torsdag, mars 25, 2010

Kreativ citatteknik

Jag förstår inte varför jag ens lyfter på ögonbrynen, borde ha lärt mig vid det här laget. Att journalister då och då vrider till det man säger och citerar lite som de vill. Värst var nog DN där jag ändå hade ett långt telefonsamtal med journalisten och där jag uppfattade det som om han till slut förstod vad jag menade. Det var naivt att tro att det skulle spela någon roll, han använde mina citat i sammanhang där de betydde något annat än det jag sa. Och det gjorde även Nyheter 24 när de ringde och ville ha mig att kommentera Medierådets senaste studie. Lite får jag skylla mig själv när jag strör one-liners omkring mig.
– Det är som att ge McDonalds uppdraget att kontrollera vilken mat som är nyttig.
Det är ju skitbra sagt men kanske inte till en journalist... Andemeningen i det jag sa var att om det är som bland andra Marcin de Kaminski säger att det företag som genomförde studien säljer tjänster som de granskade och att deras egna kunder fick bra betyg, ja då är det inget annat än en skandal. Så får det naturligtvis inte gå till. Jag känner mig dock rätt lugnad av Medierådets förklaring och har inte tid att gräva i detta nu.

Det som inte kom med i artikeln i Nyheter 24 var att jag sa att det är en viktig studie därför att de som tjänar pengar på unga inte ska komma undan med att inte svara på mail, att inte ha en tydlig säkerhetspolicy, etc. Då bör man bojkotta de företagen. Men jag misstänker att en sån här studie ändå kommer att slå tillbaka på de unga användarna. Det är mycket stor risk att den används som inteckning att hindra unga från att använda vissa webbplatser - av säkerhetsskäl. Det är för ditt eget bästa. Det här gör mer ont i mig än det gör i dig.

Det är det allvarligaste. Det ständiga icke-kritiska förhållningssättet till näringslivet har jag nästan lärt mig att filtrera bort.

Etiketter: , ,

onsdag, januari 27, 2010

Sista chansen att anmäla sig till Digital turist i Stockholm

Den 9 februari, på Safer Internet Day,kommer Digital turist till Kulturhuset i Stockholm. Digital turist är en konferens-turné där upplevelser blandas med fakta om barns och ungas medievardag. Konferensen hålls på sammanlagt fem platser i landet och vänder sig särskilt till politiker, beslutsfattare, poliser, socialarbetare, pedagoger eller på annat sätt nära-barn-professionella. För att delta krävs en anmälan före den 29 januari. Antalet platser är begränsat.

Konferens-turnén genomförs inom ramen för regeringens satsning för att stärka barn och unga som mediekonsumenter. Mediekompetens sätts i fokus och besökarna förs närmare de digitalt infödda generationerna och deras verklighet. Målet är att öka förståelsen för barns och ungas kreativitet och aktiviteter på nätet. Digital turist är ett samarbete mellan Medierådet och Kulturdepartementet.

Vi har ett fullspäckat dagsprogram. Under förmiddagens upplevelsepass kommer du – under generös handledning av de unga själva – handgripligen att få prova på några av de populäraste digitala aktiviteterna (internet, datorspel, mobiler). Dagen bjuder också ett antal intressanta föreläsningar: Ann Katrin Agebäck, Medierådet, presenterar bakgrundsfakta om barns och ungas medieanvändning. Beata Wickbom, Pool, berättar om medier och de allra minsta, Jonas Linderoth, Göteborgs universitet, återger den fängslande historien om sitt egenupplevda besök i onlinespelet World of Warcraft, Maria Soares Lindberg, Nätvandrarna, talar om vuxennärvaro på nätet och Elza Dunkels, Umeå universitet, om nätet som en arena för identitetsskapande. Se hela programmet här.

Var och när
Tid: tisdagen 9 februari (Safer Internet Day), kl 9-16.30
Kostnad: 250 kr exklusive moms. Lunch och kaffe under dagen ingår.
Plats: Kulturhuset i Stockholm
Anmälan: senast 29 januari. Anmäl dig här. Anmälan är bindande.
Information angående anmälan: Kulturförvaltningens informationssekreterare Gunilla Berglund, 08-508 31 954, 076-12 31 954, gunilla.berglund@kultur.stockholm.se
Information angående programmet: Lena Fagerström, Medierådet, lena.fagerstrom@culture.ministry.se, 08 – 405 30 13
Martina Wagner, Kulturdepartementet, martina.wagner@culture.ministry.se, 08 – 405 36 89

Här kan du läsa mer om Digital turist: Digital turist - en turnerande konferens

Etiketter: ,

tisdag, december 08, 2009

Digital turist

Inser att jag har glömt att göra reklam för ett viktigt evenemang. Det är nackdelen med så många kanaler - jag glömmer alltid bort någon. Dessutom blev jag uppmanad att vänta med att gå ut med detta eftersom arrangören ville vara först med nyheten. Sen glömde jag bort det och imorgon är det dags... Det handlar i alla fall om Medierådets nya turné som verkar bli den bästa någonsin. Ett otroligt späckat program med mängder av intressanta föredrag. Även om jag inte är det minsta förtjust i att man kallar det Digital turist (skriker 90-tal, exotisering, vi-och-dem, vuxenperspektiv, hem-och-skola, toleranstänkande och Harper Valley PTA) tror jag att innehållet håller hög klass. Jag kommer att prata om nätet som arena för identitetsskapande, men självklart med ett säkerhetsfokus. Det blir totalt fyra tillfällen: Södertälje imorgon, Stockholm 9 februari, Skellefteå 24 mars och Halmstad 19 maj. Så här ser programmet ut:

9:00 Det fullspäckade dagsprogrammet inleds och invigs av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth
9.30 Ungar och Medier: Ann Katrin Agebäck, Medierådet, presenterar bakgrundsfakta om barns och ungas medieanvändning
9.45 Små barns medieanvänding: Beata Wickbom, Pool, berättar om medier och de allra minsta
10.30 Ett upplevelsepass lett av gymnasieungdomar tillsammans med doktorander från Göteborgs universitet, där besökarna handgripligen får prova på några av de populäraste digitala aktiviteterna (internet, datorspel, mobiler)
12.00 Lunch
13.00 World of Warcraft: Jonas Linderoth, Göteborgs universitet, återger den fängslande historien om sitt egenupplevda besök i onlinespelet World of Warcraft
13.50 Att nätvandra: Maria Soares Lindberg, Nätvandrarna, talar om vuxennärvaro på nätet
14.10 Fika
14.30 Identitetsskapande på nätet: Elza Dunkels, Umeå universitet, om nätet som en arena för identitetsskapande
15.10 Hur går vi vidare? Paneldiskussion om initiativ i kommunen

Etiketter: ,

onsdag, maj 13, 2009

Rundabordssamtal om mediepåverkan

Igår var jag i Stockholm hela dagen. Först en kopp te på Vetekatten med en journalist och en fotograf från Computer Sweden, ska bli kul att läsa det sen, vi hann verkligen med att prata om allt, kändes det som.

Sen var det möte hos Medierådet som hade kallat 10 forskare och hela sitt kansli till ett möte för att ta reda på hur forskningsläget ser ut kring de frågor regeringen har avdelat åt Medierådet. Det var en hel del medie- och kommunikationsvetare förstås men även sociologer, pedagoger och en medicinare. En klart peppad skara som verkligen ville dela med sig kring det runda bordet. Vi fick lova att inte sprida det som kom fram men egentligen var det nog inga forskningshemligheter som yppades. Jag passade på att berätta om Trends in Arrests of "Online Predators" som är Wolak, Finkelhor och Mitchells senaste artikel. Klart värd att läsa, ska sammanfatta den i ett inlägg någon dag.

Simon Lindgren sociolog härifrån Umeå var också på mötet och så här skriver han.

Ganska bra representerat norrifrån, tycker jag. Det är så bra med den här typen av möten eftersom en bieffekt blir att forskare lär känna andra forskare och det tjänar kunskapsutvecklingen på. Denna gång fick jag dessutom en ny idol, som hamnar på min topp 10-lista över coola personer. Jag vet inte om jag bryter mot personuppgiftslagen om jag namnger henne så jag skippar det. Förra veckan hamnade gitarristen med den röda gitarren i Bombettes på den listan.

Etiketter: ,

fredag, april 03, 2009

Medierådets nyhetsbrev

Medierådets hemsida kan man anmäla sig till ett nyhetsbrev med det senaste om unga och medier. Ur innehållet i det senaste brevet:
- Pornografi och konsumtion
- Undersökning om ungdomars syn på integritet
- Ungdomar bättre på sekretessinställningar
- Tekniska skydd ej lösning på grooming enligt amerikansk studie
- Friend Request - en utställning om virtuell vänskap
Man kan också prenumerera på alla nyheter via rss på den nya, snygga webbplatsen. Fast inom parentes måste jag säga att de tonade fälten är väldigt opraktiska. Ögat letar efter vita fält för sökning eller inmatning av data och när de är i färg tar det längre tid att hitta funktionerna. Men, som sagt, det är väldigt snyggt.

Etiketter:

onsdag, januari 21, 2009

Elevhälsa - temanummer om internet

Tidningen Elevhälsa ger ut ett temanummer om internet, baserat på Medierådets föreläsningsturné Det unga internet. Det är lite som att få med sig turnén hem. Ladda hem och läs!

Etiketter: