torsdag, oktober 30, 2008

ENISA - nya säkerhetsregler

ENISA - European Network and Information Security Network Agency - har publicerat en rapport om barn i vad de kallar virtuella världar. Jag antar att de menar på nätet, fast de inte vill säga det. Några punkter som de själva lyfter fram i sitt pressmeddelande handlar om tips till vuxna:
 1. Keep the computer in a common room.
 2. Set house Internet/mobiles rules if and how to use virtual worlds.
 3. When activating a child‘s account, always do it using the parent’s email address.
 4. Be aware that parental consent should be required to process sensitive personal data, for chat rooms, send unsolicited commercial e-mails, etc.
 5. Have children use neutral nicknames, not their real ones.
 6. Communicate with your children about their experiences. Encourage them to tell if they feel uncomfortable or threatened online.
Jag blir verkligen ledsen om den här rapporten får spridning.

Idag sitter jag hemma och läser med tungt hjärta. Ända sedan den kom ut har jag haft boken Alexandramannen i bokhyllan men inte vågat läsa den. Men författaren Katja Wagner (hon är verkligen inte feg!) ingår i Medierådets föreläsarstall och därför träffades vi i onsdags. Då bestämde jag mig för att ta tag i mig själv och läsa boken. Det måste dock göras hemma i soffan och ett kapitel i taget, sen måste jag göra annat en stund. Nästa vecka bloggar jag om mina reflektioner. Här kommer Martina McBride som tröst. Roll the stone away, let the guilty pay, it's Independance Day. Här i en version tillsammans med Pat Benatar.

Etiketter: ,

ASSA och sanningen

Den stora skandalen med ASSAs lås avhandlades i Uppdrag granskning i Svt igår. Jag föreläste på en ort just den morgon då lokalpressen hade gått ut med nyheten och en i publiken tog upp frågan, eftersom den är lite kopplad till nätet. Det är nämligen på Youtube som instruktionsfilmen Så får du upp ett säkerhetslås på 10 sekunder har spridits. Den som frågade sa att det inte var så kul att gå till jobbet den morgonen och det blev en mycket intressant diskussion efter det. För hon satte fingret på exakt det som är kärnan: vi vill inte veta. Vi tycker på allvar att livet var bättre innan vi fick veta att de flesta villor står vidöppna och att det bara är att gå in och ta det man vill ha. När man får tänka efter en stund inser man att det självklart är tvärtom. Vi borde vara tacksamma och glada för att vi fått veta vad som hotar oss. Och jag tyckte att ASSAs VD skötte det bra i tv-intervjun. Han förklarade att de försöker ligga steget före skurkarna men att de nu fått lära sig hur de måste utveckla sitt lås ytterligare.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 28, 2008

Framtidens lärande

Skolforum leder ju till att man träffar en massa intressanta personer och jag träffade, bland många andra, Stefan Pålsson igår och påmindes om hans lysande blogg Framtidens lärande. Man får leta länge om man vill hitta en mer genomarbetad blogg, inläggen täcker ofta in många aspekter av ämnet. Så lägg in Framtidens lärande i din läsare och spara tid genom att Stefan gör en massa jobb åt oss.

Etiketter: ,

söndag, oktober 26, 2008

Skolforum 2008

Imorgon drar Sveriges största skolmässa igång medan eleverna får välförtjänta sovmorgnar. Jag är på plats och deltar i två olika KK-stiftelsearrangemang, kl 9.30 på måndag och 11 på tisdag. Hoppas vi ses om du också är i Älvsjö!

Etiketter:

onsdag, oktober 22, 2008

Radio i Norge

Det är lite krångligt att lyssna till radioprogrammet från igår men om man orkar lyssna igenom en timme, dyker diskussionen jag deltar i alldeles på slutet. En partisk sammanfattning:

Redd Barna försvarar sina råd med att nätet är utan social kontroll och därigenom farligt. De menar att det finns ett samband mellan att lämna ut information om sig själv och risker på nätet.

Så här säger Brandtzæg: att nätet är utan social kontroll beror just på att vi har uppmanats vara anonyma på nätet. Sen berättar han att det numera finns forskning som visar att man inte hittat något samband mellan öppenhet och risker, det är helt enkelt andra saker som styr.

