onsdag, mars 31, 2010

Lite press

Eller snarare mycket press. Det ringer och ringer. Jag får skaffa mig en pressekreterare, har ju faktiskt redan en bokare...

Arbetarbladet i Gävle skriver om nätspråk (hur blev jag plötsligt auktoritet på språk? Johan ryser.) uppenbart inspirerad av DN:s artikel, de använder nämligen samma felaktiga term. SvD väljer rubriken Vuxna blinda för nätmobbning. Om några dagar kommer det också en intervju i 8 sidor. Och så tv-soffan:
Nej, nu måste jag jobba.

Etiketter:

torsdag, mars 25, 2010

Kreativ citatteknik

Jag förstår inte varför jag ens lyfter på ögonbrynen, borde ha lärt mig vid det här laget. Att journalister då och då vrider till det man säger och citerar lite som de vill. Värst var nog DN där jag ändå hade ett långt telefonsamtal med journalisten och där jag uppfattade det som om han till slut förstod vad jag menade. Det var naivt att tro att det skulle spela någon roll, han använde mina citat i sammanhang där de betydde något annat än det jag sa. Och det gjorde även Nyheter 24 när de ringde och ville ha mig att kommentera Medierådets senaste studie. Lite får jag skylla mig själv när jag strör one-liners omkring mig.
– Det är som att ge McDonalds uppdraget att kontrollera vilken mat som är nyttig.
Det är ju skitbra sagt men kanske inte till en journalist... Andemeningen i det jag sa var att om det är som bland andra Marcin de Kaminski säger att det företag som genomförde studien säljer tjänster som de granskade och att deras egna kunder fick bra betyg, ja då är det inget annat än en skandal. Så får det naturligtvis inte gå till. Jag känner mig dock rätt lugnad av Medierådets förklaring och har inte tid att gräva i detta nu.

Det som inte kom med i artikeln i Nyheter 24 var att jag sa att det är en viktig studie därför att de som tjänar pengar på unga inte ska komma undan med att inte svara på mail, att inte ha en tydlig säkerhetspolicy, etc. Då bör man bojkotta de företagen. Men jag misstänker att en sån här studie ändå kommer att slå tillbaka på de unga användarna. Det är mycket stor risk att den används som inteckning att hindra unga från att använda vissa webbplatser - av säkerhetsskäl. Det är för ditt eget bästa. Det här gör mer ont i mig än det gör i dig.

Det är det allvarligaste. Det ständiga icke-kritiska förhållningssättet till näringslivet har jag nästan lärt mig att filtrera bort.

Etiketter: , ,

söndag, mars 14, 2010

Bland tomtar och troll på nätet

Blev intervjuad om trollning i Helsingborgs Dagblad.

Etiketter:

måndag, november 23, 2009

Radiointervju från Åland

Här finns en intervju som gjordes för Radio Åland efter min föreläsning förra veckan.

Etiketter:

tisdag, oktober 06, 2009

Pressmeddelanden om EU Kids Online

Idag har vi gått ut med två pressmeddelanden om EU Kids Online:

Ny bok om ungas säkerhet på nätet
och
Ungas nätanvändning kartläggs

De här båda nyheterna släpptes också i samband med konferensen i Göteborg och hamnade bland annat i Vårt Göteborg. Här gör de reklam för boken och det är bra för jag glömmer alltid bort det själv. Jag talar om att folk ska läsa annat som jag tycker är intressant men jag vill ju att de ska läsa min bok också.

Etiketter: , ,

fredag, augusti 21, 2009

Hon slår tillbaka mot alarmisterna

I våras gjorde Karin Lindström på Computer Sweden en intervju med mig. Eller intervju... jag glömde bort att det var så officiellt. Karin är en trevlig person som jag känner mig rätt bekant med efter att ha pratat i telefon och mailat en hel del så jag kände mer som att vi var och fikade. Med en fotograf som surrade runt oss som en geting en varm sommardag. En vanlig onsdag i mitt liv, med andra ord. Idag kom artikeln i tidningen och jag kan ju säga så här direkt att det där med att nämna mitt intresse för att dricka rött vin kan ha varit en överloppsgärning framkallad av den allmänna trevligheten. Men jag har ju tagit på mig rollen som öppenhetens förespråkare så jag får ställa upp med sånt.

Roligt att se intervjun, fast jag vill se den på papper för där finns det nog någon bild. Har fått se en av bilderna (den dök upp i en sån här kortfråga) och jag misstänker att det är en ruggigt duktig fotograf. Rubriken är också mycket hedrande - Hon slår tillbaka mot alarmisterna. Jag får nog fira med lite rött vin ikväll.

Etiketter: , ,

måndag, augusti 10, 2009

Sexting

Härom dagen ringde en journalist som skulle skriva för Metro och ämnet var sexting. Hon undrade om jag hade några tankar kring det och det framgick att hon menade ungdomars sexting. Jag svarade att jag knappt ens har betraktat det som ett fenomen värt ett eget namn - att man använder mobiltelefonens funktioner för att sända innehåll av sexuell natur. Vi pratade en bra stund men jag ser i dagens Metro att jag inte tillförde något eftersom artikeln i princip innehåller det hon var inne på från början. Nu får man väl tänka sig att just Metro är en sån tidning som vill renodla begrepp och smacka upp dem i korta artiklar tänka att uppröra läsarna lite lagom. Och mina trista "jo, fast man kan ju också se det på ett annat sätt" funkar inte där. Och mina utläggningar om att "det här kan vara en grej i länder som USA och Storbritannien där man är så rädd för sina ungdomars frihetsprojekt men att här i Sverige tänker vi inte på samma sätt" passade självklart inte in. Det slog mig senare i jordgubbslandet att jag är en jäkla rasist som klumpar ihop länder på det där sättet, måste hitta ett bättre sätt att uttrycka mig. Måste sluta bidra till det förmätna svenskhetsprojektet som drar som en farsot över landet. Inte bara det här landet, i ärlighetens namn, men likförbannat. Måste sluta använda projekt på det där neo-akademiska sättet. Måste vara lite ledig näst sista semesterdagen.

Etiketter: , ,

måndag, juli 27, 2009

Livet 2.0: Facebook kontra FRA

I DN:s webbtv-serie Du, jag och internet har turen kommit till Livet 2.0: Facebook kontra FRA där jag är med på ett hörn. Ordet postmodern, som råkade slinka ur mig under intervjun kom inte med, tack och lov. Och jag kan berätta att ni inte får 2 träffar när ni googlar mig. På 0,27 sekunder får man ungefär 27 300 vid sökning efter elza dunkels. Så det så!

Etiketter: , , ,

onsdag, juli 22, 2009

Nyhetstorka

Telefonen går varm här hemma nu när det inte händer något i Sverige. Vi kan ju ringa hon i Umeå, tänker de säkert. Och så gör de det. Senast ringde Expressen och ville prata om Twitter och den här pojken som har skrivit om att Twitter inte är något för ungdomar. Jag har inte ens brytt mig om att blogga om den där analysen för jag förstår inte varför det skulle vara en sån bomb. Twitter har aldrig framstått som en ungdomsgrej för mig så jag är inte förvånad. Däremot tycker jag att det var hur kul som helst att den 15-åriga pojken fick göra något viktigt och riktigt under sin praktikperiod och jag är mycket glad att hans rapport har fått så mycket uppmärksamhet.

Jag har dock inte sagt det som står i artikeln, men varför haka upp sig på detaljer?

Etiketter: ,

lördag, juli 18, 2009

Karlavagnen om sociala medier

Kvällens Karlavagnen i P4 hade temat Twitter och Facebook. De ringde mig i eftermiddags och frågade om jag kunde vara med och kommentera lite. Det blev ett 10 minuter långt samtal som jag fick föra ute på altanen, det är nåt skumt med mobiltäckningen i delar av vårt hus. Ni hittar programmet här. Jag kommer in efter 20 minuter i del 2, direkt efter Milow och Ayo Technology.

Etiketter: , , ,

onsdag, juli 08, 2009

Tjejbloggarna är visst viktiga

Irriterade mig ordentligt på gubben Alex Schulman när han skrev om onödiga bloggar på DN:s kulturdebatt. Lite kändes det som att man bör tiga ihjäl unga gubbar som hittar på dumhet efter dumhet men jag är ändå glad att jag använde en ilsken morgontimme åt att skriva, eftersom omvittnat svårflörtade DN faktiskt tog in mitt svar. Med ett citat på framsidan av papperstidningen! Flickor - I've got your back!

Etiketter: ,

tisdag, juli 07, 2009

Här kommer filmen

Etiketter: ,

Nyhetsmorgon 7 juli 2009

Imorse var jag med i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade om att lägga ut eller inte lägga ut. Den blev inte direkt någon diskussion eftersom jag var rätt överens med den andra personen de hade kallat in - 18-åriga bloggaren Nina Nordahl. En mycket klok och sansad ung dam.

De verkar inte ha lagt ut något klipp men det finns ett inlägg i forumet som jag svarar på i Net Nanny-bloggen.

I sminket fick jag frågan om det var någon ny rapport eller liknande som låg bakom att Nyhetsmorgon tar upp detta nu, men jag gissar att det är nyhetstorkan som gör det. Man kan ju inte fylla flera timmar med bara MJ. Det gick nog till så att TV4:s redaktion hade läst Svenska Dagbladet och ville spinna vidare på den tråden. Jag köpte papperstidningen igår kväll, förresten och jag var ju med på framsidan! Med ett citat som förmodligen satte morgonkaffet i halsen för några:
Så fort kvinnor tar kontroll över sin sexualitet blir vi oroliga och hittar faror i det, men i längden kanske detta är en väg mot ökad jämställdhet. Lektor Elza Dunkels om unga som poserar lättklädda på nätet.

Etiketter:

fredag, juli 03, 2009

Lite press

Journalister tar inte semester. Det ringer åtminstone en gång i veckan på mobiltelefonen från någon som ska skriva eller göra radioprogram. P1 har varit rätt aktiva men de har inte tyckt om det jag har sagt så det har inte blivit några reportage. Rätt lustigt, faktiskt, när journalisten försökt få mig att säga vissa saker. Inte så att de har varit grävande, kritiska frågeställare utan verkligen försökt få mig att i en radiointervju säga något de redan innan ville att jag skulle säga. Men två reportage har det blivit i sommar - Norrbottenskuriren och Svenska Dagbladet.

Etiketter: , ,

torsdag, maj 28, 2009

Recensioner av boken

Första recensionen kommer från Mikael Hansson på Umeå Live: Bortom larmrapporterna på nätet.

Och sen Lina Ydrefelt som nog gör mig lite smartare och mer genomtänkt än var jag egentligen är, men ok då, jag kan leva med det.

Inte riktigt en recension eftersom den bara nämner boken men likafullt det bästa omnämnande man kan få i den här branschen: Bloggen Unga nätkulturer berättar om boken.

Och i dagens Västerbottenskuriren skriver PO Ågren om boken. En mycket konstruktiv recension som fick mig att fatta ett beslut som jag våndats över - nu vet jag vilken av hötapparna jag ska välja. Tack för det, PO!


Etiketter: ,

måndag, maj 25, 2009

Expressens Dokumentserie tar upp nätet

Expressen ringde förra veckan och intervjuade mig om sexuella förövare på nätet. De har en serie som kallas Dokument där journalisterna får bre ut sig ordentligt om ett enda ämne. Bra initiativ, tycker jag, man slipper de där korta one-line-intervjuerna som så väldigt ofta blir fel ändå.

Så blev fula gubben på nätet vår mest fruktade folkdjävul

Det bästa med en blogg är att jag har hela talutrymmet så jag tänkte passa på att bemöta Beatrice Ask (som i ärlighetens namn är en bättre justitieminister än hon var skolminister - ryyys!).
Beatrice Ask håller inte med Elza Dunkels. Hon menar att omfattningen av den här typen av trakasserier mot unga tjejer på nätet är väl utredd. Även om det är i ett bredare perspektiv.
- Det handlar inte bara om farorna för några få. Det handlar också om självkänsla, om man bara ses som ett sexobjekt från kanske elva års ålder, så tas integriteten ifrån en, det undergräver ens självkänsla, säger Beatrice Ask.
Det handlar visserligen om självkänsla men det är inte ett nätproblem utan ett samhällsproblem - alltså i riktiga livet. Unga tjejer behandlas illa, liksom vuxna kvinnor, rakt igenom hela sitt liv. Det är inget som har varken försämrats eller förbättrats för att vi fick internet. När dessa unga tjejer växer upp kanske vi inte tar lika mycket skit men faktum är att vi blir illa behandlade hela livet. Ända tills vår ungdomliga skönhet vittrat bort är vi ständigt och jämt sexobjekt för någon. Det finns alltid, alltid någon som tror att han, i egenskap av man, kan ha en åsikt om en flicka eller kvinna. Vad hon har på sig, om hon rakar bort kroppshåret eller inte, om hon är mjuk eller kall till sin personlighet, om hon ser fräsch ut eller om hon inte tar hand om sig, hur hon sköter sitt ämbete, om hon ska ha sjal på huvudet eller om det är snyggt/hälsosamt/whatever att ha push-up. Vi måste ständigt förhålla oss till hur andra ser på oss, långt mycket mer än män och pojkar måste göra. DÄR har du problemet, Beatrice Ask! Att det sedan blir sjukt synligt på nätet är en annan fråga. Det är till och med så att vi kan välkomna att det blir mer synligt eftersom vi då kan göra något åt det hela. Under min livstid, snart ett halvt sekel, har det inte hänt ett enda dugg när det gäller just objektifieringen av kvinnor. Inte ett smack! Den grejen ska vi fokusera på, det är det som undergräver självkänslan. Och då blir det politik.

Grejen är att vi alltid måste slåss på alla fronter samtidigt och sluta med en-fråge-politiken. Vi måste se till att motarbeta sexismen i skolan, på arbetsplatserna, i hemmen, i politiken. Och vi måste motarbeta sexismen på nätet. Men vi kan inte säga att det ena är en fråga och det andra är struktur. Eller, ännu värre, förneka att vi har ett sexistiskt samhälle och att vi faktiskt accepterar det. Det är ju inte som vulkanutbrott eller tsunamis - att de bara händer och att vi bara kan försöka skydda oss. Seximen är något vi väljer varenda dag och som vi därmed också kan välja bort även om det kanske tar lite tid. Fast det tar ännu längre tid om vi inte ens väljer bort det - typ 50 år eller så.

Etiketter: , ,

tisdag, maj 05, 2009

Hur svävar du?

Ny krönika i Computer Sweden idag, om T9 och liknande verktyg. Lite kul att morgontidningen hade en notis om hur språket ändras tack vare sms:andet. Hittar inte nåt om det på nätet just nu, kommentera gärna om ni vet mer.

På bussen som var inhyrd för konferensen jag sitter på just nu - Emerging Pieces in the Educational Puzzle - satt det nån framför mig och läste just CS så jag fick se krönikan på papper för en gångs skull.

Sjukt roligt inlägg som Camilla tipsade om, på ungefär samma tema: http://tinyurl.com/d89sj2.

Etiketter: ,

torsdag, april 30, 2009

Intervjuad på Svenskt Näringsliv

I serien Otippade sammanhang har vi kommit fram till dagens intervju på Svenskt näringslivs webbplats om skola och näringsliv.

Trevlig Valborg önskar jag er med en bra låt. Sjukt bra låt, faktiskt. Och man får ju tårar i ögonen både när Joan Baez presenterar och när stråkarna tar över efter hennes ilskna utbrott: "how in the world, can the words that I said send somebody so over the edge that they'd write me a letter, saying that I better shut up and sing or my life will be over?"Etiketter:

måndag, april 20, 2009

Alfa och Omega

Genom såna där märkliga kopplingar som bara nätet kan ge* fick jag hemskickat några nummer av nystartade tidningarna Alfa och Omega. Det är Lärarförbundets förlag som ger ut tidningarna om språk och samhällsorienterande ämnen respektive matte och naturvetenskap med inriktning på skolan. Jag antar att lärare är målgruppen men de funkar mycket bra för alla som gillar allmänbildande läsning såsom Språktidningen eller de här olika Vetenskap och fantasi och allt vad de heter. Jag kan verkligen rekommendera båda tidningarna och de kostar inte mer än 310:-/år om man inte är medlem i förbundet, ännu billigare för medlemmar. Det verkar som om man kan få gratis provnummer. Nu finns också en Facebookgrupp för tidningen Alfa.

* En av redaktörerna har intervjuat mig i boken I rummet intill och sedan dess är vi kompisar på Facebook och där såg hon mitt statusmeddelande om Eriks framträdande på Marc Strömbergs knä och så skrev hon en notis** om det i Alfa och mailade mig och talade om det och skickade tidningen som jag sedan skickade vidare till Marc***.

**Notisen hade för övrigt en mycket rolig rubrik: När rättstavning blir högsta prioritet.

***Han blev glad enligt uppgifter jag har fått.

Etiketter: ,

torsdag, april 16, 2009

Ungas nätbeteende formar framtidens tidningar

Ibland blir jag intervjuad i de mest otippade sammanhang. Denna gång i en tidning som handlar om kundtidningar... Ungas nätbeteende formar framtidens tidningar.

Etiketter:

måndag, december 08, 2008

Sydsvenskan om GTA 4

Ett telefonsamtal från en journalist på Sydsvenskan halv tio på lördagskvällen resulterade i en artikel om bilkapningar i Malmö och GTA 4. Artikeln avslutas med:
Doktor Elza Dunkels som forskat i kopplingen mellan ungdomar och deras datoranvändning vill dock inte dra några kopplingar mellan tv-spelet och händelserna i Malmö.
- Det finns inget enkelt samband, säger hon.
- Visst kan någon ha blivit inspirerad av tv-spelet. Någon kan ha lärt sig taktik och fått uppslag från spelet, men det är inte det som gjort att de gått över gränsen.

Hon konstaterar att kopplingar mellan tv-spel och ungdomar huvudsakligen görs i negativa syften och att de sällan är rättvisande.
- Friska individer klarar av att skilja mellan lek och verklighet. Det är ungefär som man tänker sig att de flesta barn förr klarade av att leka indianer och cowboys utan att bli rasistiska och sexistiska.
Kan jag verkligen ha uttalat orden friska individer? Jag måste byta jobb! Jag börjar prata som en bok, väldigt osunt.

Etiketter: ,

fredag, december 05, 2008

I rummet intill


Lärarförbundet har samlat texter om ung kultur från Lärarnas tidning i boken I rummet intill. På sidan 69 finns en intervju som tidningen gjorde med mig i mars. Det är en trevlig bok, som håller en respektfull ton och som vågar ta upp frågor som annars förbigås med tystnad. Så jag blev väldigt glad att få vara med i detta sammanhang. Redan omslaget lovar något nyfiket och respektfullt. Bra jobbat av Maria Lannvik Duregård och Annika Dzedina som är redaktörer.

Etiketter:

tisdag, november 11, 2008

Jag fick sista ordet!

Computer Sweden publicerade igår en text jag skrev åt dem, under rubriken Sista ordet. Inte illa att få sista ordet!

Etiketter: ,

onsdag, oktober 22, 2008

Radio i Norge

Det är lite krångligt att lyssna till radioprogrammet från igår men om man orkar lyssna igenom en timme, dyker diskussionen jag deltar i alldeles på slutet. En partisk sammanfattning:

Redd Barna försvarar sina råd med att nätet är utan social kontroll och därigenom farligt. De menar att det finns ett samband mellan att lämna ut information om sig själv och risker på nätet.

Så här säger Brandtzæg: att nätet är utan social kontroll beror just på att vi har uppmanats vara anonyma på nätet. Sen berättar han att det numera finns forskning som visar att man inte hittat något samband mellan öppenhet och risker, det är helt enkelt andra saker som styr.

Redd Barna är en försåtlig motståndare i en sån här debatt eftersom de använder främst känslomässiga argument. Man skulle kunna sammanfatta dem så här: Jaja, det säger ni forskare men jag bryr mig iallafall om barn och därför tänker jag skydda dem. Svårt att säga emot utan att framstå som kall och okänslig. Men
Brandtzæg gjorde ett bra jobb, han var lugn och rak.

Några av de klassiska kort Redd Barna drog (och de svar jag hade velat ge):
  • man ska sätta gränser för barn (ja, fast vad har det med saken att göra?)
  • barn vill ha regler (barn vill ha mycket: coca cola till maten, godis till mellanmål)
  • barn och föräldrar har efterfrågat regler och därför har vi tagit fram dem (samma svar: vi vill alla ha enkla regler att följa men de finns inte alltid)
  • och på slutet smällde hon till med Rödluvan och vargen (här blir jag stum av beundran - Rödluvan och vargen!).

Det knäppa är att vi är på barnens sida allihop. Utom vargen.

Etiketter:

tisdag, oktober 21, 2008

Mer om søppelbøtta

Idag i Aftenposten har Petter Bae Brandtzæg vid universitetet i Oslo skrivit en svidande debattartikel kallad Nettregler utan vett. Och i Dagsnytt Atten debatterade både Brandtzæg och jag mot Redd Barna. Det går nog att höra imorgon, titta under Nettradio. Jag tycker att det gick bra. Det är så skönt att det finns forskning som visar på just det här som jag har frågat mig, om det inte är rent farligt att kräva att barnen ska vara anonyma. Det var en hel del skriverier i Norge efter artikeln i Dagsavisen: en till artikel i Dagsavisen, Halden Arbeiderblad, Computer World, Arbeitets Rett, osv.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 14, 2008

Debatt i Norge?

The shit is about to hit the fan. Jag har varit i kontakt med en journalist på Dagsavisen i Norge i flera veckor nu, först för en lång intervju och sedan för att kommentera artikeln. Mitt i allt detta arbete inträffade massakern i Finland och redaktionsledningen fick kalla fötter och ville skjuta på publiceringen. Nu är det iallafall dags och jag har blivit förvarnad att ha mobilen på eftersom de räknar med debatt. Det roliga är att jag fick stöd för mina tankar av Petter Brandtzæg, som är ett av de stora namnen i Norge. Och sen visade det sig att både Brandtzæg och jag hade använt samma formulering som åtminstone jag har fått från Stig Roland Rask:
Filteret må sitte i hodet på barna, ikke på dataen, sier Elza Dunkels.
Jag påpekade att jag inte vill ta åt mig äran för denna suveräna formulering men den anses numera vara allmängods. Så går det när man säger något som är tillräckligt smart. Formuleringen blir lite som barn - de skaffar sig ett eget socialt liv utanför ens kontroll och man kan bara stå bredvid och le stolt åt deras utveckling. Så jag hoppas Stig Roland tar det så och inte som en stöld...

Nu får vi se om det blir den stora debatt de förväntar sig.

Etiketter: ,

tisdag, september 23, 2008

Mediebevakning i Falun

Svt och radion var på plats i Falun idag, läs på Svt:s webb och se reportaget.

Etiketter:

måndag, september 22, 2008

Medierådet i Falun

Idag åker jag till Falun för att delta i Medierådets turné. Vi vänder oss till skolledare denna gång. Min hovleverantör skickade just en ny grafisk profil till mina sorgligt försummade webbsidor. Ska försöka hinna fixa det innan jag åker. Håll utkik på kulturer.net.

I övrigt laddar jag mentalt för en artikel som planeras i Dagsavisen, jag tror att det blir denna vecka. Ni vet väl vad som hände Monty Python i Norge? Inga jämförelser i övrigt men lite nervös är jag allt. Jag meddelar här så snart jag vet mer.

Etiketter: ,

fredag, september 19, 2008

Radio imorgon

I morse hade jag planerat att vara ledig men det blev indragen i flera timmars mediaarbete. Konstigt att det kommer i sjok på det här sättet eftersom de inte har någon inbördes koppling. Först var jag på SR och pratade med programmet Publicerats Åke Pettersson och Torgny Sandgren från Ungdomsstyrelsen. Det var kul och jag är mycket glad att de valde just Torgny, som jag har träffat på förut. Han var en bra och nödvändig motvikt till min brutala stil. Ni får lyssna själva men han stod för det sansade och det är ju dessutom väldigt generöst av honom för det är så trist att vara sansad. Och det utnyttjade jag till att klämma ur mig grova generaliseringar. Härligt! Jag måste erkänna att jag var lite peppad av att prata med en norsk journalist dagen innan, i ett helt annat ärende. Hon sa att det var ovanligt att kvinnliga forskare vågade säga sånt som kan uppfattas som provocerande och då ville ju jag bryta den gränsen. Publicerat sänds i P1 lördag 15.35 och söndag 12.00. Lyssna i efterhand.

Så snart jag kom hem från radion var det dags för telefonintervju med den norska journalisten och det tog en och en halv timme! Blir det något av den intervjun så kan det bli spännande. Jag fick lära mig flera intressanta saker om norska lösningar på säkerhetsproblemet. Mer om det senare.

Etiketter:

torsdag, september 18, 2008

Självmord och ilska 2

Jag hade fel i mitt förra inlägg, på många plan. För det första skrev journalisten ändå om mig, trots att jag sågade hans resonemang rakt av. Läs här i Metro Teknik. Jag har tydligen sagt att
”Förr kände man sig oftast fredad när man hade lämnat skolan. På grund
av internet pågår i dag mobbningen på olika plan.”
Elza Dunkels, filosofie doktor vid Umeå universitet som disputerat på nätkulturer.
Självklart har jag inte sagt så! Tvärtom är jag noga med att påpeka att det är en missuppfattning att mobbningen stannar på skolgården. Istället följer den med i huvudet eller hjärtat eller var man nu vill placera smärta. Jag orkar inte ringa honom och bråka.

För det andra hade jag fel när det gäller kopplingen mellan självmord och internet. Den finns tydligen eller så är även dessa experter felciterade. Jag orkar inte ta den diskussionen med folk som borde veta bättre. Det är väl bara att gratulera den som kan så mycket och kan dra så långtgående slutsatser, antar jag.

Etiketter: ,

Självmord och ilska

En okuvlig bibliotikarie skriver idag om Svt och Uppdrag granskning som tydligen tagit upp självmordssajter precis efter handboken. Jag ska försöka se programmet vid tillfälle men jag förstår redan nu hur det är upplagt: närbilder som antyder att en ung människa inte längre lever, lite skärm, lite tangentbord, sorgsna och förvirrade efterlevande fast inte de närmaste utan lite skolkamrater, citat från självmord.com eller vad det nu kan vara för adresser, upprörda fackmän som uttalar sig fast kanske inte om det de är experter på, ett litet studiosamtal som fokuserar på att det är väl själva fan att det här ska förekomma och alla fattar väl att det skulle vara bättre om vi hittar nåt att förbjuda. Hur nära kom jag? Men läs smarta, hårdbloggande Linas inlägg om programmet, jag gissar ju bara.

Jag blev kontaktad av en journalist (listigt vidareskickad av en kollega...) som ville skriva om det här, eller som förmodligen redan hade skrivit om det och bara ville ha en expert att nämna som stöd. Eftersom han inte kommer att skriva något utifrån vårt samtal refererar jag det här: Han frågade om jag hade hört talas om det senaste fallet av självmord kopplat till internet. Det hade jag inte och han berättade att föräldrarna inte velat kommentera det hela. Han undrade om jag hade hört talas om något annat fall där internet hade orsakat ett självmord. Nej, sa jag. Vet du någon annan som kan känna till det, undrade han. Nej, sa jag, det finns ingen annan som kan känna till något om det. Vi har, så vitt jag förstår, inte sån kunskap om självmord att vi kan koppla ett enskilt självmord till en företeelse på det sättet. Och mest troligt är det en orsak till att föräldrarna inte vill prata med dig eftersom det är djupt kränkande att försöka reducera en människas liv och lidande till en enda händelse eller en enda företeelse. Ungefär så.

Det är motbjudande och ohederligt att gräva i människors lidande för att göra billiga poänger av det. Hederligt vore däremot att söka orsaker i ett större sammanhang eller röka ut folk som vill tjäna pengar på att vi har problem. Sen tycker jag att det känns väldigt, väldigt sent att vakna upp nu, 2008, och inse med fuktiga ögon att världen inte bara är vacker och att det även avspeglas på internet.

Etiketter: ,

torsdag, juli 03, 2008

Intervjuad av Sydsvenskan

Mitt i den ljuvliga semestern blev jag intervjuad av Sydsvenskan om öppenhet på nätet. Det blir alltid kortfattat i såna här sammanhang men jag är mycket glad att jag får vara med och vända perspektiv.

Etiketter: ,

onsdag, juni 11, 2008

Computer Sweden 25 år

Om ni inte har Computer Sweden kan ni läsa här om deras 25-årsjubileum, där de bland annat ber några forskare fundera på vad som har förändrats och vad som kan komma att förändras. Så här sa jag:

Elza Dunkels, som forskar kring interaktiva medier och lärande vid Umeå universitet, lyfter fram den kraftiga förändringen när det gäller synen på det privata och det offentliga.

– Samhällsutvecklingen leder mot en allt större överensstämmelse mellan privat och offentligt och internet bidrar till det. Av någon orsak öppnar vi oss mer där.
I dag lägger vi fortfarande in negativa värderingar runt den öppenheten, framhåller hon.

– Vi talar om att man ”lämnar ut” sig och ofta att man lämnar ut för mycket. Det visar att vi tycker det är av ondo. Men de här gränserna håller på att flyttas och det kommer självklart att påverka oss mycket.

I takt med att den mobila kommunikationen ökar så planerar vi också allt mindre och rör oss bort från det inrutade, enligt Elza Dunkels.

– Vi har mer kontakt – men mindre planerad kontakt, skulle jag säga. I stället för att ge min son en tid att vara hemma så ringer vi honom när det är dags att komma hem, till exempel.
Även när det gäller utbildning kan det bli stora förändringar.

– Det finns folk som inte passar in i skolsystemet men som ändå skaffar sig utbildning och jobb, fast utanför det ordinarie systemet. Sånt förenklas av internet och kan därför tänkas öka. Egentligen är det en tillbakagång till riktigt gamla system. Vi som arbetar med utbildning bör se upp så vi inte står där med våra byggnader och lärare men knappt några elever, säger Elza Dunkels.

Etiketter: ,

onsdag, juni 04, 2008

Nyhetsmorgon 4 juni 2008

Det gick väl rätt ok i tv i morse, men som alltid är det kort tid att klämma in viktiga saker på.

Etiketter:

tisdag, juni 03, 2008

Debatt i Nyhetsmorgon

Imorgon, onsdag, blir det debatt i tv4:s Nyhetsmorgon. Jag har inga detaljer om tider men jag ska iallafall diskutera barns kreativitet med Friluftsfrämjandet. Gissa vem av oss som tycker att barn ska leka med kottar för att bli bra människor? Jag tror att debatten har kommit till tack vare ett pressmeddelande de gått ut med. Kolla vem som är sponsor...

Etiketter: ,

tisdag, april 22, 2008

Mediebevakning i Kalmar

I fredags var jag i Kalmar och föreläste vid en informationsträff om regeringens satsning mot mobbning i skolan. Myndigheten för skolutveckling berättade att de har som rutin att gå ut med pressmeddelanden inför alla dessa lokala träffar. Det förklarar varför det var journalister i Malmö när vi var där. Jag undrade lite, faktiskt. Nu blev det två intervjuer, en med tidningen Barometern som skrev en artikel. Lokalradion var också där och intervjuade, direkt efter Bruce Springsteen ca 7 minuter in i programmet dyker jag upp.

Etiketter:

fredag, februari 15, 2008

Gör inget korkat!

AnnBritt Enochsson och jag är omnämnda i en krönika i Computer Sweden. En mycket trevlig krönika, dessutom.

Etiketter:

onsdag, februari 13, 2008

Intervju i Pedagogiska magasinet

I senaste numret av Pedagogiska magasinet, sidorna 78-79, finns en intervju med mig som gjordes för väldigt länge sedan, känns det som. Man kan bläddra i tidningen direkt på webben, hur smidigt som helst.

Etiketter:

torsdag, januari 10, 2008

Howard Rheingolds V-log

Howard Rheingold (har jag förresten berättat att jag ätit middag med honom?) har startat en videoblogg där han berättar om ditt uppkopplade liv. I det första inlägget beskriver han hur internet har utvecklats och jag misstänker att jag kommer att ha nytta av hans blogg i min nya forskning.

Nu ska jag rusa iväg till radion (efter 08.50). Det här med att kommentera e-postens nedgång har tagit oväntade proportioner...

Etiketter: ,

tisdag, januari 08, 2008

Ännu mer om e-post

Radio Jönköping ringde apropå artikeln i Metro igår och gjorde en intervju med mig (sänds i Lasso 8/1 nån gång efter 15). Dessutom arbetar jag med en text till Umeå live som ska handla om e-post. Umeå live har inte öppnat än men tanken är att jag ska blogga där också under våren. Jag kommer att lägga inläggen både där och i min egen blogg. Och jag kommer att skriva om detta fenomen - crossposting - nån gång framöver. Den här våren har alla chanser att bli fullkomligt suveränt rolig. (Vi norrlänningar blir lite så här löjligt positiva när vi har överlevt november och december. Det är helt enkelt så otroligt att man kan överleva mörkret att ingenting kan knäcka en efter det.)

Etiketter: ,

måndag, januari 07, 2008

E-posten på väg ut?

Metro skriver idag om e-post apropå den stora undersökning som PEW Internet har gjort. Jan Svärdhagen och jag kommenterar kort i artikeln.

Och jag kan lägga titeln medieforskare till listan över vad jag är för typ. Det är alltid lika roligt att se vad det blir när verkligheten ska förenklas i en artikel. Barnforskare, massmedieforskare, IT-forskare, ... Nån dag ska jag fundera ut vad jag själv tycker att jag är.

Etiketter: ,

tisdag, december 11, 2007

News on Children, Youth and Media in the World No. 2, 2007

The International Clearinghouse on Children, Youth and Media vid Göteborgs universitet samlar information om aktuell forskning i sitt nyhetsbrev. Jag fick frågan om jag ville skriva en text om min avhandling. Det är ett digert nyhetsbrev som går ut till väldigt många läsare i hela världen. Det aktuella nyhetsbrevet innehåller mängder av intressant info.

Etiketter: ,

tisdag, november 27, 2007

Om våldet och debatten 2

När jag ändå var i Västerås fick jag frågan om jag ville komma till SR:s morgonstudio och prata lite. Självklart gjorde jag det. Resultatet finns här, direkt efter Fleetwood Mac, efter ca 10 minuter. Trevlig och påläst journalist.

En sak till: flera har i DN uttalat sig om nödvändigheten av att visa våldet för politiker och t o m för elever. Det finns starka etiska skäl att avhålla sig från sånt. Vi måste inte ha sett en film för att förstå den. Vi kan t ex läsa beskrivningar eller höra barn berätta och utifrån detta föra ett samtal om den. Att visa en sån här film för någon annan kan dessutom vara ett brott och åtminstone djupt oetiskt. Om vi vänder oss mot filmade avrättningar, närbilder på död och lidande, våldtäkter och grova övergrepp kan vi inte försvara att sprida just sånt innehåll. Självklart är det en bra idé att ha lektioner i skolan där man diskuterar detta innehåll men att visa upp det är lika dumt som när polisen på 80-talet åkte runt i skolorna och lärde ut hur man drogade sig. Att titta på olagliga filmer måste vara förbehållet alla de som orkar arbeta med detta professionellt; poliser, t ex.

Etiketter: ,

måndag, november 26, 2007

Om våldet och debatten

Vi måste inse att det är en journalist på DN som har fått för sig att det gynnar hans intressen att formulera debatten så att jordens undergång verkar vara nära. Blev glatt överraskad när jag såg vår kulturminister säga att lagstiftning inte är någon lösning. Däremot kantrar det hela när psykiatriker intervjuas i dagens DN. Inte så att jag påstår att dessa proffs har fel, utan för att de blandar ihop saker. Ja, det finns barn som absolut inte kan hantera nätets frihet. Dessa barn är för det mesta samma barn som har stora svårigheter i riktiga livet. Det är barn som vi inte tar hand om. Vi har resurserna att identifiera och hjälpa dessa barn men vi prioriterar att inte göra det. DÄR ligger de stora problemen. Att diskutera internets skuld är att devalvera problemen och att skjuta skulden på något abstrakt och utanför oss själva.

En nyckel till vuxenvärldens beteende i den här frågan finns också i dagens artikel:
- Det tynger mig att bli påmind om de svarta och plågsamma sidorna av manligheten som vi människor dras med, säger han.
Ja, det är plågsamt men kanske nödvändigt att vi får syn på dessa mekanismer. Först när de är synliga kan vi göra något åt dem. Vi får inte backa för att det är plågsamt. Det är inte internets fel att dessa problem finns. Det är inte heller internet som är lösningen. Men vi kan utnyttja att nätet lyfter upp mänskliga företeelser till ytan och på så sätt få tag i dem.

Den pågånde diskussionen i DN har inte hjälpt till med varken det ena eller det andra.

PS. Space2u är nog Sveriges bästa webbhotell. Deras servicenivå förbluffar mig varje gång jag har trasslat till det på nåt sätt. Det sitter folk och svarar på mail och åtgärdrar problem i realtid! De svarar lika snabbt på mail som jag gör :-)

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 30, 2007

Vetenskapsradion på torsdag

Vi är på Skolforum nu. Jag har just kommit tillbaka från presscentret där jag blivit intervjuad av Vetenskapsradion. Det sänds på torsdag kl 12.05.

Etiketter:

måndag, oktober 22, 2007

Nät och bildning recenserar mig!

Jag måste visserligen erkänna att jag känner recensenten personligen men det förtar inte glädjen över den enormt välgjorda genomgången av min bok. Det är underbart när nån läser den som jag tror att jag har skrivit den! Nät och bildning är Centrum för flexibelt lärandes nättidning och just nu innehåller den mängder av intressanta artiklar.

Etiketter:

fredag, oktober 19, 2007

Farorna blir inte farligare för att de blir synliga

Computer Sweden publicerar idag en intervju med mig som gjordes strax efter disputationen. Det var också en sån här lyssnande journalist som verkligen ansträngde sig för att skriva det jag menade. Då blir jag glad!

Etiketter:

måndag, oktober 08, 2007

Tjejer behöver mer tid vid datorn

I lördags var jag med i Expressen: Tjejer behöver mer tid vid datorn och Den nya generationen kommer kräva utveckling. Jag blev glatt överraskad över vinklingen. Ofta är journalister ute efter något sensationellt eller så har de redan skrivit klart sin text när de ringer. Men Lars Lindström skrev verkligen sin artikel utifrån det långa samtal vi hade. Kul! Fast jag förstår inte vitsen med att jag skulle iväg till Gammlia för att fotograferas i höstlandskapet när det var en minimal närbild av mitt ansikte...

(Det blir mycket sånt här nu... Snart ska jag börja blogga om viktigare saker.)

Etiketter:

fredag, oktober 05, 2007

Mediebevakning 3

Ok, nu har jag nog nåt toppen av min karriär (då kan det alltså bara gå utför från och med nu...). Jag blev nämligen utsedd till Veckans viktigaste sexnyhet! I Kvällspasset i P3 torsdag 4/10, ungefär 21 minuter in i programmet lyfter en av experterna fram min avhandling som svar på just den frågan. Det finns bara en sak att säga: äntligen!

Skolporten gjorde en intervju.

Och nån av de närmaste dagarna kommer en artikelserie om nätet i Expressen. Jag medverkar i den tredje artikeln, ungefär. Så håll utkik.

Bris-tidningen har ett mycket bra temanummer om mobbning från många olika synvinklar. Alla vi som turnerar runt och pratar om barn och nätet intervjuas.

Etiketter:

torsdag, oktober 04, 2007

Mer mediebevakning

Fortsättning från i förra måndagen:

Etiketter:

måndag, september 24, 2007

Mediebevakning

Jag vet inte hur intressant det här är för andra men här kommer iallafall en del mediebevakning av min avhandling:
  • Skolporten
  • Västerbottens Folkblad
  • Kolla Källan
  • Lilla VK: barnbilagan i lokaltidningen skrev en sida om min forskning under rubriken "Barn är smarta" i lördags. Finns inte på nätet.
  • P4 Västerbotten intervjuade mig en morgon, man får välja 21/9 7.00-7.30 sen kommer intervjun efter underbara Om du lämnar mig nu med Lars Winnerbäck och Miss Li, ca 21 minuter in i programmet. (Men lyssna först på musiken som börjar efter 18 minuter. Dessutom heter hans album Daugava som är en flod i Det gamla landet och Miss Li verkar vara världens coolaste leopardkjolsfeminist.)

Etiketter:

måndag, augusti 20, 2007

Artikelserie i City

Denna vecka har gratistidningen City en artikelserie om nätet. Vi har haft tät kontakt under några dagar, journalisten och jag. Det är så kul att prata med vissa journalister. De vill verkligen lära sig något av personerna de ringer. Andra har helt uppenbart redan skrivit artikeln i huvet och vill bara att jag ska säga det de redan vet. Men Patrik Kronqvist på City tillhör den första kategorin. Och då blir det givande även för mig att bli intervjuad. Ni som bor i storstan kan läsa tidningen på gatan, vi andra kan läsa här.

Jag skulle ha skickat min avhandling till tryckeriet idag men det gick åt skogen för att (ni kommer inte att tro det) tryckeriet inte kan ta emot stora filer via mail... Jag ska inte namnge tryckeriet eftersom det är elakt. Jag får väl gå över personligen med filerna. På disketter, kanske. Institutionen håller på att flytta och vi har skämtat om vad vi ska göra av alla disketter som dyker upp. Från och med torsdag finns vi i Naturvetarhuset (byggnad G på kartan, bakom Universum) på bottenplan i nya fina lokaler. Välkommen förbi på kaffe och rundvandring om du är i Umeå.

Etiketter:

onsdag, juni 20, 2007

Hur gör övervakarna när de har hittat nåt?

Jag blev intervjuad av tidningen Mama igår. De ska skriva om föräldrars oro för barnens surfande. Journalisten hade pratat med flera föräldrar som övervakar barnens surfande på olika sätt: kollar cashen, läser på skärmen, osv. Och danah boyd skriver om ytterligare ett verktyg för att hjälpa till i den här övervakningen av barn: en programvara som meddelar föräldrarna varje gång nån försöker kontakta deras barn på mobilen. boyd skriver som vanligt insiktsfullt om detta - vilken tur att vi har henne! Och jag fick anledning att fundera i samma banor under intervjun igår. OM nu övervakningen skulle lyckas (kallas det så när man hittar nåt olämpligt?), vad gör föräldrarna då? Vad ska de använda informationen till? Som en ingång att starta ett förtroendefullt samtal om hur man förhåller sig till interaktion med andra människor? Förmodligen inte en bra idé, eller hur? Bara för att det är möjligt och bara för att man skulle vilja vara en fluga på väggen och se allt som händer, betyder inte det att det är lämpligt. I det sammanhanget kan man fundera på hur vi har lyckats ringa in våra barn även fysiskt. Infontology skriver om hur barnens fysiska frirum har krympt på några generationer.

För övrigt har det blivit mycket tredje uppgiften den sista veckan, fast jag VERKLIGEN inte har tid. Både Mama och Cosmopolitan kommer att citera mig under sommaren. Det kallar jag att nå ut med sin forskning... Nu lägger jag nog ner bloggandet för sommaren. Ska lägga sista handen på femte artikeln som ska tillbaka till redaktionen efter att min man har språkgranskat den en gång till. Sen är det dags för sista handledningen och finputsning av kappan. Vi har tittat på festlokal och Joel håller på med omslaget till boken. Och sen när jag känner mig färdig blir det semester. Jag ska sitta på altanen och påta i trädgården och åka på alla festivalen där barnen spelar. Hur underbart som helst! Jag undrar hur det kommer att kännas att inte ha avhandlingen att fundera på.

Etiketter: ,

fredag, maj 25, 2007

Kollegiet om digital kompetens

Såg i Jan Svärdhagens blogg att Kollegiet har lagt ut en artikel om tisdagens möte om digital kompetens.

Dessutom hittade jag Öystein Johannessens blogg, där han bland mycket annat intressant skrivit om mötet på KK-stiftelsen. Johannessen är en av policymakarna bakom Norges framgångsrika arbete med digital kompetens så det kan vara värt att hålla ögonen på hans blogg.

Etiketter: ,

torsdag, april 05, 2007

Reportage från Färgfabriken

Jag var nere i Stockholm och föreläste tillsammans med några av Umeå universitets IT-namn i samband med vår stora reklamsatsning som jag skrev om tidigare. UCIT var där och skrev en artikel.

Det var ett trevligt arrangemang och trevliga människor, men för mig var det en jobbig föreläsning på många sätt. För det första var det väldigt lite folk och jag har svårt att hantera små grupper i en föreläsningssituation. Små grupper passar bättre för samtal, det blir så stelt att stå där framme och tala till massorna. Så det satt inte, helt enkelt. En stor grupp är lättare att läsa av och jag saknade den återkopplingen. Men det värsta var nog det sjuka i hela situationen: att åka ner för 20 minuters föreläsning och att träffa folk från mitt jobb som hade gjort samma sak. Jag fick svåra samvetskval efteråt och var tvungen att lova mig själv att aldrig göra om en så miljövidrig resa. Jag måste köpa mig frid genom att investera i lite utsläppsrätter.

Var på Thomas Fritz seminarium igår. Superintressant! Alla lärarutbildningar borde hyra in honom för en inspirationsföreläsning. Genast!

PS. Testa det här! Känns och låter som att bläddra i en tidning!

Etiketter: , ,

onsdag, mars 28, 2007

Moderna myter på nätet

Att moderna myter får spridning tack vare nätet har vi sett länge men här kommer myterna som handlar om nätet. En läsare har fått hjälp av Smartmobs att samla material till en artikel om
how mythologies and urban legends arise in virtual worlds.
Verkar hur spännande som helst. Då kanske vi får veta om det är sant att det har uppstått en ny typ av rasism i WoW, t ex. Alla som har exempel på sånt här kan bidra genom att kommentera här.

PS: Debatterandet i Argument, som kanske blev mer av ett samtal, gick bra. Jag tycker att jag hann säga några viktiga saker. Det är farligt med den där typen av meddebattörer som jag hade eftersom de har rätt. Om ni förstår hur jag menar. Deras fall är solklara: man får inte trakassera folk och man ska inte behöva tåla leken bara för att man ger sig in i den. Problemet blir när man stannar vid att diskutera just detta. När såna som verkligen har rätt i sak får allt utrymme så är risken mycket stor att man inte tar sig vidare. Man förfasar sig över hur det har blivit och så glömmer man att lyfta blicken. Så jag är glad att jag fick vara med i studion och slapp sitta hemma och morra i tv-soffan :-) Argument har publicerat några goda råd från mig (hjälp, håller jag på att bli en Martha Stewart som sprider goda råd omkring sig som om ingen annan kan tänka?)

Etiketter: , ,

måndag, mars 26, 2007

Föreläser på torsdag + tv på tisdag

På torsdag den 29 mars kl 19 föreläser jag på Färgfabriken i Stockholm. Det är Umeå universitet som har en pr-satsning och under flera kvällar visar man upp delar av sin forskning på det här sättet. Jag ska prata om nätet (surprise!) och har valt att recycla titeln från min krönika på UCIT (ibland uppvisar jag en osund förtjusning i mina egna formuleringar och har svårt att skiljas från dem). Simon Lindgren och Patrik Svensson föreläser också. Jag tror att det blir roligt! Så här ser programmet för kvällen ut:

Fascinerade, fritt, farligt - tre sätt att se på IT

Torsdag 29 mars kl 18:00-20:00

18.00 Symfoniorkestrar kan visst improvisera! Från kortlådor till
bloggoperor.
Om hur informationstekniken kan förändra vår vardag och hur vi låter oss fascineras och förfasas av tekniken. Exmpel ur verkligheten – hur skolelever genom bloggar skapar berättelsen till en SMS-stödd uppsättning på Norrlandsoperan.
Patrik Svensson är lektor och föreståndare för HumLab vid Umeå universitet, en unik miljö där humaniora och kultur möter IT.

18.30 I nätpoker finns inga sönderslagna knäskålar
Fem alternativa tips till vuxna som oroar sig för ungas
nätanvändning. Utifrån sin forskning om ungas förhållande till nätets avigsidor ger Elza Dunkels några högst personliga råd till alla vuxna som någon gång har funderat över unga och nätet.
Doktorand Elza Dunkels, Umeå universitet

19.00 Virtuella rörelser, fildelning och subpolitik
Den framväxande fildelningsrörelsen är ett intressant exempel på hur samfällt kollektivt handlande kan komma till uttryck i IT-samhäl¬let. Vilka är egentligen villkoren för politisk aktivism och nya sociala rörelser i de s.k. virtuella miljöer som ofta sägs utmärkas av
fragmentisering och identitetsupplösning?
Universitetslektor Simon Lindgren, Umeå universitet

19.30 Tillämpad IT vid Umeå universitet: Exempel från en innovations¬miljö
En beskrivning av det tvärvetenskapliga utvecklingsområdet tilläm¬pad IT, en innovationsmiljö där studenter, forskare och det omgivande samhället samverkar. Exempel på den innovationskraft som finns i en sådan samverkan, och vilka möjligheter som finns för tillämpad IT i framtiden.
Professor Jonny Holmström, Umeå universitet

Och imorgon är jag med och bråkar i Argument på Svt 1 22.00.

Etiketter: ,

måndag, mars 12, 2007

Arg som ett bi

Hoppas att ingen satt framför tv:n igår eftermiddag och råkade se UR 17.25. För om ingen såg det är skadan minimerad. Jag är så himla lurad och hoppas att jag slutar vara arg när jag har fått skriva av mig. UR ringde för en månad sen och ville prata om lärare som trakasseras av elever över nätet. Jag levererade några perspektiv på det hela och de ville intervjua mig. Jag stressade ihop en träff med dem (och beklagade mig faktiskt för min rumskompis efteråt; varför ska jag alltid ställa upp och leverera så förbaskat? Jag får ju faktiskt skylla mig själv.). Under intervjun poängterade jag att jag inte vill att vi ska diskutera enskilda fall eftersom det är självklart att trakasserier är oaccpetabelt, var och mot vem det än sker. Istället ville jag lyfta fram maktperspektivet på ungas nätanvändning. Ja, jag drar inte hela tankekedjan här, ni kanske redan har förstått hur jag ser på saken.

Nästan direkt när reportaget började fick jag en ond aning om vart det var på väg. De inleder nämligen med en lärare som berättar hur hon utsatts för trakasserier över nätet. Sen går de till forskaren som ska ge en expertkommentar. Fast jag aldrig hade hört talas om hennes fall förrän igår framför tv:n. Bara det är oärligt. Men sen kommer det värsta: de klipper in ett avsnitt ur intervjun där jag säger att om man valt att arbeta med barn får man tåla lite!

Jag kan bara hoppas att jag har hunnit skaffa mig tillräckligt med trovärdighet för att folk ska fatta att UR klippte ihop det här för att det skulle bli lite fart på debatten. När de frågade Johnny från Friends om han höll med om vad jag sagt flinade han till lite och jag väljer att tolka det som att han vet var jag står och att jag självklart inte menar att barn och unga får göra vad de vill.

Jag har iallafall lärt mig att inte tacka ja till UR nåt mer och att bara ställa upp i direktsändning i studio. Och jag har lärt mig att inte leverera bara för att folk ber om det.

Etiketter: ,

onsdag, mars 07, 2007

Skolfront på söndag

På söndag ska de enligt uppgift sända lite intervju med mig i Skolfront. Vi pratar om barn som mobbar vuxna. Ska försöka hinna hem och se det. Vi har sportlov här så minstingen och jag ska ner till Stockholm och titta i punkbutiker och annat. Vi landar 17.10 så jag får skynda mig. 17.25 i Svt 1 börjar Skolfront. Fick tips om den här bilden, på tal om mobbning.

Sen måste jag berätta om efterlysningen på Myspace: www.myspace.com/bankrobber2007. Visst är det ett smart sätt? Det finns säkert mängder av liknande exempel, det här hittade jag på Smartmobs.

Etiketter: ,

måndag, mars 05, 2007

Ny bok om internet

TV 4 morgon berättar om en ny bok om unga och internet: Barn, unga och internet av Hans Erlandsson. Jag hittade ett utdrag ur boken på Bokus och det ser mycket lovande ut. Jag tycker att innehållsförteckningen ser ut som nåt jag gärna hade skrivit själv:-) En gissning är att detta bara är den första boken i en flod av liknande böcker de närmaste åren. Lite märkligt att det inte har lossnat förrän nu, med tanke på att Sverige har legat i topp när det gäller tillgång till dator och uppkoppling i många år.

Oj, nu blev jag lite rörd! Medan jag skrev det har hade jag TV4-inslaget i bakgrunden och plötsligt presenterar Hans Erlandsson kulturer.net på ett väldigt positivt sätt. Så himla trevligt! Tack, Hans!

Etiketter: ,

måndag, februari 26, 2007

DN idag: Internetmiljön kräver sociala regler

DN ringde igår (många av de här journalisterna verkar jobba kvällar och helger) och ville prata om den artikel de publicerade i söndags. Resultatet är med i dagens DN. Och Humlab har redan hunnit blogga om detta. De är snabba!

Etiketter: ,

fredag, februari 16, 2007

Sitter på UR

Jag sitter på UR just nu och de ska ta några bilder där jag sitter vid datorn. Har blivit intervjuad om kränkningar mot lärare. Alltså filmer och annat som cirkulerar på nätet där elever kränker lärare. Jag försökte lägga ett människosynsperspektiv på problemet. Vi får se hur det blir. Skolfront heter programmet. Nu måste jag skriva lite mer säger de. Sen ska jag till Kulturhuset och se Sally Mann (helt, helt suverän fotograf - jag kunde knappt slita mig därifrån i förrgår) och ha ett möte innan flyget går tillbaka hem. Jag måste skriva och skriva men det börjar bli bråttom.

De har ett uselt tangentbord och den som har det här skrivbordet kommer snart att få problem med axlarna. 300:- kostar det att fixa ett bättre :-)

Etiketter: ,

torsdag, februari 08, 2007

Lite press

I lördags kväll, strax innan vi skulle iväg på releaseparty för ett gammalt band från Umeå, ringde Aftonbladet och ville prata om trakasserier på nätet. Och det var bara att trycka på knappen så gick jag igång, även om det handlade om betydligt äldre bloggare än mina informanter. Jag har helt enkelt en åsikt om det mesta... Journalisten sa att planen var att publicera redan dagen efter, men att om något viktigt inträffar så flyttar de fram den här typen av artiklar. Jag insåg ju redan när jag såg löpsedeln i söndags att ämnet unga kvinnor som trakasseras för att de tar plats inte skulle få vara med; Kikki Danielsson hade nämligen varit berusad igen. Idag finns artikeln med och jag tycker att journalisten lyckades fånga det jag verkligen sa, vilket inte alltid är fallet.

UNT: Måndag förra veckan var jag i Alunda utanför Uppsala och föreläste i kyrkans regi. Det var inte många som kom och lyssnade men UNT skickade en superintresserad journalist som skrev om det.

Sen måste jag få namedroppa igen; idag ska jag få träffa Astronauten! I eftermiddag kommer Fuglesang hit och överlämnar den affisch han hade med sig ut i rymden och alla vi som var med honom upp ska vara med vid ceremonin. Nu borde egentligen vara hemma och vila för igår föll jag handlöst och tog emot med vänsterarmen (jag tror faktiskt att jag hade för mycket kläder på mig och blev osmidig - förbaskade vinter!) och jag är bandagerad och har ont, men inget kan hindra mig från detta!

Etiketter: ,

måndag, november 20, 2006

Dataspel - inte bara av ondo...

Blev intervjuad av SvD Näringsliv förra veckan och det resulterade i en liten rad. Den text jag fick för genomläsning i förväg var dock lite längre, så det kanske ser annorlunda ut i pappersversionen. Den här texten kom inte med:
Hon har dessutom märkt att det som vuxna ser som problem med barnens surfande och datorspelande sällan är sådant som de unga själva ser som problem. Ett populärt råd till föräldrar är att sitta med när ens barn surfar på internet. För att förstå och kunna styra vilka sajter som besöks. – Det är bland det dummaste jag hört. Det är bättre att ägna den tiden till att prata med sina barn. En del mår bra av att sitta i timmar vid datorn, andra behöver en knuff ut i den riktiga världen för att lära sig att skaffa kompisar. Och det är bara vi vuxna som kan avgöra vilka barn som behöver vad, säger Elza Dunkels.

Etiketter: ,