tisdag, mars 23, 2010

Jonas Linderoth föreläser i Umeå

Jonas Linderoth föreläser här i Umeå på fredag: "The effort of being in a fictional world: Upkeyings and laminated frames in MMORPGs".

Fri 26/3 13.15-15 Fil. Dr Jonas Linderoth, LinCS, Göteborgs Universitet:
"The effort of being in a fictional world: Upkeyings and laminated frames in MMORPGs".
Plats: Sociologiska institutionens seminarierum, C304, plan 3 i Beteendevetarhuset.

Den som vill ha ännu mer Linderoth kan åka till Skellefteå imorgon (det finns en plats kvar i min bil...) och smita in på Digital Turist och lyssna på Jonas suveräna föreläsning Att leva i WoW. Värd hela pengen. Läs även kritiken mot begreppet digital turist. Lite skönt att fler tänker likadant. Jag ångrade mig nämligen så snart jag gått av scenen på förra seminariet. Det sista jag sa var nåt i stil med "kliv av turistbussen och kliv inte på den igen, ät det som lokalbefolkningen äter och inte bara sånt som är inplastat". Kände mig elak och elitistisk efteråt men jag kunde bara inte låta bli. Turismen stod mig upp i halsen. Så det var skönt att upptäcka att det inte bara var jag.

Etiketter: , ,

tisdag, mars 16, 2010

Digital turist i Skellefteå

På onsdag nästa vecka åker Digital turist till Skellefteå, se inbjudan. Hoppas på mycket folk som på de andra orterna men jag tror att det kan finnas några platser kvar om någon har missat att anmäla sig.

För min del blir det en tuff vecka med författarseminarium i Uppsala på måndag, möte med Ungdomsstyrelsen om kursen Unga, sex och internet på tisdag, Skellefteå på onsdag och seminariet Osynliga flickan - om makt, ålder och kön och nätet i Växjö på fredag. Men ni kommer inte att få höra mig klaga. Living the dream. Living the dream.

Etiketter:

fredag, februari 05, 2010

Lite svar på tal och turnerande

Nu har jag hunnit med att svara på lite av de frågor jag fick förra veckan när jag hade en webbsänd föreläsning. Svaren finns på Net Nanny. Snart kör projektet igång och då ska det bli lite mer uppdateringar och bättre webb.

Denna termin har jag gått ner i tjänst för att hinna med föreläsandet vilket är en suverän lösning. Det är så kul att vara ute, det ger så oändligt mycket för mig som person och för min forskning än att gå på trista möten och göra poänglösa saker som jag ofta gjorde tidigare. Nu är det forskning, undervisning och föreläsande. Och en och annan krönika. Hur kul som helst! Jag hör att jag låter som en 80-talist och det är kanske därför jag förstår dem så bra - jag tycker också att man ska ha de så bra man kan. Jag vill ha allt och jag vill ha det nu!

På måndag är jag i Sollentuna på en fantastiskt ambitiös dag för kommunens alla lärare. Jag är laddad till tänderna med grejer att säga där!

På tisdag är jag kvar i Stockholm för att uppmärksamma Safer Internet Day på Kulturhuset i arrangemanget Digital Turist (det är bara namnet som är 90-tal, innehållet är bra). Sen blir det ilfart till Internetdagarnas arrangemang om skola och internet.

Men veckans resande är inte slut för det. På torsdag åker jag till Göteborgs universitet och föreläser för lärarutbildare.

Etiketter: ,

måndag, november 30, 2009

Vetenskapslunch

På torsdag är det vetenskapslunch på Kafé Station här i Umeå. 12.15 ska jag prata en halvtimme om unga och nätet och sen blir det förhoppningsvis frågor. Ingen förhandsanmälan men det kan vara bra att komma i tid om man vill hinna köpa lunch innan jag sätter igång.

Etiketter:

fredag, november 27, 2009

Social Media Club Umeå

Här finns en film från Social Media Club Umeås lunchträff i början av november där jag var gäst.

Etiketter: ,

måndag, november 23, 2009

Faran är inte över

Ibland inbillar jag mig att något har hänt sedan slutet av 90-talet. Jag tänker mig att det inte längre finns utrymme för handelsresande i skräck och att tiden har ryckt undan mattan för hemska powerpoints som basunerar ut hur illa det är ställt med ungdomen av idag. Förra veckan blev jag brutalt påmind om att faran inte är över. Jag var inbjuden att tala på Rädda Barnens utbildningsdag för lärare på Åland. Redan i förväg hade jag lite onda aningar och kände mig för en gångs skull lite nervös när jag planerade min föreläsning. Affischen som beskrev föreläsningen efter min utstrålade aningslöshet, dålig uppdatering och framförallt en trist syn på unga flickor. Jag inser att de kanske inte menar så men för mig ser det illa ut att stämpla Private Property på en ung tjej, kanske för att jag så tydligt ser att debatten ofta handlar om just det fast vi inte säger det rent ut. Nåväl, det var väl inte så farligt. Värre blev det när föreläsaren satte igång. En av de första saker som händer är att man till tonerna av One får se ett bildspel med närbilder på mördade människor och information om hur man själv kan hitta bilderna. Grymt våld och uppviglande påståenden till tonerna av vacker musik. Hur friskt är det? Hade jag vetat var jag befann mig rent geografiskt (jag har sjukt dåligt lokalsinne) hade jag lämnat lokalen direkt. Jag har jobbat med de här frågorna i över tio år och har aldrig sett såna bilder förut. Jag har koll på att de finns men ser inga skäl att sitta och surfa runt på de här platserna. Några av de här bilderna kan även vara olagliga att inneha och visa men det hela är kanske ett etiskt problem mer än juridiskt.

På vilket sätt skulle den här föreläsningen vara till nytta för barn och unga? Jag orkar inte ens dra allt som är fel med den här typen av framställningar, tror nog att det är allmängods idag. Eller trodde, för någonstans där ute sitter en grupp lärare och lyssnar till en föreläsare som förberett sin föreläsning genom att sitta på diskussionsforum, bildforum, obehaglighetsforum och annat som alla friska vuxna håller sig ifrån.

Det var svårt att hålla tårarna tillbaka när nästa bildspel kom igång. Britneys sköra röst i Everytime blev en outhärdlig fond till bilder från Snyggast där unga kvinnor visar urringningen i egentagna bilder. Jag satt och tänkte på hur de kämpar med självförtroende och självbild och sen kommer vuxna män och laddar ner bilderna och gör ett bildspel som sedan Rädda Barnen och If sprider bland lärare. Var är moralen i det?

Lite ironiskt blev det att de fältare som föreläste på morgonen visade en så kallad fjortisfilm, där de som har passerat fjortisstadiet sätter ihop filmer på lite yngre tonåringar till musik, för att håna dem. Och jag satt bara och tänkte på vad skillnaden är. Ålder var det enda jag kom på. Det är alltså ok att sätta ihop fjortisfilmer om man är en vuxen man men inte om man är i samma ålder som offren. Ska komma ihåg det.

Etiketter: , , , ,

onsdag, oktober 28, 2009

Social Media Club Umeå

Nästa fredag ska jag prata på Social Media Club Umeå. 6 november 11.30 på Norrlandsoperans restaurang.

Ämnet är Är det verkligen fred vi vill ha? Om ungas säkerhet och osäkerhet på nätet. Alla är välkomna, man betalar sin egen lunch och jag pratar ungefär en halvtimme och därefter är det diskussion. Man bör anmäla sig på FB eller på annat sätt för att restaurangen ska ha chans att planera lite.

Alla som inte befinner sig i kulturskymningsstaden kan följa det hela via Twitter, #smcumea eller Bambuser eller liknande, kolla in http://www.facebook.com/group.php?gid=63826034962&ref=mf#/Socialmediaclubumea för exakt info.

Extremt välkomna, alla som är i Umeå och vill avsluta veckan med en trevlig fredagslunch.

Etiketter: ,

onsdag, september 23, 2009

Föreläsningar i höst

I höst tar jag det mycket lugnare än till exempel förra terminen men några tillställningar blir det.

Först ut är Nordisk Storstadskonferens i Göteborg 3-6 oktober. Där jag talar under rubriken "Är det verkligen fred vi vill ha?" och jag tänker tala om säkerhet för unga nätanvändare.

Självklart är rubriken inspirerad av Björn Afzelius text med samma namn, här framförd av Afzelius, Mikael Wiehe och Thåström. Titta på Afzelius lyckliga min när Thåström börjar sjunga.27 oktober är jag på Skolforum och diskuterar källkritik i det nya medielandskapet på seminarium 243. Arrangörer är Tidningsutgivarna och mina medsamtalare är Sanna Trygg, webbredaktör på Skånska dagbladet och Charlotta Friborg, chef på DN.se. Det blir kul. Jag har ingen fast punkt på Skolforum men kommer att vara där hela dagen den 27:e så vi kanske ses i vimlet.

Alldeles nytt är att jag ska vara en av huvudtalarna på den första svenska konferensen för internetforskare - Internetforskning i Stockholm den 4 november. Jag är yr av äran! Det är stort nog att vi äntligen får en egen konferens, jag gissar att alla kommer att vara där. Och sen få en inbjudan att tala! Det är lika stort som när jag som ynka doktorand fick vara keynote på numera avsomnade Net Learning. Det var en höjdare. Och nu är jag ynka lektor och får dansa med de stora elefanterna igen. Jag tackade ja utan att kolla i kalendern, för det där går utanpå allt annat. Nu ska jag sätta mig ner och se hur de ser ut... DOH!

På Social Media Club Umeå den 6 november tänkte jag använda fredstemat igen. SMCU är luncher på Norrlandsoperan där någon först talar en halvtimme och sedan är det allmänt prat om sociala medier. Öppet för alla, man betalar sin egen lunch men restaurangen vill gärna veta hur många som kommer. Anmälan till exempel via Facebookgruppen.

Sen åker jag till Åland den 18 november och pratar under en fortbildningsdag arrangerad av Rädda Barnen. Får hoppas att det inte stormar ute på havet så där dags på året.

3 december pratar jag på Umeå universitets vetenskapslunch på Café Station. Massor av intressanta föreläsningar, till exempel Simon Lindgren den 1 oktober. Humlabs föreståndare Patrik Svensson, skräckfilmvetaren Jonas Danielsson och mobbningsforskaren Anna Larsson är också säkra kort. Även här köper man sin egen lunch men här behövs ingen föranmälan.

Etiketter:

tisdag, augusti 18, 2009

Föreläser i Skellefteå

Idag har lärarna i Skellefteå kommun fortbildningsdag och två av punkterna är föreläsningar med Åsa Sundelin och mig. Vi har pratat om digital kompetens från våra respektive professionella vinklar. Det är ett stort ansvar att föreläsa på den här typen av dagar eftersom lärares tid är så värdefull och jag vet själv hur trist det är att sitta och höra något meningslöst när man har så mycket viktigare saker att göra. Så det gäller att komma med något vettigt. Försöker också få frågor till Net Nanny.

En mycket trevlig grej med Skellefteå är Skellefe Open - ett gratis trådlöst nätverk över hela stan. Man måste tala om vad man heter och uppge en e-postadress men sen är det bara att surfa. Hittar ingen bra länk men det kanske nån kan tipsa om?

Etiketter: ,

tisdag, april 28, 2009

Länkar till Familjehemsdagarna och alla andra

I lördags var jag på Medlefors folkhögskola i Skellefteå och föreläste för 200 familjehemsföräldrar. Det var så roligt att komma till en så intresserad och öppen grupp och jag fick mängder av frågor som jag inte hann svara klart på. Så nu har jag bestämt mig för att starta en frågelåda men det kommer att ta ett par dagar innan jag får ordning på den. Under tiden kommer här de länkar jag utlovade:

Min nya bok vill jag förstås lyfta fram. Jag är väldigt, väldigt nöjd med den och tycker att den täcker in ungefär det man behöver veta för att kunna arbeta vidare med frågor om unga och nätet, så läs den gärna. Vad gör unga på nätet? kan beställas från Gleerups.

Sen nämnde jag några gratisböcker. Först och främst Unga nätkulturer som är en trevlig bok om unga och nätet, kan beställas gratis eller laddas ner från KK-stiftelsen. Johnny Lindqvist och Eva Thorslund har skrivit boken Ungas integritet på nätet (kan annars beställas som bok) som ges ut av Stiftelsen .se. Den ger en trevlig och positiv översikt och innehåller dessutom en liten ordlista. Till boken hör ett diskussionsmaterial: Vuxenvärlden, hallå! Alla dessa kan man alltså även beställa som böcker utan att det kostar ett öre.

Lotta Löfgren-Mårtenssons böcker finns på hennes webbplats, den jag nämnde heter Kärlek.nu men hon har skrivit väldigt många böcker. Läs även hennes blogg.

Idag fick jag en bok som jag tycker även den ger en bra översikt - Webb för unga av Maria Sundin och Susanne Rydell. Deras förlag Jure har så usel webbplats så det funkar inte att länka till boken. De får skylla sig själva, helt enkelt. Men boken var bra. Den riktar sig till folk som ska skapa webbplatser för unga men innehåller även allmän kunskap om unga och nätet. Jag finns med i referenslistan men är inte nämnd i texten så jag antar (och anar när jag läser) att de använt en del av mina definitioner.

Etiketter: ,

torsdag, mars 19, 2009

Storstadens hjärta och smärta

I oktober ska jag till Göteborg och föreläsa på en nordisk konferens. Ur deras pressmeddelande:

I år är det dags för Göteborg att anordna den nordiska storstadskonferensen om ungdomsfrågor!
Konferensen heter Storstadens hjärta och smärta har arrangerats av olika nordiska storstäder sedan 1997. Nu är Göteborg värdstad och konferensen hålls den 3-6 oktober 2009.

Årets tema för konferensen är "Ungdomar är en resurs-vad är då problemet?"

Praktiker, tjänstemän och politiker inbjuds till konferensen.

Programmet: Klicka här så kommer du till programmet för Storstadens hjärta och smärta 2009

Anmälan: Och här är länken till anmälningssidan

Etiketter: ,

tisdag, mars 10, 2009

Föreläser i Trollhättan

Imorgon åker jag till Trollhättan och föreläser på eftermiddagen. Det är en sedan länge planerad träffa med folk på Högskolan Väst som jag verkligen ser fram emot. Jag är ute och reser så mycket att jag verkligen uppskattar när folk tar sig tid att arrangera lite extra och så är det med denna resa. Jag blir hämtad och skjutsad, de fixar mat och lite extra möten med folk som är intresserade av de frågor jag kommer att prata om. Jag såg på inbjudan att föreläsningen är öppen för allmänheten så det är bara att komma dit.

Etiketter:

torsdag, november 27, 2008

Domarkurs

Igår hade jag säsongens sista domarkurs, vilket för övrigt var säsongens sista resa över huvud taget. Ingen som inte har arbetat som kringresande föreläsare och forskare i flera år förstår hur skönt det är att det var sista gigget för i år. Inga fler kalla, dragiga flygplatser, inga fler hotellrum där man måste sitta alldeles ensam, och massor av tid på hemmaplan för att ha ett privatliv och utföra sitt egentliga jobb. Jag ska förhandla om till nästa termin: inga föreläsningar om det inte är väldigt speciella omständigheter. I år har jag haft 25-30 % av tjänsten som kringresande! Helt sjukt. Men det är så roligt att vara ute, alltså när jag väl kommit fram och det är dags att föreläsa. Jag vill ju att alla ska få veta det jag vet och det finns inget bättre än att ha en grupp framför sig som ivrigt antecknar. Det blir liksom slutmålet för forskningen.

Domare är en intressant grupp att föreläsa för. De har en yrkesmässig relation till elände så inget verkar chocka dem. När det gäller lärare känner jag ofta att jag måste hålla igen när jag t ex berättar om Alexandramannen men för domare är sjuka personer och grova brottslingar inget nytt. Man kan liksom diskutera sakernas väsen, inte börja med att sucka över hur hemskt livet är. Om ni förstår hur jag menar. Jag är ju själv lärare så jag tillhör ju den chockade gruppen som knappt kan föreläsa om det här utan att börja gråta själv. Men gråtandet leder ju inte framåt så det är bra att det finns folk som kan hantera elände mer professionellt. Dessutom lär jag mig så otroligt mycket varje gång jag träffar en ny yrkesgrupp, det sipprar över lite av deras kunskap genom de frågor jag får, både under föreläsningen och vid rasterna.

Så jag tackar alla som har hyrt in mig och alla som har lyssnat och alla som har diskuterat och kommenterat. Men nu är det över, som Varan-TV skulle ha sagt.

Etiketter:

tisdag, oktober 14, 2008

Malmö 15 oktober

Imorgon är jag i Malmö hela dagen (eller tekniskt sett är jag här redan nu eftersom jag just kom fram till hotellet), föreläsningar på Malmö högskola både 8.30 och 15. Det blir prat för olika typer av pedagogisk personal och jag ser fram emot dagen, det blir ett välbehövligt avbrott i ansökningsförfattandet. Hoppas på lite solsken och värme på stan mellan föreläsningarna.

Etiketter:

måndag, september 22, 2008

Medierådet i Falun

Idag åker jag till Falun för att delta i Medierådets turné. Vi vänder oss till skolledare denna gång. Min hovleverantör skickade just en ny grafisk profil till mina sorgligt försummade webbsidor. Ska försöka hinna fixa det innan jag åker. Håll utkik på kulturer.net.

I övrigt laddar jag mentalt för en artikel som planeras i Dagsavisen, jag tror att det blir denna vecka. Ni vet väl vad som hände Monty Python i Norge? Inga jämförelser i övrigt men lite nervös är jag allt. Jag meddelar här så snart jag vet mer.

Etiketter: ,

lördag, september 13, 2008

Läs inte Göran Hägg!

Åtminstone inte innan ni ska föreläsa. Jag är verkligen aldrig nervös inför mina föreläsningar (jag kan berätta nån gång om varför) men efter att ha läst Praktisk retorik av Göran Hägg var jag fullständigt skräckslagen inför föreläsningen i Växjö igår. Jag köpte boken så snart den kom ut i pocket men flera av mina barn har hunnit före och nu råkade det äntligen vara min tur. På väg till en föreläsning! Plötsligt insåg jag hur naiv jag har varit i förehållande till mitt talande. Man måste ju kunna saker OM att föreläsa, det räcker inte att bara föreläsa. Inte fasen hade jag något exordium!

Nu gick det bra ändå och det var en mycket trevlig konferens. Tyvärr hann jag inte lyssna klart på Fredrik Wass som kom efter mig. Han var både rolig, insatt och proffsig. Undrar om han läst Hägg...

Jag hann med att vara med i radio också, ca 12 minuter in i programmet dyker jag upp, efter Nickleback.

Sen måste jag ju verkligen rekommendera Göran Häggs underbara retorikbok. Alla borde läsa den! När mina barn läste den berättade de hela tiden om det de lärde sig och jag förstår det nu, jag bubblar över av iver att dela med mig av allt jag lär mig. Världen ser helt annorlunda ut nu. Jag hade ingen aning om att Nixon var en lysande retoriker eller att Mona Sahlin hade usla talskrivare när hon åkte på ekonomiskandalen. Jag ser numera retoriska knep där jag tidigare såg argument. Och så fick jag oväntat stöd för mina peroratier fast jag självklart inte visste varken att det hette så eller att det var bra.

Etiketter: ,

torsdag, september 04, 2008

Cultivating Creative Talents and Educational Innovation in Chinese Higher Educational Institutions

Vi har en gästforskare från Kina på institutionen under hösten, Professor Fan Yihong från Xiamen. Jag och min handledare träffade henne när vi var på samma konferens i Shanghai och vi insåg direkt att vi hade mycket gemensamt. Fan pratade om wisdom i sitt anförande, vilket är rätt ovanligt att man vågar göra i Sverige. Jag lånade lite av hennes tankar till min avhandling och det var verkligen kul att hon kunde komma hit till oss. Den som befinner sig i Umeå är välkommen att delta i ett seminarium som Fan håller på IML den 17/9 kl. 09.00 -10.00.

Föreläsning: "Cultivating Creative Talents and Educational Innovation in Chinese Higher Educational Institutions"
Fan Yihong, Professor of Higher Education, Director of Section for European Higher Education Studies, Institute of Educaiton, Xiamen University, P.R.CHINA. Assistant to the Dean of the institute on International Cooperation. Ph. D of Educaiton Policy and Leadership, 1999-2002, School of Educaiton, University of Massachusetts, USA. PhD Dissertation "From Integrative Worldview to Holistic Education: Theory and Practice." Current Research interests: Innovative and Creative Management and Leadership in higher educaiton; Globalization and International Education; Comparative Staff Development between Chinese and European Universities; Comparative and International Higher Education;How to Bring ICT and its impact on learning to more folks in higher educaiton field in China.

Etiketter: ,

tisdag, augusti 19, 2008

Turnéplan hösten 2008

Några av höstens externa uppdrag:

Medierådet fortsätter sin turné Det unga internet och jag är med på alla utom Umeå (ja, ni vet det där med profet i sin hemstad...)
 • 15 augusti var vi i Växjö, extremt trevlig grupp på ca 500 pigga och alerta lärare!
 • 23 september i Falun
 • 29 oktober i Oskarshamn
20 augusti åker jag till Västerås och pratar på en skolstartsdag för lärare, tar nattåget ner ikväll.

10 september har MSU lagt in en informationsdag om mobbning i Visby.

12 september ska jag prata på Participatory Academy i Växjö.

30 september ska jag föreläsa på ett seminarium som Komplit arrangerar i Skövde.

Skolporten ordnar forskarseminarier över hela landet och jag ska leda tre i höst:
 • 1 oktober i Linköping
 • 18 november i Västerås
 • 19 november i Stockholm

27-29 oktober är det Skolforum igen. Dit ska jag, fast inte sista dagen då jag lovat vara i Oskarshamn.

12 och 26 november ska jag föreläsa på Domstolsverkets kurs för domare, precis som jag gjorde i våras.


Det är en späckad och rolig höst som väntar! Ska man resa så mycket måste man ha:
 1. En förstående familj som inte surar när man är borta men som blir superglada när man kommer hem.
 2. Många artiklar som måste läsas så att restiden utnyttjas. Kanske även nåt sorts lås på mobilspelen...
 3. En Nike+Ipod och löparutrustning som inte tar så stor plats, för att kunna äventyrsspringa i nya städer eller på hotell som har löpband.
Sen är det bara att åka. Hoppas vi ses nånstans på vägen!

Etiketter:

onsdag, april 30, 2008

Internet, svenskarna och världen

World Internet Institute arrangerar ett seminarium som jag väldigt gärna skulle vilja gå på, men jag är dessvärre inte i Stockholm den dagen. Så här skriver de i inbjudan:

INTERNET, SVENSKARNA OCH VÄRLDEN
Tisdagen den 6 maj kl 16-17.30 på Folkets Hus i Stockholm

Hör världens främste Internetforskare Jeff Cole som besöker Stockholm. Jeff Cole är professor och chef för Center for the Digital Future vid University of Southern California. Sedan år 2000 leder han den världsomspännande studien World Internet Project. Nära 30 länder medverkar, där 100-tals forskare årligen följer 60.000 hushåll för att se och förstå Internets påverkan på människa och samhälle.
Jeff Cole var mediarådgivare åt Bill Clinton och Al Gore, och han är detsamma åt George W Bush. Nu kan du själv höra honom!

World Internet Institutes forskningsledare Olle Findahl presenterar de första forskningsresultaten från årets studie “Svenskarna och Internet 2008”. Bland annat visar han att samtidigt som svenskarna är de mesta Internetanvändarna i världen så är vi också mest skeptiska till nätets innehåll. Professor Olle Findahl pekar också på att det är de svenska pensionärerna som placerar landet i topp när det gäller Internetanvändning.

Tisdagen den 6 maj kl. 16.00-17.30, Kongresshall A Folkets Hus, Barnhusgatan 10-12 (Vid Norra Bantorget) Stockholm
Anmälan mailas till anmalan@iis.seDen här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det senast fredag den 2 maj
Seminariet hålls på engelska, är kostnadsfritt och antalet platser är begränsat. Det bjuds på kaffe/öl och smörgås efteråt.

Etiketter:

fredag, april 04, 2008

Vårens föreläsningar

Idag kör vårturnén igång. Så här ser det ut. Vi kanske ses nånstans?

4 april, Göteborg: Informationsträff om mobbning, Myndigheten för skolutveckling.

8-9 april, Stockholm: Skolportens rikskonferens (pdf-fil med programmet).
9 april, Malmö: föreläsning i Värby församling.
10 april, Malmö: Informationsträff om mobbning, Myndigheten för skolutveckling.

15-16 april, Högskolen i Nesna, Norge: Barn i vanskelige situationer.
17 april, Växjö: En ledare i tiden – en skola för framtiden, Medierådet.
18 april, Kalmar: Informationsträff om mobbning, Myndigheten för skolutveckling.

23 april, Lund: Ärligt, härligt eller förfärligt? Medierådet.

8 maj, Stockholm: domarkurs IV, Domstolsverket.

30 maj, Gällivare: Barn- och ungdomspsykiatrin.

Etiketter:

onsdag, mars 05, 2008

Computers in Human Behavior

Ett ovanligt intressant nummer av Computers in Human Behavior finns ute nu. Jag har laddat ner några artiklar för läsning (nån gång):

Ando, Reiko, & Sakamoto, Akira. The effect of cyber-friends on loneliness and social anxiety: Differences between high and low self-evaluated physical attractiveness groups.

Derks, Daantje, Fischer, Agneta, & Bos, Arjan. The role of emotion in computer-mediated communication: A review.

Meelissen, Martina R.M., & Drent, Marjolein. Gender differences in computer attitudes: Does the school matter?

Whitty, Monica, & Carville, Siobhan. Would I lie to you? Self-serving lies and other-oriented lies told across different media.

Idag åker jag till Västerås för att prata på Kulturting 2008.

Etiketter: ,

onsdag, februari 20, 2008

Pedagogiskt café

Jag skulle vilja uppmana alla som är intresserade att komma till Universum nästa onsdag. Det krävs en föranmälan men alla är verkligen välkomna, inte bara universitetsfolk. Om du är osäker på om du hittar, skicka mig ett mail så kan jag guida dig till lokalen. Det blir mycket roligare om det kommer många!

Lär- och Forskningscentrum inbjuder till Pedagogiskt café

Flickor och pojkar på internet

På onsdag den 27 februari kl. 15-17 är du välkommen att delta i ett pedagogiskt café för att lyssna till Elza Dunkels, Universitetslektor, Interaktiva medier och lärande (IML), som håller ett föredrag med innehållet:
 • Vad vet vi om ungas användning av internet?
 • Vad vet vi om hur pojkar och flickor ser på nätet?
 • Hur kan vi vuxna förhålla oss till allt detta relativt outforskade område?
Aktuell forskning presenteras, bl a utifrån den nyligen publicerade avhandlingen Bridging the Distance – Children’s Strategies on the internet. Det kommer också att finnas utrymme för frågor och diskussion.

Anmälan senast 25 februari kl 13 till eva.ahlenius@adm.umu.se

Lokal är Universitetsklubben längst upp i Universum, Umeå universitet.

Läs mer på en pdf.

Etiketter:

tisdag, januari 22, 2008

Digitala kulturer, 7,5 p

Igår körde terminen igång och med den vårt flaggskepp - kursen Digitala kulturer. Vi kör med löpande antagning så det finns fortfarande chans att anmäla sig till en av Sveriges bästa universitetskurser.

Kursen har en intressant historia. Innan jag fick doktorandtjänst arbetade jag lite vid sidan om all undervisning med mitt läromedel om unga och nätet, det som jag byggde upp med hjälp av mina barn i slutet av 90-talet. Jag föreslog en kurs i ämnet och tillsammans med kollegor tog jag fram kursen Digitala kulturer och strategier. När jag fick finansiering för forskarstudier tog Thomas Fritz över kursen och kom med den geniala idén att kursen skulle använda en nätgemenskap som lärplattform. Plötsligt hade vi den första universitetskursen på Lunarstorm. Viktigt är att påpeka att vi inte har något egentligt samarbete med Lunarstorm, vi köper deras tjänster precis som alla andra användare. Så vi står helt fria att forma kursen som vi vill, även om Lunarstorm har varit trevliga och tillmötesgående.

När jag ändå är inne på historia kan jag berätta hur jag började använda ordet nätkulturer. Det var 2001 och ordet digital i Digitala kulturer som min webbplats hette då började kännas väldigt 90-tal. Jag funderade över ett mer samtida uttryck, bollade ord med kollegorna och kom fram till att nätet var det modernaste ordet för internet (på 90-talet sa man gärna webben och helst med engelskt uttal på första bokstaven). Kulturer ville jag hålla kvar vid, i plural för att beteckna att det inte var vi och de, utan en mångfald av uttryck. Nätkulturer lät bra och gick dessutom att använda som webbadress på den rätt nya domänen .net, och så föddes kulturer.net.

Hoppas vi ses i kursen Digitala kulturer!

Etiketter: ,

torsdag, oktober 25, 2007

Turnéplan i höst

29 oktober Växjö, Ung kommunikation
30-31 oktober Stockholm, Skolforum
12 november Falun, IKT-pedagogisk turné
13 november Gävle, IKT-pedagogisk turné
21 november Göteborg, Mötesplats om mobbning
22 november Stockholm, paneldebatt på Kulturhuset
23 november Stockholm, Mötesplats om mobbning
27 november Västerås, IKT-pedagogisk turné
28 november Örebro, IKT-pedagogisk turné
29 november Karlstad, IKT-pedagogisk turné
4 december Skellefteå, Norrhammarskolan för elever och föräldrar
5 december Falun, Mötesplats om mobbning
6 december Malmö, Mötesplats om mobbning
11 december Umeå, Mötesplats om mobbning

Sen är det inget mer...

Etiketter:

fredag, september 14, 2007

Temadag i Örebro

Den 3 oktober ska jag med Medierådet till Örebro för ännu en omgång av Det unga internet. Denna gång är målgruppen socialarbetare, kuratorer, skolpsykologer och andra som arbetar med barns hälsa. Det är jag så nöjd med, att denna grupp får möjlighet att diskutera de här frågorna. Och för mig är det en styrka att få turnera med psykologer. Jag har ju halkat iväg lite åt det hållet nu mer jag har funderat på unga och nätet. Många av de svar vi söker handlar just om att begripa hur vi fungerar som psykologiska varelser. Jag har tidigare nämnt Suler med teorierna om varför vi blir mer ohämmade på nätet. Idag hittade jag artikeln Detecting digital chameleons (Bailenson, Jeremy, Yee, Nick, Patel, Kayur, & Beall, Andrew. Computers in Human Behavior, 24 (1), 66-87). Så här står det i abstraktet:
Conversations are characterized by an interactional synchrony between verbal and nonverbal behaviors. A subset of these contingent conversational behaviors is direct mimicry. During face to face interaction, people who mimic the verbal and nonverbal behaviors gain social advantage. Most research examining mimicry behavior in interaction examines ‘implicit mimicry’ in which the mimicked individual is unaware of the behavior of the mimicker. In this paper, we examined how effective people were at explicitly detecting mimicking computer agents and the consequences of mimic detection in terms of social influence and interactional synchrony.

Etiketter: ,

onsdag, augusti 29, 2007

Föreläsning på Lärarhögskolan

Imorgon ska jag föreläsa på Lärarhögskolan i Stockholm. Jag åker ikväll med nattåget, har bestämt att jag ska flyga så lite som möjligt av miljöskäl. Jag kommer att ha hela två timmar att breda ut mig på så jag hoppas kunna prata om flera saker som jag ser som viktiga för lärarutbildning. Mina fyra teman kommer att vara:

 1. Framtiden, ny teknik och unga
 2. Nätets infödda som studenter
 3. Strategier för förändring
 4. I nätpoker finns inga sönderslagna knäskålar

Etiketter:

torsdag, april 05, 2007

Reportage från Färgfabriken

Jag var nere i Stockholm och föreläste tillsammans med några av Umeå universitets IT-namn i samband med vår stora reklamsatsning som jag skrev om tidigare. UCIT var där och skrev en artikel.

Det var ett trevligt arrangemang och trevliga människor, men för mig var det en jobbig föreläsning på många sätt. För det första var det väldigt lite folk och jag har svårt att hantera små grupper i en föreläsningssituation. Små grupper passar bättre för samtal, det blir så stelt att stå där framme och tala till massorna. Så det satt inte, helt enkelt. En stor grupp är lättare att läsa av och jag saknade den återkopplingen. Men det värsta var nog det sjuka i hela situationen: att åka ner för 20 minuters föreläsning och att träffa folk från mitt jobb som hade gjort samma sak. Jag fick svåra samvetskval efteråt och var tvungen att lova mig själv att aldrig göra om en så miljövidrig resa. Jag måste köpa mig frid genom att investera i lite utsläppsrätter.

Var på Thomas Fritz seminarium igår. Superintressant! Alla lärarutbildningar borde hyra in honom för en inspirationsföreläsning. Genast!

PS. Testa det här! Känns och låter som att bläddra i en tidning!

Etiketter: , ,

måndag, april 02, 2007

Homo Zappiens - konsekvenser för högre utbildning?

För alla som arbetar vid Umeå universitet anordnas ett lunchseminarium på onsdag. Det är min kollega Thomas Fritz som ska prata om Homo Zappiens - konsekvenser för högre utbildning? Jag ska försöka hinna dit för ämnet intresserar mig även om jag är tveksam till Wim Veens begrepp Homo Zappiens. Det antyder att vi pratar om en annan ras eller art och då är vi farligt nära exotisering av de unga. Däremot tycker jag att Veen och många andra har banat vägen för oss som sysslar med sånt här idag och på det sättet har det varit ett viktigt begrepp. Nu är det dock dags at lämna det. Vi får se om Thomas lyckas övertyga mig om motsatsen. Bra initiativ, iallafall!

Etiketter:

måndag, mars 26, 2007

Föreläser på torsdag + tv på tisdag

På torsdag den 29 mars kl 19 föreläser jag på Färgfabriken i Stockholm. Det är Umeå universitet som har en pr-satsning och under flera kvällar visar man upp delar av sin forskning på det här sättet. Jag ska prata om nätet (surprise!) och har valt att recycla titeln från min krönika på UCIT (ibland uppvisar jag en osund förtjusning i mina egna formuleringar och har svårt att skiljas från dem). Simon Lindgren och Patrik Svensson föreläser också. Jag tror att det blir roligt! Så här ser programmet för kvällen ut:

Fascinerade, fritt, farligt - tre sätt att se på IT

Torsdag 29 mars kl 18:00-20:00

18.00 Symfoniorkestrar kan visst improvisera! Från kortlådor till
bloggoperor.
Om hur informationstekniken kan förändra vår vardag och hur vi låter oss fascineras och förfasas av tekniken. Exmpel ur verkligheten – hur skolelever genom bloggar skapar berättelsen till en SMS-stödd uppsättning på Norrlandsoperan.
Patrik Svensson är lektor och föreståndare för HumLab vid Umeå universitet, en unik miljö där humaniora och kultur möter IT.

18.30 I nätpoker finns inga sönderslagna knäskålar
Fem alternativa tips till vuxna som oroar sig för ungas
nätanvändning. Utifrån sin forskning om ungas förhållande till nätets avigsidor ger Elza Dunkels några högst personliga råd till alla vuxna som någon gång har funderat över unga och nätet.
Doktorand Elza Dunkels, Umeå universitet

19.00 Virtuella rörelser, fildelning och subpolitik
Den framväxande fildelningsrörelsen är ett intressant exempel på hur samfällt kollektivt handlande kan komma till uttryck i IT-samhäl¬let. Vilka är egentligen villkoren för politisk aktivism och nya sociala rörelser i de s.k. virtuella miljöer som ofta sägs utmärkas av
fragmentisering och identitetsupplösning?
Universitetslektor Simon Lindgren, Umeå universitet

19.30 Tillämpad IT vid Umeå universitet: Exempel från en innovations¬miljö
En beskrivning av det tvärvetenskapliga utvecklingsområdet tilläm¬pad IT, en innovationsmiljö där studenter, forskare och det omgivande samhället samverkar. Exempel på den innovationskraft som finns i en sådan samverkan, och vilka möjligheter som finns för tillämpad IT i framtiden.
Professor Jonny Holmström, Umeå universitet

Och imorgon är jag med och bråkar i Argument på Svt 1 22.00.

Etiketter: ,

onsdag, februari 14, 2007

Kurs: Spelvärldar och nätkulturer

Södertörns högskola följer i spåren efter vår Lunarstormkurs:

Spelvärldar och nätkulturer, 7,5 högskolepoäng

DISTANSKURS HALVFART på Södertörns högskola

1 mars - 11 maj 2007

Vad gör egentligen våra barn och ungdomar när de sitter framför datorn? Hur påverkas de av de datorspel de spelar? Vilka sidor besöker de på Internet? Många vuxna saknar kunskap om och erfarenhet av den virtuella värld som de unga vistas så mycket i. I den här kursen läser och diskuterar vi vetenskapliga studier och annan litteratur om datorspel och nätkulturer. Vi prövar även de olika spel och webbaktiviteter som barn och ungdomar använder.

ANMÄLAN
Behörighetskrav: Grundläggande behörighet
Urval: betyg 1/3, högskoleprovet 1/3, mellan 7,5 och 225 högskolepoäng 1/3
Ansökningsblankett via http://mt.sh.se/ansok
Anmälningskod: ME-115

Etiketter: ,

torsdag, januari 18, 2007

KOMMUNIKATION: KULTUR, TEKNOLOGI, VETENSKAP

KTH arrangerar en seminarieserie under våren: KOMMUNIKATION: KULTUR, TEKNOLOGI, VETENSKAP. Så här skriver de:
Under våren 2007 organiseras för femte gången seminarieserien "Kommunikation: Kultur, teknologi och vetenskap" av skolan för datavetenskap och kommunikation vid KTH. Temat för vårens seminarieserie är "Datorspel som medium och kultur". Vi kommer att utforska frågor och teorier kring spel och spelkultur -- särskilt men inte uteslutande datorspel. Seminarieserien rymmer presentationer av pågående forskning kring användning och produktion av spel, t.ex. PC-och konsolspel, onlinespel, gambling, poker, spel för seriösa syften ("serious games") och undervisning, professionellt dataspelande, etc.

Etiketter: ,

tisdag, december 12, 2006

Arkeologi, datorvisualiseringar och världsbilder

Humlab ger idag ett seminarium, som jag själv dessvärre missar: Already False, Potentially True: epistemic commitments, virtual reality, and archaeological representation. Det är Matt Ratto från Virtual Knowledge Studio for the Humanities and Social Sciences i Amsterdam som kommer hit. I vanlig ordning kan man följa seminariet över nätet och delta i en chatt vid sidan om.

Etiketter: