torsdag, mars 18, 2010

Youtube Moment

Det var länge sen jag la ut nån bra musik här i bloggen. Här kommer något helt sjukt bra. Men titta inte förrän du har tid - man blir förhäxad och kan inte jobba efteråt.

Etiketter:

fredag, december 19, 2008

Youtube Moment precis före jul

Det här är bara till för folk som tycker om att skratta så att skärmbilden försvinner bakom tårarna. Någon har klippt ihop det de kallar för sjukt lokal lokal-tv: Malaxnytt. Det underbara med den här världen är att den finns på riktigt. Det är Kreml High fast ingen har hittat på det. Det här kräver att man sätter av tid för när man har börjat titta på Malaxnytt kan man inte sluta. Vem är byns hårdrockare? Vad betyder den där förkortningen IT? Hur går det med båten som ska skrotas? Titta särskilt på dekorationerna när de sitter i studion. Nån har fått för sig att det blir finare om man sätter något framför kameran - ett ljus eller en blomma.


Etiketter: ,

tisdag, december 16, 2008

Youtube Moment vecka 51

Hittat på Lilla gumman.


Etiketter: ,

fredag, augusti 29, 2008

Spam funkar

Dataföreningen berättar om en rapport som visar att så många som en tredjedel av alla mailanvändare nappar på erbjudanden de får via spam-mail. Om det stämmer är det precis tvärtemot vad vi tidigare trott. Vilket ju bara visar att vi måste forska och inte bara gissa. Ur statistisk synvinkel har antingen du själv, din granne till höger eller din granne till vänster någon gång köpt
sextabletter, programvaror, pornografi och lyxartiklar som klockor, smycken och kläder.
Inte konstigt att spammängden bara ökar - det lönar sig ju! Och på tal om att tvingas vända på tankar kommer här ett Youtube Moment som jag ska använda mig av i en kurs senare i höst.


Etiketter: , ,

torsdag, augusti 14, 2008

Youtube Moment vecka 33
Det här tipset fick jag från Peter Alsbjer och jag är så tacksam för det. Vilken underbar föreläsning och vilken underbar lärare! Det är mannen bakom Web 2.0-filmen som slog universitetsvärlden med ett järnrör. Tänk om universiteten var proppfulla av såna lärare... Bilden ovan sammanfattar det jag skriver om just nu.

Och LisaNova är min nya idol. Supersmart! Varför motarbeta saker med gamla, mossiga metoder? Jag gillar också citatet från Lawrence Lessig:
We can't kill... only criminalise, we can't stop... only drive under ground, we can't make our kids passive again, we can only make them "pirates". And in a democracy we ought to be able to do better.
Ett äkta Youtube Moment, som Peter uttryckte det.

Etiketter: ,

torsdag, juni 19, 2008

Youtube Moment när semestern börjar

Om jag redan nu, efter bara fyra års bloggande vågar mig på att utnämna The Youtube Moment of Youtube Moments så måste det vara nån av filmerna från när Bruce Springsteen kommer gående längs Ströget i Köpenhamn för 10 år sedan och två killar sitter och spelar Springsteen på gatan. Springsteen stannar och frågar om han kan låna en av gitarrerna och tillsammans spelar de några av de stora hitsen för en förundrad publik. Ett Youtube moment kännetecknas av att det är en osannolik händelse som fångas på film, ett sånt där ögonblick som tidigare bara fick vara en historia, en historia som folk inte riktigt trodde på. Precis så är den här filmen, man kan till och med höra en tjej med bruten röst ropa "jag tror inte det är sant" i publiken. Men killens reaktion är det bästa. Han spelar och sjunger med ett saligt leende på läpparna och hela hans kropp utstrålar att han vill stanna i detta ögonblick för alltid. Trevlig sommar med massor av livemusik önskar jag er!

Etiketter:

fredag, juni 13, 2008

Youtube Moment vecka 24

Idag är jag i Stockholm och ser Dolly spela på Stockholms Stadion. Min lycka är total. Här är hennes senaste singel, Better Get to Livin'. Lyssna på texten. Vi får fasen se till att börja leva!


Etiketter:

torsdag, juni 05, 2008

Youtube Moment vecka 23

Det får bli YouTomb den här veckan. Det är liksom en begravningsplats för sidor där filmen är bortplockad. Ni vet, där man får meddelandet att filmen inte längre är tillgänglig. Det är tydligen mer seriöst än så, det är en del i ett forskningsprojekt från MIT.
YouTomb is a research project by MIT Free Culture that tracks videos taken down from YouTube for alleged copyright violation.
För Bryan Alexander som skrev om det i sin blogg verkar det här vara perfekt kombination av hans olika sidor. Som litteraturvetare är han intresserad av the uncanny - det obehagliga, mörka och gotiska. Men för mig är han mest känd för sin djupa kunskap om samtida teknik och vårt förhållande till den.

Nu ska vi förbereda en hysteriskt stor trädgårdsfest i sommarsolen. Trevlig helg!

Etiketter:

lördag, maj 31, 2008

Youtube Moment vecka 22

Om man är tillräckligt uppmärksam kan man hitta sina feministiska förebilder på oväntade ställen. Jag skulle kunna tänka mig att Alice Babs flyttade fram positionerna för vad en flicka får göra rätt rejält när hon glad och pigg sjöng om livsglädje och trots. Fast det var på så oskyldigt sätt, tycker vi idag. Enligt Svt som sänder en dokumentär om Alice Babs ikväll ska dåvarande Stim-chefen ha sagt att en hon var en "slyna, som borde få smisk på stjärten och sättas på uppfostringsanstalt". Nu hittade jag inte självaste Swing it, magistern som provocerade fram detta oresonliga hat, men en annan upprörande sång av riksuppviglaren kommer här.

Etiketter:

fredag, maj 23, 2008

Youtube Moment vecka 21

Från Peter Alsbjer kommer tipset om den här underbara filmen. Lägg märke till hur noga man blir instruerad att verkligen dra fingret hela vägen...

Etiketter:

fredag, maj 16, 2008

Youtube Moment vecka 20

"How 'bout treating me as a person?" I anslutning till gårdagens inlägg om mänskliga rättigheter tycker jag att supersmarta Calpernia Addams lista över Bad Questions to Ask a Transsexual passar bra. Det är en lång film men den är värd varenda minut av ditt liv. Det dräller av omistliga oneliners. "If you can't tell, you don't need to know" - kanske nästa tatuering?

Etiketter:

fredag, maj 09, 2008

Youtube Moment vecka 19

Eftersom jag nämnde WII idag så är veckans Youtube moment givetvis en film om nästa inköp: WII Fit. Det här är visserligen en avsräckande parodi, men det hindrar inte mig från att skaffa en sån här.


Etiketter:

lördag, maj 03, 2008

Youtube Moment vecka 18

Veckans film hittade jag på Infontology (som för övrigt fortsätter debatten om Barn och internet fast från en helt annan vinkel än den jag hamrade ut...). Det är en av de här filmerna som försöker vända våra tankar genom att placera online-beteenden offline och tvärtom. Hur kul som helst. Personligen tröttnar jag aldrig på den här typen av perspektivförskjutning som i riktigt lyckade fall kan medföra ett begreppsmässigt genombrott (min egen översättning av conceptual breakthrough), se t ex sense of wonder. Pedagogens bästa knep: lura folk att lära sig. Så följ med ut på Facebook i riktiga livet.

Etiketter:

fredag, april 25, 2008

Youtube Moment vecka 17

I onsdags missade jag ett äkta Youtube moment. Det ska ju egentligen vara ett fantastiskt ögonblick som man lyckas bevara till eftervärlden med hjälp av en kamera och jag råkade ut för ett sånt men var inte snabb nog med kameran. Det ni borde fått se här var en scen som kunde varit hämtad från Animal Planet men i själva verket utspelade sig på Sturups flygplats. En herre i fina kläder och skinnportfölj nosade runt de övertäckta behållare som alla vet innehåller kvällstidningar som flygbolaget snart tänker dela ut gratis till sina passagerare. Han stryker runt, tvekar lite, vädrar efter fara och går sen till attack, nästan lite nonchalant så att man ska tro att han bara går förbi. Han petar undan överdraget, nappar åt sig ett par tidningar och återvänder till sitt läger. Innan han hunnit sätta sig reser sig fler och fler av samma art och tar sina exemplar av tidningarna, alla fint klädda i svart eller mörkgrått, alla lika obekväma med situationen, och återvänder snabbt till sina platser. Överdraget lägger de tilbaka så gott det går utan att behöva stå kvar och exponera sig för länge. Alla klarade sig. Alla fick tidningar gratis.

Jag får spela upp den filmen i huvudet istället och ni får ni se en underhållande film på temat chockerade fördomsfullt. Tack för tipset, Pia.

Etiketter:

fredag, april 18, 2008

Youtube Moment vecka 16

Det är så bra med Youtube! Vi slipper vara hänvisade till att försöka återskapa gamla favoritsketcher i huvudet. Fast den här var jag lite nervös för att se igen eftersom den är så mytisk för vår familj och jag var rädd att den inte var lika rolig som jag minns den. Men det var den! En liten varning: om du gillar Discovery och såna kanaler får du vara beredd på att tittandet aldrig mer blir lika allvarligt när du har sett Onaturligt från tv-programmet Pentagon.

Etiketter:

söndag, april 13, 2008

Youtube Moment vecka 15

Det får bli den läskiga tomten från Sydamerika den här veckan. Faktiskt till och med läskigare än scenen med utomjordingen på bakgårdenen i M Night Shyamalans Signs. Och det här påstår de är på riktigt. Inget mänskligt kan röra sig så!


Etiketter:

fredag, april 04, 2008

You tube moment vecka 14

Står på Landvetter och väntar på ett försenat plan så jag passar på att lämna veckans Youtube moment. Årets aprilskämt måste ju vara när företaget bakom World of Warcraft låtsas lansera en rak efterapning av succéspelet Guitar Hero. Blizzard annonserar att nu är Bard Hero här. Det är så skickligt gjort med usel grafik och pinsamt likt originalet. Titta även på WoWs egen sida, spelaren använder tangentbordet som gitarr!


Etiketter:

fredag, mars 28, 2008

Youtube Moment vecka 13

Ett av de säkraste sätten att få syn på sina fördomar är som bekant att byta ut nyckelord i en mening mot andra. Om en fullständigt normal mening blir absurd, har man fått syn på en fördom. Här är en film som gör samma sak.Hittat på Bryan Alexanders blogg.

Etiketter:

torsdag, mars 20, 2008

Youtube Moment vecka 12

Ett exempel på kreativitet vid datorn, från Parlamentet i lördags. Det gick väl att göra innan vi fick datorer men inte lika många kunde göra det lika bra och få en sån stor publik.

Har Carola och statsministern ett hemligt förhållande?


Etiketter:

lördag, mars 15, 2008

Youtube Moment vecka 11

Svt-programmet Morgonsoffan har fått svidande kritik men hemma hos oss skrattade vi hela tiden, utom när vi tittade bort för att det blev så ohyggligt pinsamt träffande. Om jag inte hade sett Petra Mede tidigare hade jag nog trott att hon var så där smetig på riktigt, hon spelar ju så bra! Här tar de sig an de där konstiga typerna ungdomar. Även webbplatsen är suverän satir. Titta t ex igenom Ännu en härlig dag där man driver med tidningarnas namn och nytt-avdelning.


Etiketter:

fredag, mars 07, 2008

Youtube Moment vecka 10

Denna vecka är det sportlov hos oss och vi har snö och sol, hur trevligt som helst. Ikväll blir det punkklubb för Johan och mig. Här får ni en liten försmak av det som bjuds.

Etiketter: ,

fredag, februari 29, 2008

Youtube Moment vecka 9

Egentligen skulle det ha varit en mobilfilm från gårdagens Öppet hus på mina barns högstadieskola.Fisk i en skål framfördes av en ung dam som vi alla kommer att höra talas om en vacker dag (kan avslöja att hon tog fotot till mitt avhandlingsomslag). Men av nån anledning är jag aldrig framme med kameran när dessa Youtube moments inträffar. Här får ni istället originalartisten.

Etiketter:

fredag, februari 22, 2008

Youtube Moment vecka 8

Långt innan Youtube fanns inträffade detta Youtube Moment som någon tack och lov har sparat. Det är osannolika kombinationen Cyndi Lauper och Cock Robins sångare Peter Kingsbery som levererar förmodligen världshistoriens bästa tolkning av Renée, live i franska TV5 - av alla ställen.

Etiketter: