onsdag, april 30, 2008

Internet, svenskarna och världen

World Internet Institute arrangerar ett seminarium som jag väldigt gärna skulle vilja gå på, men jag är dessvärre inte i Stockholm den dagen. Så här skriver de i inbjudan:

INTERNET, SVENSKARNA OCH VÄRLDEN
Tisdagen den 6 maj kl 16-17.30 på Folkets Hus i Stockholm

Hör världens främste Internetforskare Jeff Cole som besöker Stockholm. Jeff Cole är professor och chef för Center for the Digital Future vid University of Southern California. Sedan år 2000 leder han den världsomspännande studien World Internet Project. Nära 30 länder medverkar, där 100-tals forskare årligen följer 60.000 hushåll för att se och förstå Internets påverkan på människa och samhälle.
Jeff Cole var mediarådgivare åt Bill Clinton och Al Gore, och han är detsamma åt George W Bush. Nu kan du själv höra honom!

World Internet Institutes forskningsledare Olle Findahl presenterar de första forskningsresultaten från årets studie “Svenskarna och Internet 2008”. Bland annat visar han att samtidigt som svenskarna är de mesta Internetanvändarna i världen så är vi också mest skeptiska till nätets innehåll. Professor Olle Findahl pekar också på att det är de svenska pensionärerna som placerar landet i topp när det gäller Internetanvändning.

Tisdagen den 6 maj kl. 16.00-17.30, Kongresshall A Folkets Hus, Barnhusgatan 10-12 (Vid Norra Bantorget) Stockholm
Anmälan mailas till anmalan@iis.seDen här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det senast fredag den 2 maj
Seminariet hålls på engelska, är kostnadsfritt och antalet platser är begränsat. Det bjuds på kaffe/öl och smörgås efteråt.

Etiketter:

tisdag, april 29, 2008

World Summit on Media for Children and Youth

2010 kommer världskonferensen World Summit on Media for Children and Youth till Karlstad. Redan nu är förberedelserna igång och arrangörerna vill veta vad vi tycker att konferensen ska ta upp.
Putting children's well-being at the heart of the media agenda, and media at the heart of children´s agenda. A world conference with opportunities for networking, debate, challenge, interactivity, and workshops to share perspective, experience and expertise.

Etiketter:

måndag, april 28, 2008

Barn och internet, igen

Jag berättade tidigare om den oseriösa webbplatsen Barn och internet vars upphovsmän tidigare figurerat i diverse skumma sammanhang och som har plagierat mina texter. Lägger ut de delar jag reagerade på så får ni bedöma själva: 080424_jfr.pdf. Universitetsjuristen kommer inte att agera i det här läget, de hjälper bara till om det är vi själva som har plagierat någon annans forskning. Och jag har ingen lust att lägga ner energi på såna här typer. Tänkte istället bara utnyttja den här fantastiska öppenheten och offentliggöra händelsekedjan. Först fick jag och många med mig ett mail i mars:

Jag försökte ringa dig, provar även med mail. Vi är en nystartad förening som har för avsikt att den 21 mars 2008 lansera en ny föräldraportal ang. barn och Internet. Vi tror att föräldrar behöver förbättra sina kunskaper i vad deras barn och ungdomar gör på nätet idag och vilka risker och möjligheter det för med sig. Inspiration till portalen har vi fått av egna erfarenheter och dessa frågors stora utrymme i media. Vårt syfte är att skapa en informativ och inspirerande webbportal som ska öka föräldrars förståelse och kunskap om barn och ungdomars tid på Internet. Med aktivt arbete få barn och föräldrar att gemensamt skapa en trygg grund för ett framtida Internetanvändande. Webbportalen kommer bland annat att presentera fakta, aktuella artiklar, forskning, risker, preventiva råd, länkar och nyhetsbrev. Här ges även besökaren möjlighet att utbyta erfarenheter och idéer i våra diskussionsforum och bloggar. Vår önskan är att personer med goda kunskaper och erfarenheter i barn och ungdomars användande av internet på något sätt vill samarbeta med oss och dela med sig av sina kunskaper till så många föräldrar som möjligt. Ett exempel på samarbete kan vara att en gång per vecka leverera skrivet material till en blogg, nyhetsbrev eller ett inlägg i debatten. Reflektion över aktuella händelser, allmänt om barn och internet, analys av presenterade forskarresultat och fördjupning i olika företeelser, kan vara intressanta upplägg. På vår portal finns även möjligheten att presentera dig,ditt arbete, framtida föreläsningar mm. Hur ser du på möjligheterna till ett sådant samarbete? Vad kan vi göra för att ett samarbete med dig skall bli verklighet? Vi hoppas du finner detta intressant och att någon form av samarbete snarast kan komma till stånd.

Jag svarade så här:

Jo, det låter intressant, men det beror också på några saker. Dels vad det är för typ av organisation, vem som står bakom, vilka mål som finns, varifrån pengarna kommer, vilka ni har tänkt samarbeta med. Dels beror det självklart på vad ni kan betala. Jag är rätt hårt uppbunden av olika uppdrag men om det är något som intresserar mig och som kan fungera ihop med min forskning är det alltid möjligt att köpa loss tid för annat. Jag sysslar just nu med att göra en översikt av vilka råd som brukar ges kring ungas nätanvändning och se vilka av dessa som faktiskt har förankring i vetenskaplig kunskap och vilka som bygger på rena fördomar. Jag ser på er webbplats att ni planerar att publicera tips och råd. Hur tänker ni ta fram dessa? Så du får gärna berätta lite mer om projektet, så ser vi om vi kan hitta former för samarbete.

På detta mail fick jag inget svar men efter att jag skrivit om detta i bloggen kom följande mail från en annan person:

Hej Elsa.

Jag läste din blogg och tycker att det är tråkigt att du uppfattat det som att vi kopierat ditt material. Det har aldrig varit min mening. När vi samlade material till webbsidan så surfade vi naturligvis runt. Läste de böcker vi kunde komma åt och försökte skapa ett material som vi tror att föräldrar och andra vuxna vill läsa. Det framkom tidigt att material på olika sidor mer eller mindre är identiskt och har säkert dig som ursprungskälla. Olyckligt kan det ha klippts ett stycke som vi tyckt varit för bra för att inte ta med och samtidigt att vi missat att uppge källan. Om det stämmer ber vi om ursäkt! Du får gärna återkomma så lovar jag att uppge på hemsidan var texten kommer ifrån.

Jag vill samtidigt återkomma till det samtal som vi hade tidigare om eventuellt samarbete. Det står ganska klart att du är en av dom mer framstående i detta ämne och vi ser dig gärna som exv. krönikör på vår sida. Vår ambition är att rapportera, inspirera och förmedla material som berör ungas tid på nätet. Vi har ingen avsikt att rida på föräldrars oro för att tjäna pengar utan det mest grundläggande är att nå ut i så stor omfattning som möjligt med allt som berör säkerheten runt våra barn, även runt Internet. Det finns mycket som går att göra bättre på sidan och det är ett föränderligt forum nätet och så även vår hemsida. Den har varit igång en vecka och utan speciellt mycket väsen haft en hel del besökare vilket vi tycker är trevligt.

Som projektet drivs idag så är det genom bolagsform. Det finns ett vinstmål. Visionen är och var från början att försöka göra ett så gott arbete som möjligt och dessutom vara oberoende från diverse bidragskällor.

Att vi sökte kontakt med dig var för att det tidigt stod klart att du var väl insatt och har fördjupade kunskaper i ämnet. Idén var från början att ha bloggare inom olika kunskapsområden. Idag är tanken att istället publicera krönikor. Vi är fortfarande intresserade av ett samarbete och tror att din kunskap och erfarenhet skulle tillgodogöra besökarna en hel del. Ersättning för nedlagt arbete diskuteras naturligtvis.

Hör gärna av dig så får jag höra om och hur vi skulle kunna inleda ett samarbete.

Inga övriga kontakter har tagits, varken via mail eller telefon. Jag har ingen aning om vilka dessa personer är mer än att en av dem figurerat i rätt skumma sammanhang, vilket framgår om man googlar hans namn. Här finns iallafall min egen jämförelse av texter från min webb och deras: 080424_jfr.pdf. Jag finns inte angiven som källa, inte heller finns det en länk till min webb från deras.

Etiketter: ,

fredag, april 25, 2008

Youtube Moment vecka 17

I onsdags missade jag ett äkta Youtube moment. Det ska ju egentligen vara ett fantastiskt ögonblick som man lyckas bevara till eftervärlden med hjälp av en kamera och jag råkade ut för ett sånt men var inte snabb nog med kameran. Det ni borde fått se här var en scen som kunde varit hämtad från Animal Planet men i själva verket utspelade sig på Sturups flygplats. En herre i fina kläder och skinnportfölj nosade runt de övertäckta behållare som alla vet innehåller kvällstidningar som flygbolaget snart tänker dela ut gratis till sina passagerare. Han stryker runt, tvekar lite, vädrar efter fara och går sen till attack, nästan lite nonchalant så att man ska tro att han bara går förbi. Han petar undan överdraget, nappar åt sig ett par tidningar och återvänder till sitt läger. Innan han hunnit sätta sig reser sig fler och fler av samma art och tar sina exemplar av tidningarna, alla fint klädda i svart eller mörkgrått, alla lika obekväma med situationen, och återvänder snabbt till sina platser. Överdraget lägger de tilbaka så gott det går utan att behöva stå kvar och exponera sig för länge. Alla klarade sig. Alla fick tidningar gratis.

Jag får spela upp den filmen i huvudet istället och ni får ni se en underhållande film på temat chockerade fördomsfullt. Tack för tipset, Pia.

Etiketter:

Avhandling om fusk

Lars-Erik Nilsson har varit forskare länge och nu kommer också hans doktorsavhandling. Det är tur för världen att han väntade till nu med att bli klar för det är såna aktuella resultat som kanske hade försvunnit i ointresse om de kommit ut för fem år sedan. Nilsson har skrivit om studenter som fuskar, eller inte fuskar, beroende på hur man ser på saken. Det är en massiv avhandling, utan att vara för lång eller för tung, en sån där som jag vill rama in i guldram. Det är så välgjort in i minsta detalj, så genomarbetade tankar, så mycket referenser. En sak är säker: när Nilsson vaknade den där morgonen han skulle disputera måste det ha varit som vilken morgon som helst. Avhandlingen är vattentät, disputationen måste ha varit en promenad i parken. Läs mästerverket "But can't you see they are lying." Student moral positions and ethical practices in the wake of technological change. Mer info finns på Skolporten.

Etiketter: ,

torsdag, april 24, 2008

Stipendium för kultur och teknik

Crosspostat från Umeå live:

Bjarnes minne är en fond skapad till minne av Bjarne Nyquist. Varje år utlyser man ett stipendium för att

"... ge möjlighet att utveckla ett koncept och/eller prototyp som ska kunna leda till affärs- eller samhällsutveckling inom området. Ideerna ska vara djärva och annorlunda men realiserbara och ska kombinera kultur och teknik på ett nytänkande sätt. Stipendiaten får förutom finansiellt stöd för utveckling av koncept/prototyp även hjälp med att söka aktörer och resurser som kan föra idén från koncept till tjänst/produkt."

Sista dagen för ansökan är 5 maj så det är lite bråttom. Läs mer om 2007 års stipendiater. Sen är det bara att fila på sin ansökan.

Etiketter: ,

tisdag, april 22, 2008

Allvarligt samtal med mig själv

- Ja, Elza, hur tyckte du att det där gick?
- Det gick väl bra! Eller... nej, det gjorde det ju inte. Jag borde nog ha hållit tyst.
- Känns det så nu?
- Ja, det gör det. Det känns faktiskt jättedumt.
- Varför sa du det, då?
- Nej, men jag försökte hålla tyst.
- Försökte? Men du är medveten om att du i princip kallade dem rasister?
- Rasister och rasister, vet jag inte...
- Jo, du jämförde uttalandet "den som har arbetat med folk från [ett land] vet att [fördomsfullt uttalande om detta lands forskningskultur]", med när folk säger "men jag har bott granne med en från [ett land] och jag vet att de [snattar/super/slår sina barn]".
- Etnocentriskt var ordet jag använde.
- Ja, men du förstår att det kan uppfattas väldigt negativt när nån säger så?
- Ja, jo, men jag försökte faktiskt hålla tyst.
- Du känner inte ens de här personerna. Och de arbetar i din bransch. Det verkar otaktiskt, tycker jag.
- Jo, det är nog sant. Men jag satt tyst jättelänge. Och sen kunde jag liksom inte hålla mig. Det blir ju inte bättre för att vi är akademiker. Snarare värre om man tänker sig att vi ska ha tränat oss i att ifrågasätta och kanske framförallt veta att man har olika glasögon på sig (och då alldeles bortsett från att vi verkligen borde veta att man inte alls vet nåt om ett helt folk hur många erfarenheter av enskilda fall man än har).
- Det låter lite som Tourettes syndrom...
- Hm...
- Vad sa de andra?
- Inget. Det blir alldeles tyst när jag säger sånt där.

Etiketter:

Mediebevakning i Kalmar

I fredags var jag i Kalmar och föreläste vid en informationsträff om regeringens satsning mot mobbning i skolan. Myndigheten för skolutveckling berättade att de har som rutin att gå ut med pressmeddelanden inför alla dessa lokala träffar. Det förklarar varför det var journalister i Malmö när vi var där. Jag undrade lite, faktiskt. Nu blev det två intervjuer, en med tidningen Barometern som skrev en artikel. Lokalradion var också där och intervjuade, direkt efter Bruce Springsteen ca 7 minuter in i programmet dyker jag upp.

Etiketter:

måndag, april 21, 2008

Learning Race and Ethnicity: Youth and Digital Media

Crosspostat från Umeå live:


Amerikanska MacArthur Foundation har satsat stora pengar på ett forskningsprojekt om unga och nätet. Nu börjar resultaten komma i form av böcker. Några av artiklarna är fritt nedladdningsbara, kanske i sig ett resultat av forskningen. En av de forskare som fått finansiering via projektet, danah boyd, har nämligen gått ut i sin blogg och uppmanat akademiker att inte längre publicera i tidskrifter som tar betalt för nedladdning. Hon säger bland annat

Use that privilege to help build new journals that are not strapped to broken business models.

Läs artiklar från Learning Race and Ethnicity: Youth and Digital Media.

Hittat på Lina Ydrefelts blogg.

Etiketter:

fredag, april 18, 2008

Hur gör man?

HowDoYa.com är webbplatsen för dig som vill veta hur man gör. Man kan fråga om allt, påstår skaparna. Jag testade lite skumma saker:
How do you make biscuits and gravy? 5211 träffar
How do you get a gun? 102052 träffar
How do you do algebra? 75953 träffar
How do you make gravad lax? 96 träffar där den första handlar om Swedish Christmas.
How do you do? Internal error occurred please try later.

Men när katten skulle testa (han brukar tassa över tangentbordet och då hittar jag mystiska möten inplanerade i min kalender efteråt) så gick det inte lika bra:
Sorry, there simply is nothing on the Web regarding "how to lakjfpuar ."

Men då vet vi ju det iallafall.

Youtube Moment vecka 16

Det är så bra med Youtube! Vi slipper vara hänvisade till att försöka återskapa gamla favoritsketcher i huvudet. Fast den här var jag lite nervös för att se igen eftersom den är så mytisk för vår familj och jag var rädd att den inte var lika rolig som jag minns den. Men det var den! En liten varning: om du gillar Discovery och såna kanaler får du vara beredd på att tittandet aldrig mer blir lika allvarligt när du har sett Onaturligt från tv-programmet Pentagon.

Etiketter:

torsdag, april 17, 2008

Bra samtal om IT i lärarutbildning

Läser i Ung kommunikations blogg om ett inslag i lokal-tv i Jönköping där Lennart Axelsson deltar. Det var en ovanligt bra diskussion. Axelsson är förstås kunnig på området men även rektorn sa bra saker. Elevrådsordföranden var ändå bäst, hon uttryckte det hela perfekt när hon sa att det är lärarna som måste gå framåt i sin utveckling - eleverna kan inte förväntas gå bakåt.

Etiketter:

tisdag, april 15, 2008

Digital trappa

Hittat hos Dataföreningen: IVA:s satsning Internetframsyn (som redan i namnet längtar tillbaka till 50-talet) har verkligen levererat. En digital trappa! Man har tydligen kommit fram till att vi inte pratar om samma sak alla gånger vi pratar om digital kompetens. Vissa gör vissa saker med datorn och vissa gör annat. Och då tänkte de strukturera det hela så att vi vet vad folk gör och i vilken ordning. Nej, förlåt, man ska inte vara ironisk på internet, men det här är bara så dumt. Jag har tidigare kritiserat satsningen för att inte ta med unga användares perspektiv och här brakade de rakt in i mina värsta farhågor. De har modet eller dumheten att föreslå ett nytt slags datorkörkort! Ingen med något som helst vett kommer att haka på detta. Jo, förresten, de som vill sälja skräp kommer att sätta ihop kurser enligt den digitala trappan. Det får bara inte hända.

Här har ni trappan. Det är bara att börja klättra:

Trappsteg 1: Uppsöker webbplatser för information, t.ex. kommunal information eller tågtider.

Trappsteg 2: Enklare internettjänster som till exempel e-post, anmälan till evenemang på internet.

Trappsteg 3: Mer avancerade internettjänster som internetbank, e-handel.

Trappsteg 4: Använder snabbmeddelanden (instant messaging) och telefonitjänster, till exempel Skype.

Trappsteg 5: Är aktiv i sociala nätgemenskaper. Konsumerar media online som t ex musik, radio, videoklipp, nyhetsbrev.

Trappsteg 6: Nästan ständigt uppkopplad. Skapar eget innehåll (bloggar, bilder, video etc). Använder mobilt internet. Ser på IP-TV. Spelar on-line spel.

Trappsteg 7: Använder internet som en naturlig del i både yrkes- och fritidsliv. Betraktar inte längre internet som ett eget begrepp utan ser det som en av grundförutsättningarna för de flesta yrkes- och vardagsaktiviteterna.


Etiketter:

Hur ska vi översätta internet?

Crosspostat från Umeå live:


Vad är det där Apberget för nåt? Det är som en ungdomsgård fast på internet.

När vi som är vuxna ska sätta oss in i nåt nytt - som internet - så måste vi jämföra det med nåt annat, nåt som vi känner oss bekväma med. Vi försöker hitta gamla motsvarigheter till nya fenomen och genom jämförelsen begripa det nya. Vi fungerar helt enkelt så som psykologiska varelser, att vi måste använda vår förförståelse för att begripa nya saker. Den som däremot är uppvuxen med internet kan närma sig nätfenomen från ett annat håll och kan förstå det nya mer utifrån dess unika förutsättningar.

Den sista tiden har jag skrivit om mobbning över nätet och läst mycket av den forskning som finns. Nu var det ganska snabbt gjort för det är verkligen inte många studier som är publicerade. En sak som slog mig är att det är rätt oklart hur vi ska översätta från det vi brukar kalla riktiga livet till internet. Många forskare har valt att referera till gamla resultat om mobbning, alltså resultat som kom till innan internet dök upp i barns liv. Och utan att reflektera närmare försöker de föra över resultaten till nätet. Ett exempel: Det finns studier som visar att övervakning får ner frekvensen av mobbning, dvs ju fler vuxna som övervakar barns skolmiljö, desto mindre mobbning. Om man vill använda dessa resultat på mobbning som sker över nätet gäller det att veta vad som motsvarar övervakning, vad som motsvarar skolmiljö, vad som motsvarar vuxna, osv. Den första tanke som dyker upp är kanske inte den rätta. Att övervaka alla mötesplatser för unga på nätet, är det en bra motsvarighet? Nja, jag misstänker att det skulle vara som att sätta upp övervakningskameror i alla hörn på en skola, på toan, i uppehållsrummet, etc. Så det svåra nu är alltså att förstå hur vi ska översätta resultaten från traditionella studier till barns nya umgängesmiljö.

Etiketter: ,

måndag, april 14, 2008

Barn i vanskelige situationer

Imorgon åker jag till Mo i Rana i Norge för att tala på konferensen Barn i vanskelige situationer. Högskolen i Nesna som har en del av sin utbildning förlagd till Mo i Rana har varit oerhört aktiva i arbetet mot övergrepp mot barn. Nu ordnar man återigen en konferens på ämnet och det går att följa den över nätet.

Etiketter: ,

söndag, april 13, 2008

Youtube Moment vecka 15

Det får bli den läskiga tomten från Sydamerika den här veckan. Faktiskt till och med läskigare än scenen med utomjordingen på bakgårdenen i M Night Shyamalans Signs. Och det här påstår de är på riktigt. Inget mänskligt kan röra sig så!


Etiketter:

fredag, april 11, 2008

Första nationella satsningen!

KK-stiftelsen har beslutat att avsätta 15 miljoner till forskning om unga och nätet. Det här är oerhört goda nyheter. Utlysningen kommer i juni och ansökningar ska vara inne i oktober. Självklart ska jag vara med och söka även om jag inte är ett stort fan av den typ av projekt man är ute efter - där forskare samverkar med näringslivet. Jag är lite för mycket ett barn av min tid för att gilla sånt. Det här kindpussandet med Microsoft är inte bekvämt för mig, jag blir orolig att viktiga värden tappas bort. Men jag får försöka tänka större och mindre 70-tal.

Roligt är det iallafall att vi får vårt första nationella forskningsinitiativ på det här området. Lite sent, det är faktiskt 2008, men dock. Som en journalist på Sydsvenskan sa till mig igår: "Det jag tycker är konstigt är att ingen har gjort det här tidigare." Exakt! Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.

Heja, KK-stiftelsen! Och heja, Stig-Roland Rask, eldsjäl och superproffs som ligger bakom mycket av det som görs i den här branchen!

Etiketter:

onsdag, april 09, 2008

Barn och internet

Jag läser i Jan Svärdhagens blogg att en webbplats som riktar sig till oroliga vuxna har lanserats: Barn och internet (www.barnochinternet.se). Jan berättar att han kontaktades av dem under planeringsstadiet men att han inte fick tillräckligt med information för att vilja vara med. Jag fick också ett mail från dem och svarade faktiskt. Men nu inser jag att mitt svar inte var det de ville ha, för jag tycker nog att webbplatsen andas tjäna-pengar-på-folks-oro. Jag hoppades att jag hade fel och anmälde mig som medlem för att komma åt allt material. T ex är jag intresserad av vad som döljer sig under Tips & råd, som ju är lite av min käpphäst. Idag blev jag godkänd som medlem. Egentligen borde jag kanske ha blivit glad när jag läste de råd som delas ut på Barn och internet, för de stämmer väldigt bra överens med mina egna råd... problemet är att de stämmer lite väl bra. Barn och internet har helt enkelt plagierat många av mina texter! Jag sitter på ett hotellrum just nu så jag kan inte lägga ut detta så att ni alla kan döma själva men jag har sparat ner allt och ska snart visa er hur de har arbetat. Inte på något ställe har de uppgivit mig som källa.

Etiketter: ,

måndag, april 07, 2008

SPAM!

Förra veckan skulle jag leta igenom min mailbox efter ett gammalt mail. Det var inget viktigt, bara en sak jag blev lite nyfiken på. Självklart dök det upp en massa ovidkommande i listan över mail som passade in på min sökord, även en hel del från spammappen. Plötsligt såg jag något i listan som fick mitt blod att isa sig: ett mail från redaktören till den tidskrift som antagit min femte artikel i avhandlingen. Artikeln ska publiceras i höst och jag var helt säker på att vi hade enats om att min sista version var ok. Istället hade de skickat två mail till mig, det andra med en lite mer desperat ton än det första: vi behöver dina ändringar snarast. Båda dessa mail hade alltså fastnat i spamfiltret. I normala fall tittar jag igenom listan över bortgallrade mail ett par gånger i veckan men detta måste jag ha missat. Läskigt! Så nu fick jag mycket, mycket bråttom att fixa det de bad mig om i januari.

Det blir alltså så att lösningen ställer till större trassel än själva problemet. Och om jag inte hade ett kraftfullt spamfilter skulle jag riskera att slänga viktiga brev av bara farten. Suck! Det enda hoppet är att folk utvecklar bättre och bättre filter. Helt tätt kommer det ju aldrig att bli. Själv fastnar jag då och då i folks spamfilter har jag förstått. Det är väl för att jag har ett z i e-postadressen. Spamnamnen innehåller ofta z och x. Och de är ofta väldigt fantasifulla. Nån gång ska jag kanske skriva en roman där alla personer heter spamnamn: Rodolfo Conner, Carmelo Middleton, Tami Gipson, Ezra Travis, Bazerque Kirkpatrick.

Etiketter:

fredag, april 04, 2008

You tube moment vecka 14

Står på Landvetter och väntar på ett försenat plan så jag passar på att lämna veckans Youtube moment. Årets aprilskämt måste ju vara när företaget bakom World of Warcraft låtsas lansera en rak efterapning av succéspelet Guitar Hero. Blizzard annonserar att nu är Bard Hero här. Det är så skickligt gjort med usel grafik och pinsamt likt originalet. Titta även på WoWs egen sida, spelaren använder tangentbordet som gitarr!