Redd Barna är en försåtlig motståndare i en sån här debatt eftersom de använder främst känslomässiga argument. Man skulle kunna sammanfatta dem så här: Jaja, det säger ni forskare men jag bryr mig iallafall om barn och därför tänker jag skydda dem. Svårt att säga emot utan att framstå som kall och okänslig. Men
Brandtzæg gjorde ett bra jobb, han var lugn och rak.

Några av de klassiska kort Redd Barna drog (och de svar jag hade velat ge):
 • man ska sätta gränser för barn (ja, fast vad har det med saken att göra?)
 • barn vill ha regler (barn vill ha mycket: coca cola till maten, godis till mellanmål)
 • barn och föräldrar har efterfrågat regler och därför har vi tagit fram dem (samma svar: vi vill alla ha enkla regler att följa men de finns inte alltid)
 • och på slutet smällde hon till med Rödluvan och vargen (här blir jag stum av beundran - Rödluvan och vargen!).

Det knäppa är att vi är på barnens sida allihop. Utom vargen.

Etiketter:

Unga och nätverkskulturer 2008

Ungdomsstyrelsen arrangerar en konferens i samband med Dreamhack i Jönköping, 27-28 november. Jag var med på den första och tyckte verkligen om upplägget och innehållet. Dessutom var det en upplevelse att vara i Jönköping samtidigt som världens största datorfestival. Verkar bli om möjligt ännu intressantare i år, läs programmet här. Både Blondinbella och Simon Lindgren kommer, vad sägs om det?

Etiketter:

tisdag, oktober 21, 2008

Mer om søppelbøtta

Idag i Aftenposten har Petter Bae Brandtzæg vid universitetet i Oslo skrivit en svidande debattartikel kallad Nettregler utan vett. Och i Dagsnytt Atten debatterade både Brandtzæg och jag mot Redd Barna. Det går nog att höra imorgon, titta under Nettradio. Jag tycker att det gick bra. Det är så skönt att det finns forskning som visar på just det här som jag har frågat mig, om det inte är rent farligt att kräva att barnen ska vara anonyma. Det var en hel del skriverier i Norge efter artikeln i Dagsavisen: en till artikel i Dagsavisen, Halden Arbeiderblad, Computer World, Arbeitets Rett, osv.

Etiketter: ,

SVIT 08 i Gävle

Idag är jag i Gävle och har den otroliga äran att få öppna konferensen SVIT 08. Efter det finns det en mängd valbara pass, ett av dem är att diskutera lite med mig. Får se om det kommer nån till det, för konkurrensen är stenhård. Vad sägs om att lyssna på Kompenserande hjälpmedel för elever som har läs- och skrivsvårigheter eller Hur barn under 3 år upplever TV och leker med fjärrtroll.

SJ:s internet är segare än kola så jag kan inte titta på den video med danah boyd som Öistein Johannessen har lagt ut. Jag hade verkligen velat vara på konferensen i Oslo i fredags men då hade jag inte fått in min ansökan idag och inte heller hunnit så långt på de andra jag skriver på.

Etiketter:

måndag, oktober 20, 2008

Ungar & Medier

Medierådet släpper nu sin återkommande studie Unga & Medier. De har antytt att det kommer en del spännande resultat men samtidigt har de varit noga med att inte avslöja något. Nu finns den att ladda ner eller beställa.

söndag, oktober 19, 2008

If I were a boy

Här kommer en liten hälsning till alla suveräna människor jag jobbar med just nu. Vi sliter och släpar med ansökningar och det går så himla bra när det inte finns en massa prestige inblandat. Tänk att det finns så många goda människor! Och min tålmodiga familj som inte säger ett ljud när jag bara sitter här och jobbar, jobbar, jobbar fast det är helg och allt. Imorgon är det en deadline och så en till på onsdag. Och så är det några till däremellan.

I mitt huvud snurrar Beyoncés senaste singel. Av alla artister! Annars lyssnar jag mest på Ebba Grön och Dolly när jag skriver men den här låten... man kan riktigt känna hur den där tjejen har haft det. Och så passar den så bra in på våra olika ansökningar. Ni får veta mer när vi får pengar. Inte om. När. Tyvärr får ni bara en länk för de har undanbett sig inbäddning. Trist. Beyoncé: If I were a boy.

Etiketter:

fredag, oktober 17, 2008

Prisregn över brorsan!

Nu har lillebror varit och vunnit igen! Så här skriver SICS, där Adam jobbar:
Adam Dunkels får priset för sin forskning om små, minnessnåla och energisnåla nätverk baserade på Internetprotokollet (IP), en viktig förutsättning för industriell användning av trådlösa inbyggda system.
http://etn.se/47687
http://metro.se/se/article/2008/10/17/09/4646-68/index.xml
http://cio.idg.se/2.1782/1.186216/uppdaterad-internationellt-forskningspris-till-svensk-it-forskare
http://www.sics.se/node/3451
http://ercim-news.ercim.org/content/view/481/696/

Etiketter: ,

torsdag, oktober 16, 2008

Svenskarna och internet

Peter Alsbjer berättar om World Internet Institutes rapport Svenskarna och internet som släpps under Internetdagarna den 21/10. Man kan beställa pappersvarianten eller ladda ner den med start kl 12 den 21/10. Så skapar man ett sug efter sina rapporter! Missa för övrigt inte Internetdagarna. Jag kommer tyvärr inte att hinna dit men min berömda lillebror (eller hur det nu står på WP) kommer att prata på onsdag kl 9, se programmet.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 14, 2008

Malmö 15 oktober

Imorgon är jag i Malmö hela dagen (eller tekniskt sett är jag här redan nu eftersom jag just kom fram till hotellet), föreläsningar på Malmö högskola både 8.30 och 15. Det blir prat för olika typer av pedagogisk personal och jag ser fram emot dagen, det blir ett välbehövligt avbrott i ansökningsförfattandet. Hoppas på lite solsken och värme på stan mellan föreläsningarna.

Etiketter:

Debatt i Norge?

The shit is about to hit the fan. Jag har varit i kontakt med en journalist på Dagsavisen i Norge i flera veckor nu, först för en lång intervju och sedan för att kommentera artikeln. Mitt i allt detta arbete inträffade massakern i Finland och redaktionsledningen fick kalla fötter och ville skjuta på publiceringen. Nu är det iallafall dags och jag har blivit förvarnad att ha mobilen på eftersom de räknar med debatt. Det roliga är att jag fick stöd för mina tankar av Petter Brandtzæg, som är ett av de stora namnen i Norge. Och sen visade det sig att både Brandtzæg och jag hade använt samma formulering som åtminstone jag har fått från Stig Roland Rask:
Filteret må sitte i hodet på barna, ikke på dataen, sier Elza Dunkels.
Jag påpekade att jag inte vill ta åt mig äran för denna suveräna formulering men den anses numera vara allmängods. Så går det när man säger något som är tillräckligt smart. Formuleringen blir lite som barn - de skaffar sig ett eget socialt liv utanför ens kontroll och man kan bara stå bredvid och le stolt åt deras utveckling. Så jag hoppas Stig Roland tar det så och inte som en stöld...

Nu får vi se om det blir den stora debatt de förväntar sig.

Etiketter: ,

söndag, oktober 12, 2008

Släpp ljus och luft i unkna sovgemak!

Det var roligt, och ovanligt, att få så många kommentarer till inlägget om studentertyckertill.se. Vi svenskar är ju lurkers mest troligt därför att det passar vår stil i övrigt ("ska vi snacka eller ska vi supa?") och det tycker jag är sympatiskt - man skriver när man har nåt att säga, inte bara för att höras. Nu fanns det iallafall mycket att säga.

Det finns två perspektiv som saknas i kommentarerna, tycker jag. Det första är maktperspektivet, man måste förstå att lärare och elever har en relation som inte är jämlik ur maktsynpunkt och som kanske inte ens bör vara det. I alla maktrelationer måste den som har mest makt vara noga med att inte missbruka makten, i de fall där man tycker att det är viktigt, som t ex i en lärandesituation. Det finns folk som, oavsett var de befinner sig i hierarkier, säger vad de tycker men det är inte regel. De flesta människor är mycket känsliga för just maktrelationer och var de själva befinner sig i förhållande till andra och agerar utifrån detta. Internet kan då bli en arena för att uttrycka sånt som man borde kunna säga men inte kan eller vågar. Förutsatt att man tycker att det är bra att alla typer av människor får säga vad de vill säga, borde detta ses som en positiv utveckling.

Det andra perspektivet som saknas är läraren som professionell person. Det har alltid kommit känslomässiga reaktioner på den här typen av verktyg, tänkta att utvärdera lärare. När man lanserar verktyg för att betygsätta läkare blir det inte samma debatt och åtminstone en av dessa finns kvar - Doktorsguiden - medan studentertyckertill.se försvann snabbt. Vi kanske har lättare att se läkare som professionella yrkespersoner och patienter som kunder och då blir det naturligt att kunden kan utvärdera och betygssätta tjänsten eller varan. Varför är inte elever kunder? Eller studenter? Elevernas föräldrar kunde även ses som kunder när barnen är små. Av någon anledning är läraryrket fortfarande kopplat till mig som person; det är jag som ÄR en bra lärare. Som om det var min personlighet att vara bra på mitt jobb, inte att jag har utbildat mig och skaffat mig erfarenhet. Och mycket riktigt ser många lärarutbildningen inte som en utbildning utan som något man ska ta sig igenom för att få börja jobba som lärare. Och då först får man göra det man vill. Återigen lärare som ett personlighetsdrag snarare än ett yrke. Det här kan vi ändra på genom att arbeta med yrkets professionalisering och det är synd att ett lärarfack går ut så hårt mot studentertyckertill.se istället för att hjälpa till i professionaliseringsprocessen. Vi som är lärare behöver stöd i den utvecklingen och det främsta stödet handlar att få hjälp med tänkandet kring vårt yrke. Planering, undervisning och rättning tar all arbetstid och lite till i anspråk vilket bara gör att utvecklingen på en metanivå står mer eller mindre still. Där kunde facket hjälpa till och lägga tid på att filosofera kring yrket och inte rusa åstad som en nackad höna och bidra till fördumningen.

Och ja, det mesta mår bra av att komma ut i ljuset. Släpp ljus och luft i unkna sovgemak, som Hjalmar Gullberg skrev i Kärleksroman. Han pratade om en annan tid och andra rum men den fungerar lika bra idag.

Etiketter:

fredag, oktober 10, 2008

Sosial web og læring

Jag har skrivit om konferensen tidigare men nu drar det ihop sig och jag vill gärna tipsa om den igen: Sosial web og læring i Oslo den 16 oktober. Konferensen är gratis (anmälan krävs dock) och programmet är sprängfullt av intressanta ämnen:
10:00: Åpning ved Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og UiOs rektor, Geir Ellingsrud
10:30: Taken out of Context: American Teen Sociality in Networked Publics, danah boyd, University of California, Berkeley
11:30: Nye nettfenomener, Vibeke Kløvstad og Magnus Hontvedt, ITU
12:15: Lunsj
12:45: Hvilken type nettsamfunnbruker er du?, Petter Bae Brandtzæg, Sintef
13:30: Veni, Vidi, Wiki, Andreas Lund, InterMedia, UiO
14:30: Social networking and education – a critical perspective, Neil Selwyn, London Knowledge Lab
Dessutom är det sympatiskt att anordna en konferens som man kan åka till över dagen om man vill. 10-15.30, sen är det klart. Jag önskar att jag hade tid att åka.

Själv är jag i Malmö dagen före, den 15 oktober och föreläser två gånger. Sen måste jag hem och skriva klart vår ansökan till KK-stiftelsen. Bråttom, bråttom.

Etiketter:

tisdag, oktober 07, 2008

Rapporter från Becta

Becta - det statliga organ i Storbritanniens som har i uppdrag att säkerställa "the effective and innovative use of technology throughout learning" publicerar fortlöpande rapporter om unga och IT. En av de senaste handlar om säkerhet: E-safety and Web 2.0. Så här skriver de på sidan 33:
Schools do not forbid children from walking unaccompanied to school because of the risk of a child being abducted or injured crossing a road. They do not prevent general access to the school playground because of incidents of bullying. In these areas, policy has evolved over time to balance the likely risks against the benefits to children of exercise and creative play, also taking account of pragmatic issues such as difficulty of prevention and the value of getting children out of the school buildings over break time.
Man försöker också hitta orsaker till den här skillnaden och påpekar att det inte kan vara lärare som står för hela förändringen:
Any substantial change cannot come from teachers alone; innovating teachers and schools need the support of policy-makers and local authorities. The evidence from this study is that children are engaging with a wide range of social, creative and engaging web activities at home, and this is producing a growing divide between such web-confident children and those who are restricted to using the web at school to retrieve specific information from pre-approved websites.
Den varningen tar jag med mig när jag ska skriva artikel.

Hittat på Öistein Johannessens blogg.

Etiketter: ,

måndag, oktober 06, 2008

Digitalt Rosa Bandet

Nu finns Rosa Bandet även digitalt. Skicka ett sms som kostar 20, 50 eller 100 kronor så stöder du Bröstcancerfonden och får använda en sån här bild i en månad. Lite krångligt var det med Giver Sign - man måste ladda ner en programvara och hålla på med lite småtjafs men de ska väl också tjäna pengar, antar jag. Smart iallafall att ideella organisationer kan ta betalt för nåt som inte ens kostar pengar att tillverka, då blir det ännu mer till forskningen. Och så har ju livräddaren Försvarets hudsalva kommit i specialutgåva där två kronor går till Bröstcancerfonden. Ett riktigt samlarobjekt.

Digitala Rosa Bandet - ROSA '08: Elza Dunkels

fredag, oktober 03, 2008

Där man mest ser problem

Fick ett utskick från mitt fackförbund idag:
Till Sacomedlemmar vid Umeå universitet

Det har kommit till vår kännedom att en ny hemsida har skapats (
http://www.studentertyckertill.se) där vem som helst kan lämna ett skriftligt omdöme om en lärare.

Om ditt namn idag finns på denna sida och du uppfattar detta som integritetskränkande uppmanar vi dig att kontakta hemsidan och kräva att ditt namn skall tas bort från sidan med hänvisning till PUL, personuppgiftslagen. I PUL finns en bestämmelse i 10 § som anger när det är tillåtet att använda namn/foton etc på nätet. Huvudregeln är samtycke. Finns ett intresse att lägga ut tex namn på nätet som väger tyngre än skyddet av den enskildes personliga integritet, så får man ändå lägga ut namnet, utan samtycke. Om de som blir publicerade begär att få sitt namn borttaget är det ett tecken på att de anser att den personliga integriteten är viktigare. Skulle ditt krav inte bli hörsammat är nästa steg att kontakta datainspektionen som är tillsynsmyndighet.


SULF kommer att kontakta Sacos studentråd för att diskutera deras medverkan i hemsidan.
Det är intressant hur man närmar sig den här typen av nya fenomen som man väl ändå får betrakta detta som. Tidigare poängsatte vi lärare med samma självklarhet, fast lite hemligare. Det mest offentliga tillkännagivandet var om någon hade en spritpenna och klottrade omdömet på toaväggen. Och än en gång ser vi att det är med negativa förtecken som man funderar kring något man inte omedelbart känner igen. På samma sätt som hundar kan börja skälla vilt på folk med rollerblades eller, ännu pinsammare, folk i rullstol. "Det här känner jag inte igen så nu gäller det att föra ett jävla liv så att det här inte skadar mig". Lyss till skallet: vem som helst, integritetskränkande, skulle ditt krav inte bli hörsammat, datainspektionen, tillsynsmyndighet.

Jag förstår att det inte skulle vara så roligt att få 1,2 i snitt på en sån här sida men är det integritetskränkande? Kanske att alla får veta det men knappast själva poängsättningen. Och, handen på hjärtat, kommer det att komma som en överraskning att jag får 1,2 i snitt? Nej, om jag får det är det mest troligt en solkig liten hemlighet som jag har skrivit om i ett annat sammanhang, alltså en officiell hemlighet som alla känner till. Det enda som är skillnaden är att det syns mer nu och då kan vi ju prata om det.

Etiketter:

Reclaim the Science!

Lyssnade igår till Sharon Rider, docent i teoretisk filosofi i Uppsala. Hon talade om grundforskningens nytta på ett seminarium anordnat av Centrum för studier av vetenskap och värderingar här i Umeå. Rider är oerhört kritisk mot det system som är så inne just nu - att mäta och väga forskningen. Hon menar att vetenskaplig nytta på ett djupare plan är svårare än så att beräkna och att till exempel citation index inte har någon grund i vetenskapshistorien. Det var så skönt att höra någon formulera det jag tycker har legat och skavt i mitt bakhuvud genom hela processen att skriva fram nya excellenta områden. (Vilket vi för övrigt skämtade om på jobbet härom veckan: Haha, är ni bara excellenta? Vi levlade upp till världsklass förra året.)

Rider förekommer som debattör i frågan i bland annat Tvärsnitt, i sin bok Reclaim the Science! och i senaste numret av tidskriften Kulturella Perspektiv som dessvärre inte har någon uppdaterad webbsida.

Etiketter: , ,