onsdag, mars 31, 2010

Lite press

Eller snarare mycket press. Det ringer och ringer. Jag får skaffa mig en pressekreterare, har ju faktiskt redan en bokare...

Arbetarbladet i Gävle skriver om nätspråk (hur blev jag plötsligt auktoritet på språk? Johan ryser.) uppenbart inspirerad av DN:s artikel, de använder nämligen samma felaktiga term. SvD väljer rubriken Vuxna blinda för nätmobbning. Om några dagar kommer det också en intervju i 8 sidor. Och så tv-soffan:
Nej, nu måste jag jobba.

Etiketter:

fredag, mars 26, 2010

Vad har internet med det att göra?

Idag skulle jag ha varit i Växjö, ett seminarium på Linnéuniversitetet i en serie om genus. Osynliga flickan - om makt och kön på internet hade jag kallat mitt bidrag. Nu hade resebyrån varit snåla när de bokade och jag missade mitt anslutningsflyg med en minut. En minut! Så jag fick vara kvar på Bromma en stund och sen åka hem. Istället har dagen gått i medias tecken. Kulturnyheterna ringde och ville intervjua, antagligen kommer det med i kvällens program kl 19 i Svt1. Sen ringde SvD för en lång telefonintervju. Nu vet jag ju inte vad som kommer med och inte så jag tänkte klottra ner mina tankar i en oklippt version.

Det handlar alltså om Bjästa och kopplingen till sociala medier. Jag var imponerad och förvånad efter Uppdrag granskning i onsdags. Tyckte att de hade undvikit den spektakulära kopplingen till nätet mycket bra (även om hon gjorde ett lamt försök i inledningen av programmet; ni vet såna där inslag då reportern sitter vid en dator och tittar allvarligt in i kameran och säger att HÄR, på NÄTET kan vad som helst hända). Sen var nätet rätt osynligt i reportaget, eller ungefär lika synligt som andra viktiga platser i den här historien. Skoltoaletten och kyrkan, t ex.

Det här fallet är en bra illustration av det jag och andra har försökt säga i några år nu - att nätet visserligen kan sägas ha förändrat våra liv men inte så mycket som man ibland kan tro. Och att mycket av det nya bara är nytt på ytan. Det ser annorlunda ut när man först tittar på det men granskar man det lite ser man snabbt att det liknar sånt vi känner igen.

Vi kan ta ryktesspridningen som ett exempel. De personer som framträdde i reportaget var bland andra en massa kvinnor, 51 år som hade hört av en bekant till en bekant att offret hade ljugit om händelsen. Ingen av dessa kvinnor tillhör de grupper man brukar anklaga för att hänga på Facebook och smäda folk. Inte heller rektorn eller prästen framstod som socialt kompetenta, varken vid eller borta från ett tangentbord. Så vad har internet med det hela att göra? Den ryktesspridningen som reportaget visade skulle nog ha haft styrfart även utan internet. Det är masspsykosen som är boven i dramat. Det är de mekanismerna, som Jan Guillou beskriver så bra i Häxornas försvarare, som drev på processen. Självklart har internet spelat en roll men inte så stor roll att det förtjänar någon vidare uppmärksamhet.

Sen har vi pojkens familj. Det verkade av reportaget vara de som har startat FB-grupp och blogg och det tycker jag låter alldeles sunt och självklart. Om 15-åringen i familjen har våldtagit ett barn är det ett svårt trauma för familjen och något de behöver hjälp att komma igenom. Det är alltså inte konstigt att de som är berörda reagerar aggressivt och förnekande. Det konstiga är att omvärlden gör det. Att de professionella i familjens närhet dras med i en häxprocess är inget annat är sjukt. Att fritidsledaren, rektorn och prästen inte orkade ta den jobbiga konflikten med familjen är naturligtvis tjänstefel och att de andra vuxna runt omkring inte gjorde det är en skam de får leva med nu.

Men vi kan inte start FB-grupper som vänder sig mot prästen och rektorn. Visserligen sjuder aggressiviteten i mig när jag tänker på deras tomma ögon och halvöppna munnar men jag vet att det här är en långt krångligare fråga än att två klåpare har jobb de inte klarar av. I själva verket ska både rektorn och prästen har vårt stöd eftersom de är offer för en sjuk struktur. Ja, inte stöd i den meningen att de har gjort något bra. De måste få stöd att leva med att de har betett sig illa men de måste få hjälp att avlasta sitt samvete - de har dragits med i något som är större än de själva.

De har dragits med i en process som vi alla bidrar till varje dag. De har gett patriarkatet ett ansikte, det är allt. Det är patriarkatet som gör att vi sviker barn för att skydda vuxna och det är patriarkatet som gör att vi sviker flickor för att skydda pojkar. Vi orkar inte se hur illa det ligger till och tar den enkla vägen. De är mycket lättare att svika ett barn eftersom de flesta barn inte säger ifrån och om man sviker dem tillräckligt ofta blir de helt tysta. Och det är mycket lättare att svika en flicka eftersom hon är van och man slipper se pojkarnas anklagande och besvikna miner.

Och då blir det lättare att försöka hitta en syndabock än att gå in i oss själva och tänka på att vi är kuggar i ett stort, sjukt maskineri. Att utan vårt medlöperi skulle patriarkatet förtvina. Att just jag spelar roll, att just jag sviker varje dag. Det är en otroligt jobbig process och då är det enklare att hitta en syndabock som till exempel internet. Då kan vi ägna oss åt att diskutera hur unga förhåller sig till information på nätet fast det inte på något sätt är de unga som har varit värst här. Dessutom spelar det väl mindre roll hur de unga agerat när vuxenvärlden så uppenbart har struntat i sitt ansvar? Eller så kan man använda pojkens familj som syndabockar. Eller gå med i en hata-prästen-grupp.

Det här handlar inte om internet. Det handlar om livet. Livet är sjukt farligt. Det finns jätteknäppa människor och i slutet dör man. På riktigt. Det är något vi måste prata om. Livet är också fruktansvärt orättvist och premierar den som är vuxen, man, vit och rik. Och det är fel. Det är något vi måste prata om.

Etiketter: , , ,

torsdag, mars 25, 2010

Kreativ citatteknik

Jag förstår inte varför jag ens lyfter på ögonbrynen, borde ha lärt mig vid det här laget. Att journalister då och då vrider till det man säger och citerar lite som de vill. Värst var nog DN där jag ändå hade ett långt telefonsamtal med journalisten och där jag uppfattade det som om han till slut förstod vad jag menade. Det var naivt att tro att det skulle spela någon roll, han använde mina citat i sammanhang där de betydde något annat än det jag sa. Och det gjorde även Nyheter 24 när de ringde och ville ha mig att kommentera Medierådets senaste studie. Lite får jag skylla mig själv när jag strör one-liners omkring mig.
– Det är som att ge McDonalds uppdraget att kontrollera vilken mat som är nyttig.
Det är ju skitbra sagt men kanske inte till en journalist... Andemeningen i det jag sa var att om det är som bland andra Marcin de Kaminski säger att det företag som genomförde studien säljer tjänster som de granskade och att deras egna kunder fick bra betyg, ja då är det inget annat än en skandal. Så får det naturligtvis inte gå till. Jag känner mig dock rätt lugnad av Medierådets förklaring och har inte tid att gräva i detta nu.

Det som inte kom med i artikeln i Nyheter 24 var att jag sa att det är en viktig studie därför att de som tjänar pengar på unga inte ska komma undan med att inte svara på mail, att inte ha en tydlig säkerhetspolicy, etc. Då bör man bojkotta de företagen. Men jag misstänker att en sån här studie ändå kommer att slå tillbaka på de unga användarna. Det är mycket stor risk att den används som inteckning att hindra unga från att använda vissa webbplatser - av säkerhetsskäl. Det är för ditt eget bästa. Det här gör mer ont i mig än det gör i dig.

Det är det allvarligaste. Det ständiga icke-kritiska förhållningssättet till näringslivet har jag nästan lärt mig att filtrera bort.

Etiketter: , ,

onsdag, mars 24, 2010

Uppdrag granskning om trakasserier

Ikväll kan Uppdrag granskning vara väldigt intressant. Det ska handla om en flicka som trakasseras bland annat via nätet och det är en riktigt skrämmande historia. Jag fick frågan om jag kunde komma ner till Göteborg och kommentera reportaget i studion men jag hade dessvärre inte möjlighet. Jag hade verkligen velat kommentera det, dels för att jag är lite orolig för hur samtalet efteråt kan arta sig, dels för att samtalspartnern skulle vara Katarina Wennstam. Det hade varit ruggigt intressant att prata om nätet med någon som har genusfrågorna på plats. Men titta, det kan helt klart vara värt tiden.

Etiketter: ,

tisdag, mars 23, 2010

Jonas Linderoth föreläser i Umeå

Jonas Linderoth föreläser här i Umeå på fredag: "The effort of being in a fictional world: Upkeyings and laminated frames in MMORPGs".

Fri 26/3 13.15-15 Fil. Dr Jonas Linderoth, LinCS, Göteborgs Universitet:
"The effort of being in a fictional world: Upkeyings and laminated frames in MMORPGs".
Plats: Sociologiska institutionens seminarierum, C304, plan 3 i Beteendevetarhuset.

Den som vill ha ännu mer Linderoth kan åka till Skellefteå imorgon (det finns en plats kvar i min bil...) och smita in på Digital Turist och lyssna på Jonas suveräna föreläsning Att leva i WoW. Värd hela pengen. Läs även kritiken mot begreppet digital turist. Lite skönt att fler tänker likadant. Jag ångrade mig nämligen så snart jag gått av scenen på förra seminariet. Det sista jag sa var nåt i stil med "kliv av turistbussen och kliv inte på den igen, ät det som lokalbefolkningen äter och inte bara sånt som är inplastat". Kände mig elak och elitistisk efteråt men jag kunde bara inte låta bli. Turismen stod mig upp i halsen. Så det var skönt att upptäcka att det inte bara var jag.

Etiketter: , ,

torsdag, mars 18, 2010

Youtube Moment

Det var länge sen jag la ut nån bra musik här i bloggen. Här kommer något helt sjukt bra. Men titta inte förrän du har tid - man blir förhäxad och kan inte jobba efteråt.

Etiketter:

tisdag, mars 16, 2010

Fast varför vill man ha makt?

Månadens krönika i Computer Sweden vrider till den politiska dimensionen ett varv till.

Etiketter:

Digital turist i Skellefteå

På onsdag nästa vecka åker Digital turist till Skellefteå, se inbjudan. Hoppas på mycket folk som på de andra orterna men jag tror att det kan finnas några platser kvar om någon har missat att anmäla sig.

För min del blir det en tuff vecka med författarseminarium i Uppsala på måndag, möte med Ungdomsstyrelsen om kursen Unga, sex och internet på tisdag, Skellefteå på onsdag och seminariet Osynliga flickan - om makt, ålder och kön och nätet i Växjö på fredag. Men ni kommer inte att få höra mig klaga. Living the dream. Living the dream.

Etiketter:

söndag, mars 14, 2010

Bland tomtar och troll på nätet

Blev intervjuad om trollning i Helsingborgs Dagblad.

Etiketter:

måndag, mars 01, 2010

Unga, sex och internet

Nu är det dags att anmäla sig till årets bästa kurs: Unga, sex och internet. Antagningen är i full gång och det blir snabbt fullt på flera orter men eftersom det finns möjlighet till övernattning på samma ställe som kursen går blir det kanske inga problem att välja en annan kursort.

Det är vi på IML som har tagit fram kursen tillsammans med Ungdomsstyrelsen och även vi som examinerar. Man kan alltså få 7,5 ECTS efter att ha genomfört den här ohyggligt intressanta kursen. Massor av bra föreläsare, gratis kurs, ett viktigt ämne - kan det bli bättre? Jo, man får faktiskt kurslitteraturen gratis också.
Vi vänder oss nu till dig som har en operativ eller samordnade roll inom skola, socialtjänst eller fritidsverksamhet och som vill fördjupa dina kunskaper. Du får möjlighet att utvecklas i din yrkesroll och kan arbeta förebyggande med ett nytt förhållningssätt.
Det är inte säkert att kursen går mer än en gång (även om vi jobbar på att fixa det) så avsätt 9 dagar till den roligaste, bästa och viktigaste kursen i år. Och snabbt innan platserna tar slut.

Etiketter: ,