Information och pressbilder

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. Utöver sin forskning arbetar Elza mycket med att folkbilda och delta i samhällsdebatten. Som opinionsbildare tar hon ställning för barns och ungas rättigheter till digital kompetens och menar att hennes forskningsområde ofta är utsatt för känslomässiga och onyanserade reaktioner. Hon skrivit ett flertal böcker som på ett lättillgängligt sätt presenterar aktuell forskning om unga och digitalisering.  Elza har tillsammans med internetforskaren Annakarin Nyberg skrivit med en bok om näthat, fri för nedladdning. Hon medverkar också med ett kapitel i en antologi om förskolans digitalisering Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund på Natur & Kultur. Hennes böcker Vad gör unga på nätet? på Gleerups förlag och Näthat, nätkärlek och nätmobbning på Gothia Fortbildning används i såväl universitetskurser som i folkbildning.

I februari 2017 utsågs Elza till vinnare av Surfa Lugntpriset för sitt “sitt föredömliga och faktabaserade arbete med att upplysa om ungas nätvanor” och hösten 2019 utsågs hon till finalist i Årets nätängel. Våren 2013 blev hon utsedd till 23:e mäktigaste kvinnan i IT-Sverige av Computer Sweden, och hamnade på 45:e plats 2014. I februari 2014 fick Elza uppdraget att vara Sveriges officiella twittrare, @sweden. Läs om det här, här och här. 2007 disputerade hon i pedagogiskt arbete med avhandlingen Bridging the Distance – Children’s Strategies on the Internet, som bygger på ett stort antal intervjuer med unga om hur de tänker kring faror på internet. Hon har varit en del av den svenska delen av det stora europeiska forskningsprojektet EU Kids Online sedan 2007. Elza är sedan 2016 ledamot i Wikimedia Sveriges styrelse. Läs mer om Elza Dunkels på Wikipedia. Hon är också en av experterna som svarar på frågor hos Surfa Lugnt.

I mars 2017 berättade Elza om sitt samarbete med BamseTEDx Umeå. I Vetenskapsradions serie Forskarliv berättar Elza om sin forskning. Intervjun till Forskarliv resulterade också i ett extraprogram om barn och nätet. Fler medieframträdanden finns samlade här.

Elza har medverkat som gäst i ett stort antal podcaster.

Du kan kontakta Elza direkt på 0702735323, elza.dunkels@gmail.comFacebook Twittereller Instagram.

Pressbilder

cc-by

Alla bilder på denna sida är CC BY-SA 4.0, dvs du får använda och sprida  men måste alltid uppge skapare. Namnet står under respektive bild. Officiella pressbilder från Umeå universitet.

5 thoughts on “Information och pressbilder”

  1. Hej, jag skriver ett reportage för Camino Magasin om klädkonsumtion i virtuella världar. Undrar om du kan svara på lite frågor om hur klädkonsumtion kan påverka unga i olika virtuella forum som ex Stardoll. Kan detta vara ett substitut för “verklig” shopping eller främjar det bara ett konsumtionsbehov?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *