måndag, september 29, 2008

EU Kids Online Newsletter

Det projekt som jag jobbar med på 20 % av min tjänst i minst ett år, förhoppningsvis fler, ger ut ett nyhetsbrev som kan läsas här. Jag har inte träffat min kollegor i projektet än, vi ska ses i november. Här är iallafall några publikationer från projektmedlemmar:

Brandtzæg, P. and Heim, J. (2008) ‘"Jeg liker ikke voldsspill” - En studie av norske barns spillinnholdspreferanser og psykososiale faktorer’ ("I don't like games with violence" - a study of game content preferences and psychosocial factors among children) Nordicom Information, Vol. 30, No.1, pp.77-85.

Brandtzæg, P. and Heim, J. (forthcoming, 2008). Children’s Electronic Gaming Content Preferences and Psychosocial Factors – Is there a connection? Nordicom Review.

Livingstone, S., and Haddon, L. (2008) ‘Risky Experiences for European Children Online: Charting Research Strengths and Research Gaps’, Children and Society, Vol. 22, pp.314-23.

Pruulmann-Vengerfeldt, P., Kalmus, V. and Runnel, P. (2008) Creating content or creating hype: Practices of online content creation and consumption in Estonia. Cyberpsychology: Journal of Psychosocial Research on Cyberspace, 1 (Online). http://www.cyberpsychology.eu/view.php?cisloclanku=2008060202

Staksrud, E. (2008). Fairytale parenting. Contextual factors influencing children's online self-representation. In K. Lundby (Ed.), Digital Storytelling, Mediatized Stories: Self-representations in New Media (pp. 233-249). New York: Peter Lang.

Etiketter:

fredag, september 26, 2008

250 million women in the EU. Not a single one good enough?

Inom det närmaste året ska fyra tunga positioner inom EU tillsättas: en permanent ordförande för Europeiska rådet, en representant för utrikes- och säkerhetspolitik, en talman för parlamentet och en ordförande för kommissionen. I dagsläget är ingen kvinna aktuell för någon av dessa poster. Det är dags för förändring! Om uppropet får minst en miljon underskrifter så måste EU-kommissionen ta upp frågan, enligt principen för deltagandedemokrati i Lissabonföredraget. Tycker du att det är hög tid att få in fler kvinnor på de högsta
positionerna i EU, skriv under!

http://www.femalesinfront.eu/default.asp?view=front

Etiketter: ,

torsdag, september 25, 2008

Det finns inget klokt att säga

Fick en fråga från Annette om jag kunde säga något klokt om massakern i Finland. Egentligen finns inget klokt att säga mer än det som t ex Simon Lindgren skrev igår. Det är för övrigt väldigt tyst i de bloggar jag bevakar om denna senaste massaker. Kanske för att hela historien andas något annat än V-Tech och Jokela där våra fördomar om särlingen som till slut tappar greppet fick näring. Jag ägnar mig dessutom aldrig någonsin åt att genomsöka nätet efter obehaglig information av något slag, jag har andra metoder för att söka kunskap om detta, metoder som inte innebär att jag dagtingar med mina värderingar. Så jag kan inte kommentera det enskilda fallet, helt enkelt för att jag inte kan tillräckligt mycket om det och inte ser det som min roll att veta mer än så. Däremot är jag intresserad av att vi för debatten på en annan nivå än den rent privata och enskilda. Jag skulle vilja att vi diskuterar hur uppväxtförhållanden påverkar oss, hur skolan kan bli ett helvete på jorden för vissa, hur maktlöshet kan framkalla psykisk ohälsa, hur vi vuxna blundar för det obehagliga, hur pennalism fungerar (och då menar jag inte det som kallades kamratuppfostran utan vuxna som inte klarar av att barnen har det bättre än de själva hade, jfr Bauerlein - lyssna på vad han egentligen säger!). Och dessutom, en sak som jag retat mig på de senaste veckorna - vår nordiska vapenkultur. Det blir så uppenbart i älgjaktstider i Norrland eftersom lokaltidningen fylls av jaktreportage på lika många sidor som sport, dvs fem gånger så många som kultur och nöje. Det är en fullständigt icke ifrågasatt kultur där det ses som gulligt att små barn skolas in i vapenhantering. Vi är rätt bra på att kritisera självförsvarsargumenten för att äga vapen i USA, med all rätt, men döda-kulturen i våra egna skogar går rätt fri från granskning.

Det finns många och komplexa orsaker till att en ung människa väljer att avrätta medmänniskor och därefter ta sitt liv. En bidragande orsak kan även vara att han haft tillgång till internet och vuxit upp med våldsfilmer, jag vill inte att vi ska lägga locket på när det gäller sådant. Men att reducera en människas svåra lidande till något så enkelt som följden av att han tittat på film eller använt internet är skamligt både för den som uttalar det och alla dem som drabbats. Om något, borde vi välkomna den öppenhet och tydlighet som Youtube skapat i den här frågan. Vi borde vara tacksamma för att vi kan se det otäcka, se hur fruktansvärt dåligt mördaren mådde veckorna innan han dödade och dog. Det kan hjälpa oss att avslöja allvarliga mänskliga problem, enbart genom att vi får sym på dem. För var vill vi ha vår fiende? Där vi kan se och bekämpa honom, så klart.

Etiketter: ,

Youtubemördaren?

Simon Lindgren, som skrivit bland annat Sociologi 2.0 och omistliga Unga och nätverkskulturer skriver om dödsskjutningen i Finland under rubriken The YouTube Gunman?
Mediepanikerna säger förstås betydligt mindre om medierna som sådana, än vad de säger om mer långtgående sociala och kulturella dilemman. Det moraliserande talet om medierna riskerar därför att leda uppmärksamheten bort från vad det egentligen handlar om.
Resten måste läsas.

Etiketter:

onsdag, september 24, 2008

Internet of Things

Ny Teknik berättar om min lillebrors senaste framgångar:
Programmeringsgeniet Adam Dunkels i Kista spelar en nyckelroll när amerikanska it-jättar och Ericsson storsatsar på nästa generations internet. Tack vare hans metoder ska visionen om "prylarnas internet" bli verklighet.
Ny Teknik listar också Adams uppfinningar, bland annat det pyttelilla operativsystemet som han skrev om i sin avhandling.

Etiketter: ,

tisdag, september 23, 2008

Mediebevakning i Falun

Svt och radion var på plats i Falun idag, läs på Svt:s webb och se reportaget.

Etiketter:

ICT Competency Standards

UNESCO har tagit fram något de kallar för ICT Competency Standards och som låter mindre mekaniskt än det är. Det är helt enkelt ett dokument där de i matrisfom försöker bena upp vilka kompetenser som krävs idag, bland annat för lärare där de slår fast att
Teachers, too, must have the ability and inclination to experiment and continuously learn and use ICT to create professional knowledge communities.
Det är svårt att säga hur dokumenten kommer att användas men jag gissar att utbildningsinstitutioner över lag har mycket att vinna på att studera dem närmare och fundera på sin egen praktik i det här ljuset. Så här står det i förordet till lärarkompetenserna:
To live, learn, and work successfully in an increasingly complex, information-rich and knowledgebased society, students and teachers must utilize technology effectively. Within a sound educational setting, technology can enable students to become:
• Capable information technology users
• Information seekers, analyzers, and evaluators
• Problem solvers and decision makers
• Creative and effective users of productivity tools
• Communicators, collaborators, publishers, and producers
• Informed, responsible, and contributing citizens

Etiketter:

måndag, september 22, 2008

Medierådet i Falun

Idag åker jag till Falun för att delta i Medierådets turné. Vi vänder oss till skolledare denna gång. Min hovleverantör skickade just en ny grafisk profil till mina sorgligt försummade webbsidor. Ska försöka hinna fixa det innan jag åker. Håll utkik på kulturer.net.

I övrigt laddar jag mentalt för en artikel som planeras i Dagsavisen, jag tror att det blir denna vecka. Ni vet väl vad som hände Monty Python i Norge? Inga jämförelser i övrigt men lite nervös är jag allt. Jag meddelar här så snart jag vet mer.

Etiketter: ,

fredag, september 19, 2008

Radio imorgon

I morse hade jag planerat att vara ledig men det blev indragen i flera timmars mediaarbete. Konstigt att det kommer i sjok på det här sättet eftersom de inte har någon inbördes koppling. Först var jag på SR och pratade med programmet Publicerats Åke Pettersson och Torgny Sandgren från Ungdomsstyrelsen. Det var kul och jag är mycket glad att de valde just Torgny, som jag har träffat på förut. Han var en bra och nödvändig motvikt till min brutala stil. Ni får lyssna själva men han stod för det sansade och det är ju dessutom väldigt generöst av honom för det är så trist att vara sansad. Och det utnyttjade jag till att klämma ur mig grova generaliseringar. Härligt! Jag måste erkänna att jag var lite peppad av att prata med en norsk journalist dagen innan, i ett helt annat ärende. Hon sa att det var ovanligt att kvinnliga forskare vågade säga sånt som kan uppfattas som provocerande och då ville ju jag bryta den gränsen. Publicerat sänds i P1 lördag 15.35 och söndag 12.00. Lyssna i efterhand.

Så snart jag kom hem från radion var det dags för telefonintervju med den norska journalisten och det tog en och en halv timme! Blir det något av den intervjun så kan det bli spännande. Jag fick lära mig flera intressanta saker om norska lösningar på säkerhetsproblemet. Mer om det senare.

Etiketter:

torsdag, september 18, 2008

Självmord och ilska 2

Jag hade fel i mitt förra inlägg, på många plan. För det första skrev journalisten ändå om mig, trots att jag sågade hans resonemang rakt av. Läs här i Metro Teknik. Jag har tydligen sagt att
”Förr kände man sig oftast fredad när man hade lämnat skolan. På grund
av internet pågår i dag mobbningen på olika plan.”
Elza Dunkels, filosofie doktor vid Umeå universitet som disputerat på nätkulturer.
Självklart har jag inte sagt så! Tvärtom är jag noga med att påpeka att det är en missuppfattning att mobbningen stannar på skolgården. Istället följer den med i huvudet eller hjärtat eller var man nu vill placera smärta. Jag orkar inte ringa honom och bråka.

För det andra hade jag fel när det gäller kopplingen mellan självmord och internet. Den finns tydligen eller så är även dessa experter felciterade. Jag orkar inte ta den diskussionen med folk som borde veta bättre. Det är väl bara att gratulera den som kan så mycket och kan dra så långtgående slutsatser, antar jag.

Etiketter: ,

Självmord och ilska

En okuvlig bibliotikarie skriver idag om Svt och Uppdrag granskning som tydligen tagit upp självmordssajter precis efter handboken. Jag ska försöka se programmet vid tillfälle men jag förstår redan nu hur det är upplagt: närbilder som antyder att en ung människa inte längre lever, lite skärm, lite tangentbord, sorgsna och förvirrade efterlevande fast inte de närmaste utan lite skolkamrater, citat från självmord.com eller vad det nu kan vara för adresser, upprörda fackmän som uttalar sig fast kanske inte om det de är experter på, ett litet studiosamtal som fokuserar på att det är väl själva fan att det här ska förekomma och alla fattar väl att det skulle vara bättre om vi hittar nåt att förbjuda. Hur nära kom jag? Men läs smarta, hårdbloggande Linas inlägg om programmet, jag gissar ju bara.

Jag blev kontaktad av en journalist (listigt vidareskickad av en kollega...) som ville skriva om det här, eller som förmodligen redan hade skrivit om det och bara ville ha en expert att nämna som stöd. Eftersom han inte kommer att skriva något utifrån vårt samtal refererar jag det här: Han frågade om jag hade hört talas om det senaste fallet av självmord kopplat till internet. Det hade jag inte och han berättade att föräldrarna inte velat kommentera det hela. Han undrade om jag hade hört talas om något annat fall där internet hade orsakat ett självmord. Nej, sa jag. Vet du någon annan som kan känna till det, undrade han. Nej, sa jag, det finns ingen annan som kan känna till något om det. Vi har, så vitt jag förstår, inte sån kunskap om självmord att vi kan koppla ett enskilt självmord till en företeelse på det sättet. Och mest troligt är det en orsak till att föräldrarna inte vill prata med dig eftersom det är djupt kränkande att försöka reducera en människas liv och lidande till en enda händelse eller en enda företeelse. Ungefär så.

Det är motbjudande och ohederligt att gräva i människors lidande för att göra billiga poänger av det. Hederligt vore däremot att söka orsaker i ett större sammanhang eller röka ut folk som vill tjäna pengar på att vi har problem. Sen tycker jag att det känns väldigt, väldigt sent att vakna upp nu, 2008, och inse med fuktiga ögon att världen inte bara är vacker och att det även avspeglas på internet.

Etiketter: ,

onsdag, september 17, 2008

Full fart med ansökningar

Hoppas att ni allihop är med på ett hörn i någon ansökan till KK-stiftelsen. Själv är jag mitt i stormens öga, försöker bolla flera olika typer av aktörer och få ihop mitt drömprojekt. Det är nåt mycket bra vi har på gång och jag hoppas bara att alla inblandade kommer att tycka det och att vi kan samsas om formerna. Och jag hoppas att det kommer in så många bra ansökningar att de måste lägga ännu mer pengar på detta. Så om du inte har börjat på nån ansökan är det hög tid men inte alls för sent.

Etiketter:

tisdag, september 16, 2008

Studie om nätet och sexuella övergrepp

Läser på Umeå Live (som jag har lämnat ifall någon undrar varför det är så tyst från mig där...) att Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att göra en studie om sexuell exploatering av barn och unga på internet.
Till att börja med ska vi göra en studie om ungdomars attityder till och erfarenheter av sexuell exponering och sexuellt utnyttjande.
Det hela ska vara klart om ett och ett halvt år. Det har en hel del beröringspunkter med det jag håller på med så jag får nog hålla ett öga på det de kommer fram till. Suveränt att regeringen satsar på denna typ av kunskapsutveckling!

Etiketter: ,

lördag, september 13, 2008

Läs inte Göran Hägg!

Åtminstone inte innan ni ska föreläsa. Jag är verkligen aldrig nervös inför mina föreläsningar (jag kan berätta nån gång om varför) men efter att ha läst Praktisk retorik av Göran Hägg var jag fullständigt skräckslagen inför föreläsningen i Växjö igår. Jag köpte boken så snart den kom ut i pocket men flera av mina barn har hunnit före och nu råkade det äntligen vara min tur. På väg till en föreläsning! Plötsligt insåg jag hur naiv jag har varit i förehållande till mitt talande. Man måste ju kunna saker OM att föreläsa, det räcker inte att bara föreläsa. Inte fasen hade jag något exordium!

Nu gick det bra ändå och det var en mycket trevlig konferens. Tyvärr hann jag inte lyssna klart på Fredrik Wass som kom efter mig. Han var både rolig, insatt och proffsig. Undrar om han läst Hägg...

Jag hann med att vara med i radio också, ca 12 minuter in i programmet dyker jag upp, efter Nickleback.

