söndag, februari 14, 2010

Hej skolan, dags att internetta!

Förra veckan hann jag lyckligtvis vara med om en roligt grej - ett open space-möte om skolan och internet: Hej skolan, dags att internetta! Det var superaktiva @copylinda och @kalexanderson som arrangerat i .se:s lokaler. Massor av mystiska ord på en gång! Open space handlar om att alla som kommer får tala, att alla får bidra. Trots att det är så pass anarkistiskt finns det extremt hårda regler, som enligt reglerna måste upprepas innan man kör igång. En våt dröm för lärare! Att jag kallar Linda och Kristina för deras twitternamn är ett sätt att identifiera dem på nätet. Twitter är rätt bra verktyg för det, ett sorts utökat visitkort där man kan länka vidare både till sin presentation på valfri webbplats och till sitt nätverk. Och där siffrorna talar om vem man är: har man många som följer en på Twitter, followers, har man makt. .se är förkortningen för Stiftelsen för internetinfrastruktur (ni fattar varför man vill ha en förkortning) och de är stora sponsorer av allt spännande och nyskapande som händer på internet i Sverige just nu. Faktum är att de delvis fyllde hålet som KK-stiftelsen lämnade efter sig när de bestämde sig för att internet var en fluga och drog sig ur alla satsningar på den fronten. Det roliga är att .se har attraherat sådana kreativa krafter både bland anställda och folk som söker deras stipendier att de på kort tid gjort mer nytta än KK någonsin gjorde under alla åren. Och så har de den goda smaken att finansiera Net Nanny, förstås.

Mötet var extremt lyckat. Man hade fått dit en underbar blandning av folk som alla var där för att bidra. Själv var jag trött efter en lång jobbig dag på Kulturhuset, som jag får skriva om en annan dag. Det som gav mig mest var en liten grupp med gymnasieelever som ville diskutera nätet som källa, ett riktigt favoritämne. De andra diskussionerna har jag haft vid otaliga tillfällen, men den där lilla stunden var unik. Det lär bli fler såna här möten, passa på att gå då. Eller arrangera ett själv.

Etiketter: , ,

måndag, februari 08, 2010

Läroböcker är lite gulliga

Imorgon har Internetdagarna en träff som heter Hej skolan, dags att internetta! Jag ska dit en snabbis och har försökt skriva ihop ett inlägg under några veckor. Härom dagen fick jag klart texten och idag finns den att läsa. Inlägget handlar om läroböcker och det här är något jag har tänkt på en tid. Tankarna lossnade när jag pratade med Stefan Pålsson inför artikeln på Skolverket: Ge plats åt digitala medier i skolans undervisning.

Etiketter: ,

fredag, februari 05, 2010

Lite svar på tal och turnerande

Nu har jag hunnit med att svara på lite av de frågor jag fick förra veckan när jag hade en webbsänd föreläsning. Svaren finns på Net Nanny. Snart kör projektet igång och då ska det bli lite mer uppdateringar och bättre webb.

Denna termin har jag gått ner i tjänst för att hinna med föreläsandet vilket är en suverän lösning. Det är så kul att vara ute, det ger så oändligt mycket för mig som person och för min forskning än att gå på trista möten och göra poänglösa saker som jag ofta gjorde tidigare. Nu är det forskning, undervisning och föreläsande. Och en och annan krönika. Hur kul som helst! Jag hör att jag låter som en 80-talist och det är kanske därför jag förstår dem så bra - jag tycker också att man ska ha de så bra man kan. Jag vill ha allt och jag vill ha det nu!

På måndag är jag i Sollentuna på en fantastiskt ambitiös dag för kommunens alla lärare. Jag är laddad till tänderna med grejer att säga där!

På tisdag är jag kvar i Stockholm för att uppmärksamma Safer Internet Day på Kulturhuset i arrangemanget Digital Turist (det är bara namnet som är 90-tal, innehållet är bra). Sen blir det ilfart till Internetdagarnas arrangemang om skola och internet.

Men veckans resande är inte slut för det. På torsdag åker jag till Göteborgs universitet och föreläser för lärarutbildare.

Etiketter: ,

torsdag, februari 04, 2010

Remaking the Social – New Risks and Solidarities

Förvarning om konferens i Rumänien i december. Det kommer att bli en session om "online risks". Callet kommer ut 15 mars.

The First International Conference of the Society of Sociologists from Romania
2-4 December 2010, Cluj-Napoca

The conference aims to bring together scholars from various research areas within the larger scope of sociology, who share an interest in the changes of the Romanian social context. The event is hosted by the Faculty of Sociology and Social Work of the “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.

Organizers:

The Society of Sociologists from Romania http://www.societateasociologilor.ro/

The Faculty of Sociology and Social Work, “Babes-Bolyai” University

http://socasis.ubbcluj.ro/

Contact:

cluj.sociology@gmail.com

Address:

Faculty of Sociology and Social Wok, “Babes-Bolyai” University Cluj-Napoca

B-dul 21 Decembrie 1989 No. 128

Cluj-Napoca, 400604

Romania

Tel/Fax: 0040-264-424674

Etiketter: