onsdag, januari 13, 2010

Nätgemenskap regerar

Denna månads krönika handlar om nätgemenskaper och är en sorts hyllningstext. Eftersom jag skäms lite för att jag är så positiv jämt tänkte jag uppväga det nästa månad. Det ska bli kul! Så här avslutar jag krönikan:
Jag är medveten om att det jag skriver kan verka lite väl teknikromantiserande och lovar att nästa krönika blir sjukt teknikpessimistisk. Wait for it.

Etiketter: ,

måndag, augusti 25, 2008

Totiki

Rickard Eriksson, som skapade Lunarstorm, har gått vidare till modernare applikationer och funderat ut ett program som samlar alla mötesplatser på ett ställe. Du laddar ner programmet Totiki som sedan kollar om du har fått nya meddelanden på Lunarstorm, Facebook och liknande eller bloggar du vill hålla koll på. Det finns inget gränssnitt mot andra användare, ingen presentation av dig själv, Totiki är bara ett sätt för dig att hålla koll på andra ställen på nätet.

Jag har testat Totiki ett par veckor nu och är väldigt nöjd än så länge. För bloggarna använder jag Google Reader eftersom jag läser så många, ungefär 80 bloggar, så det skulel bli opraktiskt att låta Totiki bevaka dem. Men för alla dessa mötesplatser som jag egentligen inte använder utan bara vill ha för säkerhets skull är det toppen att ha ent samlande verktyg. Lite småtrassel är det så här i början men det är fortfarande en beta-version.

Man kan gå in på totiki.com och anmäla intresse och när man väl blivit medlem får man bjuda in tre vänner. Det finns en blogg där man kan följa utvecklingen, förstås.

Etiketter:

fredag, september 14, 2007

Svenska Myspace

Medierådets utmärkta omvärldsbevakning hittar jag en DN-artikel om Myspace senaste satsning: en svensk version. Och genom DN:s twingling hittar jag JMW:s blogg som berättar att myspace.se redan är upptaget... Så ironiskt.

Men det här illustrerar det jag skriver i min avhandling (se t ex s. 13-14), att unga tycks använda detta globala närverk för lokala behov. Mycket intressant, tycker jag.

Etiketter:

måndag, september 03, 2007

Checklista för mötesplatser på nätet

Medierådet har satt ihop en cheklista där man får hjälp att kolla den nätgemenskap ens barn är intresserad av att bli medlem i. Jag antar att man vänder sig till vuxna runt lite mindre barn, ni vet de som fortfarande lyssnar på sina vuxna. Mycket bra lista.

Och på tal om mötesplatser: Underbara tidningen KP blir nu också nätgemenskap, berättar Unga nätkulturer. Ja, det är ju så en slipsten ska dras! Man ska vara med på tåget, inte försöka stoppa det. Välkommen, KP-webben!

Etiketter:

fredag, januari 19, 2007

Zephyr - övervakar Myspace

Smartmobs berättar att Myspace planerar att lansera ett verktyg för att underlätta föräldrars övervakning av sina barn på Myspace. Det ska inte användas till att läsa barnens mail eller se deras profil men:
Parents will be able to use the software, named "Zephyr," to find out what name, age and location their children use to represent themselves on MySpace.
Jag är inte riktigt säker på att jag begriper poängen med det hela och då misstänker jag att det är ungefär som när Luleå kommun köper in en filterlösning till alla skolor eller när någon köper Urkund - det handlar om att tysta kritiker. Vid en snabbgoogling hittar jag inget mer än den artikel som Smartmobs nämner så jag vet varken om detta är sant eller när det är tänkt att lanseras. Men jag delar journalistens oro för att den här typen av verktyg ska användas mot de barn som det är tänkt att skydda. Vem ska kolla att det är föräldrar som över vakar de barn de har rätt att övervaka?

Hm, det här påminner mig om Squill. Får ta och kolla vad som hände med den grejen... Jag var in och squillade mig själv (kändes som om jag gjorde nåt skumt) med följande resultat:En angränsande sak är det som kallas sousveillance (undervakning?) som Future Now skriver om idag. Det är ju alltså inte det samma som medborgargarden och andra skumma saker utan ett sätt att låta allmänheten bidra till den lagliga brottsbekämpningen.

Etiketter: , , ,

fredag, december 08, 2006

Framtidens ledare använder nätgemenskaper

(Jag gissar att alla är lika trötta som jag idag efter nattens rymdvaka. Ruskigt spännande och mycket live-känsla när de till slut meddelade att de "gave it our best shot". Men på söndag natt sitter vi där igen!)

Smartmobs berättar om en undersökning om vilka egenskaper man kan hitta hos folk som är medlemmar i nätgemenskaper. Underförstått är detta inte allt för unga människor eftersom de tycks ha arbeten. Bl a kan man se att de är
Fast followers
More flexible
Open communicators
Aspire to greatness
Looking for new, innovative ideas
In short – your future leaders
Teknikprylar: Nu utvecklas en mobilprojektor så att man kan projicera bilder på en skärm eller vägg, berättar Picturephoning. Vi närmar oss möjligheten att alla går omkring med mycket små handatorer/mobiler och aldrig behöver använda stationära eller bärbara datorer. Vi får se.

Etiketter: , ,