Självmord på nätet

I morse var jag och självmordsforskaren Bo Runesson med i Nyhetsmorgon och pratade om det direktsända självmordet som en ung man begick nyligen. Det blir alltid så kort och frågorna är ofta lite märkliga men det kändes bra att den andra personen blev någon som kan prata om självmord. Jag var lite orolig att det skulle bli en censurivrare och även orolig att jag skulle få frågor om självmord. Tyckte nog att vi kompletterade varandra rätt bra. Det funkade också bra med en chatt efteråt där vi fick turas om att ta datorn och svara på frågor. Läs chatten här.

http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1615597!approot/embedvideo.swf?videoId=1.1857681

3 tankar på “Självmord på nätet

  1. Jennie Rosander

    Det är alltid svårt att uttala sig om något som är kopplat till en tragedi som denna – det är så lätt att det som sägs tolkas helt svart eller vitt. Jag tycker att både dina och Bo Runessons kommentarer var nyanserade och givande. Bra att du lyfte vikten av att också vuxna ser sin egen roll i att skapa ett samtalsklimat, där vi inte bara reagerar med bestörtning, förfasas, fördömer eller avfärdar det vi inte omedelbart förstår.

    I nyhetsmorgon på SVT uttryckte den inbjudne experten (vars namn jag tyvärr tappat…) hur smal gränsen är mellan denna tragedi och att vi idag istället diskuterat hur internet hjälpt till att rädda en ung människas liv – eller kanske rättare sagt medmänniskor med internets hjälp… Också en av dina kollegor från Umeå lyfte ju bl.a. detta i en intervju i Rapport (http://playrapport.se/video/2189672).

    Svara
  2. Pingback: Att läsa Flashback som just Flashback : Cybernormer.se

  3. Pingback: Flashback kommenterar självmordet - Taggat - hd.se

Lämna en kommentar