måndag, juli 27, 2009

Livet 2.0: Facebook kontra FRA

I DN:s webbtv-serie Du, jag och internet har turen kommit till Livet 2.0: Facebook kontra FRA där jag är med på ett hörn. Ordet postmodern, som råkade slinka ur mig under intervjun kom inte med, tack och lov. Och jag kan berätta att ni inte får 2 träffar när ni googlar mig. På 0,27 sekunder får man ungefär 27 300 vid sökning efter elza dunkels. Så det så!

Etiketter: , , ,

EU-konferens om unga och nätet

För den som inte håller den svenska semestern för helig finns det en spännande konferens i Göteborg - Att främja en kreativ generation - barn och unga i det nya kultur- och medielandskapet. Det är ordförandeskapet i EU som provocerat fram detta kulturella övertramp - en högsommarkonferens i Sverige! Det är ett digert program och intressanta talare och har vi tur får vi läsa om konferensen i tidningarna, vi som inte väljer att ta oss dit.

Själv har jag kommit ner i ett arbetstempo där dagens uppgift är att plåstra om katten som levt dålighetsliv på nätterna. Och fundera över vad dagens middag på altanen ska bestå av. Trevlig sommar!

Etiketter: ,

lördag, juli 25, 2009

Anti-mobbningsprogrammen får kritik

Så kom då Skolverkets rapport om anti-mobbningsprogram för skolorna. Det har varit en utdragen process med många intressen att bevaka men nu finns rapporten På tal om mobbning ute. En av forskarna som fick uppdraget är min kollega och tidigare handledare Gun-Marie Frånberg som uttalar sig i dagens VK. Kommentarerna till artikeln är ungefär som förväntat - hälften tycker att vetenskapen ska hålla sig utanför såna här saker där syftet uppenbarligen är gott och hälften har haft egna tankar åt det här hållet och är glada att någon uppmärksammar det hela.

Självklart förstår även Skolverket och forskarna att Friends enbart har goda syften, men precis som jag har varit inne på när det gäller Bris, tex, räcker det inte. Man måste även göra gott, inte bara tänka gott. Och om syftet motverkas av det man gör så har det inte så stor betydelse om man menade väl eller inte.

Jag tycker iallafall att det är tufft av både Skolverket och de kontrakterade forskarna att gå ut med detta för det kommer inte att vara lätt den närmaste tiden. Det finns folk som har investerat pengar och prestige i anti-mobbningsprogrammen och de kommer att slåss med alla medel som står till buds. Jag hoppas för alla skolbarns skull att de kan skippa sina egna intressen och fundera på vad de kan lära sig av rapporten istället.

Etiketter: ,

onsdag, juli 22, 2009

Integritet och öppenhet

Blev intervjuad av DN webbtv härom dagen. Det var inget aktuellt reportage utan snarare ett resonerande så det kan dyka upp vilken dag som helst. Nyhetstorka i Sverige, ni vet... Hur som helst ville journalisten veta om jag har några tankar kring paradoxen att vi är så upprörda över FRA och annan övervakning samtidigt som vi lämnar ut oss som aldrig förr på nätet. Min spontana tanke, som även stannade kvar i trappan, är att det inte alls är någon paradox, det bara ser ut som det på ytan. I själva verket är det två helt olika saker att lämna ut sig själv och att låta någon annan skaffa den informationen. När jag berättar om mig själv får ni andra del av mig genom det filter jag kontrollerar, eller tror mig kontrollera. Om ni däremot har hittat sätt att ta reda på saker om mig utan att jag vet om det, mister jag kontrollen över filtret och ni är fria att tolka informationen som ni vill. Självklart är det flytande gränser mellan dessa ytterligheter, ni är ju till exempel fria att tolka även mina statusmeddelanden på Facebook om ni vill även om jag har lagt ut dem själv. Under intervjun (och jag kan ju bara hoppas att det inte kommer med i webbtv) kom jag på mig själv med att använda ordet postmodern - ett riktigt nej-nej-ord i min vokabulär - för att beskriva hur vi människor idag mer än tidigare definierar oss själva varje dag. Och att Facebook nästan är symboliskt för denna oavbrutna definiering när vi så rörande talar om hur det står till, vart vi är på väg, hur vi definierar oss själva varje dag. Jag lägger ut länken om det blir något reportage. Nu ska jag uppdatera statusen.

Etiketter: ,

Nyhetstorka

Telefonen går varm här hemma nu när det inte händer något i Sverige. Vi kan ju ringa hon i Umeå, tänker de säkert. Och så gör de det. Senast ringde Expressen och ville prata om Twitter och den här pojken som har skrivit om att Twitter inte är något för ungdomar. Jag har inte ens brytt mig om att blogga om den där analysen för jag förstår inte varför det skulle vara en sån bomb. Twitter har aldrig framstått som en ungdomsgrej för mig så jag är inte förvånad. Däremot tycker jag att det var hur kul som helst att den 15-åriga pojken fick göra något viktigt och riktigt under sin praktikperiod och jag är mycket glad att hans rapport har fått så mycket uppmärksamhet.

Jag har dock inte sagt det som står i artikeln, men varför haka upp sig på detaljer?

Etiketter: ,

lördag, juli 18, 2009

Karlavagnen om sociala medier

Kvällens Karlavagnen i P4 hade temat Twitter och Facebook. De ringde mig i eftermiddags och frågade om jag kunde vara med och kommentera lite. Det blev ett 10 minuter långt samtal som jag fick föra ute på altanen, det är nåt skumt med mobiltäckningen i delar av vårt hus. Ni hittar programmet här. Jag kommer in efter 20 minuter i del 2, direkt efter Milow och Ayo Technology.

Etiketter: , , ,

tisdag, juli 14, 2009

Två nya böcker på gång

Jag och mina närmaste arbetskamrater Gun-Marie och Camilla har precis skrivit kontrakt med ett stort amerikanskt förlag om att vara redaktörer för två stora verk om unga och nätet. Vi har inte fått berätta något om detta förrän alla papper var påskrivna men igår fick vi klartecken att börja sprida "call for chapters". Här i Sverige kommer det ju mitt i sommarstiltjen men det är bara att jobba på. Om ett år ska vi lämna ifrån oss manus. Mer info kommer inom kort. Tills vidare är det förlagets webbplats som gäller. Böckerna har arbetsnamnen

Etiketter: ,

lördag, juli 11, 2009

Sims 3


Sims 3 har rent ruggiga möjligheter att göra människolika figurer och verklighetstrogna miljöer. Och som Grim påpekade ligger Sims Valley väldigt nära The Uncanny Valley. Fast bara nära. Och eftersom vi har bestämt oss för att inte ladda ner olagligheter har vi köpt spelet denna gång. Som download visserligen men det är väl fortfarande lagligt. Som en liten fulvädersaktivitet ville Maya göra en figur av mig och här är resultatet. Ni får dra bort och lägga till lite för detta är jag genom min dotters kärleksfulla ögon - "jag tycker inte att du är tjock".

Etiketter: ,

torsdag, juli 09, 2009

Elever som betygsätter lärare

Don Tapscotts blogg Grown Up Digital berättar om en dom i Tyskland som (för andra gången, tror jag) slår fast att det inte kan anses kränkande att bli betygsatt av sina studenter. Grown Up Digital menar att man får följa med sin tid
... in a world where virtually any web site that sells products asks its customers to rate their satisfaction with the product or purchasing process, it’s natural for students to expect they can pass judgement on their teacher or professor. It’s equally natural for them to seek out the views of their peers.
Det är ett av flera rimliga argument men jag brukar även framhålla maktargumentet. Det är inte längre rimligt att kräva att makten att göra bedömningar enbart ska ligga hos läraren. Den tiden är passerad då vi tyckte att en lärare (eller läkare, eller rörmokare, eller restaurangägare) ska få hålla på med vad skit som helst bara för att hon har makten (eller statusen, eller pengarna). Idag är det rimligare att ge alla verktyg att välja utifrån kompetens och behov. Det låter lite som Folkpartiet och det skäms jag naturligtvis för men det är ibland möjligt att låna från nån sorts liberal marknadsmodell för att hitta utjämnande verktyg. En elev ska självklart kunna klaga på sin lärare anonymt. I sämsta fall är det en liten skitunge som använder den friheten till att sätta dit en lärare som rättmätigt gett henne dåligt betyg eller avslöjat fusk på ett prov, den lilla, lilla risken har vi råd att ta. Det är ju ändå vuxna, högt utbildade människor som får ta den största smällen. I bästa fall hittar vi de barn som blir trakasserade av lärare och kan låta dem slippa gå igenom flera år av sin uppväxt i en helvetisk situation. Det gör att det är värt riskerna.

Jag säger som vanligt: Sluta gnälla!

Etiketter: ,

onsdag, juli 08, 2009

Tjejbloggarna är visst viktiga

Irriterade mig ordentligt på gubben Alex Schulman när han skrev om onödiga bloggar på DN:s kulturdebatt. Lite kändes det som att man bör tiga ihjäl unga gubbar som hittar på dumhet efter dumhet men jag är ändå glad att jag använde en ilsken morgontimme åt att skriva, eftersom omvittnat svårflörtade DN faktiskt tog in mitt svar. Med ett citat på framsidan av papperstidningen! Flickor - I've got your back!

Etiketter: ,

tisdag, juli 07, 2009

Här kommer filmen

Etiketter: ,

Nyhetsmorgon 7 juli 2009

Imorse var jag med i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade om att lägga ut eller inte lägga ut. Den blev inte direkt någon diskussion eftersom jag var rätt överens med den andra personen de hade kallat in - 18-åriga bloggaren Nina Nordahl. En mycket klok och sansad ung dam.

De verkar inte ha lagt ut något klipp men det finns ett inlägg i forumet som jag svarar på i Net Nanny-bloggen.

I sminket fick jag frågan om det var någon ny rapport eller liknande som låg bakom att Nyhetsmorgon tar upp detta nu, men jag gissar att det är nyhetstorkan som gör det. Man kan ju inte fylla flera timmar med bara MJ. Det gick nog till så att TV4:s redaktion hade läst Svenska Dagbladet och ville spinna vidare på den tråden. Jag köpte papperstidningen igår kväll, förresten och jag var ju med på framsidan! Med ett citat som förmodligen satte morgonkaffet i halsen för några:
Så fort kvinnor tar kontroll över sin sexualitet blir vi oroliga och hittar faror i det, men i längden kanske detta är en väg mot ökad jämställdhet. Lektor Elza Dunkels om unga som poserar lättklädda på nätet.

Etiketter:

fredag, juli 03, 2009

Lite press

Journalister tar inte semester. Det ringer åtminstone en gång i veckan på mobiltelefonen från någon som ska skriva eller göra radioprogram. P1 har varit rätt aktiva men de har inte tyckt om det jag har sagt så det har inte blivit några reportage. Rätt lustigt, faktiskt, när journalisten försökt få mig att säga vissa saker. Inte så att de har varit grävande, kritiska frågeställare utan verkligen försökt få mig att i en radiointervju säga något de redan innan ville att jag skulle säga. Men två reportage har det blivit i sommar - Norrbottenskuriren och Svenska Dagbladet.

Etiketter: , ,

torsdag, juli 02, 2009

Groominglag i Sverige

Janne Svärdhagen berättar i sin blogg om att Sverige fått sin första lag om vuxnas sexuella kontakter med barn på nätet. Där hittar jag även en länk till Viktigare lagar och förodningar där man kan läsa hur lagen är utformad.

Lagen är inte tänkt enbart för nätkontakter utan omfattar alla typer av förberedelser för sexuella brott mot barn. Det är självklart inte en dag för tidigt att vi har en sån här lag, det är en stor skandal att man inte kunnat hitta lagrum för uppenbara förberedelser för brott tidigare, men det visar ju bara vilket uselt skydd barn har i lagen. Rättssäkerhet hänvisas ofta till - och då pratar man nästan enbart om att vuxna ska skyddas från falska anklagelser. Sen får vi se hur effektiv lagen blir i praktiken men oavsett hur det går är det viktigt att samhället tydligt signalerar att den här typen av aktiviteter är brottsliga. Så ett stort tack till alla som drivit frågan, bland andra Mats Andersson på Netscan. Sen kan man tycka vad man vill om privatspanare och skrämselföreläsare men sanningen är att just Mats Andersson har gjort ett stort och viktigt arbete för att påverka makthavare att skydda barn på nätet.

Etiketter: , ,