Info & pressbilder

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete. Hon har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. Utöver sin forskning arbetar Elza med att folkbilda och delta i samhällsdebatten. Som opinionsbildare tar hon ställning för barns och ungas rättigheter till digital kompetens och menar att hennes forskningsområde ofta är utsatt för känslomässiga och onyanserade reaktioner.

2021 tilldelades Elza Guldäpplets jubileumsutmärkelse för sina bidrag till digitaliseringen i skolan. 2020 fick hon RFSU-priset för sina folkbildningsinsatser. 2019 utsågs Elza till Årets nätängel, ett pris som MySafety instiftat för att motarbeta näthat och främja nätkärlek. 2017 fick hon Surfa Lugntpriset för sitt ”sitt föredömliga och faktabaserade arbete med att upplysa om ungas nätvanor”. 2016-2020 var hon ledamot i Wikimedia Sveriges styrelse. 2013 blev Elza utsedd till 23:e mäktigaste kvinnan i IT-Sverige av Computer Sweden, och hamnade på 45:e plats 2014. 2014 fick Elza uppdraget att vara Sveriges officiella twittrare, @sweden. Läs om det här, här och här.

Elza skrivit ett flertal böcker som på ett lättillgängligt sätt presenterar aktuell forskning om unga och digitalisering. Hösten 2021 kom Skärmstark – handbok för vuxna om unga och skärmar ut på Verbal förlag. Hennes första bok Vad gör unga på nätet? på Gleerups förlag kommer ut i fjärde uppdaterade upplagan i januari 2022. Näthat, nätkärlek och nätmobbning på Gothia Fortbildning används i såväl universitetskurser som i folkbildning. Hon medverkar med kapitel i två antologier om förskolans digitalisering: Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund på Natur & Kultur och Digitalt meningsskapande i förskolan på Lärarförlaget. Tillsammans med internetforskaren Annakarin Nyberg har hon skrivit med en bok om näthat, fri för nedladdning.

2007 disputerade Elza Dunkels i pedagogiskt arbete med avhandlingen Bridging the Distance – Children’s Strategies on the Internet, som bygger på ett stort antal intervjuer med unga om hur de tänker kring faror på internet. Hon har varit en del av den svenska delen av det stora europeiska forskningsprojektet EU Kids Online sedan 2007. 2017 berättade Elza om sitt samarbete med BamseTEDx Umeå. I Vetenskapsradions serie Forskarliv berättar Elza om sin forskning. Intervjun till Forskarliv resulterade också i ett extraprogram om barn och nätet. Fler medieframträdanden finns samlade här. Elza har medverkat som gäst i ett stort antal podcaster.

Läs mer om mig på Wikipedia. Du kan kontakta mig direkt på 0702735323, elza.dunkels@gmail.comFacebook eller Instagram. Prenumerera gärna på min Substack!

Pressbilder

cc-by

Alla bilder på denna sida är CC BY-SA 4.0, dvs du får använda och sprida  men måste alltid uppge skapare. Namnet står under respektive bild.

5 tankar på “Info & pressbilder

  1. Nathalie Borgman, Camino

    Hej, jag skriver ett reportage för Camino Magasin om klädkonsumtion i virtuella världar. Undrar om du kan svara på lite frågor om hur klädkonsumtion kan påverka unga i olika virtuella forum som ex Stardoll. Kan detta vara ett substitut för ”verklig” shopping eller främjar det bara ett konsumtionsbehov?

    Svara
    1. admin Inläggets författare

      Hej! Nej, jag är inte insatt i den frågan, tyvärr. Datainspektionen är mitt bästa tips.

      Svara
  2. Pingback: Eftermiddag om IT och lärande. Sparbankshallen 19 april | IT-pedagogerna i Varberg

Lämna en kommentar