Sen måste jag ju verkligen rekommendera Göran Häggs underbara retorikbok. Alla borde läsa den! När mina barn läste den berättade de hela tiden om det de lärde sig och jag förstår det nu, jag bubblar över av iver att dela med mig av allt jag lär mig. Världen ser helt annorlunda ut nu. Jag hade ingen aning om att Nixon var en lysande retoriker eller att Mona Sahlin hade usla talskrivare när hon åkte på ekonomiskandalen. Jag ser numera retoriska knep där jag tidigare såg argument. Och så fick jag oväntat stöd för mina peroratier fast jag självklart inte visste varken att det hette så eller att det var bra.

Etiketter: ,

fredag, september 12, 2008

Stor dansk undersökning

I My PhD Blog läser jag om en undersökning Malene Charlotte Larsen fått i uppdrag av danska Medierådet att göra. Tyvärr har hon glömt länka till sin artikel men jag får titta in senare och se om jag kan hitta den. Verkar ju vara precis sånt som vi här i Sverige borde göra.
The paper is entitled “Online soical networking: From local experiences to global discourses”. It is based on the comprehensive national survey about Danish teenagers’ use of social network sites that I conducted together with The Media Council last year. In the paper I explore the different experiences that young people have through the use of social networking technologies. Those experiences are analysed in relation to the often one-sided public discourses surrounding the subject.

Etiketter: ,

tisdag, september 09, 2008

Anonymitet som historisk parentes

Smart Mobs berättar om en artikel i NY Times Magazine som handlar om anonymitet på nätet. Bland annat har de hittat följande citat:
It’s just like living in a village, where it’s actually hard to lie because everybody knows the truth already,” Tufekci said. “The current generation is never unconnected. They’re never losing touch with their friends. So we’re going back to a more normal place, historically. If you look at human history, the idea that you would drift through life, going from new relation to new relation, that’s very new. It’s just the 20th century.

Etiketter:

måndag, september 08, 2008

Ofrivillig rolighet?


Jag var inne och kollade Lunarstorm för att se hur kursen Digitala kulturer utvecklas och råkade se en banner med reklam för tidningen Världens historia. Ni känner igen upplägget: ta en prenumeration och du får två nummer och en premie för 29:90. Ungefär så brukar det se ut och premierna varierar ju med tidningens tema. Pilatesboll för fitnesstidningar, läppglans för unga-tjejer-tidningar, laser-mojäng för bygg-fiske-bild-tidningar. Men här tog de det ett steg för långt, tycker jag! Välj mellan Nazi-jacka och mördarknivar från Orienten?

Etiketter:

fredag, september 05, 2008

Ny tjänst mot barnpornografi

Läser i Jan Svärdhagens blogg om en gratistjänst mot barnpornografi som Telia tillsammans Netclean tagit fram. Läs mer i DN. Jan gör en bra analys av läget och det är extremt bra att inte alla stämmer in i hyllningskören. Annars är det lätt att hylla sånt här eftersom det ingår i scriptet (mitt nya favoritord) för ansvarstagande vuxen med lite insikt i frågan.

Den här typen av initiativ är mycket svåra att kritisera eftersom de bygger uteslutande på välvilja och ett kritiskt förhållningssätt kan därför misstolkas som kritik mot saken i sig. Det är emellertid viktigt att förhålla sig lika kritisk till vällovliga initiativ som till uppenbart oetiska. Ett vällovligt initiativ kan göra lika stor skada om det bygger på en felaktig analys, det skulle till och med kunna göra mer skada eftersom det farliga är dolt i goda intentioner. Det finns nämligen en överhängande risk att åtgärden blir ett sätt att lugna vuxna och att det därigenom blir ett större hot mot barnen än det skulle ha varit utan. Alla typer av lösningar som lugnar vuxna måste ses med stor skepsis eftersom de per automatik triggar en passivitet som endast gynnar förövarna. 

Det viktiga är att fortsätta arbeta på flera plan samtidigt; titta på vad som kan göras tekniskt och juridiskt, forskning om hur övergrepp går till, vilka som blir offer och förövare. Och att ständigt ha en helhetssyn för att hitta lösningar på problemet snarare än dölja symptomen.

Etiketter: , ,

torsdag, september 04, 2008

Cultivating Creative Talents and Educational Innovation in Chinese Higher Educational Institutions

Vi har en gästforskare från Kina på institutionen under hösten, Professor Fan Yihong från Xiamen. Jag och min handledare träffade henne när vi var på samma konferens i Shanghai och vi insåg direkt att vi hade mycket gemensamt. Fan pratade om wisdom i sitt anförande, vilket är rätt ovanligt att man vågar göra i Sverige. Jag lånade lite av hennes tankar till min avhandling och det var verkligen kul att hon kunde komma hit till oss. Den som befinner sig i Umeå är välkommen att delta i ett seminarium som Fan håller på IML den 17/9 kl. 09.00 -10.00.

Föreläsning: "Cultivating Creative Talents and Educational Innovation in Chinese Higher Educational Institutions"
Fan Yihong, Professor of Higher Education, Director of Section for European Higher Education Studies, Institute of Educaiton, Xiamen University, P.R.CHINA. Assistant to the Dean of the institute on International Cooperation. Ph. D of Educaiton Policy and Leadership, 1999-2002, School of Educaiton, University of Massachusetts, USA. PhD Dissertation "From Integrative Worldview to Holistic Education: Theory and Practice." Current Research interests: Innovative and Creative Management and Leadership in higher educaiton; Globalization and International Education; Comparative Staff Development between Chinese and European Universities; Comparative and International Higher Education;How to Bring ICT and its impact on learning to more folks in higher educaiton field in China.

Etiketter: ,

onsdag, september 03, 2008

Gutter, jenter og IKT i skolen

I Öistein Johannessens blogg hittar jag en rapport från ITU i Oslo: Gutter, jenter og IKT i skolen. Kortfattat och bra, bland annat lyfter man fram AnnBritt Enochssons intressanta studie om kön och IT och nämner bland annat det hon kommer fram till om språk. En av AnnBritts slutsatser är:
But girls do have a language, and maybe as researchers and teachers we should listen to what they actually are expressing instead of looking for technology language.
ITU har en serie som heter Forskning viser där de sammanfattar olika forskningsresultat.

Etiketter: ,

tisdag, september 02, 2008

Mobilprojektor

Just nu skriver jag lite om datorer i skolan från 70-talet och framåt och då blir det extra kul med en nyhet som den Picturephoning levererar: nu finns det en mobiltelefon med projektor. Jag har blivit lurad förr men det här verkar rimligt och inte en dag för sent. När vi på 90-talet fantiserade om utvecklingen var en handdator med projektor framtiden för oss (jag har en rolig men lite pinsam powerpoint som bevis...). Då kunde vi inte ha gissat att det var mobiltelefoner som var de nya datorerna. Men det står inget om vikt, väger den för mycket är det ingenting för den som ska spela Ålidhemsbasket. För den som känner till Umeå kan det var intressant att veta att det är street basket fast med mobilen i fickan. Så att ingen ska stjäla den...

Etiketter: ,

måndag, september 01, 2008

Datorspel och lärande

Idag kör terminen igång och i vissa fall finns fortfarande tid att söka vissa kurser, bland annat Datorspel och lärande, en heldistanskurs på kvartsfart. Lärarna som har utvecklat kursen har verkligen legat i. De har offrat sommaren på att fortbilda sig, bland annat på en stor konferens i USA. Sök den eller varför inte Digitala kulturer som också tar in folk fortfarande. Eftersom det är kvartsfart kan man läsa båda... Digitala kulturer tar verkligen ut svängarna i år. Vi som utvecklat kursen har fjärilar i magen som om det var första dagen i skolan på mellanstadiet. Men man måste våga lite om man ska bidra till att föra utvecklingen framåt.

Etiketter: