda behandlingen av barn som lyser igenom i Nanny-programmen i tv, kurser för föräldrar och inte minst i curlingdebatten. Vi har alltså nått dithän att det är ok att högt deklarera att man uppfostrar sitt barn som en hund. Lydiga hundar, lyckliga hundar. Jag påstår inte att detta synsätt genomsyrar samhället men det är intressant att notera vad som är rumsrent att uttala högt.

Dels har jag funderat över solidaritet mot barn och barnbarn och i helgen läste jag att vuxna idag inte vill dela med sig av sitt överflöd till sina barn och barnbarn. Den ultrakapitalistiska syn som superrika personer, t ex Kamprad, brukar stå för har alltså spridit sig till folk som inte har den typen av finansiella hänsyn att ta. Barnen ska jävlar i mig klara sig själva. Jag började med två tomma händer. Ja, fyll i valfri floskel.

När ekonomisk eller kanske rent av ekonomistisk retorik används på områden som rimligen inte lika enkelt låter sig inordnas i liknande strukturer, är vi ute på hal is. Dels är det inte säkert att det fungerar att låna begrepp från så skilda områden och bara applicera dem rakt av. Dels är det mest troligt inte förenligt med de etiska och juridiska principer vårt samhälle bygger på. Vuxna har ett ansvar för barn. Barn är visserligen fullvärdiga medborgare men därmed inte sagt att de är likvärdiga parter och att man kan ingå avtal med ett barn på samma villkor som med en vuxen. Det blir en dold childism som förrädiskt låtsas motsatsen.

Etiketter:

fredag, februari 22, 2008

Youtube Moment vecka 8

Långt innan Youtube fanns inträffade detta Youtube Moment som någon tack och lov har sparat. Det är osannolika kombinationen Cyndi Lauper och Cock Robins sångare Peter Kingsbery som levererar förmodligen världshistoriens bästa tolkning av Renée, live i franska TV5 - av alla ställen.

Etiketter:

Kurs: Vad gör dina barn på nätet?

Den 22 maj kl 9 kan du komma ner till Humlab och gå en tre timmar kort kurs om unga och nätet: Vad gör dina barn på nätet? Det är jag som håller i kursen och anmälan sker här. Det verkar lite krångligt att anmäla sig men låt det inte avskräcka - kursen är öppen för alla, inte bara universitetsfolk.

Mitt egentliga svar på frågan i rubriken är: Gå hem och fråga dem. Det är ju ändå användarna som är experter. Vilket också är anledningen till att jag intervjuade barn om hur de ser på nätet när jag skrev min avhandling, jag tyckte helt enkelt att barn inte har fått uttala sig om detta område tidigare. Det jag kom fram till är att vi måste sätta kunskap om unga och nätet i ett sammanhang och inte tro att vi kan bedöma fenomen som är nya och obekanta för oss utifrån våra invanda föreställningar. Så jag kommer inte att lista olika mötesplatser och tala om vad som kan betraktas som bra eller dåligt. Istället kommer jag att beskriva vad nyare forskning säger om ungas nätanvändning och prata om hur vi vuxna kan betrakta detta. Det blir också lite praktiska övningar och självklart diskussioner. Efter kursen kan vi alla gå hem och fråga våra barn: Vad gör ni egentligen på nätet? Fast kanske med lite mer kunskap och nyfikenhet än innan.

Etiketter:

torsdag, februari 21, 2008

Vissa är modigare än andra

Igår fick jag ett mail som verkade följa på en mailväxling som jag inte haft förmånen att vara inblandad i. Men mailet blev lite som Earnest Hemingways novell med bara 6 ord; det målade en bild av något mycket spännande och med fantasins hjälp fick jag en historia berättad trots de få orden. Jag har plockat bort information som kan göra att ni identifierar personerna men i övrigt ser mailet exakt ut som följer:

Hej igen,

Den information som jag fick om [här nämns en i media mycket omskriven person] visade sig vara inkorrekt. Han är inte dömd för sextrakasserier. Jag är därför glad att han som expert inom [här nämns ett ämnesområde] kommer med som ledamot i styrelsen.

Med vänlig hälsning

Jag älskar en bra konspirationsteori och här finns det en uppenbar: det kan vara ett slugt sätt att baktala nån - att påpeka att xx INTE är dömd för sexuella trakasserier. "Nej, jag har inte förtalat honom! Jag sa ju att han INTE är dömd för sexuella trakasserier. Det är ju sant!" Men jag misstänker att det är lite mer tragiskt än så. Det är förmodligen en person som inte till fullo inser den potentiella kraften i det skrivna ordet och att den har förstärkts av att vi har internet att sprida detta på. Ta t ex den fantastiska (i ordets ursprungliga betydelse) historien om journalisten Erika Sjöström här i Umeå. Och hon är dessutom helt oskyldig till det hon anklagas för.

Så antingen fick jag ett mail från en mycket modig person som har total koll på läget och bara utnyttjar mediet maximalt eller så ska jag ta det som ett tecken på att allt inte står rätt till. Jag kommer att tacka nej till att ingå i den omnämnda styrelsen, fast av ideologiska skäl. Gårdagens mail var bara en knuff över kanten.

Etiketter:

onsdag, februari 20, 2008

Pedagogiskt café

Jag skulle vilja uppmana alla som är intresserade att komma till Universum nästa onsdag. Det krävs en föranmälan men alla är verkligen välkomna, inte bara universitetsfolk. Om du är osäker på om du hittar, skicka mig ett mail så kan jag guida dig till lokalen. Det blir mycket roligare om det kommer många!

Lär- och Forskningscentrum inbjuder till Pedagogiskt café

Flickor och pojkar på internet

På onsdag den 27 februari kl. 15-17 är du välkommen att delta i ett pedagogiskt café för att lyssna till Elza Dunkels, Universitetslektor, Interaktiva medier och lärande (IML), som håller ett föredrag med innehållet:
  • Vad vet vi om ungas användning av internet?
  • Vad vet vi om hur pojkar och flickor ser på nätet?
  • Hur kan vi vuxna förhålla oss till allt detta relativt outforskade område?
Aktuell forskning presenteras, bl a utifrån den nyligen publicerade avhandlingen Bridging the Distance – Children’s Strategies on the internet. Det kommer också att finnas utrymme för frågor och diskussion.

Anmälan senast 25 februari kl 13 till eva.ahlenius@adm.umu.se

Lokal är Universitetsklubben längst upp i Universum, Umeå universitet.

Läs mer på en pdf.

Etiketter:

tisdag, februari 19, 2008

Temanummer av Innovate Online

Två planerade temanummer av Innovate Online annonseras nu. Det är

The Future of Education
Sista datum för manuskript är 1 april 2008.

Academics in Virtual Environments

Sista datum för manuskript är 1 augusti 2008.

Tänk på att ett manuskript inte behöver vara perfekt för att skickas in. De kommer ändå att låta tre läsare kommentera och man kan använda deras kommentarer till att göra sin text bättre. Så kasta dig ut i det okända och skriv ihop nåt!

Etiketter:

fredag, februari 15, 2008

Gör inget korkat!

AnnBritt Enochsson och jag är omnämnda i en krönika i Computer Sweden. En mycket trevlig krönika, dessutom.

Etiketter:

torsdag, februari 14, 2008

Freeze frame Grand Central Station

En underbar film som påminner om sånt som Rheingold berättar om i Smartmobs. Förmodligen har de tagit hjälp av mobiler för att koordinera aktionen. Kolla in killen som inte kan låta bli att peta på en av dem!


Etiketter:

onsdag, februari 13, 2008

Intervju i Pedagogiska magasinet

I senaste numret av Pedagogiska magasinet, sidorna 78-79, finns en intervju med mig som gjordes för väldigt länge sedan, känns det som. Man kan bläddra i tidningen direkt på webben, hur smidigt som helst.

Etiketter:

tisdag, februari 12, 2008

Brottsrummet

Brottsförebyggande rådet lanserar en webbplats om brott, riktad till skolan. Brottsrummet innehåller fakta om brott och straff och verkar ha som ambition att krossa fördomar som gärna cirkulerar. Supersnyggt gjort, tycker jag, men några kommentarer måste jag alltid ha:
  1. Skumt formulerat (men riktigt snyggt animerat) när man ska svara på om påståenden stämmer eller inte. Om jag svarar Stämmer inte och det är rätt får jag återkopplingen Stämmer. Förvirrande, minst sagt.
  2. En så här pass ambitiös satsning borde väl ha högre standard på webbdesignen? Det här är gjort av nån på kontoret som har respektive tycker sig ha kompetensen. Har man den inställningen tycker man förmodligen att vissa utbildningar kan läggas ner. Pernilla på lagret är ju rätt duktig på Dreamweaver... Anställ proffs så slipper det vara småfult.
  3. En liten detalj är att de bryter mot regel nummer 2 (eller är det 3?) redan i pressmeddelandet. En text utan länkar! Och dessutom en text som innehåller webbadresser. Som inte är länkade...

Etiketter: ,

måndag, februari 11, 2008

Skrift i rörelse - om genrer och kommunikativ förmåga i skola och medielandskap

Min kollega PO Erixon och Johan Elmfeldt har skrivit boken Skrift i rörelse - om genrer och kommunikativ förmåga i skola och medielandskap, som Johan berättar om i en intervju på IT för pedagoger. De presenterar boken vid ett seminarium onsdagen den 13 februari 2008 kl 13.15 - 14.45 i sal L 411, Lärarutbildningshuset, Umeå universitet.

Johan Elmfeldt, Malmö Högskola & Per-Olof Erixon, Umeå universitet presenterar sin nyligen utkomna bok Skrift i rörelse. Om genrer och kommunikativa förmåga i skola och medielandskap. Stockholm/Stehag: Symposion. Efter seminariet inbjuds till ett releaseparty i personalrummet på Institutionen för estetiska ämnen.

Alla som är i Umeå på onsdag är välkomna.

Etiketter:

fredag, februari 08, 2008

Världens bästa lillebror

Jag verkar ha världens just nu bästa lillebror. Han har nämligen vunnit ett av de finaste pris man kan vinna i den bransch han har valt - pytte-pyttesmå operativsystem som går att hälla ner i betong och bygga en bro av, t ex. Läs mer här och här.

Det roliga med att ha en lillebror i ungefär samma bransch är att han har sprungit ifrån mig. Förr i tiden var det alltid Adam som var Elza Dunkels lillebror men nu är det aldrig nån som säger så till honom. Istället får jag höra av i mina ögon små wiz-kids "aha, är du Adam Dunkels syrra? Coolt!". En annan rolig sak är att han hjälpt mig med läsning av texter och litteraturtips. Dessvärre har jag inte kunnat återgälda vänligheten - jag förstod inte många ord under hans disputation. And, but, if och computer tillhörde de ord jag begrep...

Etiketter: ,

Livet på nätet efter döden

I samband med förra fredagens mörka inlägg om fakultetens nedläggning snubblade jag över en sida med tips på hur man hanterar sin närvaro på nätet efter att man kilat runt hörnet.

Från det sakliga tipset:
A very detailed and lengthy article about how to prepare your online email accounts for the inevitable.
Till det lite mer kusliga:
E-Mails To Be Delivered After Your Death
While it may feel a bit odd to write emails that people won’t see until you pass on, it is a great way to say those things you never could while you were alive.
När vi ändå sysslar med obehagliga tankar kanske det passar att tipsa om nåt som Bryan Alexander berättar om. En fejksida om Medical Adoptions - adoption av barn för att säkra kommande donationsbehov. Mycket obehaglig läsning även om det inte är på riktigt utan bara svidande samhällssatir. Vad sägs om:
Angela has thick, dark hair, and flawless kidneys.

Etiketter: ,

torsdag, februari 07, 2008

Bojkotta tidskrifter som stänger ute läsare

danah boyd uppmanar alla akademiker att sluta skicka material till tidskrifter som inte låter artiklarna vara fria för nedladdning. Hon vänder sig bland annat till etablerade akademiker som inte behöver försvara sin position längre:
Use that privilege to help build new journals that are not strapped to broken business models.
Just broken business models tycker jag är viktigt att börja prata om. Vi måste i högre grad diskutera i vilken utsträckning vi (samhället, utbildningsväsendet, vad det nu gäller) ska stötta affärmodeller som mest troligt är på väg över stupet. Ska t ex polisens resurser användas till att jaga förbrytare när det i själva verket är branschen som inte har utvecklats? I det här fallet syftar jag på film- och musikindustrin men det finns sannerligen fler exempel. Så vi skulle kunna utöka den här bojkotten till att gälla fler branscher som använder uråldriga affärsmodeller. Ekonomiska incitament är extremt kraftfulla och ibland det enda sätt att tala ett språk en kapitalist förstår.

Etiketter: ,

onsdag, februari 06, 2008

Innovate Online

Nytt nummer av Innovate Online finns ute nu.
Why do we need to examine a research base in K-20 online learning? Online learning is transforming teaching, providing new instructional delivery models, and expanding access to education. Effective online instructional practices are increasingly supported by a growing evidence base that shows how various programs, courses, and instructional models can improve learning, increase student engagement, and catalyze innovation in education. This special issue offers a range of studies that contribute to an evidence-based framework to sustain further innovation in online teaching and learning.

Etiketter:

tisdag, februari 05, 2008

Ugglebloggen

En av mina kompisar som jag fått genom mitt flitiga turnerande är Åsa Kronkvist som ligger bakom många av de bästa bitarna av Multimediabyrån och numera PIM. Hon har också bloggat i flera år och jag kan verkligen rekommendera hennes Uggleblogg. Massor av tekniska tips för en pedagogiskt intresserad alternativt pedagogiska tips för en teknikst intresserad. Jag tror att Åsa passar in på båda beskrivningarna. Entusiasmen i bloggen smittar, så se upp!

Etiketter: ,

måndag, februari 04, 2008

Mitt liv 2.0 – digitala berättelser av unga om livet på nätet

Mitt liv 2.0 – digitala berättelser av unga om livet på nätet - inbjudan till pressträff och seminarium 12 februari 13.00-15.00

Hur har egentligen barn och unga det på nätet idag? Vad erbjuder de nya digitala landskapen för möjligheter och svårigheter? Hur ska vuxna bli bättre på att samtala med unga om livet online? Kom och se filmer och lyssna på unga berätta om sitt liv på nätet!

Safer Internet Day 2008

Medierådet inleder under 2008 ett samarbete med Utbildningsradion och Kulturskolan Stockholm kring ungas vardag och sociala liv på internet. Vi kallar det Mitt liv 2.0.

Startskottet går på Safer Internet Day 2008 den 12 februari. Dagen är ett årligt återkommande evenemang inom EU-nätverket Insafe, där Medierådet med sin fleråriga kampanj Det unga Internet ingår som svensk partner.

Vi inbjuder dig som är engagerad i dessa frågor till ett seminarium där vi visar nyproducerade filmer av ungdomar om deras liv på nätet, och berättar mer om projektet. Integritet och anonymitet på nätet är frågor som kommer att ges särskilt utrymme.

Program 13.00-15.00

Välkomna, moderator Stig Roland Rask, KK-stiftelsen, inleder seminariet.

Presentation av projektet Mitt liv 2.0 och visning av ungdomarnas filmer.

Ann Katrin Agebäck, kanslichef Medierådet; Eddie Westbroek, UR, projektledare för Rum för berättande; Simon Strömberg, Kulturskolan Stockholm, projektledare för Unga berättar.

Integrit et och anonymitet på nätet Johnny Lindqvist, kommunikationskonsult och expert på barn- och ungdomskulturer.

Ungdomspanel med tonåringar som medverkat i pilotprojektet och vars filmer visas under dagen.

Avslutande diskussion och frågestund.

Plats för seminariet är KK-stiftelsens lokaler på Mäster Samuelsgatan 60, 9 tr., i Stockholm.

Anmälan: Seminariet är kostnadsfritt. Pga. begränsat antal platser ber vi dig göra en anmälan till Medierådets informatör via e-post: [ mailto:alex.amneus@culture.ministry.se ]alex.amneus@culture.ministry.se. Ring 08-405 34 28 eller 070-433 75 56 om du har frågor kring seminariet.

Etiketter:

fredag, februari 01, 2008

Tack och adjö till pedagogiskt arbete

Umeå införde för åtta år sedan som första lärosäte i Sverige en egen fakultet för lärarutbildning. Samtidigt fick vi ett eget forskningsämne - pedagogiskt arbete. Ämnet hade vuxit fram som ett komplement till pedagogisk forskning och med ambitionen att bedriva praktiknära forskning. Till skillnad från pedagogisk forskning som även kan vara mer av typen grundforskning, där resultatet inte alltid är direkt användbart för den pedagogiska praktiken. För att få påbörja forskarutbildning i pedagogiskt arbete krävs lärarexamen och minst två års yrkespraktik. Så vi har alltså inte bara utbildade lärare som forskar om sin praktik utan också erfarna lärare som forskar. Det har inneburit två viktiga saker:
  1. Forskningen är ofta djupt förankrad i områden som är intressanta för utövande lärare och elever.
  2. Forskningsresultaten är ofta begripliga inte bara för andra forskare utan även för den egentliga beställaren - allmänheten och framförallt utbildningsväsendet.
Det sistnämnda förstärks av det faktum att vi alla har pedagogisk utbildning och erfarenhet, vilket ju har tränat oss i förmågan att paketera innehåll på ett pedagogiskt sätt.

Detta komplement till pedagogikämnet riskerar nu att falla sönder här uppe i Umeå. Vår fakultet ska läggas ner enligt ett förslag från universitetsstyrelsen. Orsaken är att vi visserligen har ökat forskningsanknytningen i grundutbildningen men inte tillräckligt snabbt. Så alla vi som arbetar på fakulteten får antingen se oss om efter nya jobb eller fördelas på andra fakulteter. Risken är överhängande att vårt forskningsämne försvinner ut i ingenting. Och vi har bara fått åtta år på oss att visa vad vi går för. Under den tiden har vi producerat 19 doktorer och ett antal docenter. Inte illa, tycker jag. Jag är den första att välkomna förändringar och jag är helt med på att vår fakultet inte har skött sig alla gånger men det känns som om vi kastar bort något bra innan vi ens vet att det nya blir bättre. Tur att jag hann disputera iallafall!

Etiketter: