tisdag, mars 23, 2010

Jonas Linderoth föreläser i Umeå

Jonas Linderoth föreläser här i Umeå på fredag: "The effort of being in a fictional world: Upkeyings and laminated frames in MMORPGs".

Fri 26/3 13.15-15 Fil. Dr Jonas Linderoth, LinCS, Göteborgs Universitet:
"The effort of being in a fictional world: Upkeyings and laminated frames in MMORPGs".
Plats: Sociologiska institutionens seminarierum, C304, plan 3 i Beteendevetarhuset.

Den som vill ha ännu mer Linderoth kan åka till Skellefteå imorgon (det finns en plats kvar i min bil...) och smita in på Digital Turist och lyssna på Jonas suveräna föreläsning Att leva i WoW. Värd hela pengen. Läs även kritiken mot begreppet digital turist. Lite skönt att fler tänker likadant. Jag ångrade mig nämligen så snart jag gått av scenen på förra seminariet. Det sista jag sa var nåt i stil med "kliv av turistbussen och kliv inte på den igen, ät det som lokalbefolkningen äter och inte bara sånt som är inplastat". Kände mig elak och elitistisk efteråt men jag kunde bara inte låta bli. Turismen stod mig upp i halsen. Så det var skönt att upptäcka att det inte bara var jag.

Etiketter: , ,

torsdag, december 11, 2008

Eftersnack om datorspelande

Bloggen Upplevelsebaserat lärande berättar om Eftersnack från Västnytt, där Carl Heath och Jonas Linderoth medverkar. Man kan se det på Svt Play och det var helt klart värt att titta. Kloka personer som uttalar sig. Särskilt skönt är det när Linderoth pratar om folk som kollapsar på golfbanan en het sommardag. Han är väldigt bra på träffande jämförelser. Jag refererar ofta till hans påpekande att ingen förälder köper NHL 2009 för att barnet ska bli hockeyproffs. Självklart inte men hur ofta tänker vi så?

Etiketter:

måndag, december 08, 2008

Sydsvenskan om GTA 4

Ett telefonsamtal från en journalist på Sydsvenskan halv tio på lördagskvällen resulterade i en artikel om bilkapningar i Malmö och GTA 4. Artikeln avslutas med:
Doktor Elza Dunkels som forskat i kopplingen mellan ungdomar och deras datoranvändning vill dock inte dra några kopplingar mellan tv-spelet och händelserna i Malmö.
- Det finns inget enkelt samband, säger hon.
- Visst kan någon ha blivit inspirerad av tv-spelet. Någon kan ha lärt sig taktik och fått uppslag från spelet, men det är inte det som gjort att de gått över gränsen.

Hon konstaterar att kopplingar mellan tv-spel och ungdomar huvudsakligen görs i negativa syften och att de sällan är rättvisande.
- Friska individer klarar av att skilja mellan lek och verklighet. Det är ungefär som man tänker sig att de flesta barn förr klarade av att leka indianer och cowboys utan att bli rasistiska och sexistiska.
Kan jag verkligen ha uttalat orden friska individer? Jag måste byta jobb! Jag börjar prata som en bok, väldigt osunt.

Etiketter: ,

söndag, juni 15, 2008

Spel kan minska våldet

DN rapporterar att spel kan minska våldet, även om studien i fråga bara har hittat ett svagt samband mellan antalet tv-spelsbutiker och våldsbrott. Man kan diskutera fram och tillbaka om denna och andra studier när det gäller samband. Det kan lika gärna vara en allmän utveckling, osv. Men studiens styrka ligger, som jag ser det, i att man hittat ett alternativt sätt att se på ett omtalat fenomen. Det viktigaste är inte att hitta ett samband som gäller med olika typer av säkerhet, utan att hitta olika sätt att tolka det som händer omkring oss. För även om nån skulle kunna visa på att man blir lugnare och mer harmonisk av att spela Grand Theaft Auto, är det relativt ointressant information. Det riktigt intressanta är att få veta att de flesta klarar av att göra kopplingen mellan spel och verklighet, precis som att många gör det när det gäller annan kultur, film och skönlitteratur, t ex. Samtidigt som det är viktigt att veta att alla inte gör det. Och att vi måste lära oss att agera på den verkliga situationen, inte på en uppfattning som cirkulerar, oavsett hur väl underbyggd den är. Vi bör alltså
  1. forska i massor. Seriös forskning kring nya fenomen och inte bara rapporter av mätbara uttryck för dessa fenomen. Jag menar alltså studier som söker efter att förstå, inte bara att mäta.
  2. inse att människor är individer, formade av sina speciella förutsättningar. Barn kommer att reagera olika beroende på kön, klass, ålder, etnicitet, sin sociala och ekonomiska situation och alla barn har rätt att bli behandlade därefter.
Vi kan alltså inte dra enkla slutsatser varken av denna studie eller av larmrapporter om barn som går ut och skjuter folk efter att ha spelat Counter Strike. Standardmänniskan kommer aldrig att dyka upp i verkligheten, hur mycket vårt samhälle än inspireras av George Orwells allra värsta mardrömmar.

Etiketter: ,

måndag, november 19, 2007

Om Zlatans mamma hade sagt "stäng av"!

I en debattartikel i Aftonbladet idag skriver Medierådets chef Ann-Katrin Agebäck om den nya rapport som släppts om att leva i World of Warcraft. En bra debattartikel och gissningsvis en intressant rapport av Jonas Linderoth, som även finns med i Unga nätkulturer med ett liknande resonemang.

Hittat på Unga nätkulturer.

Etiketter: , , ,

tisdag, augusti 28, 2007

Seminarium om datorspel

Kollegiet berättar om ett seminarium om spel ur en annan synvinkel än vi är vana vid:
Serious games utnyttjar det engagemang som datorspel skapar för att uppnå syften utöver ren underhållning, exempelvis inom branscher som utbildning, sjukvård och militär. 18-19 september samlas utvecklare, forskare och användare på Högskolan i Skövde för att resonera kring möjligheterna inom Serious games området.
I samma veva släpper Jonas Linderoth sin nya bok Datorspelandets dynamik. Har beställt den så jag hoppas hinna läsa den denna vecka.

Etiketter: ,

fredag, april 27, 2007

Jenkins skriver om medievåld

På tal om V-Tech skriver också Henry Jenkins initierat om medievåld utifrån sin långa karriär som forskare. (Fast varför kallar han posten för A Few Thoughts on Media Violence, när den fyller 5 A4-sidor? Kolla så kort jag kan skriva!)

Etiketter: ,

Vad är kopplingen mellan V-Tech och spel?

Efter massakern i Virginia uppstod som väntat en diskussion om våld på olika plan. Flera bloggar uppmärksammade det faktum att den vanliga mobben i USA snabbt gick ut och anklagade datorspelande för att ligga bakom massakern. Sen började det sippra ut rykten om att det vid husrannsakan hos förövaren inte fanns en enda spelkonsoll eller datorspel. Det kan vara precis hur det vill med sanningshalten, jag tycker ändå att det är intressant att diskutera. En bloggare (och nu är jag så stressad så jag har inte koll på vem) frågade om Dr. Phil och hans anti-allt-som-unga-tycker-är-kul-polare kommer att gå ut med nya påståenden. Kommer de t ex att sätta även frånvaron av spel i ett sammanhang och undra om Cho hade mått bättre om han fått avreagera sig på spel? Jag vet extremt lite om amerikansk kultur och vad som ligger bakom vurmen för vapen men jag tycker mig kunna se att den livssituation som Cho hade inte var sund; han stod utanför alla sociala sammanhang och verkade signalera oerhört starkt att han inte orkade längre. Och jag vet också att många, många människor både här och i USA mycket hellre gömmer sig bakom ett fördömande av spel eller nån annan obegriplig företeelse än tar tag i en medmänniska som mår dåligt. För att orka se och hjälpa en annan människa krävs mod och styrka. För att fördöma nåt man inte begriper krävs bara att man säger det första som dyker upp i huvudet.

Etiketter: , , ,

onsdag, februari 14, 2007

Kurs: Spelvärldar och nätkulturer

Södertörns högskola följer i spåren efter vår Lunarstormkurs:

Spelvärldar och nätkulturer, 7,5 högskolepoäng

DISTANSKURS HALVFART på Södertörns högskola

1 mars - 11 maj 2007

Vad gör egentligen våra barn och ungdomar när de sitter framför datorn? Hur påverkas de av de datorspel de spelar? Vilka sidor besöker de på Internet? Många vuxna saknar kunskap om och erfarenhet av den virtuella värld som de unga vistas så mycket i. I den här kursen läser och diskuterar vi vetenskapliga studier och annan litteratur om datorspel och nätkulturer. Vi prövar även de olika spel och webbaktiviteter som barn och ungdomar använder.

ANMÄLAN
Behörighetskrav: Grundläggande behörighet
Urval: betyg 1/3, högskoleprovet 1/3, mellan 7,5 och 225 högskolepoäng 1/3
Ansökningsblankett via http://mt.sh.se/ansok
Anmälningskod: ME-115

Etiketter: ,