måndag, mars 31, 2008

Recenserad!

I senaste numret av vår tidskrift med det exemplariskt beskrivande namnet Tidskrift för lärarutbildning och forskning (s. 115-118) har Ola Erstad, som var vid min disputation, recenserat min avhandling. Det är alltid lika kul att läsa OM sin verksamhet och Erstad ju verkligen läst boken så det blir ännu roligare att läsa då. Nån av mina läsare kanske minns att jag efter disputationen var så rasande nöjd med hur han hade läst boken. Sammanfattningsvis har jag inte skrivit en lysande avhandling men har valt ett extremt intressant ämne och jag har börjat skrapa på ytan på något som ingen annan har gjort. Ungefär så. Ladda ner numret här.

Etiketter:

fredag, mars 28, 2008

Youtube Moment vecka 13

Ett av de säkraste sätten att få syn på sina fördomar är som bekant att byta ut nyckelord i en mening mot andra. Om en fullständigt normal mening blir absurd, har man fått syn på en fördom. Här är en film som gör samma sak.Hittat på Bryan Alexanders blogg.

Etiketter:

Pervers rättvisa

Återbloggat från Dataföreningens Bloggstafetten:

På Kanal 5 går ett program om pedofiler på nätet - To Catch a Predator. Det är en amerikansk nyhetskanal som provocerar sexuella förövare att ta kontakt med potentiella offer över internet. Förövarna är vuxna män som chattar med barn och stämmer träff för att våldta dem. Programmakarna arrangerar en mötesplats i ett hus där förövaren tror att han ska träffa ett barn som är ensam hemma hela helgen. Istället blir de filmade, konfronterade och till sist arresterade och i de flesta fall dömda till långa straff.

Eftersom programmet görs i USA kan man provocera fram brott. I Sverige är det dessutom inte olagligt att förbereda för en våldtäkt genom att chatta med barn om sex, det blir olagligt först när en våldtäkt sker. Så tv-programmets metoder kan vara väldigt främmande för oss. Förutom detta tycks man i USA ha brottsrubriceringar som andas 1800-tal: indecent language är ett exempel.

Tv-teamet tar hjälp av Perverted Justice – en organisation som har funnits sedan 2003 och som har som mål att avslöja sexuella förövare som använder internet för att komma i kontakt med sina offer. Det här tv-programmet är edutainment i ordets absolut djupaste mening, en kombination av education och entertainment. Programmet lär ut hur sjuka människor det finns, hur de tänker kring sin brottslighet och hur de går tillväga för att skaffa sig tillgång till offer. Samtidigt är det underhållning av den typ som bjöds på Colosseum: vi får frossa i avsky och få utlopp för en viktig del av vårt straffsystem – hämnden.

En viktig orsak till att programmet ändå funkar är programledaren Chris Hansen. Han lyckas hålla balansen mellan kallt presenterande av fakta och respekt för den människa han just avslöjat. Han läser med neutral röst från chattloggarna där mannen framför honom i detalj beskriver de sexuella aktiviteter han föreslagit för en 13-årig flicka. Utan att se föraktfull ut lyssnar han på de lögner och undanflykter som strömmar ur förövarna. Han upprepar deras påståenden om offrens egen vilja att ha sex med dem som för att kolla att han har fått alla fakta rätt. Det är inte många som skulle klara att leda det här programmet och behålla allas människovärde.

Vi vet att nätpedofiler finns och vi börjar få rapporter och forskning på ämnet, till exempel Brottsförebyggande rådets rapport Vuxnas sexuella kontakter med barn via internet. Mycket mer kunskap behövs dock. För de flesta av oss är det en helt ny värld som öppnas när man besöker Perverted Justice eller tittar på To Catch a Predator. Man får se så sjukt sjuka människor som ser ut som vuxna men som uppför sig som barn – ouppfostrade barn, dessutom. Det är människor som inte kan sätta sig in i andras situation, som ljuger och bedrar utan att blinka. Det är människor som har skapat en moral vars inre logik gör det tillåtet att lura och våldta ett barn för att det tillfredsställer deras behov.

Och här blir det intressant. Här kan vi lära oss något om oss människor. De här förövarna går nämligen omkring bland oss; de är lärare, byggarbetare, domare, arbetslösa, präster, pappor, farbröder, söner. Nästa steg borde bli att vi lär oss känna igen dem. Inte för att de har horn och svans utan för att de har mysko resonemang när de pratar om vissa saker. Det bara måste vara så att vi kan höra vad de säger om vi bara lyssnar. Det kan inte vara möjligt att de är så skickliga på att byta tankesätt att de aldrig nånsin avslöjar sig.

Jag tror att vi kan lära oss att lyssna så att vi hör när det skär sig i resonemangen och att vi kan lära oss att gräva vidare. Inte på det läskiga sätt som Perverted Justice eller To Catch a Predator gör eftersom de faktiskt provocerar fram brott som vi inte vet om de skulle ha inträffat annars. Det är ju så att man kan ha en pedofil läggning utan att vara brottsling, om man inte agerar på sin drift. Själva läggningen eller sjukdomen får inte betraktas som brottslig.

Det finns mänskligare sätt för samhället att reagera på dessa problem, sätt som går ut på att hjälpa sjuka människor att bli friska. Det finns exempel på kampanjer som försöker få folk med pedofil läggning att söka vård innan de begår ett övergrepp. Jag har ingen koll på hur framgångsrika dessa kampanjer har varit men självklart är det viktigt att tillhandahålla förebyggande vård, för att undvika framtida övergrepp.

Och det fantastiska är att vi har ett suveränt verktyg idag – internet. Internet som gör att vårt beteende kommer upp till ytan på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Samtidigt som det finns skäl att anta att fler pedofiler kommer i kontakt med offer genom internet har vi fått fler möjligheter att avslöja pedofiler. Offer kan också söka hjälp via nätet eller hitta andra offer och inse att de inte är ensamma. Det finns fler initiativ som Perverted Justice där man använder nätets egenskaper för att snabbt dokumentera och sprida information.

Det är dock inte oproblematiskt att plötsligt få möjligheten att fotografera en blottare med mobilen och kunna publicera bilden snabbare än man hinner tänka efter. Rättssäkerheten är hotad av själva hastigheten och den stora spridningen.

Dessutom tillkommer det faktum att allt man lägger ut på nätet med största sannolikhet finns kvar för evigt. Men då har vi bara talat om förövarnas rättssäkerhet. Nästan alltid när vi till vardags talar om rättssäkerhet är det just de misstänkta förövarna man oroar sig för. I själva verket tryggas ju rättssäkerheten för vissa med den här typen av möjligheter, nämligen offren. Om jag kan vända mig om och fotografera den som kladdar på mig i tunnelbanan och lägga ut bilden på Holla Back så är min rättssäkerhet tryggad. Rent teoretiskt skulle dock förövaren kunna hinna undan och den jag fotograferar är i själva verket en oskyldig person som råkade stå bredvid.

I självförsvarssammanhang brukar man lära ut att man ska skrika, slå tillbaka och ta plats. Den enda som tjänar på att offret tystnar och drar sig tillbaka är förövaren. Internet tycks ge fler chansen att skrika, slå tillbaka och ta plats.

Etiketter:

torsdag, mars 27, 2008

Internetframsyn?

Traditionstyngda Ingenjörsvetenskapsakademin driver projektet Internetframsyn tillsammans med det man kallar berörda aktörer. Projektet har som mål att
identifiera centrala framtidsfrågor och komma med förslag på hur dessa kan hanteras för att Sverige år 2015 skall vara en framstående Internetnation.

Ledord i arbetet kommer bla att vara användarperspektiv, tillit, säkerhet och robust infrastruktur.
Den 10 april presenteras arbetet under en dag med presentationer och paneldebatt. Anmälan sker här. Ur min synvinkel har de totalt missat en viktig del av ambitionen, nämligen användarperspektivet. Och då tänker jag på de yngre användarna. De som kommer att inneha den politiska makten 2015. Man kan inte samla en massa tanter och farbröder som ska fundera på internets framtid. Det säger sig självt.

Etiketter:

onsdag, mars 26, 2008

Prenumerera på bloggar och nyheter

Min kompis Göran Thyni i Luleå har skrivit en enkel och tydlig instruktion för alla som inte hunnit lära sig att prenumerera på bloggar och andra ofta uppdaterade webbsidor. Ägna 10 minuter åt detta och ditt nyhetsläsande kommer att förenklas betydligt.

Etiketter: ,

tisdag, mars 25, 2008

Answer Tips

Helt otroligt! Jag imponerades av en tjänst – Answer Tips och tänkte testa den här i bloggen. Det funkar över förväntan. Tjänsten går ut på att man ska kunna dubbelklicka på vilket ord som helst på sidan och få upp en faktaruta. Den kommersiella tanken är enligt webbplatsen att folk inte ska gå vidare till andra sidor men de pedagogiska användningsområdena är ju oändliga. Nu hoppades jag inte för mycket eftersom min blogg är på svenska. Men testa själva att dubbelklicka på ordet Carola. Det funkar! Faktarutan handlar faktiskt om Carola. Som jag förstår det är tjänsten gratis och det var väldigt enkelt att klistra in lite kod på sidan. Fast ganska roligt blir det om man väljer ordet förhållande som jag av nån anledning har med i mitt förra inlägg... då frågar popup-rutan om jag menade Netherlands.


Etiketter: ,

torsdag, mars 20, 2008

Youtube Moment vecka 12

Ett exempel på kreativitet vid datorn, från Parlamentet i lördags. Det gick väl att göra innan vi fick datorer men inte lika många kunde göra det lika bra och få en sån stor publik.

Har Carola och statsministern ett hemligt förhållande?


Etiketter:

Arbete på gång

  • Det finns ingen nätmobbning ska vara klar till 1 april och publiceras i Digital kompetanse.
  • En av de saker jag kritiserar i min avhandling är de råd som cirkulerar gällande ungas säkerhet på nätet. Jag menar att de inte alltid är baserade på vetenskaplig kunskap utan är exempel på självreproducerande påståenden som baseras på fördomar. I många fall är de verkningslösa men i värsta fall även kontraproduktiva. Och då får ni tänka på att det var kortversionen av ett mycket långt resonemang. Nu börjar det ramla in studier som stöder det jag påstod. Det jag vill göra nu är en genomgång av vad som skrivits, både forskningsrapporter och alla de här råden som valsar omkring, och analysera dem ur ett svenskt perspektiv. Det här är naturligtvis ett stort arbete som kommer att ta lång tid men jag tänker bara sätta igång. Umeå live stöder mig med tid åtminstone denna termin. Den normala gången är att man söker medel för ett flerårigt projekt eller blir kontaktad av en myndighet som beställer jobbet. Jag har inte tålamod att vänta, så jag har helt enkelt satt igång. Vi har haft massanvändning av internet i 10 år i det här landet och borde ha gjort det för ungefär 8 år sen. Hur detta ska publiceras beror helt på om nån så småningom finansierar min tid. Ni kommer dock att kunna följa arbetet här i bloggen.
  • EU Kids Online är nästa stora grej, som jag berättade om igår. Där är planerna att genomföra en översikt av den forskning som finns i medlemsländerna avseende ungas nätanvändning och analysera denna ur en mängd olika synvinklar, t ex risker. Så ni ser att det finns stora samordningsvinster att göra mellan alla de arbeten jag har under våren.

Etiketter:

onsdag, mars 19, 2008

Läget

I min iver att avdramatisera akademin tänkte jag hudlöst berätta om vad jag håller på med just nu. Folk undrar ju lite när avhandlingen är klar. Det finns olika vägar, man kan t ex börja undervisa på heltid fast med lite mer kompetensutvecklingstid än innan (20% som lektor mot 10% som adjunkt) eller sitta och tokskriva ansökningar för att få fortsätta forska.

Jag har haft tur och sluppit skriva några ansökningar att tala om. Saker har ramlat på mig. Först och främst har jag mina timmar på institutionen där jag är uthyrd som föreläsare på 20% av min tjänst. Den stora vårturnén drar igång i april :-) Sen har jag huvudansvar för vår utåtriktade verksamhet på ungefär lika mycket tid, fast det naggas i kanten av att jag har råkat tacka ja till lite fler gig än jag hade lov att göra. Det är så svårt att säga nej när de ringer från alla roliga sammanhang och vill prata med mig. Utöver detta blir det alltid undefär 20% institutionstid fördelat på olika möten. Då är vi uppe i 3 dagar i veckan.

En dag i veckan finansieras min forskning av Umeå live som jag berättade om igår. Det jag hittills gjort på de timmarna är att skriva en artikel om mobbning över nätet. Deadline för den artikeln sköts fram en månad för att de satsar på ett temanummer istället, det tackar jag för. Så om nån vill läsa och kommentera finns det fortfarande tid. Maila mig isåfall.

En dag i veckan har jag tid för kompetensutveckling. Idag använder jag den för att komma igång med en superrolig grej men min plan denna vecka är att söka medel hos .se för att få särskild tid för detta projekt. Jag har nämligen fått frågan om jag vill vara med i EU Kids Online under ledning av Sonia Livingstone! Och i min bransch är det så att om professor Livingstone kallar, då svarar man ja. Jag svarade ja utan att kolla i kalendern. Det är så himla kul att få vara med där så jag är beredd att låta mina barn plocka tomglas för att finansiera det. Får hoppas det löser sig på nåt annat sätt, dock.

Rent konkret tänker jag mig att Umeå live och EU Kids Online kommer att hjälpa varandra högst väsentligt. Imorgon ska jag berätta vad jag planerar att göra. Det här blev ett inlägg av amerikansk längd...


Etiketter:

tisdag, mars 18, 2008

Bloggar på fler ställen

Från och med idag bloggar jag inte bara här utan också på Umeå live: umealive.se. Umeå live är ett stort Vinnova-finansierat projekt som ska förvandla Umeå till ett levande laboratorium för att utforska IT i vardagen. Annakarin Nyberg som jag berättade om igår är en av de drivande inom Umeå live. Ett flertal forskare vid Umeå universitet har fått finansiering genom projektet, jag är alltså en av dom som har fått 20% av min tjänst genom projektet. Så de blogginlägg som handlar om nätkulturer i vardagslivet kommer att finnas på Umeå live. De som har med IT och lärande att göra hamnar förstås här även i fortsättningen. Dessutom frågade Dataföreningen om jag kunde skriva till deras Bloggstafetten och det gjorde jag. Inom några dagar kommer det inlägget.

Jag kommer att lägga alla inlägg på fler ställen, dock. När jag tar uppdrag från andra kommer de ändå att finnas här i min egen blogg. Det ingår i bloggkulturen, återanvändning av egna och andras alster. Intressant, tycker jag. Jag lär återkomma till det.

Etiketter:

måndag, mars 17, 2008

Att studera digitala artefakter

Annakarin Nyberg la i fredags fram sin avhandling Att studera digitala artefakter. Jag hann inte stanna och höra betygsnämndens utlåtande men det var uppenbart redan under disputationen att Annakarin sopade banan med alla i branschen. Opponenten jämförde henne med Heidegger och Freud! IT i vardagslivet handlar det om. Läs mer om hennes forskning här.

Etiketter:

lördag, mars 15, 2008

Youtube Moment vecka 11

Svt-programmet Morgonsoffan har fått svidande kritik men hemma hos oss skrattade vi hela tiden, utom när vi tittade bort för att det blev så ohyggligt pinsamt träffande. Om jag inte hade sett Petra Mede tidigare hade jag nog trott att hon var så där smetig på riktigt, hon spelar ju så bra! Här tar de sig an de där konstiga typerna ungdomar. Även webbplatsen är suverän satir. Titta t ex igenom Ännu en härlig dag där man driver med tidningarnas namn och nytt-avdelning.


Etiketter:

fredag, mars 14, 2008

dubestemmer.no

IT för pedagoger berättar om norska Du bestemmer. Så här skriver de på förstasidan:

Denne websiden handler om personvern. Det handler om hvordan opplysninger om deg kan bli brukt av andre, og hvordan du kan ta kontroll over disse opplysningene.

Mye vet du sikkert fra før og en del vil være ny kunnskap. Vi håper denne websiden bidrar til diskusjoner – og kanskje noen nye tanker. Målet er å sette deg i stand til å gjøre valg som er riktig for deg.

Etiketter:

onsdag, mars 12, 2008

Livetest av nätets möjligheter

Ja, så kan det gå. Lite småläskigt är det att få kommentarer direkt från den person man vräkt ur sig otidigheter om i bloggen. Men samtidigt vet jag ju att det är så det går till. Förmodligen har Martin Ingvar använt sig av Twingly för att se vilka som bloggat om hans debattartikel och sen gått in och kommenterat. Det är ett underbart sätt att föra en debatt! 

Det jag menade med fascistoida åsikter är det här med Lucia. Det finns vissa saker man helt enkelt inte säger. Eller rättare sagt: det finns vissa saker man helt enkelt inte tycker. Och att säga att det faktum att alla barn lär sig tro att alla kan bli Lucia är ett tecken på en dålig skola... nej, fy! När Ingvar säger så gör han sig, kanske omedvetet, till talesman för en människosyn som passar bättre i historiens mörkaste hörn.

Jag menar verkligen att Ingvar behövs i skoldebatten! Regeringen borde ha med honom som expert i allt utredningsarbete som pågår just nu. Det vetenskapliga han framför i debattartikeln är omistligt.

Etiketter: ,

Det är ju knappast raketforskning...

... men det är ändå forskning och då brukar man kunna kräva lite mer.

Många i lärarutbildningsbranschen satte söndagsfrukosten i vrångstrupen när Martin Ingvar bredde ut sig på en helsida om att skolan inte är anpassad efter aktuell forskning. Personligen reagerade jag som jag gör när det är tv-program om människor som har det väldigt svårt - jag la ifrån mig tidningen för att slippa må dåligt. Det är fegt - jag vet! Men nånting så sällsynt dumt har jag väldigt sällan läst. Fascistoida åsikter blandade med en enorm kunskap blir mycket, mycket obehagligt. Igår kommenterade Lennart Axelsson på Ung kommunikation artikeln och han sammanfattar läget mycket bra. Läs Axelsson, det räcker.

En person som Ingvar skulle verkligen behövas i en nationell grupp som har i uppdrag att utreda skolan. Men sen får man inte ge en sån person oinskränkt makt, det blir farligt. Lyssna på hans massiva kunnande och låt sen pedagoger och andra med insikter om unga och lärande omsätta denna kunskap i praktik.

Etiketter: , ,

tisdag, mars 11, 2008

Fältare på nätet

Fick tips från Jens på Kunskapscentrum för fritidsledarskap om en artikel i DN. Den handlar om fältassistenter som använder nätet som ett av flera sätt att komma i kontakt med unga. Två saker är extra intressant med den här artikeln, ur min synvinkel:
  • Att man medvetet använder sig av nätets sociala egenskaper, t ex öppenheten för att nå de unga. Jag kommer att hänvisa till det här sättet att arbeta i den artikel jag skriver nu.
  • Att fältassistenterna har utvecklat ett sätt att förhålla sig till de speciella etiska och juridiska frågor som uppkommer på nätet. Det tyder på en mogenhet och det beror säkert på att de har tvingats arbeta i flera år med de problem och möjligheter som nätet för med sig. Men alla har inte tänkt till på det här sättet. Jag blev uppringd av en stor samhällsorganisation som jag inte avslöjar namnet på här. De ville veta lite mer om hur de skulle närma sig unga. De trodde att de hade tänkt till, men det hade inte gått så bra. T ex ville de undvika det etiska dilemma som uppstår när vuxna ska ta kontakt med unga på nätet. För att undvika att den som kontaktar blir misstänkt för att vara pedofil hade de anställt väldigt unga vuxna som kontaktpersoner. De trodde helt enkelt att pedofiler är äldre... Ju mer jag tänker på det desto dummare är det! Har de inte läst på om pedofiler innan de börjar tänka kring problemet? Många förövare är i själva verket bara några år yngre än sina offer. Hur som helst verkar fältarbetarna i artikeln ha tänkt och läst riktigt ordentligt.

Etiketter: ,

måndag, mars 10, 2008

Små, små grejer på internet

Min brorsa, som för övrigt är världens just nu bästa lillebror, har vunnit sjukt fina priser för sin forskning. Det är bara drygt ett år sedan han disputerade och han har redan fått mer priser än de flesta kan hoppas på under hela sin karriär. Och så är han bara 16 eller så (allt annat är otänkbart - för det skulle innebära att jag är jättegammal. Om han skulle vara närmare 30 så skulle ju jag vara närmare 48 och det fattar ju alla att det inte är sant). Det är ganska kul att han gör extremt tekniska och teoretiska grejer men som har så konkreta anvädningsområden. Läs mer i Metro. Att spara el, att ha en behaglig inomhustemperatur, att hålla koll på om broar är på väg att spricka... allt det är viktiga och nödvändiga saker. Heja, Adam!

Etiketter: ,

fredag, mars 07, 2008

Youtube Moment vecka 10

Denna vecka är det sportlov hos oss och vi har snö och sol, hur trevligt som helst. Ikväll blir det punkklubb för Johan och mig. Här får ni en liten försmak av det som bjuds.

Etiketter: ,

torsdag, mars 06, 2008

Sociala barn

Anders Mildner heter en journalist och bloggare på Sydsvenskan. Hans blogg är mycket läsvärd och idag skriver han om nästa trend: sociala barn. Han berör något som jag är inne på i mitt nuvarande projekt, nämligen att separera åldrarna lite. Det var en kommentar som jag fick på min avhandling, att jag inte pratade om olika åldrar utan buntade ihop barn och unga i flera resonemang. Och det är bara att hålla med. Nu är tiden inne att titta närmare på hur barn respektive yngre tonåringar förhåller sig till nätet. Även äldre tonåringar och unga vuxna är intressanta grupper, för att inte tala om den ruggigt intressanta gruppen 25-35 där en del verkar ha ett mycket speciellt sätt att umgås på nätet.

Men nu skulle det handlar om sociala barn. Så här skriver Mildner:
Vill man få ett hum om hur stor den sociala marknaden för barn är, så ska man fundera lite över det faktum att Club Penguin attraherar dubbelt så många användare som hypade Second Life – vilket säkert spelade in när sajten förra året köptes av Disney för *host* 350 miljoner dollar.
Igår var jag i Västerås och pratade på det mycket trevliga och välarrangerade Kulturtinget. Nadia Jebril var moderator och vilken moderator! Ett riktigt proffs som lyckades sprida en sån positiv stämning tack vare sin ohöljda nyfikenhet. Boka henne om ni behöver en presentatör.

Etiketter: ,

onsdag, mars 05, 2008

Computers in Human Behavior

Ett ovanligt intressant nummer av Computers in Human Behavior finns ute nu. Jag har laddat ner några artiklar för läsning (nån gång):

Ando, Reiko, & Sakamoto, Akira. The effect of cyber-friends on loneliness and social anxiety: Differences between high and low self-evaluated physical attractiveness groups.

Derks, Daantje, Fischer, Agneta, & Bos, Arjan. The role of emotion in computer-mediated communication: A review.

Meelissen, Martina R.M., & Drent, Marjolein. Gender differences in computer attitudes: Does the school matter?

Whitty, Monica, & Carville, Siobhan. Would I lie to you? Self-serving lies and other-oriented lies told across different media.

Idag åker jag till Västerås för att prata på Kulturting 2008.

Etiketter: ,

tisdag, mars 04, 2008

Två intressanta avhandlingar

Skolporten berättar om två intressanta avhandlingar med anknytning till mitt område.

Barns multimediala berättande. En länk mellan mediakultur och pedagogisk praktik heter Anna Klerfelts avhandling. En intervju med Anna Klerfelt hittar du här.

Elizabeth Englund försvarade i fredags avhandlingen Folkrätt för barn som pedagogiskt åtagande: Statligt ansvar - regionalt lärande? En intervju med Elizabeth Englund hittar du här.

Etiketter:

måndag, mars 03, 2008

Generation P?

Lotta Löfgren-Mårtensson är en av författarna bakom Generation P? - om unga och pornografi. Den här boken kom i december men jag har inte hunnit läsa den än. Jag kommer att fokusera på del 3 i första hand: Media and pornography. Där skriver bland andra Anja Hirdman och Susanne V Knudsen om självrepresentation på nätet. Båda dessa författare finns för övrigt i ett temanummer av NIKK, finns här som pdf.

Läs även en recension här.

Etiketter: ,