Etiketter:

Vårens föreläsningar

Idag kör vårturnén igång. Så här ser det ut. Vi kanske ses nånstans?

4 april, Göteborg: Informationsträff om mobbning, Myndigheten för skolutveckling.

8-9 april, Stockholm: Skolportens rikskonferens (pdf-fil med programmet).
9 april, Malmö: föreläsning i Värby församling.
10 april, Malmö: Informationsträff om mobbning, Myndigheten för skolutveckling.

15-16 april, Högskolen i Nesna, Norge: Barn i vanskelige situationer.
17 april, Växjö: En ledare i tiden – en skola för framtiden, Medierådet.
18 april, Kalmar: Informationsträff om mobbning, Myndigheten för skolutveckling.

23 april, Lund: Ärligt, härligt eller förfärligt? Medierådet.

8 maj, Stockholm: domarkurs IV, Domstolsverket.

30 maj, Gällivare: Barn- och ungdomspsykiatrin.

Etiketter:

torsdag, april 03, 2008

Bromölla bibliotek på Facebook

Kristianstadsbladet skriver om kampen för att Bromöllas bibliotek ska få finnas på Facebook. En artikel igår och en idag där även jag får uttala mig (även om jag lite väl snabbt blev utsedd till docent). För mig som inte måste stå med stövlarna i leran är det lätt att flina lite och säga att vi kommer att skratta åt hur kommunen hanterade det här om några år. För det kommer vi garanterat att göra, skratta åt att jurister letar efter ett värsta tänkbart scenario och agerar för att skydda etablissemanget mot det. Men för bibliotikarerna som uppvisar fantasi, farmåtanda, nyfikenhet och respekt för unga besökare är det nog inte lika lätt att flina. Bromölla bibliotek - vi är många som är på er sida! Läs även bloggen Bibliotek utan förbud.

Etiketter: ,

onsdag, april 02, 2008

I jakt på fildelare offras medborgarnas integritet

I dagens Expressen har Oscar Swartz skrivit en debattartikel som jag och en grupp andra också har undertecknat:

Nyligen meddelade justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att allianspartierna hade "enats om ett helhetsgrepp kring fildelningsfrågan". De tänker lägga fram en lag som bäst kan beskrivas på ett vis: Vi låtsas som om Internet och digital teknik inte förändrar världen och gör ett försök att motarbeta de unika egenskaper hos nätet som folk i allmänhet älskar.

De vill ge organisationer som företräder industrin möjlighet att jaga och identifiera vanliga människor som skickar "fel filer" mellan sig för att därefter kräva dem på skadestånd. Detta trots att EG-domstolen nyligen slagit fast att vi inte behöver införa en sådan lag.


Fildelning är kontroversiellt och författarna av denna artikel har ingen gemensam ståndpunkt. Däremot har vi enats om att kritisera politikerna för att onödigt snabbt rusa fram i en fråga utan att ta hänsyn till den allmänna opinionen. Det handlar inte bara om fildelning utan om synen på nätsamhället, framtiden, vår integritet och verktyg för brottsbekämpning.


Nätet innebär en
radikal demokratisering som mycket väl kan rucka på en del institutioner. Kostnaden för att skapa, producera och sprida till exempel musik har fallit drastiskt. Industriföreträdare vill dock upprätthålla den gamla världens ordning, affärsmodeller och - relationer.


Men skall vi med lagens hjälp upprätthålla gamla strukturer trots att nätet sjuder av kreativitet och innovation?


När vi alla lägger tid på att ta del av och själva publicera information, vem skall då ha betalt av vem?


Tidigare identifierades en yrkesman genom bland annat utrustning och tekniskt kunnande. I dag är inte gränsen mellan proffs och amatör så tydlig. Lagen speglade detta och skyddade proffset mer än amatören.


I dag när den tekniska tröskeln har sänkts är det svårare att motivera skillnader. Kommer de att bestå på samma vis om lagstiftaren får ökad förståelse för den teknik som skall regleras? Frågorna hopar sig.


När vi ser talarlistan för riksdagens "Offentliga utfrågning om Upphovsrätt på Internet" tydliggörs denna bristande förståelse för de förändrade samhällsroller som tekniken skapar. Evenemanget sänds direkt av SVT i morgon 3 april. Kulturutskottet låter hela sex organisationer tillkännage "branschernas synpunkter" för riksdagens ledamöter. Det handlar om organisationer med starka ekonomiska intressen av hårdare tag.


Två personer får framföra "konsumenternas synpunkter". En är generalsekreterare för en statligt finansierad organisation. Den andre föreslog tillsammans med utredaren Cecilia Renfors att fildelande människor skall kunna förlora rätten att använda Internet och skrev i Expressen en artikel med titeln "Så rensar vi upp bland fildelarna". Från Internetoperatörer och nätforskning får sammanlagt tre röster uttala sig.


Det har föreslagits
att olika visionära tänkare skulle få höras men kulturutskottets kansli säger sig bara vilja bjuda in folk som "förespråkar de legala alternativen" och som "representerar någon".


Sverige har en stor grupp framstående Internetforskare som är väl insatta i att diskutera teknikens sociala dimensioner. Därför finns det ingen anledning för lagstiftarna i riksdagen att enbart förlita sig på detta snäva perspektiv. Lagar kan ju ändras i både repressiv och tillåtande riktning.


Svenskarna har varit erkänt snabba på att omfamna nätet. Vi har inte råd som nation att blunda för de nya affärsmöjligheter som nätet skapar. Där skulle vi kunna ligga i framkant om vi besinnar oss.


Nätets möjlighet till global, dubbelriktad kommunikation och publicering till låg kostnad är revolutionerande. En hel generation har förstått teknikens möjligheter och tagit kommunikation till en ny nivå.


Vi ser en explosion av mänsklig aktivitet och social produktion: Vanliga människor uttrycker sig i text genom bloggar och kommentarer. De samarbetar och delar med sig av kunskaper på Wikipedia och i communities. De gör egna filmer som ibland roar miljontals människor. De delar med sig av information till sina vänner. Vi skall inte blunda för att detta kan hota existerande institutioner och affärsmodeller. Men det bjuder också oanade möjligheter till spridning av kultur och kunskap till hela världen.


Vi är bekymrade
över att nätsamhällets löfte till medborgarna om en spännande demokratisering kan omintetgöras av beslutsfattare som värjer sig mot att ta del av tänkandet runt detta.


Vi är också oroade över att reglerarna tycks villiga att offra grundläggande demokratiska fri- och rättigheter för att upprätthålla gamla strukturer.


Dessa verkar på ett förbluffande lättvindigt vis acceptera generell registrering, övervakning och avlyssning av hela folkets kommunikation. Integritetsintresset är inte ens företrätt på utfrågningen.


Så här får det inte gå till. Riksdagen måste hålla en kompletterande utfrågning om nätsamhällets löften där även status quo får ifrågasättas och debatteras. Reglerarna kan inte enbart anpassa sig till dem som kan hotas av ny teknik.


Genom att backa mot framtiden hotar man både demokratiska värden och Sverige som nätmässig spjutspetsnation.


Danny Aerts
, vd .se

Annica Bergman,
vd Dataföreningen i Sverige

Jonas Bosson,
Förening för en fri informationsinfrastruktur

Elza Dunkels,
fil. dr., Umeå universitet

Johan Ehrenberg,
ETC, publicist och medieentreprenör

Eva Frölich,
vd Frobbit AB

Patrik Fältström,
Internetexpert i regeringens IT-råd

Niklas Gerdin
, Swedish Network Users Society

Mathias Klang,
fil. dr. informatik, IT-Universitetet i Göteborg

Christopher Kullenberg
, doktorand i vetenskapsteori, Göteborgs universitet

Oscar Swartz,
internetentreprenör

Staffan Truvé,
vd Swedish Institute of Computer Science och The Interactive Institute

Dennis Töllborg,
professor, Handelshögskolan i Göteborg

Jonas Öberg,
Free Software Foundation Europe

Etiketter: ,

tisdag, april 01, 2008

De länkade orden: Den digitala arenans dynamik

Maria Mattus har skrivit en avhandling om trovärdighet på internet - De länkade orden - som hon förvarar på fredag. Verkar intressant, även om jag inte har hunnit läsa den.
Avhandlingens övergripande syfte är att utforska yttrandefrihet och trovärdighet relaterat till Internet. Fenomenet yttrandefrihet betraktas och studeras ur ett kommunikativt perspektiv där Internet utgör arenan för kommunikationen som är möjliggjord av den digitala tekniken.

Etiketter: