fredag, oktober 30, 2009

Elza Dunkels inleder Internetforskarkonferensen

I år hålls för första gången en tvärvetenskaplig Internetforskarkonferens i direkt anslutning till Internetdagarna. Den äger rum den 4 november och som deltagare på Internetdagarna kan man besöka även denna konferens utan extra kostnad. En av inledningstalarna blir forskaren Elza Dunkels från Umeå universitet som doktorerat på ungas Internetanvändning.

Elza Dunkels påbörjade sin forskargärning när hon var lärare på lärarhögskolan i Umeå. Eftersom hon saknade material kring ungas Internetanvändning intervjuade hon sina egna barn och skrev själv utifrån det, vilket så småningom ledde vidare till forskningsmedel och doktorsavhandling. Hon har väckt en hel del uppmärksamhet under de senaste åren genom att ifrågasätta många av de råd och varningar som förekommer kring hur ungdomar bör använda Internet. (Läs till exempel hennes blogginlägg här på Internetdagarna.se.)

Ungas kompetens inte teknisk

Elza Dunkels anförande den 4 november kommer dock inte att handla om ungas säkerhet och integritet på nätet. Hon ska i stället tala om digital kompetens ur ett yngre perspektiv.

– I diskussionen om digital kompetens och klyftan mellan den yngre generationen och vuxna tycker jag att vi har snöat in alldeles för mycket på tekniken. När jag har sett på unga människor och deras datoranvändning har jag förstått att det inte i första hand handlar om teknisk kompetens, utan snarare om attityd och förhållningssätt, förklarar hon.

Vi bör tänka annorlunda kring denna digitala klyfta, menar hon, och inse att det inte är så att unga nödvändigtvis kan mer än vuxna, utan att man kan olika saker. Tänker vi så blir det lättare att lära av varandra.

– Dator- och Internetanvändning bör inte ses som ett enda kunskapsområde, utan är i själva verket ett kluster av olika kunskapsområden.

En öppen attityd

Framför allt är användningen av Internet satt i ständig förändring. Det är där vuxna kan lära sig av ungdomarna, snarare än om tekniken.

– Ungas viktigaste digitala kompetens är deras öppna attityd och förmåga att hantera snabba förändringar, säger Elza.

Vad vuxna borde göra är att så att säga avprogrammera sig själva och inse att de inte behöver kunna så mycket. Det finns ju faktiskt unga i omgivningen som kan hjälpa till med de bitar där man själv har luckor.

– Vi vuxna är vana vid att kunna saker bättre än ungdomarna, men vi borde slappna av lite i stället och se unga som resurser vi kan ha nytta av. Det är ett bättre sätt att överbrygga den digitala klyftan än att desperat försöka lära sig allting själv.

Elza Dunkels inledningsanförande ”Digital Competence – Searching for the Young Perspective” äger rum kl. 11.30 den 4 november. Deltagare på Internetdagarna kan kostnadsfritt delta även på forskarkonferensen. Anmäl dig till Internetdagarna här. Det fullständiga programmet för Internetforskarkonferensen hittar du här.

Etiketter: , ,

onsdag, oktober 28, 2009

Social Media Club Umeå

Nästa fredag ska jag prata på Social Media Club Umeå. 6 november 11.30 på Norrlandsoperans restaurang.

Ämnet är Är det verkligen fred vi vill ha? Om ungas säkerhet och osäkerhet på nätet. Alla är välkomna, man betalar sin egen lunch och jag pratar ungefär en halvtimme och därefter är det diskussion. Man bör anmäla sig på FB eller på annat sätt för att restaurangen ska ha chans att planera lite.

Alla som inte befinner sig i kulturskymningsstaden kan följa det hela via Twitter, #smcumea eller Bambuser eller liknande, kolla in http://www.facebook.com/group.php?gid=63826034962&ref=mf#/Socialmediaclubumea för exakt info.

Extremt välkomna, alla som är i Umeå och vill avsluta veckan med en trevlig fredagslunch.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 27, 2009

Ställ de riktiga frågorna

Den allmänna skoldebatten kretsar för det mesta kring vad som krävs för att den existerande modellen för utbildning och undervisning ska fungera bättre. Det kan till exempel handla om argument för och emot statlig och kommunal styrning, behovet av fler nationella prov eller om mängden steg i betygssystemet. Men det är inte längre tillräckligt. Debatten måste istället ta tag i mer grundläggande frågor och problemställningar som rör de utmaningar skolan möter idag.
Så inleder Stefan Pålsson sitt inlägg på Internetdagarna - Debatten om skolan måste ta avstamp i dagens förutsättningar och behov. Ett viktigt inlägg som alla bör läsa men kanske framförallt alla lärare, lärarutbildare, lärarstuderande och beslutsfattare.

Folket bakom Internetdagarna har jobbat hårt för att få dit intressant folk under själv konferensen (lillebror, förstås!) och bloggare inför det hela (Adams syrra, förstås!).

Etiketter: , ,

Ungdomsstyrelsen om unga och sex

De flesta ungdomar känner till och kan hantera riskerna med internet. Samtidigt är det ändå tiotusentals individer som tvingats till eller sålt sex via nätet.
Dalademokraten har en kort artikel om Ungdomsstyrelsens föreläsning om unga och sex. Den som vill veta mer om den nya utredningen kan gå på Ungdomsstyrelsens seminarium i Stockholm den 16 november. Det blev fullt på det som arrangerades tidigare i höst och nu arrangerar man alltså ytterligare ett.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 21, 2009

EU Kids Online: Final Report

Idag fick jag två roliga paket:
  • Rapporten från EU Kids Online (pdf). Skulle någon mot förmodan vilja ha ett tryckt exemplar av rapporten har jag fått 10 ex som jag kan skicka ut så länge de räcker. Hör av er i så fall.

  • Boken Kids Online.Det finns ingen lista över artiklar i den pdf:en men jag gjorde ett fulsärtryck här. Det blev en mycket trevlig bok, storpocket tror jag formatet kallas. Bra med mjuka pärmar så det blir billigare att köpa boken, vilket jag rekommenderar alla att göra. Eller åtminstone be sitt bibliotek att köpa in den. Mycket kunskap för pengarna. Skriv ut innehållsförteckningen och ta med till bibblan. Imorgon blir det publiceringsfika på IML.

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 20, 2009

Googla min hemlighet

Månadens krönika i Computer Sweden handlar om en massa saker - hemligheter, Ted Gärdestad, Ulf Lundell och eld. True story. Google it.

Etiketter: ,

måndag, oktober 19, 2009

Missförstånd på nätet

I lördags försvarade Therese Örnberg Berglund sin doktorsavhandling Making Sense Digitally: Conversational Coherence in Online and Mixed-Mode Contexts. Pressmeddelande finns här. Grattis, Therese!

Fler som har skrivit om Therese:
http://www.lillagumman.se/?p=4812
http://blog.humlab.umu.se/?p=1240

Etiketter:

fredag, oktober 16, 2009

Hade mer rätt än jag trodde...

Jag hatar naturligtvis att behöva säga vad var det jag sa men vad var det jag sa? Konstutställningen jag reagerade instinktivt emot härom dagen var värre än jag någonsin kunnat fantisera ihop. Idag kom ett pressmeddelande (som visserligen fastnade i mitt spamfilter...) som avslöjar att det är antivirusföretaget Norton som ligger bakom utställningen. Det är alltså inte bara en pinsam flirt med samtida medier utan en noggrant uträknad kampanj för att piska upp lite oro och få sälja mer. Fy och skäms! Det är väl inget fel att tjäna pengar och ingen är mer imponerad än jag när någon kommer på ett sätt att tjäna pengar på ingenting, det är både roligt och duktigt av dem. Problemet uppstår när de vill att folk ska vara rädda för att det ska få dem att köpa produkten. Då sänker man folks livskvalitet för sin egen vinning och det är djupt oetiskt.

Sen sitter jag här ensam framför datorn och tänker titta lite på kampanjen. Och ser ut som en fågelholk (kanske borde tagit en webcambild av hur jag såg ut) när de har illustrerat skurkarna med en slusk som bryter på ryska, antar jag att det ska vara. Längst upp på sidan finns fyra flikar: Explore digital dangers, Cybercrime is on the Rise, Could I be a Victim? och sist det förlösande What to do about it. Behöver jag tillägga att hela webbplatsen är svart som synden? Gammal klassist dramaturgi. Vidrigt!

Alla ska naturligtvis har virusskydd eller välja att arbeta med Mac, det är lika självklart som att använda kondom eller välja att leva i celibat. Man gör det för sin egen skull och för andras. Däremot föreslår jag att vi väljer andra tillverkare än de som sätter skräck i folk. Från och med nu bojkottar jag Norton och eventuellt några andra tillverkare.

Etiketter: , ,

Svenskarna och Internet 2009

Pressmeddelande från World Internet Institute:

Snart släpps rapporten som kartlägger svenska folkets vanor och beteenden på Internet -
Svenskarna och Internet 2009! Förändring i användningen av fildelningstjänster, utvecklingen av sociala nätverk på Internet, det digitala utanförskapet, Internetdebuten hos barn, användning av mobilt Internet, Internetberoende och mycket mer är det som kart läggs i rapporten Svenskarna och Internet 2009.

Rapporten släpps på Internetdagarna i Stockholm
3 nov och självklart även online på www.wii.se. Från kl 11.00 samma dag kan du ladda ner rapporten. Är du besökare på Internetdagarna ligger rapporten i din konferenspåse och du kan även beställa rapporten i tryckt format via .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) på www.iis.se.

Som journalist är du välkommen till
pressfrukosten den 3 november. Anmälan till pressfrukosten görs till Maria Ekelund (PR- och informationschef på .SE) på e-post: maria.ekelund@iis.se eller telefon: 070-777 44 87

Etiketter:

onsdag, oktober 14, 2009

Melodifestivalens webbjoker

Melodifestivalen är inte något jag brukar skriva om men eftersom jag är stort fan av smartmobbing måste jag utnyttja alla utrymmen för att få folk att rösta på en kompis låt. Det kostar visserligen 3,60 att rösta men jag tänker hoppa över Aftonbladet en dag och rösta tre gånger eller ta med egna kassar när jag handlar och rösta åtta gånger. Man får inte avslöja vem som skrivit låtarna för då kan låten bli diskad. Om ni vill rösta på just min kompis skriver ni 125 i ett sms till 72 470.


Etiketter: ,

Skum konstutställning

Jag vet inte ens varför jag skriver om detta men kanske intresserar det någon som läser bloggen. Det handlar om en konstutställning om virus och gäst vid vernissagen är "virusexperten Per Hellqvist". Jag vet, det låter som något från en annan planet. Eller som alla lustiga försök att vara moderna som låtar med name som SMS eller WWW, det finns naturligtvis mängder av exempel där kulturutövare använder ord som känns inne och som ska smeta av lite av sin glans på verket i fråga. Det är lika tacky alltihop.

Så här står det i ett utskick jag fick idag:

Det finns fortfarande några få platser kvar till morgondagens vernissage så passa på att anmäla er. Detta är Sveriges första konst- och fotoutställning på temat Virus, där fem välkända konstnärer inom foto, grafisk design, illustration och tatueringar tolkar virus som konst.

När: imorgon kl 14.00Var: Galleri Adesso, Åsögatan 136, Södermalm
Anmälan: 0735-262639 eller via mail: anders.hall@text100.se
På plats finns konstnärerna Max Stålhammar och Ian Mullen samt virusexperten Per Hellqvist.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 06, 2009

Pressmeddelanden om EU Kids Online

Idag har vi gått ut med två pressmeddelanden om EU Kids Online:

Ny bok om ungas säkerhet på nätet
och
Ungas nätanvändning kartläggs

De här båda nyheterna släpptes också i samband med konferensen i Göteborg och hamnade bland annat i Vårt Göteborg. Här gör de reklam för boken och det är bra för jag glömmer alltid bort det själv. Jag talar om att folk ska läsa annat som jag tycker är intressant men jag vill ju att de ska läsa min bok också.

Etiketter: , ,

måndag, oktober 05, 2009

Ungdomar är en resurs– vad är då problemet?

Nordisk Storstadskonferens är en vartannat-års-konferens som vandrar mellan de nordiska städer som har över 160.000 invånare. I år var det Göteborgs tur och jag var inbjuden att tala om min forskning som sista talare. På grund av ett missförstånd med bokningen var jag på plats under hela konferensen men det var riktigt lyckat. Det är alltid bra att återknyta till vad de andra föreläsarna säger och spilltiden använde jag mycket klokt om jag får säga det själv.

Första dagen talade Jan Tønnesvang, psykolog från Århus universitet, om psykologisk syresättning. Mycket intressanta teorier som han även fick utveckla i Västnytt med anledning av nya bränder i Göteborg precis när konferensen pågick.

Andra dagen föreläste socialantropologen Thomas Hylland Eriksen om ungdomstiden och hur synen på ungdomstiden har förändrats. Många roliga iakttagelser i den föreläsningen och utan tvekan framförd av en estradör men jag är hans raka motsats när det gäller innehållet. Han är till exempel framtidspessimist och menade på allvar att det var bättre förr. Och jag kan inte nog poängtera motsatsen. Han nämnde lustigt nog ageism - diskriminering av äldre - när jag kommer att ta upp childism - diskriminering av yngre. Men intressant, icke desto mindre.

Just nu på tisdag morgon talar Jón Björnsson från Reykjavik. En fantastik talare som jag önskar att alla fick höra. Tillit, vishet, evighet, dygder och synder tillhör de ord han använder. Och det låter ju otidsenligt men det är det absolut inte. Får läsa något av honom.

Och strax är det jag. De som inte förstår vad jag säger kan få det hela simultantolkat till engelska. Skulle vara roligt att lyssna till den tolkningen efteråt.

söndag, oktober 04, 2009

Varför lyssnar jag inte på radio?

En sak som legat och skvalpat i bakhuvudet sedan i somras är det här med hur vi skaffar oss information. Jag råkade svara en vän, kanske 10 år äldre än jag, att jag i princip inte lyssnar på radio. Hon blev otroligt upprörd och undrade hur jag håller mig informerad om jag inte lyssnar på radio. Jag blev lite ställd av frågan men fick rannsaka mig själv och fundera över hur mina kanaler ser ut. För några år sedan var det bloggar men jag märker att jag inte hinner läsa lika mycket idag, kanske för att jag får ut lika mycket av mikrobloggandet och att det har medfört att drivkraften att läsa bloggar inte är lika stark. Infontology skriver till exempel om informations- och interaktionsflödet i ett intressant inlägg som jag har sparat ända till nu. Det skrevs den 14/9 och jag såg på rubriken att jag ville läsa men inte förrän nu har jag hunnit. Vad betyder det?

Radio är för mig något som mormor och morfar hade på i bakgrunden för att ha koll på sjörapporten. Idag lyssnar jag på musikkanaler när jag kör bil för då kan jag lyssna koncentrerat. Att ha prat i bakgrunden är inte möjligt för mig, det skär i öronen eftersom de flesta radioapparater har så dåligt ljud och för att jag inte riktigt lyssnar. Om jag har pratradio på kan jag inte tänka själv. När jag läser stora eller små bloggar tänker jag samtidigt som jag läser och då funkar hjärnan ostört. Men när du diskar, då? Om jag ska göra såna hjärnlösa sysslor använder jag ju hjärnan till att tänka istället, inte vill jag lyssna på vad andra har valt ut. Så radio är inte riktigt min kanal.

Apropå nya och gamla kanaler: en liten skrattfest får man om man tittar på tv4-inslaget från... vänta ska jag kolla, kan det vara 1996? Den där psykologen har knappast jobbet kvar när detta skrivs. Extremt oprofessionellt att uttala sig så där om något man uppenbarligen inte kan något om. Hon var en veritabel citatmaskin.
"Vi kan bara hålla reda på ett visst antal sociala kontakter."
"Speciellt för barn och ungdomar är det oroande."
"Det är bara i de riktiga, verkliga mötena man kan skapa sig en identitet."
Vad driver en människa att ställa upp i tv bara för att visa hur lite hon kan? Nåt för en psykolog att bita i.

Etiketter: , ,

Att tjäna pengar på andras elände

Jag är i Göteborg där jag ska tala på tisdag och mitt tema är att vi smiter undan vårt ansvar när vi påstår att nätet är problemet. Är det verkligen fred vi vill ha eller har vi högre ambitioner än så?

Giftige Bryan Alexander är inne på "fearsome internet addiction meme", alltså att det finns idéer och handlingar som påstår att internetberoende är en realitet som vi måste förhålla oss till på samma sätt som till exempel substansberoende. Just detta med meme eller idéer som genomsyrar vårt tänkande på ett icke transparent sätt är så tydligt inom mitt forskningsområde. Jag gillar inte att använda mig av ordet diskurs i onödan men en rädslans diskurs måste man väl kunna identifiera här. Faktiskt även i pinfärska Se mig! från Ungdomsstyrelsen. Med reservation för att jag inte lusläst rapporten, i några delar lyser detta igenom i sammanfattningen. Man förutsätter att vissa beteenden är potentiellt farliga utan att ställa sig grundfrågan i all forskning - "vet vi verkligen att det är så här?" Det är på intet sätt betecknande för rapporten som ju består av flera stora projektrapporter men jag såg det flimra förbi på ett ställe och det borde inte förekomma 2009.

Det Alexander också kritiserar är lika viktigt - att det finns folk som skamlöst tjänar pengar på att sprida rädslans diskurs, läs hans inlägg.

Etiketter: , , ,

fredag, oktober 02, 2009

Internetforskning.se - Sveriges första internetforskarkonferens

Nyhetsbrev från WII:

Var med om att skapa en mötesplats, lyfta fram Internetforskningen i Sverige, öka kunskapen om Internets betydelse för individ och samhälle. Lyssna till William H. Dutton, Elza Dunkels och Olle Findahl, träffa nya och gamla kontakter den 4 november i Stockholm.
if_logo_cmyk_dark
Internet har blivit en viktig del i samhällslivet och i människors vardagsliv. Det har medfört att Internet idag studeras, utifrån olika perspektiv, inom en rad olika ämnesområden bland samhällsvetare, humanister, beteendevetare, medicinare, tekniker och många fler. Kunskaperna är uppsplittrade och överblicken saknas. Det medför att det finns ett behov av ett svenskt forum för tvärvetenskapliga kontakter och för utbyte av kunskaper och erfarenheter om Internets användning och påverkan på individen och samhället.

Det är bakgrunden till en endagskonferens om svensk Internetforskning, med målet att samla forskare från olika ämnen och skapa en tvärvetenskaplig mötesplats och en överblick av svensk Internetforskning.


KEYNOTES

bill_dutton

William H. Dutton
föreståndare för Oxford Internet Institute vid universitetet i Oxford
The Rise of the Internet and the Fifth Estate: Shaping Issues for Policy and Research”.


elza_dunkels

Elza Dunkels
Umeå Universitet
"Digital Competence - Searching for the Young Perspective".


olle

Olle Findahl
forskningsledare vid World Internet Institute
"Visionerna möter vardagsverkligheten. Om hur svenskarna blev Internetanvändare"


Det finns fortfarande möjlighet att få hålla en presentation av din forskning genom att skicka in ett konferensbidrag.

Konferensen äger rum på
Folkets Hus i Stockholm
onsdag den 4 november.

Vidare information på
www.internetforskning.se

Etiketter: ,

torsdag, oktober 01, 2009

Säkerhetsstrategier för unga på nätet kan vara farliga

Idag gästbloggar jag på Internetdagarna och jag valde att skriva om säkerhet för unga nätanvändare. Det rasslar till på Twitter, märker jag. Kul! Kolla i Twitterfountain här till höger så ser man. Det är ju inte bara jag som hamnar i fontänen, ultrakändisen Adam Dunkels dyker självklart också upp tillsammans med öl av typen dunkel... Vi är i gott sällskap, lillebror och jag.

Och på tal om säkerhet - jag känner mig som en liten unge som inte kan hålla sig från att antyda vilka fina julklappar jag har köpt - det händer så sjukt roliga saker just nu och jag får inte säga ett ord. Sprickfärdig! Kanske ska prova en dunkel att lugna ner mig med?

Etiketter: , ,

Internetforskning - förlängd tid

Man har förlängt tiden att skicka in abstrakt till konferensen Internetforskning den 4 november. Sista dag är nu 12 oktober så det är gott om tid att skriva ner några rader om sin forskning, praktik eller visioner. Det kommer att bli en rejäl samling intressanta personer så passa på att komma till Stockholm 4 november. För att inte tala om de intressanta föreläsarna på förmiddagen!

Etiketter: ,