tisdag, mars 31, 2009

Knuffa eller dra?

Idag publiceras min krönika i Computer Sweden och jag hann inte mer än komma till jobbet så kom den första av många förväntade påpekanden om det rent tekniska i min text. Att rss är ett dåligt exempel på push eftersom det faktiskt är pull. Ja, jag visste ju vad jag gav mig in på så jag ska inte klaga. Att skriva icke-tekniska texter om teknik är något av det svåraste man kan göra. Få saker retar folk så mycket som förenklingar av något de själva har djupa kunskaper om. Och då blir hela poängen dold i ett flimmer av irritation och de förmår inte se att förenklingen hade en pedagogisk poäng. För att vara en god pedagog måste man våga förenkla, ibland väldigt mycket. Ofta är det en balansgång mellan att lyckas förklara krångliga fenomen för många och att slippa kritik från proffsen. Och nu kastade jag mig ut i det livsfarliga genom att skriva om teknik i Computer Sweden av alla ställen. Kom inte och säg att jag är feg...

Etiketter:

måndag, mars 30, 2009

Bris-tidningen om skolan

Nya numret av Bris-tidningen handlar om skolan. Jag har inte läst det men det verkar vara en intressant vinkel att fundera på hur skolan kan bli mindre plågsam för barn. Så här skriver man i ett pressmeddelande:

Vem är skolan till för?
Skolan är ett av de vanligaste skälen till att barn och unga kontaktar BRIS. Majoriteten av kontakterna rör relationer i skolan och stämningen i klassrummet. Barnens berättelser visar att när relationerna i skolan inte fungerar, finns det inte energi över till att ta in kunskap.

Jag har det ganska tufft i skolan, jag jobbar nästan aldrig på lektionerna. jag kan liksom inte koncentrera mej och jag fattar inget jag tänker bara på massa annat, och det är mest dåliga saker som hänt.
Tjej 13 år

Många unga kontaktar BRIS också om stress och krav på prestationer i skolan, en del är så pressade att de gränsar till utbrändhet.

Det blir för mycket för mig, jag måste sitta å jobba med läxor och plugga varenda kväll och helg, jag hinner inte göra något annat.
Tjej, 14 år

Därför ställer BRIS-tidningen frågan vad som krävs av skolan för att barn ska kunna ta till sig kunskap? Hur kan en bra arbetsmiljö skapas i skolan som främjar inlärning och psykisk hälsa? Och kan en tonåring hantera krav och val?

BRIS-tidningen tittar också närmare på barnens plats i utredningen om den nya lärarutbildningen, vad elever själva tycker om elevdemokrati och skolans ansvar när en elev inte fungerar.

Medverkande i BRIS-tidningen #2 tema "Skolan" är bland annat:
Jan Björklund (fp), utbildningsminister
Bengt-Erik Andersson, professor emeritus i utvecklingspsykologi och pedagogik
Philip Hwang, professor i tillämpad psykologi
Ann Frisén, docent psykologi
Birgitta Kimber, forskare och legitimerad psykoterapeut
Sigbrit Franke, regeringens särskilda utredare "En hållbar lärarutbildning"
Och Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson berättar om skolans Roliga Timmen - grunden för hans framtid.

Det man sätter i soffan

Morgonsoffan i Svt:s Gomorron Sverige är en rätt symbolisk plats att placera Jimmie Åkesson - han som leder Sverigedemokraterna. Se klippen på Svt Play. Han hade visserligen inga argument utan
 1. sköt in sig på journalisternas metoder,
 2. sa att alla andra partier är likadana,
 3. använde ett av de dummaste uttryck som finns: det var undantaget som bekräftar regeln.
Så Åkessons framträdande kan inte ha varit en propagandavinst för Sverigedemokraterna men det är lite symboliskt att han faktiskt sitter i en tv-soffa. Man bjuder inte in vem som helst att sätta sig i soffan, det måste vara en rumsren person. På det sättet var det helt klart en vinst för rasisterna. Och nu får de ännu mer uppmärksamhet, här i min blogg... Får se om det visar sig i kommentarerna, svenska rasister brukar nämligen vara väldigt aktiva på nätet. Här är det inte brännbollsträn i mörka gränder i lika stor utsträckning, snarare allvarliga försök att framstå som just rumsrena.

Etiketter:

onsdag, mars 25, 2009

Interactive Computer Aided Learning

23-25 september arrangeras konferensen Interactive Computer Aided Learning i Österrike. Bland de teman som listas är
 • Life long learning
 • Adaptive and intuitive environments
 • Semantic metadata for e-learning
 • Applications of the Semantic Web
 • E-Portfolios
 • Pedagogical and psychological issues
 • New learning models and applications
15 maj är sista dag om man vill delta med ett full paper, 29 maj om man nöjer sig med enklare presentationer.

Etiketter:

tisdag, mars 24, 2009

MIT Forum

MIT Forum ställde nyligen in en planerad aktivitet kring kön, ras och amerikansk kultur. Men det finns andra intressanta kommande och avklarade aktiviteter. Många av dessa kan man komma åt genom att titta på inspelningar av föreläsningarna. MIT har också en konferens - Stone and Papyrus, Storage and Transmission - på gång, även om det saknas information med tanke på att det bara är en månad kvar.

Etiketter: ,

måndag, mars 23, 2009

Temanummer om kollaborativt lärande

Jag vet inte om de tänkt sig att det är ett temanummer men alla artiklarna verkar handla om kollaborativt lärande i senaste numret av Journal of Computer Assisted Learning. Några av artiklarna heter lockande saker som:
 • Learning to collaborate by collaborating: a face-to-face collaborative activity for measuring and learning basics about teamwork,
 • When groups decide to use asynchronous online discussions: collaborative learning and social presence under a voluntary participation structure,
 • Structuring asynchronous discussion groups: the impact of role assignment and self-assessment on students' levels of knowledge construction through social negotiation.

Etiketter: , ,

fredag, mars 20, 2009

OMG, act your age!

Nu har jag smyghållit på ett ilsket inlägg ett par dagar. Jag brukar nämligen inte bara slänga ur mig de arga inläggen utan låta tanken i trappan hinna ikapp mig först. Nu fick jag däremot lite eldunderstöd från Lina Ydrefelt som varit i Norge och föreläst. Hon börjar låta lika trött på situationen som många andra. När ska ketchupeffekten komma? När ska det lossna så att vi kan prata om barn som kompetenta medborgare, som subjekt? När ska det betraktas som suspekt att visa porrbilder på stora skärmar inför en förskräckt publik? När ska poletten trilla ner?

Många av de problem man brukar diskutera inom mitt forskningsområde – skola, lärarutbildning, ungas nätanvändning – har sina rötter i att många vuxna är lite barnsliga, som jag ser det. Här använder jag ordet barnslig i dess grundläggande betydelse – någon som agerar och tänker som ett barn – och inte i någon överförd, nedsättande mening. Det finns ju barn som agerar på ett vuxet sätt och det skrämmer mig lika mycket, barn som har total koll på nycklar, veckoschemat och gympagrejer fast de är alldeles för små. Jag vill bara rycka nycklarna ur handen på dem och säga att jag tar hand om dem så kan du vara lite barnsligare. Här kan man ju resonera så att de här definitionerna jag leker med i själva verket är sociala konstruktioner och att det inte finns något absolut barnsligt eller vuxet. Jag skulle ändå vilja påstå att det finns en hållning, en medveten linje, som civilisationen följer när vi har utvecklat den här sociala uppdelningen mellan barn och vuxna. Det finns en medveten koppling till värderingar som många kan enas kring när vi säger att barn har svårare att göra informerade val och att de kan behöva hjälp med det, till exempel.

Ändå är det något, jag vill helst inte fundera på vad, som gör att väldigt många vuxna agerar utifrån drivkrafter som vi vanligen accepterar endast hos barn. Vi vet till exempel att människan normalt utvecklas från att vara centrerad vid sin egen person till att kunna tänka på andra och offra sig själv för andra. Det är för det mesta en rent biologisk och psykologisk process även om det självklart även ingår en hel del socialiserande också. Så varför är det ok att vara vuxen idag och bara tänka på sin egen överlevnad/vinning/glädje/behov? Och det är just den grejen jag kallar för barnslighet. Det är ok under uppväxten att prioritera sig själv: nu vill jag ha mat och då skriker jag oavsett hur irriterande det är för mamma och pappa. Det är inte ok när man blivit vuxen. På samma sätt som det inte är ok att tjäna pengar på att barn far illa. De som gör så är barnsliga eftersom de sätter sin egen vinning före barns behov. Som forskare måste jag kritisera sådant offentligt utan att tänka på att någon kan bli stött för att jag har allvarlig kritik att framföra mot deras verksamhet. Det vore barnsligt eftersom det vore att utgå från mig själv som person och hur jag mår. Jag skulle ju i första hand bry mig om det sociala obehag som kan uppstå när jag träffar dessa personer senare. Att bry sig om vuxna människors känslor så till den grad att uppdraget att skydda barn försummas är att jämställa med korruption. En sorts vänskapskorruption som jag misstänker är vanlig på skolor – man vill inte stöta sig med föräldrarna – och på myndigheter – det gäller att vara vän med alla. Personligen kan jag inte bry mig mindre och jag skiter faktiskt i om mitt jobb skulle vara i fara för den sakens skull. Jag har uppmanat mina barn att inte vara allt för rädda om sina jobb och jag står för det fullt ut. Ett jobb där man måste dagtinga med sitt samvete är lika mycket värt som gammalt diskvatten. I vår familj sparar vi inte på gammalt diskvatten. Nu är det lätt för mig att säga så eftersom jag i drygt 10 år har haft chefer som fullt ut stöttar mina många avhopp från det ena och det andra och påhopp på annat...

Att vara vuxen innebär en hel del saker. Det innebär bland annat att man inte alltid kan välja vad man vill göra hela dagarna. Att bli förälder innebär ännu fler saker. Man kan till exempel inte längre förverkliga alla sina drömmar om de krockar med föräldraskapet. Man kan inte alltid åka iväg på spahelg med sin partner, hur mycket man än tycker att man behöver det eftersom de vuxnas behov alltid är mindre än barnens. Det är ett vuxet sätt att se på förhållandet mellan barn och vuxna och det är vuxnas skyldighet att sträva efter att agera vuxet. Sen kanske man inte alltid lyckas, eller snarare, man kommer rätt så ofta att misslyckas. Det jag blir fundersam över är hur retoriken ser ut, det är nästan som om det är ok idag att inte ens sträva efter att agera vuxet. Den här gnällkulturen vi har utvecklat (och som jag gnäller över nu) är på många sätt en barnslig hållning eftersom den ofta sätter den egna personen i fokus och ignorerar andras sätt att tänka.

Så jag skulle vilja förorda färre spahelger för vuxna och ett seriöst försök att agera utifrån sin ålder. Hm, det där låter faktiskt bättre på engelska: Oh My God, act your age, är något man kan utbrista men det låter verkligen styltigt att utbrista: Agera utifrån din ålder!

Etiketter: , ,

torsdag, mars 19, 2009

Storstadens hjärta och smärta

I oktober ska jag till Göteborg och föreläsa på en nordisk konferens. Ur deras pressmeddelande:

I år är det dags för Göteborg att anordna den nordiska storstadskonferensen om ungdomsfrågor!
Konferensen heter Storstadens hjärta och smärta har arrangerats av olika nordiska storstäder sedan 1997. Nu är Göteborg värdstad och konferensen hålls den 3-6 oktober 2009.

Årets tema för konferensen är "Ungdomar är en resurs-vad är då problemet?"

Praktiker, tjänstemän och politiker inbjuds till konferensen.

Programmet: Klicka här så kommer du till programmet för Storstadens hjärta och smärta 2009

Anmälan: Och här är länken till anmälningssidan

Etiketter: ,

måndag, mars 16, 2009

Att använda sig av sin omgivning...

Vill bara varna för att jag är nån slags processor numera. Jag tar in alla intryck från min omgivning och när de har processats i min hjärna ett tag kommer något ut via tangenterna, till exempel ett blogginlägg eller ett resonemang i någon artikel. Ville bara varna för detta ifall det är någon som inte vill utgöra data i min ständigt pågående forskningsprocess. Då bör ni avhålla er från all kontakt med mig. Att skicka ilskna mail om att ni inte gillar att läsa om er själva kommer inte att funka, jag kommer bara att använda de ilskna mailen i något hopkokat resonemang. Nej, det kanske inte är så illa men jag märkte det när jag började på nästa Computer Sweden-krönika att många av mina närstående och även perifera kontakter hamnar där. Utan att ha blivit tillfrågade. De flesta tycker dock att det är kul när de väl avslöjar mig. Och som Johan B sa på Facebook: That's my 15 minutes of fame! Oj, där använde jag en kompis för att göra en poäng. Igen! Se upp för den furiösa forskaren!

Etiketter: ,

fredag, mars 13, 2009

Kultur inför helgen

Ikväll kan man, om man fortfarande tittar på tv, se en av de här filmerna man borde se vart femte år för att hålla känslan levande: American History X. Beverly D'Angelo! Vilket geni som valde henne i en sån roll! På boksidan bör man läsa Flugornas herre och 1984 (som man tydligen kan snabbläsa här) vart femte år, vartannat om man är politiker. Alla dessa tre förmedlar en bild av hur moderna samhällen fungerar och vad man kan göra åt problemen. Det räcker dock inte att ha tagit del av det här en gång för alla utan det är tankar som måste hållas levande.

Dessutom är inträffar det helt osannolika att Svt visar en kortfilm av svensk litteraturs svarta får, geniet Sture Dahlström (som för övrigt också bör läsas men man kanske inte pallar att läsa honom vart femte år...):
De förstenade basfiolerna
K special. Film av Sture Dahlström. Filmen spelades in 1967 och färdigställdes 2001. Sture är här i 40-årsåldern och spelar många av rollerna själv. Även i SVT2 15/3 och SVT2 18/3.
Nu är det snart helg och jag lyssnar på min nya skiva. Tusen tack, Trollhättan! Ni får en av de allra bästa låtarna, här i en liveversion med Norah Jones.


Är det för att barn är så svåra att knäcka som vuxna måste slå dem så hårt?

Rubriken har jag stulit från Malin Ullgren i DN som avslutar sin recension av Sofia Rapp Johanssons bok Tills skulderbladen blivit vingar med just de orden. Jag tror att hon är inne på något oerhört viktigt när hon formulerar den frågan. Är det för att barn är så svåra att knäcka som vuxna måste slå dem så hårt? Varför är det så svårt att låta barnen vara subjekt? Varför måste de vara objekt för vår forskning, för våra insatser, för vår oändliga välvilja? Jag kommer inte att vara mer konkret än så här just nu, ni får fylla i figuren själva med era egna erfarenheter. Det brukar ju vara så med romaner där man kan misstänka att det finns en verklighetsbakgrund att folk läser in sig själva eller folk de känner i karaktärerna fast de kan ha helt fel. Så jag tänker mig att alla som läser detta har egna funderingar som fungerar som exempel på när barn är subjekt eller objekt och bara kan fylla i strecken mellan prickarna. Om inte, kan det säkert bli en artikel av detta så småningom.Etiketter: , ,

tisdag, mars 10, 2009

Tare lugnt!

Å, ibland blir man så stolt över sina barn! Det här har verkligen inget med min forskning att göra men jag kan inte låta bli att visa er senaste numret av tidningen Tare lungt. Det är konstnären Marc Strömberg som har valt att ge ut nummer tre av tidningen i form av en tatuering. Och min son Erik är en av författarna, han har bidragit med några inlägg från sin blogg i varje nummer. De tidigare numrena har varit en vanlig tidning och en affisch, denna gång finns Eriks bidrag strax ovanför knät. Marc är en väldigt mångsidig grafiker och konstnär som gjort allt möjligt, ta en titt på hans webb. Jag kom i kontakt med honom genom att han har formgivit skivomslag och t-shirts till Erik och Joels band Industri Royal. Vilka genier det finns ändå! Som kan tänka annorlunda tankar. Det enda jag inte förstår är hur jag ska kunna betala för nummer tre av Tare lugnt... Medierapportering finns på VK, Aftonbladet.

Etiketter: ,

Föreläser i Trollhättan

Imorgon åker jag till Trollhättan och föreläser på eftermiddagen. Det är en sedan länge planerad träffa med folk på Högskolan Väst som jag verkligen ser fram emot. Jag är ute och reser så mycket att jag verkligen uppskattar när folk tar sig tid att arrangera lite extra och så är det med denna resa. Jag blir hämtad och skjutsad, de fixar mat och lite extra möten med folk som är intresserade av de frågor jag kommer att prata om. Jag såg på inbjudan att föreläsningen är öppen för allmänheten så det är bara att komma dit.

Etiketter:

måndag, mars 09, 2009

Oops, BRIS did it again!

Ok, det här kommer att bli det absolut sista inlägget där jag klagar på de tips och råd som cirkulerar. Jag lovar. Jag är så evinnerligt trött på att inget händer. Det jag själv har gjort under våren är att skriva en bok och ett antal artiklar på temat (meddelar här när de finns att läsa) där jag har försökt plocka isär retoriken kring säkerhet för unga på nätet och ställa den i relation till de värderingar som annars lyfts fram i till exempel skolan. Mycket roligt arbete! Men mycket arbete återstår, för nu lanserar BRIS en kampanj tillsammans med ett företag som säljer en teknisk lösning på ett mänskligt problem. BRIS har nog svenskt rekord på att springa in med huvudet före i elementet, om och om igen. Så här skriver det företag som drog vinstlotten den här gången:

Panda Security i samarbete med BRIS

Mer än 13 miljoner unga människor i Europa använder Internet regelbundet. Tyvärr är det lätt att råka ut för tråkiga saker när man surfar på nätet när man är ung. Panda Security är dedikerade åt att skydda unga människor mot Internethot. Vi vill att du som är förälder ska ta del av den här informationen för att kunna skydda barn och ungdomar. Och du som är ung kan ha nytta av de här tipsen när du surfar. Vi vill att du ska känna dig trygg på Internet. SURFA SJÄLVSÄKERT med Panda Security!

Vi stöder BRIS i deras arbete och ger dem 5 kronor av varje såld box och licens.

Tips för att SURFA SJÄLVSÄKERT

BRIS har valt att samarbeta med Panda Security då de tar ansvar, utanför den tekniska ramen, genom att påvisa vikten av föräldrars närvaro i barns vardag på Internet. Något som BRIS i kontakter med barn och ungdomar ser som oerhört viktigt och avgörande. Vill du som vuxen stötta BRIS verksamhet gå in på bris.se eller sätt in din gåva på PG 90 15 04-1. Tack!

Panda Security tipsar! Det finns föräldrarkontroll i Internet Security 2009. Läs mer här.

Etiketter: , , ,

If it's not broken, break it

Nu börjar jetlaggen så smått lägga sig men ännu är jag inte riktigt hemma. SITE är en ganska stor konferens och vi var oroliga att försvinna i mängden. Efter första dagen var vi mer oroliga att vi skulle prata om obegripligheter. Vårt paper är filosofiskt och skissar på ett viktigt forskningsfält, medan alla andra redovisade empiri. Och då menar jag redovisade. Problematisering var inte ordet. Och vi som vänder och vrider på allt i vårt paper... Men det gick hur bra som helst. Onsdagens key-note var Tom Carroll som är någon slags nationell samordnare för skolutveckling och han inledde dagen med att vara just filosofisk. Han pratade om skolutveckling i termer av lärande: learning, not teaching. Och han sa att vi måste dekonstruera utbildning om vi vill att det ska leda framåt. Våra lärarutbildningar skulle behöva höra på hans föreläsning! Det lustiga var att Carroll använde ord som vi också använde i vårt paper och det var bara att haka på när det var vår tur. Det var rätt mycket folk som lyssnade på oss och vi fick massor av frågor efteråt. Kändes hur bra som helst. Och efteråt gick vi igenom vad vi plockat upp och planerade för vår nya version av artikeln, som vi även hittat en tänkbar tidskrift till. Och jag hann läsa hela korrekturet till min nya bok tack vare väderförseningarna. En extremt produktiv resa!

Etiketter: , ,

tisdag, mars 03, 2009

Greenfield tar ett nytt grepp

Just när det började kännas som om vi var på väg ut ur den värsta känslosamheten när det gäller ungas nätanvändning, smäller farmakologen Greenfield till med teorin att det sociala nätet kan orsaka autism och ADHD. Jag har inte orkat läsa det hon skrivit eller ens lyssna till hennes podcast men Bryan Alexander har gjort det och hans analys duger för mina behov. Dessutom blir jag väldigt misstänksam när en forskare hela tiden benämns Lady Greenfield. Har den stackars kvinnan inget förnamn?

Jag sitter i lobbyn till Holiday Inn i Charleston, SC och läser ikapp lite mail och bloggar. En stor kopp gott kaffe och en brasa ser till att den soliga kylan utanför inte äter sig in. Om ett par timmar ska vi ta en arbetslunch, kanske hinner jag träna lite innan dess. Efter konferensen igår skulle vi ta oss till Walmart och fick veta att det var "quite a walk" - det visade sig vara ungefär 3 km fram och tillbaka! Vi är de enda som befolkar de små antydningar till trottoarer som finns. Men det var sjukt kul att shoppa loss på Walmart: Skiddles, Hershey bars, butter-milk biscuit mix, sausage gravy mix, Jack Daniel's BBQ sauce, ...

Etiketter: ,

Net Nanny

Nu finns min krönika om Net Nanny i Computer Sweden. Hälsningar från ett vädertätt USA. Jag trodde att jag visste vad väder är - det visste jag inte.

Etiketter: ,